gépjármű vásárlásától való elállás


Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.06.23. 16:32

Jogos

szmoci # 2016.06.23. 15:20

Értem én, hogy ez Magyarország! Viszont egy friss műszakis autóban nem szeretne megdögleni senki. Ez vágta ki a biztosítékot!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.06.23. 15:14

Sajnos a nepperek, kereskedők 90%-a így csinálja.

szmoci # 2016.06.23. 15:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm szépen a gyors válaszát! Rá is világított arra, hogy igazából mi is történt az adásvételkor.
Így van egy ütőkártya a kezünkben amivel elkerülhetjük a hosszan tartó pereskedést.
Most lett világos, hogy abban a dossziéban, amit a teljes vételár kifizetésekor, az autó elhozatalakor kaptunk, most miért nem találtuk az adásvételit. Szerintem nem is lesz rá szükség.
Valószínű a kerekedő megvette „Hans” -tól az autót. Az adásvételin: Eladó: „Hans” Vevő: „X Kereskedő” szerepelt. A mi adásvételinken valószínű ez szerepel: Eladó: „Hans” Vevő: „Mi”.
Tehát itt egyszer, fennáll egy okmányhamisítás problémája, egy adóelkerülés, valamint még mindig áll egy „fekete” műszakiztatás is. Ez szerintem kimeríti a bűncselekmény fogalmát is. Az hogy tudom, hogy mi vagyunk az első Magyarországi tulajai, onnan tudom, hogy erre nem figyelt a kerekedő és a regisztrációs csekk befizetői részét ideadta, amin a befizető „Mi” vagyunk.
Ha nagyon kell a mi típusú adásvételink megtalálható az okmányirodán keresztül az illetékes szervnél. A „Hans” -féle pedig az ottaniaknál, és a két vevő tutira nem fog egyezni!
Szerintem / remélem erre nem lesz szükség. Az ügyvédi telefonra hajlandó lesz kifizetni a pénzünket.
Még egyszer köszönöm a válaszát!

Dr.Attika # 2016.06.23. 04:31

Tisztelt szmoci!
Ha Önök az első belföldi tulajdonosok, akkor ez az autó jogellenesen került behozatalra. (Német magánszemélytől vásárolhatta a kereskedő strómanja, de Önöket tüntette fel közvetlen vásárlóként később.) Meg kell támadni a szerződést érvénytelenség miatt. Fel kell ajánlani a kereskedőnek, hogy fizesse vissza a vételárat kamataival együtt, az eddigi javítási költségekkel együtt és vegye vissza az autót.

