Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

ObudaFan # 2013.07.07. 11:09

Tician

Pert kell indítani.

ObudaFan # 2013.07.07. 11:07

Most már csak azt kérdezném meg, hogy mennyire alkalmazható ez a kialakult gyakorlat a "fogyasztói szerződésekre" ?

Szerinted teljesen harmonizál egyébként az EU fogyasztóvédelmi elveivel?

Tisztességtelen feltételt , nem lehet kiegészítéssel tisztességessé tenni......

Semmis szerződést viszont kiegészítéssel érvényessé lehet tenni?

Csak én látok ebben az esetben visszásságot?

Teljes mértékben alkalmazandó. Hogy egy kicsit leegyszerűsítsük a dolgot: az ügy lényege az volt, hogy a felek megállapodtak a devizahitel-szerződés feltételeiben, megállapodtak a THM mértékében is, ami a felek közös perbeli nyilatkozata szerint tartalmazta az árfolyamrés költségét is, tehát a felek ebben a költségben is megállapodtak. A felek közös perbeli nyilatkozata szerint valóban devizaügylet állt a szerződés mögött. Az érvénytelenség oka az volt, hogy a szerződésben nem volt külön részletezve az árfolyamrés mértéke.

Ebből nem igazán lehet más eredményre jutni (ahogy emlékeim szerint én itt már hónapokkal ezelőtt leírtam), mint az érvényessé nyilvánítás és a szerződés kiegészítése a költség mértékével.
Egyébként az eredeti állapot helyreállításánál is az a szabály, hogy az eredeti értékegyensúlyt fenn kell tartani. Mivel a felek közös perbeli előadása alapján a kölcsönszerződés mögött valós devizaügylet szerepelt, így az eredeti állapot helyreállítása - ha egyáltalán lehetséges - csak úgy képzelhető el, ha a mai devizaárfolymon a teljes tartozását megfizeti az adós. Ez mitől lett volna kedvező megoldás?

Tician # 2013.07.07. 10:26

Mit tehetek, ha a bank nem adja vissza a törzskönyvet?AZ opciós vételi joguk 5 év után lejárt, jogalap nélkül van náluk...6 év után bejelentették, hogy élni kívánnak az opciós joggal...azzal nehezen, mert 1 éve hatálytalan...de a törzskönyvet nem adják vissza!Mit tehet ilyenkor az ember?

ius latratus # 2013.07.06. 18:57

ja, és ez azért fontos, hogy " ügyvéd barátom szerint ", mert engem meg teljesen hidegen hagyott a dolog.
Aznap egy másik ügyvéd (na, az tényleg agyhalott volt) balf@szságát kellett volna helyre billenteni.
Nem sikerült...
:(

ius latratus # 2013.07.06. 18:54

Én azért agyhalottnak nem neveznék senkit.
Itt.
Ősszel lesznek még körök, ebben biztos vagyok. Kettő-három nappal az ítélet előtt a CÖF már kiadott egy közleményt mely szerint várja a civilek jelentkezését, hogy ti. azok milyen megoldás(oka)t javasolnak a helyzet kezelésére.
Persze, tömény politika.
De a CÖF nem a Koppány Csoport, s egyéb jelentéktelen, tényleg agyhalott szervezet.
Lehet elmélkedni.
Ja, én eddig ehhez nem szóltam hozzá, de ügyvéd barátom szerint júl. 4-én "nem történt tkp. semmi".
Szerintem sem.
...
Most még nem.

Ycal # 2013.07.06. 17:51

Sherlock:

Az agyhalott feltételezi,hogy valaha legalább volt..

Nyugi Sherlock,nekem van két évem elhallgatni,hogy hülye vagyok,egészen addig, amíg megjárja az EU-t a dolog...

Furcsa,annak idején Obudafan azt,irta ,hogy arra hivatkozna,hogy a bank rosszhiszemű volt,mert nem tüntette fel ezt a költséget.....

Most viszont,már semmi nem számít,csak mentsük valahogy a bankot......

Sherlock # 2013.07.06. 16:41

Nem csak te, a többi agyhalott is, csak az nem a jog hibája.

