Jogszabályban fellelhető, félreveztő közlés:

békávé # 2012.04.28. 17:47

Jogszabály szerint a közúti ellenőrzéskor, ha fel tudod mutatni, az ekvivalens azzal, mintha fel lenne ragasztva. Egyébként az új típusú rendszámot érvényesíti.
Próbáld meg bemutatni utólag.

Kiskupackopaszkukac # 2012.04.26. 15:57

T. Fórum!
Közúti ellenőrzés során - regisztrációs matrica hiánya miatt - elvették a forgalmimat.
Az autómat 2005. februárban márkaképviseletnél vásároltam. Az átadáskor a reg. matrica nem volt felragasztva a szélvédőre, nem is tudtam - a 3 héttel ezelőtti igazoltatásig - a létezéséről sem. A fenti eset után nyilván lázas keresésbe kezdtem az autó papírjai között. Meg is találtam végül a szervizfüzet kis tasakjába biggyesztve (!) azt a bizonyos matricát.
A márkakereskedőtől telefonon azt a tájékoztatást kaptam, hogy azért nem ragasztották fel a szélvédőre, mert az unióba lépést követően - szerinte - volt egy év, amikor vitatott volt, hogy fel kell-e ragasztani.
Miután megkaptam a rendőrségi bírságról a levlapomat, kértem a kereskedőt, hogy nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy miért nem ragasztották fel a matricát. Most már persze "mossa kezeit".
A kereskedőt senki sem kötelezi a jogszabály betartására??? Ez nem költői kérdés! Tényleg érdekel a kereskedő felelőssége!!!

békávé # 2012.04.19. 17:06

Nincs valaki ezeken az oldalakon, aki képben van a regisztrációs matricával, a rendszámok kiadásával kapcsolatosan?

békávé # 2012.04.14. 08:35

Van valakinek elképzelése arról, hogy mi ilyenkor a teendő?

A matricákat nyilván nem fogják érvényteleníteni, felesleges is volna, hiszen sok pénzbe kerülne.

Meg aztán az új típusú rendszámok is érvénytelennek minősülhetnek...és annak beláthatatlanok a kovetkezményei...

Gondolom inkább a jogszabály szövegében kellene bevallani azt, hogy mit is jelent valójában a vonalkód.

Mi a teendő ilyenkor? Az állampolgárnak kötelessége jelenteni, ha ilyet észlel?

efi99 # 2012.04.13. 21:04

Semmi.
Mint látszik, ennyi jelentősége van nálunk egyes jogszabályoknak. Ezért érdemes ekkora jogszabályokat alkotni, kicizellálni, csendben megváltoztatni, franc tudja hol és mikor meghirdetni a hatalmas jogszabálydzsungelben. A 10 millióból kb 1 ember elolvasta (legalábbis a 12 melléklet egy részét), gratula a találathoz.
Ebben a pillanatban rám kb 6871 jogszabály vonatkozik, amiből 6317-et nem ismerek (ebből 5000-ről még csak nem is hallottam) és jelenleg is 14-et éppen megsértek.

békávé # 2012.04.13. 20:52

Ezek szerint a több százezer regisztrációs matrica nem felel meg a jogszabályoknak?
Ilyenkor mi van?

tothvili # 2012.04.13. 18:43

Szerintem is, az ún. regisztrációs matrica nem felel meg a jogszabályi előírásnak.

tothvili # 2012.04.13. 18:38

Szerintem szándékos a félreveztés.
Ezt azért gondolom, mert egyszer egy tévé műsorban hallottam egy erre utaló félmondatot talányos befejezéssel, majd egy közterület felügyeleő saját szájába harapott, amikor hirtelen befejezte a félig kimondott mondatát...
Az előző hozzászólóhoz kapcsolódva: máglyára az ilyen jogásszal !!!
Azt gondolom, hogy a jogszabály készítői nem akarták a nyilvánosság elé tárni azt, hogy a gépjármű felnyitása nélkül is megállapítható annak az alvázszáma. Az alvázszám megjelenítését pedig trükkösen elrejtették egy olyan jogszabályban, ami az új típusú rendszámtábla valódiságát igazoló regisztrációs matricáról szól.
Csúnya dolog...
Adódó kérdések:

1. Ki a megtéveszteni kívánt célcsoport? A gengszterek úgy is tudják, az átlagembert pedig nem érdekli...
  2. Hogy a fenébe nem észlelték a jogszabály szövegezői, és annak ellenőrzésekor sem derült ki, hogy mennyire értelemetlen és indokolatlan dolog a jól olvasható rendszámot megismételni még a rosszabbul olvasható vonalkód formájában is?
  3. A jogszabály készítői úgy gondolhatták, hogy ha kiderülne, majd elírásra hivatkozva mentesülnek a felelősségre vonás alól?
Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.13. 18:07

Már megint hülyéskedsz. Mitől lenne az hamisítás?
De az igaz, hogy ha a matrica meg a jogszabály nincs összhangban, akkor ott nem a jogszabály a félrevezető, hanem a matrica nem felel meg a jogszabály előírásainak.

efi99 # 2012.04.13. 17:07

Valóban nem a világ sorsa múlik rajta, de azért kíváncsi lennék, hogyha a matrica kiállítóját szénné büntetnék 1 millió rendbeli hamisítás miatt, akkor hányszor kéne újraéleszteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.13. 15:31

Borzasztó.

békávé # 2012.04.13. 07:50

Ebben a kormányrendeletben az a félrevezető közlés olvasható, hogy a gépjármű regisztrációs matricán a vonalkód, a gépjármű rendszámát tartalmazza.
Tényszerűen a 4.pont így hangozna: A vonalkód a gépjármű alvázszámát tartalmazza.

"12. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez:
A regisztrációs matrica tartalmi elemei

1. EU felségjelzés (Európai Uniós zászlót jelképező kék mezőben 12 db sárga csillag)
  2. A Magyarország államjelzése (H)
  3. A Magyarország hivatalos címere
  4. A jármű rendszámát tartalmazó vonalkód
  5. A jármű rendszáma
  6. A regisztrációs matrica egyedi sorszáma"

Van valakinek elképzelése arról, hogy ez miért van így?