szmoci # 2016.06.22. 15:31

Tisztelt fórumozók!
Három hónappal ezelőtt vásároltunk a párommal egy kerekedésből egy 15 éves Japán autót. Németországból lett behozva, mi vagyunk az első itthoni tulajdonosai. El hozatalkor apróbb rozsdafoltoktól eltekintve hibamentesnek tűnt az autó. A vételkor az árba belealkudtuk a friss műszakit is. Így is hoztuk el 129 ezer km-rel az órájában. Az eladó egyedül azt javasolta, hogy még tél előtt egy teljes alvázvédelmet, valamint egy olajcserét csináljunk. Kettő és fél hónapig semmi probléma nem volt, se egy zörej, semmi, szépen ment. Sokat igaz nem mentünk vele, csak itt a városban esetleg a közeli faluba. Ez után jelentkeztek a gondok. Mentünk volna a hétvégi bevásárlásra a helyi hiperbe, mikor is odafele éreztem, hogy a fék nem úgy fog mint szokott. Mikor kijöttünk látom tócsa van az autó alatt. Olaj! A fém fékcső ami megy hátra középtájon megadta magát. Ismerősnél, az aknában nem csak ez derült ki, hanem hogy a benzintank (fém) is szivárog alul. Nem csöpög csak szivárog. Valamint hogy a néhány hónappal ezelőtti néhány rozsdafolt megszaporodott. A csövek cseréjénél gyakorlatilag szétmállott az alvázvédelemnek szánt festékanyag. Kicseréltük a fékcsöveket. A tank mivel leszedni nem tudtuk, mert a csavar annyira rá volt rohadva, egy kétkomponensű gyurmával be lett tömve. Javítás után ami kb egy hetet vett igénybe, irány újra a hipermarket. Kijövök alánézek, nem ereszt, nem csöpög semmi. Nagyon jó! Irány haza! Kanyarodok még a parkolón belül a kivezető közlekedő útra, a „fekvőrendőrt” kikerülve. Jobbkanyar... RECCS! Kiszállok. A bal első kerék kifordult. Az alsó lengőkar gömbcsuklója kiugrott. A féltengely kicsúszott. A váltóból az olaj kifolyt.
Elgondoltam néhány órával később, hogy egy hónap múlva megyünk messzebbre a családdal, autópálya blabla... és ez ekkor történik egyszerre. Valahol egy kanyarban, vagy egy bukkanón (kátyún) a bal első ki! Még a lélekjelenlét engedett volna egy kis féknyomot a közeli fa / korlát / szembejövő kamion előtt, de a fék pont nem fog teljesen / teljes erejével. CSATT! Pechre a tank meg szivárog.... Még egy fakereszt az út mentén!
Igazából szerencsések vagyunk! Ez nem így történt! A városon belül kis sebességgel. Se nekünk se másnak nem esett semmi baja. Hálásak lehetünk az őrangyalainknak!
Másnap hívtam a kereskedőt. Elmondtam a sztorit. Sajnálja a dolgot, de Ő csak a jogszabályban rögzített főalkatrészekért felelős ezen időtávon (motor, váltó). Annyit tud segíteni, hogy amit kell cserélni alkatrészt azt Ő ötven százalékos kedvezménnyel meg tudja venni. Ennyi.
Igazából most csak (néhány nap távlatából) azon gondolkozunk, hogy melyik ügyvédhez menjünk. Szerintem jogosan járna vissza a vételár, és lehet megkérdezném / feljelenteném a kocsit vizsgáztatót is. FRISS MŰSZAKIVAL, úgy hogy három hónap leforgása alatt kevesebb mint ezer kilométer után szétesik az autó alattam, szerintem jogos lenne a követelés.
Nem ügyvéd neveket szeretnék a fórumozóktól. Tapasztalatot, ha találkozott már hasonlóval. Valamint leírnám, majd később, hogy ennek mi lett az utóélete.

Mazsola113 # 2016.04.10. 00:30

Hát ez szomorú, köszönöm :)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.04.09. 17:37

Adásvétel szerint kell az ügyvédhez fordulni. Nekem olyan élményem volt,h a km.-rel csaltak cirka 200 ezerrel. Sajnos a kereskedők zöme szándékosan csalnak hazudnak.

Nálatok annyiból jobb a helyzet,hogy legalább a javítás költségeit állná, így van esélyetek egy jó kocsira. Elvégre a kocsi tetszett nektek, legalább ha megjavíttatjátok lesz ez frankó járgányotok. Sokszor ezt sem ajánlják fel, hanem lazán belevágják az ember képébe,hogy nyugodtan menjünk ügyvédhez.
Én kérnék egy árajánlatot a szerelőtől lepecsételve és azzal menjetek a kereskedőhöz, hogy írja alá, hogy teljességgel vállalja költségek rendezését. Addig egy csavart se mozdítsanak el! Ha vállalja akkor lehet tovább lépni. Ha megtagadja, akkor a kereskedőtől kell kérni vásárlói kifogásról szóló jegyzőkönyvet és mindent pontosan belevenni. Javaslom a befenyítést is, hogy kezdve az Önkormányzattól... NAVig a cég teljes átvizsgálását, mert csalás áldozatai vagytok.

Ha mindenben passzivitást tapasztaltok, akkor sajnos ügyvédhez kell fordulni és kb. 2 éves procedúra elébe néztek. Legtöbb kereskedő ilyen esetben beijed és inkább fizetnek.

Egyik ismerősöm úgy kapta vissza a pénzét, hogy sajnos levontak tőle 50 ezret, de nem kellett hosszasan pereskedni. Ő ennek is örült, mert ott teljes generált kellett volna csinálni ami belekerülhetett volna fél millába is. Ez is lehet egy megoldás, ha nektek ez belefér. Sajnos nincs kialakítva megfelelő ellenőrzési kontroll a autókereskedések felett, mint mondjuk az élelmiszereknél, ezért itt bárki nyithat és alakíthat egy ilyen céget. Állandóan váltogatják a cégeket, hogy jogutód nélkül megszüntetve elosonnak, megúszva a felelősségre vonást.

