háziorvos választás- fenyegetéssel


csufi99 # 2004.12.08. 07:55

Az egészségügyi ellátás nem alanyi jogú. Lehet valaki saját jogán biztosított ( járulékot fizető, nyugdíjas, nappali tagozatos hallgató stb.), s az ő eltartott hozzátartozói.
Ha valakinek nincs jogosultsága, mert nem fizet járulékot, s nincs jogosult eltartója sem, az önkormányzatok polgármestereitől kérheti - meghatározott feltételek megléte szükséges- az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosító igazolvány kiadását.
Az egészségbiztosító pedig nem nagyon ellenőrzi. Az orvosnak meg nem dolga, nem is tudná ellenőrizni.

alorinc # 2004.11.29. 09:03

kötelező a mindenkori minimális bérnek megfelelő tbjárulék megfizetése.

Nyilvántartás van, de jelenleg felületesen vizsgálják a már egyszer kiadott kártya mögötti fedezetet.

Remélem, hogy akik tb járulék fizetés nélkül veszik igénybe az egészségszolgáltatást (növelve a mi, rendes fizetők terheit) egyszer elnyerik méltó jutalmukat, a végrehajtást.

zituci # 2004.11.09. 13:00

Nem nagyon nyugtattál meg, de azért köszönöm szépen.

dr Zákányi Csaba # 2004.11.08. 10:20

Igen, alighanem alanyi jogon ingyenesen jár az ellátás mindenkinek akinek magyar állampolgársága van - bár ebben nem vagyok biztos. Ami viszont biztos: a mindennapi eü. ellátás során nem vizsgálják azt, hogy ki mennyi tb. járulékot fizet, vagy fizet-e egyáltalán, hanem csak egyszerűen elkérik a TAJ-számát és kész.
Úgy tudom, a hajléktalanok után nem fizet senki tb-t, de ha minden igaz rászorultsági alapon az önkormányzatok fizetik azon lakosaik után, akiknek nincs jövedelmük.

zituci # 2004.11.08. 08:25

Mindenttudók, hahóóó
üdv

zituci # 2004.10.31. 14:13

Kedves Mindenttudók!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van Taj kártyám alanyi jogon jár-e az "ingyenes" orvosi ellátás? Nemrégen költöztem és már elQre félek az új körzeti orvoshoz elmenni aki a munkahelyröl kérdezget majd..
Munkahelyem nincs /férjemnek sem/. Üzletünk kiadásának bevételébQl élünk. /20% forrásadót fizetjük/ Személyi jöv.adót nem fizetünk, hiszen nincsen munkabérünk. Nemrégen örököltem, leadóztam. Tehát csak elkülönülten adózó jövedelmeink vannak.Kellene-e fizetnem valami eü.járulékot? Ha esetleg igen, akkor visszamenQleg megbüntethetnek-e hogy igénybevettem bizonyos eü. szolgáltatásokat /körzeti orvos, tüdöszürés, kisebb mütét stb. / Egy orvos barátom szerint ezek alanyi jogon jármak.
A neten errQl sehol nem találtam még kérdést sem, pedig állítólag kb 600 000 ember él úgy, hogy kikerült már a munkanélküli ellátásból. Mi van a hajléktalanokkal? Nem érint szerencsére, de érdekel.
Üdv

the big cat # 2004.08.24. 12:05

Nyilván ez is lehet a fizikai oka a dolognak, de hogy nem jogszerű az tuti. Szabad orvosválasztás van, de szabad betegválasztás nincs. Az orvosnak kötelező elvállani mindenkit aki nála jelentkezik.

szebe # 2004.08.24. 09:23

Egy apró, de fontos dolog kimaradt:
A kártyaszám, amely mindkét orvos viselkedésére magyarázatot adhat. Egy háziorvosnak ideálisan kb 800 betege lehet, akit megfelelő színvonalon képes ellátni. Ha kb 5-600 alá csökken a szám akkor a tb és ÁNTSZ vezetője megvizsgálja, hogy miből adódik ez a csökkenés. Esetleg a praxisok átszervezése fog történni.Természetesen a kártyaszám csökkenés egy másik orvosnál növekedést jelent ez a növekedés ideálisan nem haldhatja meg az 1000-et. Ha meghaladja akkor az orvosnak a többletbetegek után már nem jár támogatás(derogáció), viszont a munka jóval több. Kivételesen a háziorvos megfelelő indokkal kérheti a derogáció alóli mentességet. Ilyen indok például ha pl egy település 1200 fős tehát két orvos fenntartása (600-600 főre) luxus lenne az önkormányzat számára.
Egyébként az önkormányzat csak munkáltatója/megbízója a háziorvosnak -e tekintetben a képviselő-testület jogosult döntést hozni. Szakmai téren az illetékes tisztifőorvos gyakorol felügyeletet, a működési engedély kiadása és visszavonása is az ő feladata. Tehát ha panaszod van az orvos tevékenységére akkor tegyél bejelentést a tisztifőorvosnál, de párhuzamosan tájékoztasd az önkormányzatot is a problémáról.

hotdog # 2004.08.24. 08:27

The Big Cat:
egyetértek veled, én sem értem, hogy mondhat egy orvos ilyet. Az infóim szerint fél a fenyegetéstől.
Én biztos, hogy bemennék az ex orvosomhoz és kikérném a papírokat, hivatkozva a szabad orvosválasztás adta jogomra, de egy vidéki ember sajnos ennél talán gyengébb, gyávább, nem is tudom.
Azért köszi a segítséget neked is és mindenkinek, aki hozzászólt.

the big cat # 2004.08.24. 04:52

nem vállalja??? Ilyet még nem is hallottam. Szerinetmez az orvos feladata. nem vállalás kérdése, de lehet rosszul tudom, mert csak a gyakorlatból beszélek.

hotdog # 2004.08.23. 15:12

Köszönöm a válaszokat, továbbítom a barátom felé. Még csak annyit kérdeznék, hogy a felettes szerv, ahol be lehet jelenteni, ha az orvos nem adja ki a törzskartont, a helyi önkormányzat?