Ycal # 2013.07.06. 13:18

Obudafan:

"Az érvénytelenség jogkövetkezményeit a vonatkozó PK véleménnyel és az irányadó bírói gyakorlattal teljesen ellentétesen határozta meg, egyébként - ahogy azt már leírtam itt jóval a kúriai döntés előtt - indokolás nélkül is."

Most már csak azt kérdezném meg, hogy mennyire alkalmazható ez a kialakult gyakorlat a "fogyasztói szerződésekre" ?

Szerinted teljesen harmonizál egyébként az EU fogyasztóvédelmi elveivel?

Tisztességtelen feltételt , nem lehet kiegészítéssel tisztességessé tenni......

Semmis szerződést viszont kiegészítéssel érvényessé lehet tenni?

Csak én látok ebben az esetben visszásságot?

Allora Gondola # 2013.07.06. 10:32

Ne de Uraim...

„A világ legnagyobb és látszólag legmegoldhatatlanabb konfliktusai mind egy szálig a következő tételekből indulnak ki: "Hülye vagy!" "Te vagy a hülye!" "Nem, te vagy a hülye!" A megoldás (...) legtöbbször úgy születik meg, hogy fognak egy üveg pálinkát, együtt megisszák, és előre tekintenek a jövőbe.”
(Jonas Jonasson)

Itt egy pálinkás butykos, jóféle nedű, 52 fokos.
Töltsünk tiszta piát a pohárba!
Egészségetekre!

(Én egy időre lelépek... Jó mulatást Uraim!)

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Dr.Attika # 2013.07.06. 10:17

ObudaFan! Keversz valakivel. Mikor írtam én ilyet?

ObudaFan # 2013.07.06. 08:49

Te amióta én ezen a fórumon vagyok , érdemben semmire nem reagáltál....milyen alapon kéred számon ezt mástól? :-)

Attika azért elég sok rettenetes ökörséget írogatott itt arról, hogy csúnyára volt festve a tárgyalóterem fala és egyébként is régi keretes szemüveget viselt a tanácselnök bíró, ezért megalapozatlan az ítélet.

No, ez még egy laikustól is nehezen elviselhető néha. Ügyvédtől talán azért többet várna az ember.

ObudaFan # 2013.07.06. 08:46

Azt akarod mondani, hogy azért volt jogszabálysértő a 2 fok , mert :

"a mérlegelés szempontjait hibásan alkalmazta" ?

Az érvénytelenség jogkövetkezményeit a vonatkozó PK véleménnyel és az irányadó bírói gyakorlattal teljesen ellentétesen határozta meg, egyébként - ahogy azt már leírtam itt jóval a kúriai döntés előtt - indokolás nélkül is.

A Kúria egyébként - a jogerős ítélettel szemben - megindokolta, hogy miért ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, mégpedig az irányadó joggyakorlattal teljesen azonosan.

És amit nem igazán gondol át a topic népe, az ítéletet kommentáló agyhalott kormánypárti politikus, illetve a tanácselnök kiejtését kifogásoló kollégánk, az eredeti állapot helyreállítása minimum olyan mértékben sértette volna az adós érdekeit, mint a hitelezőét.

ObudaFan # 2013.07.06. 08:38

Egyébként ugyan nem "fősodorú" dolog, de az ítéletet kihirdető Tanács Elnök Asszony folyamatosan a jogszabályhelyek hivatkozásánál nem "szakaszt" mondott, hanem "paragrafust". Ez a tény maga minősítette a döntés megalapozottságát. Egyébként mi a bánatnak kellett öt tagú tanács?
És még egy lényeges dolog. A határozat hozatal 14 órára került kitűzésre. Ehhez képest 14 óra 13-kor vonult be a bírói tanács. Az alsóbb bíróságokon már megszokott, hogy sem a reggeli első, sem az ebédutáni első tárgyalást nem kezdik pontosan. Már a Kúria is elköveti ezt az udvariatlanságot?

Atyaisten. Na, azt hiszem, sikerült megfogni az ügy lényegét.