Mazsola113 # 2016.04.09. 17:03

Sziasztok! Lenne egy olyan problémánk, hogy a párom kedden vásárolt egy autót Szombathelyen egy autókereskedőtől. Ment vele egy kört, 1-2 hibától eltekintve nem volt vele baj, megvettük. Papírozás után Ők be is zártak már, mi át mentünk tankolni, és már jöttek is a hibák... Hívtuk, azt mondta nézessük meg az autót... Út közben még több hiba, megint ezt a választ kaptuk. Elvittük szerelőhöz, aki nagyon komoly hibákról beszélt és ezt az eladónak el is mondta telefonban, Ő azt mondta vállalja a javítást. Én ma hívtam Őt, hogy mi így már nem szeretnénk ezt az autót, és szerek elállni a vásárlástól, de azt mondta ez nem így működik, beszél az ügyvédjével és hétfő délután hívjam... A kérdésem az lenne mit lehet ilyenkor tenni? Köszönöm a segítséget előre is!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.07. 10:20

Nyugodtan próbálkozz. Ha rám hallgatsz,azt csinálsz amit akarsz .:) 5 év múlva nem az fog számítani,hogy a csapágyak lettek e cserélve,hanem,h volt e törve,km stb. Leírásodból sajnos az jõn le,hogy nem értesz hozzá,persze valahol el kell kezdeni,majd belejössz. Sok sikert a próbálkozáshoz. Szia

Brasco # 2016.03.07. 08:56

Kedves Attila111111!

Először is köszönöm a válaszod, bár nem nagyon értek vele egyet. Ha 5 év múlva el akarom majd adni az autót és a szervízkönyvébe benne van hogy 200 km után két kerékagyat cseréltek benne, az igen is csökkenteni fog az értékén, nem is kicsit. Nem tudom mennyire ismered a használtautó piacot, de a Magyar gépjármű vásárlók csak azt szeretik látni egy szervízkönyvben hogy az olaj és az ékszíj meg a szűrők jókor volt-e lecserélve és semmi máshoz nem kellett nyúlni.
Mondtam nekik hogy ennek nem kellene bekerülnie a szervízkönyvbe de erre elég nemleges választ kaptam.
Elromlik egy alkatrész ez is benne van valóban a nagy számok törvénye alapján, de hogy mindkét oldali kerékagy csapágy ez már nekem kicsit sántít.
Azt hogy ez mekkora jelentőségű probléma azt hagyjuk mert egy kerékagy megállása, beszorulása, eltörése mennyire balasetveszélyes a családomra, rám, a többi közlekedőre nézve ezt szerintem ne fokozzuk.
Persze a nagy számok törvénye alapján a megvásárolt kenyérben is lehet egér belesütve még is inkább kicserélteted, vagy esetleg a nem egeres részt megeszed, visszamész hogy adjanak még két zsemlét mert éhes maradtál.
De ezt hagyjuk, hiszen ez egy jogi fórum és igazából én arra lennék kíváncsi hogy valamilyen jellegű kártérítést érvényesítsek velük szemben, mint azt írtam is.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.05. 18:40

Nem viszed túlzásba egy kicsit sem. Basszus egy gépjárműben több ezer alkatrész van ami bármelyik el is romolhat. Azért adnak teljeskörű garanciát,hogy ha valami elromlik akkor azt kijavítják. Szervizkönyvbe nem írják be ha nem kéred. Kèt kerékagy csapágy csere miatt nem lesz értékcsökkenése a kocsinak. Nekem volt olyan kocsim amiben 1500 km után komplett váltót cseréltek. Audi szervizben teljesen korrektul megoldották . Nálad se lesz probléma,kicserélik és kész. Nehogy már náluk előgyere ezzel a hülyeségeddel,hogy értékcsökkentett lett a kocsid,mert egy hétig rajtad fognak röhögni. :)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.05. 18:39

Nem viszed túlzásba egy kicsit sem. Basszus egy gépjárműben több ezer alkatrész van ami bármelyik el is romolhat. Azért adnak teljeskörű garanciát,hogy ha valami elromlik akkor azt kijavítják. Szervizkönyvbe nem írják be ha nem kéred. Kèt kerékagy csapágy csere miatt nem lesz értékcsökkenése a kocsinak. Nekem volt olyan kocsim amiben 1500 km után komplett váltót cseréltek. Audi szervizben teljesen korrektul megoldották . Nálad se lesz probléma,kicserélik és kész. Nehogy már náluk előgyere ezzel a hülyeségeddel,hogy értékcsökkentett lett a kocsid,mert egy hétig rajtad fognak röhögni. :)

