Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Allora Gondola # 2013.07.04. 14:15

Na megyek... Lepermetezem a telken a vadkenderrel kevert gyomokat. Korábban gondoltam, sodrok egy stanglit... De már nem kell. Már megszívtam... Alaposan megszívtam...

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Tician # 2013.07.04. 14:17

egyébként meg most hova lett a Kásler-féle ítélet, azt kiküldték az uniónak, mert nem tudtak dönteni, hogy lehet-e különböző árfolyamot használni, most meg döntöttek, hogy max 1%-ot lehet...ez vicc....szinte ugyanaz volt a kérdés, minek az 1%, ha tisztességtelen a két ár alkalmazása???Akkor 1% sem lehetne!!

Ycal # 2013.07.04. 14:24

Attika:

Remélem te is kommentálod a történteket....

Allora Gondola # 2013.07.04. 14:26

Mégsem megyek permetezni...
Megyek OTP papírt venni!

Miután a Kúria ma úgy döntött, nem nyilvánítja semmisnek a devizahitel-szerződést, meglódult az OTP részvények árfolyama.
Az OTP papírok árfolyama egyébként is pluszban volt egész nap, az ítélet közzététele után tovább emelkedett a jegyzés, 3 óra előtt 4 százalékos pluszban járt a bankpapír.

Ma délelőtt 9.40 órakor 4.620.-
délután 14.50 órakor 4.775.-

Hapsikám!
Nemsokára megkapod a ..., kapsz 215.990.- ot!
Itt az alkalom!
Jó nagy hülye leszel, ha nem OTP papírt veszel rajta!

(...Mivel ez visszamenőleges hatályú a banknak azt ezt meghaladó költséget vissza kell fizetnie.
Az összeg 215990 forint.)

Két huncut ember van a világon. Egyik, aki a másét elveszi, a másik, aki a magáét hagyja.(székely mondás)

Sherlock # 2013.07.04. 14:52

Az árfolyamrés költség....semmis a szerződés...élőben a díszteremből...

A bent lévő vihogó csürhének is kb. ennyi jött le, a rendelkező rész 80%-a meg semennyire.

Ycal # e-mail 2013.07.03. 11:07

És ha megígérném, hogy nem fogok rajta röhögni miközben olvasom?

Ezen röhögj:

Sherlock # e-mail 2013.06.24. 14:03

„http://www.lb.hu/…tt-ugyerol-0

Rendezzünk fogadást.”

Szerintem is X., de én ingázom a hatályossá és az érvényessé nyilvánítás között, utóbbinál mérsékelve a vételi és eladási ár közötti különbözetet.

Sherlock # 2013.07.04. 14:56

Az ítélet egyébként korrekt, egyik félnek sem kedvez.

Ycal # 2013.07.04. 15:04

Kedves Sherlock,

Bent, max. a bank részéről lehetett bent "vihogó csürhe..."
Nem tudom, te ott voltál-e, de nem igazán volt örömködés....

Nem is értették, hogy hogyan jött a képbe a Kúria "ajánlása"......

Szerintem a Pp. szerint is aggályos ez a rész....

2.
Ha az EU fogyasztóvédelmi irányelv, már a tisztességtelenség miatt érvénytelen szerződési feltétel "kiegészítését" sem engedi a nemzeti bíróságnak
(C-618/10 68., 73. pont)

Akkor a Hpt 213 szerint( mely a szintén fogyasztóvédelmi részben szerepel ) semmis szerződést miért lehet kiegészítés útján érvényessé tenni...

Innentől, az lesz a következő lépés, hogy a Bank, bármilyen új címen , bármilyen összeget felszámolhat, mert a bíróság , majd utólag meghatározza az értékét és beleírja, hogy az is költség.....

Mr.Chapel # 2013.07.04. 15:15

YCAL!

Sherlockkal és társaival kár foglalkozni....Most kb 1 hétig Megmondó embernek hiszi magát, azt lenyugszik majd..:)

Minden csoda 3 napig tart...

Viszont kérdés mi lesz KÉSŐBB..

Ajánlom mindenki figyelmébe - KÜLÖNÖSEN a "PÜNKÖSDI királyoknak" - a 2013.01.15 ikén a KÚRIA által megfogalmazott kérdések közül a 3 ikat..amit LUXEMBURGBA küldtek

Utána kéne arról itt posztolni, hogy ez az ÍTÉLET most akkor MI IS..:)

"Az, amiben igazán hiszel, mindig megtörténik; és épp a benne való hit az, ami valóra váltja." (Frank Lloyd Wright)

Dr.Attika # 2013.07.04. 15:33

Ott voltam a határozat hozatalkor. Fel is vettem magnóra.13 percet késett a bírói tanács bevonulása.Ez a tipikus "hoztam is meg nem is " ítélet. Majd a felperes jogi képviselőjét hallgassátok meg. Én meghallgattam amit a sajtónak mondot. Egyébként kifelé már nem jöhettünk a főbejáraton. Mellék ajtón kellett kimennünk, mert már a rendőr sorfal felsorakozott. Most nézem, hogy történt-e atrocitás.