Sherlock # 2013.07.06. 06:54

Bsz. 13. § (1), 27. § (1) (korábban 33. § (1)), Pp. 221. § (1)

Te amióta én ezen a fórumon vagyok , érdemben semmire nem reagáltál

Mindig hazudsz.

Allora Gondola # 2013.07.06. 05:18

Jó reggelt!

Sherlock - Ycal
Ycal, én nem vitatkozom veled, ott ültél, de halvány lila gőzöd sincs arró mi történt, a tudásod meg alulról verdes egy elsős joghallgatót aki mindenhova a római jog könyvével ül le, persze én még tőled is hülyébb vagyok, mert néha leállok veled.

BOXOS mondja.

... elképedve látom, hogy mind a két oldal nagyarányú győzelemként hirdeti az ítéletet, sőt van aki az ítélet felhasználhatóságáról beszél úgy, hogy az indoklásra hivatkozik (amit el még nem olvasott)
...
” BOXOS "elképedése" nem megalapozott. Voltak akik ott voltak... Az ítélet FELHASZNÁLHATÓSÁGA óriási mind a Megbízó - mind pedig Meghatalmazott számára, kinek a Kiadás, kinek a Bevétel rovatban elkönyvelhetően.

KBS - Ycal - Sherlock - Civilek - Fiskálisok - Zugügyvédek - Megszívott Későn Okulók...

Tényanyag egy intelligens a párbeszédhez.
Devizahitel - Kúria - ítéletismertetés - vágatlan - 2013.07.04

Ahogyan PSZász Károly mondaná:

Minden mondatát, minden zöngéjét, minden magas és mély magánhangzóját fokozott figyelemmel vizsgáljuk meg, hangról-hangra!

Meggyőződésem, hogy ősszel a Törvényhozás előveszi a "páratlanul hatásos" kétharmados számszeríjat" és megcélozza ezt a gordiuszi csomót.

BOXOS is a politikai megoldásban látja a megoldás kulcsát.

A jogalkalmazók szempontjából az a Kúria ítélete igazi csemege. Nem csak csodálom, irigylem azt élvezetes szakmai polémiát, amelyet a törvényhozás őszi ülésszakáig folytathattok.

Amikor megtaláljátok, amikor a kezetekben lesz majd a MEGOLDÁS KULCSA, figyeljetek oda, hogy időközben nem cserélték-e le a ZÁRAT!

Az Állam számára egy kellemes ítélet született, ez nem vita tárgya... nem hiszem, hogy arról lenne szó itt, hogy Kúria a bankok oldalára állt, melyet a Fidesz prominensei Rogán Antal és Kocsis Máté állítottak és felháborítónak neveztek... ha ez igaz lenne és a honatyáknak valós aggályaik vannak az igazságszolgáltatással kapcsolatban, akkor minden eszköz a kezükben van, hogy azon változtathassanak !

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Ycal # 2013.07.05. 21:28

.Attika:

Üdv, a "fekete seggűek" táborában:-)

Sherlcok: :-)

"A megalapozottságát az indokolás minősége adja, arra pedig érdemben nem reagáltál."

Te amióta én ezen a fórumon vagyok , érdemben semmire nem reagáltál....milyen alapon kéred számon ezt mástól? :-)

Még mindig fennáll az öt csillagos kérdés:

Pontosan , nevesítve melyik jogszabály helyet sértette meg a másodfokú bíróság azzal , hogy az eredeti állapot helyreállítását rendelte el.....

Dr.Attika # 2013.07.05. 16:19
Sherlock # 2013.07.05. 15:51

Nem volt jogszabálysértő.” - hát?

az eredeti helyzet helyreállítására tekintettel minősítette visszamenőlegesen érvényessé” - ennek csak szimplán semmi értelme

Elnök Asszony folyamatosan a jogszabályhelyek hivatkozásánál nem "szakaszt" mondott, hanem "paragrafust". Ez a tény maga minősítette a döntés megalapozottságát.” - A megalapozottságát az indokolás minősége adja, arra pedig érdemben nem reagáltál.