Brasco # 2016.03.05. 10:15

Tisztelt Szakértő!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz, ami talán nem gyakori itt, de nem tudom mitévő legyek.
A problémám az, hogy vásároltam 1 hete egy vadonatúj autót 0 km-rel, mentem is már vele 200 km-t városban, azonban a minap, ahogy kimentem vele autópályára olyan hibát éreztem/észleltem, hogy majd ki szakad alóla a kerék és ráz, remeg az autó. Vissza is vittem a kocsit a márkaszervízbe, ahol egyenlőre nem állapítottak meg semmit, csak egy munkalapot vettek fel megnézték, megrángatták a kerekeket és a két hátsó kerék kottyan álló helyzetben, de nem a felni, hanem valószínűleg a kerékagy (csapággyal együtt).Azt mondták, hogy utána járnak, addig használjam a kocsit. Ha már nem merem mert olyan a hangja akkor hívjam az assistancot.
A félelmem az, hogy most majd megállapítják a hibát ami ugye "valószínű" kerékagy csere lesz a két hátsó kerekeken. Számomra ez eléggé fő elemnek tűnik, és ez bekerül majd a szervízkönyvébe is, ami szerintem jelentősen rontani fog a gépjármű értékén.

Van arra valamiféle lehetőségem, hogy bármilyen követelést érvényesítsek velük szemben?
A gépjárműre adtak 5 év garanciát, 1 év jótállás és 3 év szavatosságot.
A gépjármű márkája szerintem releváns ezért nem is említem meg.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kérdező2015 # 2015.02.09. 17:01

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az volna, ha vettem egy autót, ami karambolos volt és emiatt a szerviz elmondása szerint "életveszélyes" a használata, ill. tiszta rozsda az alja, amit ugye ott nem tudtam megnézni, de rákérdeztem mind a két dologra és az eladó tagadta és én így írattam át a nevemre (eredetvizsga, okmányügyintézés) akkor elállhatok-e az adásvételitől? Tudom előtte kellett volna szakemberrel átnézetni. Nem így történt sajnos, most keresem a legjobb megoldást. Mi az eljárás ilyen esetben, amennyiben próbáltam magán úton megegyezni az eladóval, de ő nem hajlandó? Ügyvéd/közjegyző/rendőrség? Van-e "semmis" szerződés az átíratást követően, vagy ilyenkor egy új adásvételi kell, amin visszaveszi tőlem az autót stb?

Köszönöm a választ előre is.

dida84 # 2014.10.07. 07:41

Szép Napot!
Szeretnék jogi tanácsot kérni használtautó vásárlás utáni adás-vételi szerződés felbontasaval kapcsolatban!
Vásároltam egy 22 éves autót,egyik ismerősöm vittem el magammal(autószerelő)mert én egyáltalán nem értek az autókhoz!Nagyon tetszett a gépjármű,atneztunk rajta mindent kipróbálták,és jónak találtunk rajta mindent.Az eladó ami hibák voltak azokat elmondta(vagyis amiről ő is tudott.Számlákkal igazolta amiket megjavitott rajta.Viszont itthon elvitték egy másik szerelőhöz és még felfedezett azon kívül több hibát is.És ennek hatására el akarok állni az adás-vételtől.Mit tehetek ha az eladó nem hajlandó visszavenni az autót?

b.ancsa # 2014.04.22. 13:03

Köszi a választ, nagyon hasznos! szép napot!

