Fuvarozás - zálogjog

misstick # 2004.11.08. 16:17

Sziasztok örömmel vennem ha leirnatok a velemenyeiteket, mert a fenti temaban irok, kiselöadast .
szoval van egy nemzetkozi fuvar (A-bol B-be), a fuvarozo zalogjoga a dolgon. ha odaig fajul a dolog, h X orszagban a fuvarozo, kenytelen a zalogjogat ervenyesiteni es a dolgot eladni, vagy csak elmeletilg tetelezzuk fel - akkor melyik orszag joga lesz iranyado?
elmeletem szerint:
1: amit a szerzodesben lefektettek
2: ha nincs szerzodes akkor az ide vonatkozo nemzetkozi szerzodes majd megmondja (ha legi ha vizi ha kozuti stb)
3: ha nem mondja meg, akkor ugye lex rei sitae vagyis ahol eppen a dolog van. DE a lex rei sitae alol kivetel a res transitu es ilyenkor a kotelmi jogi jogviszony dominal tehat akkor megint ott vagyunk h a feleke...

( abbol indultam ki h eloszor is annak az orszagnak a kollizios jogaval kezdik a nyomozast ahol birosag ele kerul az ugy. es mi van ha ez azt mondja h rei sitae??
a kerdesem h igy van vagy nem. ha nem hol benaztam el, es ha igen akkor a felek ez alol hogyan bujhatnak ki ha pl egyikuknek sem szimpi a megoldas, es ha csak az egyiknek nem szimpi o mit mondhat.
tovabba szivesen olvasok minden gondolatebreszto tovabbi kerdest is.
köszi!