Allora Gondola # 2013.07.04. 15:35

Hír TV.

http://mno.hu/…etok-1170758

Sherlock # 2013.07.04. 15:48

Ott voltam, kicsit ki is lógtam, mert rajtam nem egyenruha (rövidnadrág, póló/hawaii ing, zokni+szandál) volt.

Nem is értették

Ezt nem vitatom.

Szerintem a Pp. szerint is aggályos ez a rész....

Melyik § szerint?

Innentől, az lesz a következő lépés, hogy a Bank, bármilyen új címen , bármilyen összeget felszámolhat, mert a bíróság , majd utólag meghatározza az értékét és beleírja, hogy az is költség.....

A rendelkező részben kb. 3 percig beszélt arról, hogy ezt miként zárják ki(konkrétan az árfolyamrés mértéke kapcsán, de mutatis mutandis).

Persze ez továbbra sem egy szakma, jobban vágjátok. De jelzem hogy a fogadást Obudafan és én nyertük, úgy sportszerű ha gratuláltok.

Ycal # 2013.07.04. 15:50

Sherlock:

Most kb 2 évig, míg visszajön az EU-ból a válasz , megint én leszek a hülye fogyatékos, mint az eddig eltelt másfél évben, mert azt mertem mondani, hogy az árfolyamrés költség és semmissek a szerződések....(gondolom még emlékszel)

Most két évig azért leszek hülye , mert azt mondod, hogy egy fogyasztói szerződést nem lehet , úgy érvényessé tenni, hogy utólag kiegészítjük.....

Attika:

Nem hallottam mint mondott Dénes, de remélem fenn lesz valahol....
A Kúriának a Pp. szerint egyáltalán kellett foglalkozni a semmisség következményével és "ajánlást" kellett kiadnia vagy ezt önszorgalomból csinálta, hogy mentőövet próbáljon dobni a bankoknak? :-)))))

Ycal # 2013.07.04. 15:55

Sherlock:

Igazad van gratulálok én legalább is....eltaláltad.
(hogy jogilag mennyire védhető az álláspont, az EU majd eldönti....)

Aztán várom, hogy az árfolyamrés és a semmis szerződés miatt ti is megkövessetek.... :-)

Sherlock # 2013.07.04. 15:59

Világosan elmondta a bírónő hogy jogszabálysértő volt az eredeti állapot helyreállítása (külön kiemelte azt is, hogy erre nézve nincs indokolás, hogy miért azt választotta; a végén pedig azt emelte ki, hogy az érvényesítés ellen a felek egyike sem tiltakozott), a tanács pedig a PP. 275. § (4) szerint saját jogkörben ítéletet hozott; biztosan ott voltál?

hogy jogilag mennyire védhető az álláspont, az EU majd eldönti

Mégis hogy?

Ycal # 2013.07.04. 16:11

Nagyon gyors volt a kúria :-)

Már fenn is van az ítélet...

http://www.lb.hu/…rzodesben-az

Ycal # 2013.07.04. 16:14

Világosan elmondta a bírónő hogy jogszabálysértő volt az eredeti állapot helyreállítása (külön kiemelte azt is, hogy erre nézve nincs indokolás, hogy miért azt választotta; a végén pedig azt emelte ki, hogy az érvényesítés ellen a felek egyike sem tiltakozott), a tanács pedig a PP. 275. § (4) szerint saját jogkörben ítéletet hozott; biztosan ott voltál?

"érvényesítés ellen a felek egyike sem tiltakozott"

Ennyi erővel felemelhette volna kamatot 30%-ra vagy a tőkeössszeget a duplájára, azellen sem tiltakozott egyik fél sem...

„hogy jogilag mennyire védhető az álláspont, az EU majd eldönti”

Mégis hogy?

Már leírtam Sherlock:

Ha az EU fogyasztóvédelmi irányelv, már a tisztességtelenség miatt érvénytelen szerződési feltétel "kiegészítését" sem engedi a nemzeti bíróságnak
(C-618/10 68., 73. pont)
Akkor a Hpt 213 szerint( mely a szintén fogyasztóvédelmi részben szerepel ) semmis szerződést miért lehet kiegészítés útján érvényessé tenni...

Gondolom erre nem fogsz válaszolni...
(Majd megkeresem az eredeti irányelvet, ami a 213-at szülte....)

Ycal # 2013.07.04. 16:17

Sherlock:

külön kiemelte azt is, hogy erre nézve nincs indokolás, hogy miért azt választotta; a végén pedig azt emelte ki, hogy az érvényesítés ellen a felek egyike sem tiltakozott...