b.ancsa # 2014.03.30. 16:36

Szia Guba,
Kérdeznék új autóval kapcsolatban.
Egy Fordot vettünk automata váltóval. A váltó folyamatosan hibás, csúszik, szaggat, többletfogyasztást okoz stb. Cseréltek komplett váltót egyszer, kuplungot egyszer, frissítettek softwaret számtalanszor, de a hiba fennáll. A márkaszerviz végzett minden javítást, leírták a hibákat, kortörténetet, volt kint a márka mérnőke is, megállapította a hibát, de újabb javítást ajánlanak újabb kuplungcserével.
Nem szeretném már. Minden alkalommal 60-70 km kerül az autóba, munkanapokat veszítünk. Mielőtt 2 éves lett az autó írásban jeleztük elállással szeretnénk élni.
Milyen jogi lehetőségünk van? A jogszabály szerint nincs meghatározva hányszor javíthatnak (leírtak szerint 10 alkalommal volt javítás, fő alkatrész csere, konkrétan a váltóé 1x, kuplungé 1x)Amúgy a márka 5 évig vállal hajtáslánc garanciát, de élvezhetetlen az autó, egyes esetekben alig lehetett plazaparkolókból kijutni..
1.köteles vagyok a javítást számtalanadszor elfogadni?
2. ha cserére tudok jutni, milyen áron történik? Kaphatok egy új autót? Hiszen 100e kmt tettem ebbe az autóba így is (céges az autó amúgy)munkára használjuk.
3. kártérítés jár nekem a számtalan szerviz és a szervizkor történt 60km-es tesztek, munkanapkiesés miatt?
4. Milyen áron kell visszavenniük az autót? Nekem egy közel 2 éves autó új, még mehetne pár évet, rákényszerülünk hogy cseréljük és ráfizessünk?
5. új autó illetékei, átírás vagy üzembehelyezés..mind mind minket terhel?
Magyar fogysztóvédelem egy nulla,arról cikkezik h milyen hangosak a játéktelefonok de egy 6 milliós autó jótállása szinte semmiben sem kötelezi az eladót!

Várom szíves válaszodat!
3.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 17:23

Nos,a rendőrség szerint bűncselekményt követtek el már azzal is
Ne hülyéskedjünk már! Az egy szándékos bűncselekmény, gondatlan alakzata nincs.

pappcs # 2014.02.10. 11:31

walentin77: Az autót magánszemélytől, megtekintett állapotban, jó árban vetted, sőt még engedett is az árból. Ott kellett volna megnézni tüzetesebben.

Nem tudom meddig nézik még a kedves "vevők" kölcsönzőnek az interneten árusít magánszemélyeket... :)

nutella1 # 2014.02.10. 09:57

A biztosító 100%,hogy nem fizetett volna,hiszen az az autó nem volt forgalomba helyezve sem akkor,általam biztosítva meg pláne.Az én biztosított autóm a szalonban áll.

nutella1 # 2014.02.10. 09:55

Kedves guba,egyezik a véleményünk,Bélát nem értem.Emberileg sem. Nos,a rendőrség szerint bűncselekményt követtek el már azzal is,hogy másik (Béla kedvéért ugyanolyan,szerinte tökmindegy)autóra rátették a rendszámomat.KEl fognak járni az ügyben,kivizsgálják.Második,amikor ennek tudatában hazahozatták velem 3 országon keresztül az én kockázatviselésemre és költségemen az autót,a szalonig.A rendőrségen sem értik,hogy milyen jogon nem adják ki az autómat,amit vásároltam,amire jelenleg is fizetem a hitelt,a biztosításokat.

guba" # 2014.02.10. 09:52

Nem valószínű, hogy fizetett volna.

walentyn77 # 2014.02.10. 09:12

Tisztelt Jogi Szakértő.

2014.02.09. én vettem egy Opel Astra 1.6 típusú személyautót magánszemélytől. Kezdődött ott, hogy az autón olyan külső javítások voltak, amik nem szerepeltek a hirdetésben, (lakatolgatások, sprés festékjavítás...) 10 perc próbaút után nem jelentkezett rajta semmi hiba és az eladó sem közölt több hibát, és az ott kiderítettek miatt elengedett 20.000 Forintot. Így 170.000 Forintért el is hoztuk. Itthon viszont kiderült, hogy élesebb kanyarban kattognak a féltengelyek, a tetőkárpit gombostűkkel van rögzítve és miután lemostam az autót, derült ki, hogy a küszöbök is javítgatva vannak, és a hűtőrács sem szürke eredetileg, mint az autó, hanem fekete. Lehet, ha még 2x lemosom, az egész autó fekete lesz?
A kérdésem az lenne, hogy mekkora esélyem van elállni a vételtől és a pénzemnek legalább egy részét visszakapni?

Tisztelettel: walentin77

wers # 2014.02.10. 08:25

Mi lett volna, ha közben balesetet okoz? Fizetett volna a biztosító?