Egyébként mi a bánatnak kellett öt tagú tanács?” - https://www.box.com/…oro3k7ead0x6

A teleologikus szó kiejtésének kétszer futott neki a Tanácselnök Asszony! Innen sejthető, hogy "skandináv gombja" nincs e szó jelentéséről.” - Szóval ha 150 ember előtt megremeg a hangja fél óra felolvasás után akkor nem tudja miről beszél. Egyszer - a +-0,5%-nál - a %-ot is furcsán ejtette, szerintem arról sincs fogalma, hogy mit jelenthet.

Egyébként az írásos ítéletben szereplő első és másod fokú határozatok nem elérhetők az anonímban. Ez véletlen?” - Nekem megvan mindkét ítélet, az alperesi és felperesi beadványok és a tárgyalási jegyzőkönyvek is, túl sokáig nem tartott beszerezni.

Az meg visszataszító hogy korruptnak és szakmaiatlannak fested le a Kúriát, más topicban meg te figyelmeztetsz másokat, hogy etikátlan azt tanácsolni valakinek, hogy cserélje le az ügyvédjét.

Dr.Attika # 2013.07.05. 15:19

Sherlock!
Mik a tárgyi tévedéseim? Egyébként az írásos ítéletben szereplő első és másod fokú határozatok nem elérhetők az anonímban. Ez véletlen?

Mr.Chapel # 2013.07.05. 15:12

Biztos, hogy jó irány, ha a jog is egyre inkább olyan lesz, mint a foci? Hogy tudni illik, mindenki ért hozzá, sőt mindenki jobban ért hozzá, mint a hivatásosak?

Béla! és társai ( Sherlock stb)

Ha a Magyar foci vesszük alapul, akkor ÖNGÓLT lőttél.

Szép számmal akadnak ugyan "hivatásosok" de 1986 óta egy VB- re sem jutottunk ki...:(

Lehet, hogy a Grundon tehetségesebb gyerekek vannak, mint azok akik MEZT öltve játszanak a pályán.

A Váci utcában a múltkor egy "mezei kis csávó" olyan labda zsonglőr trükköket adott elő , amit csak a Brazil válogatott tengerparton gyakorlatozó tagjaitól látni egy-egy videó felvételen....

OFF..:)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Sherlock # 2013.07.05. 14:46

Mert neked aztán van, érdemi hozzászólásod még nem volt a témához, de volt annyi eszed, hogy felvetted ahogy felolvassa az ítéletet, mikor már az elején mondta hogy legkésőbb másnap fent lesz a Kúria honlapján - és így is halmozod a tárgyi tévedéseket.

Dr.Attika # 2013.07.05. 14:43

Béla! A teleologikus szó kiejtésének kétszer futott neki a Tanácselnök Asszony! Innen sejthető, hogy "skandináv gombja" nincs e szó jelentéséről.

Sherlock # 2013.07.05. 14:41

Én láttam a keresetet, marasztalásra irányul, egész pontosan a megkapott összeg és az eddigi befizetés különbözetét (4 milla körüli összeg) teljes egészében szerette volna vissza a felperes, kamatot és költségeket sem szeretett volna (vissza)fizetni, csak a tőkét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.05. 14:16

Azt, hogy a kereset - amelyet nem ismerünk - nyilván nem csak megállapításra irányult. (Annál inkább nem, mert ha marasztalásnak is helye van, akkor a pusztán megállapításra irányuló keresetet érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.)

OFF
Biztos, hogy jó irány, ha a jog is egyre inkább olyan lesz, mint a foci? Hogy tudni illik, mindenki ért hozzá, sőt mindenki jobban ért hozzá, mint a hivatásosak?
ON

Mr.Chapel # 2013.07.05. 14:03

Sherlock

2/2010. (VI.28.) PK vélemény
az érvénytelenségi perekben felmerülő egyes eljárásjogi kérdésekről

8.pont…. A szerződés érvénytelenségére alapított marasztalási kereset tárgyában is hozható közbenső ítélet, ha annak a Pp. 213.§-ának (3) bekezdésében írott feltételei fennállnak…..Ha a kereset csak az érvénytelenség megállapítására irányul, közbenső ítélet hozatala kizárt.

És erre mit MONDASZ?????

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)