Ezek szerint , a én beleírom a keresetbe, hogy "tiltakozom az érvényesítés ellen" , akkor nekem az eredeti állapotot fogja visszaállítani? :-))))

Ycal # 2013.07.04. 16:35

Sherlock:

A Kúriának 1 feladata volt: MEGVIZSGÁLNI, TÖRTÉNT-E VALAHOL JOGSZABÁLYSÉRTÉS.

Az nem jogszabálysértés, ha az ügyet elbíráló bíróság a lehetőségek közül eltérő jogkövetkezményt alkalmaz vagy igen?

Sherlock # 2013.07.04. 16:54

Ycal, én nem vitatkozom veled, ott ültél, de halvány lila gőzöd sincs arró mi történt, a tudásod meg alulról verdes egy elsős joghallgatót aki mindenhova a római jog könyvével ül le, persze én még tőled is hülyébb vagyok, mert néha leállok veled.

Ennyi erővel felemelhette volna kamatot 30%-ra vagy a tőkeössszeget a duplájára, azellen sem tiltakozott egyik fél sem...

Nem. Ez egy demagóg szöveg, a bíróság viszont az 1/2010. Pk vélemény 7. pontjára hivatkozott, ami expressis verbis mondja ki (fordítok: ha egyik fél sem tiltakozott, akkor kizárt hogy "valamennyi" fél tiltakozzon) ezt a lehetőségét. Vagy 20-szor idézted egyébként az 1/2010-et, elolvasni egyszer sem sikerült?

Ezek szerint , a én beleírom a keresetbe, hogy "tiltakozom az érvényesítés ellen" , akkor nekem az eredeti állapotot fogja visszaállítani? :-))))

Lásd feljebb.

A Kúriának 1 feladata volt

Ezt nekem mondod? Kettőnk közül én vagyok tisztában azzal, hogy mi volt a feladata.

Ycal # 2013.07.04. 17:05

Sherlock:

Még mindig várom..... :)

Ha tudod,akkor mond el...mi volt a Kúria feladata....érdeklődve várom...

Allora Gondola # 2013.07.04. 17:19

Ott voltam, kicsit ki is lógtam, mert rajtam nem egyenruha (rövidnadrág, póló/hawaii ing, zokni+szandál) volt.

Igen. Láttalak a TV Híradóban. Ott ültél Ursula bíró Asszonyhoz viszonylag közel a sorban, és nem abban az ingben. Nem lógtál ki nagyon...
(A zoknidat nem láttam. Takarták az előtted ülők. A többi stimmel. Örülök, hogy megismerhettél. Irigyed vagyok.)

Sherlock # 2013.07.04. 17:47

Mint azt az igazi Sherlock Holmes mondta, „a magándetektív státusz páratlan előnye, hogy megválaszthatom az ügyeimet” - ez szerencsére rám is igaz. Úgyhogy várd nyugodtan, nem kell bizonyítanom semmit, az meg hogy nem lettél okosabb, hidegen hagy - valószínűleg akkor sem lettél volna, ha válaszolok, ez a tudat nyugtasson.

Allora Gondola # 2013.07.04. 17:51

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője a döntést követő sajtótájékoztatón...
Hozzátette: tisztában vannak a devizahitelekkel kapcsolatos társadalmi problémákkal, ám ezek megoldása nem az egyedi ügyekben döntő jogalkalmazók feladata, hanem a jogalkotásé.

Ad acta?
A Karma - törvénye szerint: legfeljebb egy időre.
A pofátlanságnak vannak olyan magas fokai, amiért nem jár büntetés, csak csodálat.
(Peterdi Pál)

Ycal # 2013.07.04. 17:52

Sherlock:

:))))))

Lehet,hogy én elsőéves szinten vagyok, de belőled lassan Kúriai bíró lehet, ha így folytatod, a tudásod már megvan hozzá...

Allora Gondola # 2013.07.04. 18:03

Horvátországban a devizahitelesek nyertek
Ma 2013.07.04-én délelőtt történt!

Miközben itthon a Kúria döntésére várunk egy devizahitel perben, Horvátországban első fokon elmarasztalta a bíróság a bankokat. A bíróság szerint a szerződés napján érvényes árfolyamon a bankoknak kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét, így az adósok akár pénzt is igényelhetnének vissza, ha jogerőre emelkedne a döntés.

Miközben itthon a Kúria döntésére várunk egy devizahitel perben, Horvátországban első fokon elmarasztalta a bíróság a bankokat. A bíróság szerint a szerződés napján érvényes árfolyamon a bankoknak kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét, így az adósok akár pénzt is igényelhetnének vissza, ha jogerőre emelkedne a döntés.

Tovább:

A bíróság az ítélet indoklásában a többi között megállapította, hogy a bankok egyoldalúan, a hitelesek kárára módosították a kamatokat. Elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét.

És mégis mozog a Föld...

Ad acta?
A Karma - törvénye szerint: legfeljebb egy időre.
„A pofátlanságnak vannak olyan magas fokai, amiért nem jár büntetés, csak csodálat.”
(Peterdi Pál)