The big cat:
A választott új doki sajnos nem vállalja, hogy intézi a TB-nél a kikérést, pontosan a fenyegetés miatt. Ilyenkor a beteg is intézheti ezt?

köszi

the big cat # 2004.08.23. 14:43

Nem kell jobb belátáűsra bírni a régi háziorvost, sőt beszélni sem kell vele. Az új háziorvosnál kell regisztrálni, és aztán majd ő intézi a appyrok kikérését, és a TB-nél az átjelentést. Neki amúgy is elemi érdeke.

Zsibra # 2004.08.23. 13:37

13/A. § (1) Minden személynek joga van háziorvost, illetőleg házi gyermekorvost (a továbbiakban együtt: háziorvos) választani.
13/B. § (1) Az orvosválasztás a választani kívánt háziorvosnál történő jelentkezéssel veszi kezdetét. Amennyiben a háziorvos a jelentkezést elfogadja, az őt választó személy (a továbbiakban: jelentkező személy) Társadalombiztosítási Azonosító Jelét nyilvántartásba veszi és igazolást állít ki a jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta. Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, rendelőjének címét és telefonszámát.
(2) Az igazolással egyidejűleg az orvos a jelentkező személyt nyilvántartásba veszi, és kiállítja a Beteg törzskartonja elnevezésű nyomtatványt.
13/C. § (1) Évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetőleg minden olyan esetben, amikor a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.
(2) Más háziorvoshoz történő átjelentkezéskor, az átjelentkezést elfogadó háziorvos az érintett személy írásbeli hozzájárulásával átkéri az őt választó személy előző háziorvosától az egészségügyi törzskarton kivonatát.
(3) Az újonnan választott háziorvos a 13/B. § (1) bekezdésében foglaltak szerint igazolja, hogy az átjelentkezett személy orvosi ellátását vállalja.

Jezerniczky Katalin # 2004.08.23. 13:27

1997. évi CLIV. tv. amely biztosítja a szabad orvos választás jogát. Amennyiben nem adja ki a beteg dokumentációját az orvos a felettes szervnél kell bejelenteni. Az engedélyt nem vonathatja vissza, ehhez nincs jogosultsága, komolyabb oknak kell lennie ahhoz, hogy a háziorvos engedélyét vissza vonják.
"8. § (1) A betegnek joga van az állapota által szakmailag indokolt szintű egészségügyi szolgáltató és - ha jogszabály kivételt nem tesz - a választott orvos egyetértésével az ellátását végző orvos megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota által indokolt ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki."

"152. § (1) A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:

  1. a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,
  2. a fogorvosi alapellátásról,
  3. az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról,
  4. a védőnői ellátásról,
  5. az iskola-egészségügyi ellátásról.

(2) A települési önkormányzat képviselő-testülete megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit, több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét.
(3) A helyi önkormányzat biztosítja a tulajdonában vagy használatában levő járóbeteg-szakellátást, illetőleg fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények működését."

Nincs konkrétan meghatározva, hogy hányszor lehet háziorvost váltani.
A fenti jogszabályok rendelkeznek a szabad orvos választásról, e szakaszok megemlítésével kell az előző háziorvost jobb belátásra bírni, ha még sem adja ki a dokumentációkat, akkor nem marad más hátra, mint a felettes szervnél bejelenteni a jogellenes magatartását.


aeneas

hotdog # 2004.08.23. 12:24

Kedves Jogászok!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni, eléggé sürgős lenne az ügy.
Egy barátom szeretne háziorvost váltani, de a jelenlegi nem akarja kiadni az anyagát, mert rivalizálás folyik köztük. Két vidéki kistelepülésről van szó és az egyik orvost sokkal többen választják, mert jobbak a tapasztalatok vele, sikeresebben gyógyít, talán szakmailag felkészültebb, nem tudom. Az a doki, aki alul maradt, megfenyegette a sikerest, hogy ha még egy betegét elcsábítja, megvonatja az engedélyét. Létezik, ilyen?
A barátom, jelen esetben a beteg a sikeres dokihoz csak úgy mehetne át, ha maga intézné, kikérné az előbbitől a hivatalos papírjait. Ezt a választott új orvosa kérte tőle, a régi orvos viszont erre nem hajlandó.
Mit tehet a beteg? Törvényes egy ilyen fenyegetés, hogy nyerhetné ki a beteg a jelenlegi háziorvosától a papírjait, hogy szabadon orvost választhasson.

Van rá tv. hogy hányszor válthatunk háziorvost? Ez egyébként még csak az első változtatás lenne a beteg életében.

Segítségeteket előre is köszönöm.