kellemes szomszéd...


szebe # 2004.12.08. 10:49

4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet
3. § (1) A kereskedő az üzlet működési engedélyének (a továbbiakban: működési engedély) kiadását az üzlet helye szerint illetékes település (község, város, megyei jogú város, fővárosi kerület) jegyzőjétől (a továbbiakban: jegyző) kérheti.
(3) A működési engedély iránti kérelemben meg kell jelölni

  1. az üzlet címét;
  2. az üzlet tulajdonosát, használatának jogcímét (bérlet, haszonélvezet);
  3. a folytatni kívánt üzletköri tevékenységeket, az első helyen szerepeltetve az üzlet szakmai jellegét meghatározó fő tevékenységi üzletkört;
  4. az üzlet napi/heti nyitvatartási idejét;
  5. az üzlet fő tevékenységére utaló elnevezést.

(4) A működési engedély kiadási kérelemhez a kereskedőnek csatolnia kell a kereskedelmi tevékenység végzésére jogosító és az üzlethelyiség használatára való jogosultságot igazoló okiratokat, a 4. § szerinti előzetes szakhatósági hozzájárulásokat, továbbá ha a tevékenység gyakorlását jogszabály más hatósági engedélyhez is köti, az engedélyeket. Nem minősül engedélynek a 7. § (3) bekezdésében meghatározott nyilvántartásba vétel.
5. § (1) A jegyző a 3. § (4) bekezdésében, a 4. §-ban előírt okiratok, hatósági, szakhatósági hozzájárulások, engedélyek, valamint mozgóbolt esetében a 3. § (5) bekezdésében meghatározott hozzájárulás megléte esetén, ha az más jogszabály előírásaiba nem ütközik, államigazgatási határozattal köteles kiadni az 1. számú mellékletben meghatározott üzletkörökre vonatkozó 2. számú melléklet szerinti működési engedélyt.
7. § (1) A kereskedő jogerős működési engedély birtokában és annak keretei között kezdheti meg, illetve folytathatja tevékenységét.
(2) A kereskedő a működési engedélyt köteles az üzletben tartani, és azt ellenőrzés során bemutatni.
(3) A kereskedő külön jogszabályban meghatározott termékek, valamint szolgáltatások értékesítésekor az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően akkor kezdheti meg tevékenységét, ha a külön jogszabályok szerint nyilvántartásba vették.
8. § (1) Az üzletek működési engedély szerinti működését és a kereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását a jegyző, a szakhatóságok, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek ellenőrzik, amelyek együttműködési megállapodás alapján a rendőrséggel együtt közös ellenőrzéseket is folytathatnak.
(2) Ha az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy az üzlet vagy az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytatók a jogszabályokban foglalt előírásoknak nem felelnek meg, illetve azokat nem tartják be, a jegyző az üzletet az észlelt hiányosság megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra ideiglenesen bezárathatja.
(3) Az üzlet ideiglenes bezárását elrendelő határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.
(4) A jegyző a működési engedélyt visszavonja, ha

  1. a kereskedő a (2) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, vagy
  2. a működési engedély kiadásának feltételei már nem állnak fenn,
  3. az üzletben engedély nélkül pénznyerő automatát működtetnek,
  4. a kereskedő a játékautomata bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget,
  5. az üzlet működésével összefüggő zajhatások miatt a lakosság nyugalmának sérelme a 18. § (1) bekezdésében hozott intézkedés ellenére továbbra is fenn áll.

(6) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy az üzletre a kereskedő működési engedéllyel nem rendelkezik, a jegyző köteles az üzletet azonnal bezáratni arra az időre, amíg az e jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő működési engedélyt a kereskedő nem kapja meg. A jegyzőnek az erre vonatkozó határozat azonnali végrehajtását fellebbezésre tekintet nélkül kell elrendelni.
18. § (1) A jegyző a külön jogszabályban meghatározott zajterhelési határérték figyelmeztetés ellenére való ismételt túllépése, vagy a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra között) nyitva tartását korlátozhatja, illetve kötelező zárva tartási időszakot rendelhet el.
(2) Ha a zajterhelési határérték mérési eredménye a külön jogszabály szerint megengedett határérték túllépését állapítja meg, vagy a hangszigetelési követelmény nem teljesül, a zajszintmérési eljárás költsége a kereskedőt terheli.
(3) Az üzlet éjszakai nyitva tartását korlátozó, illetve a kötelező zárvatartási időszakot elrendelő határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

admart # 2004.12.06. 17:55

Sziasztok! Próbálom röviden megfogalmazni a velem megesett problémát. Tehát: vettem egy lakást, egy udvari földszinti lakást. A vásárlás évében nem volt semmi probléma. Azonban nem is olyan régen az utca felöli szomszédomban egy legkevésbé sem kellemes "kávézó" nyílt. A gondom, hogy, mint utóbb kiderül egyszerű belső fal van köztem és a kávézó között, ahol éjszakába nyúló, hangos zenés mulatságok szoktak lenni.
Erre a kellemetlen helyzetre keresném a megoldást.
Azt még tudni kell, hogy a kávézót korábban a rendőrség záratta be. Így nem értem, hogy a működési engedélyét hogyan szerezhette meg a közvetlen szomszédok (pl. az én)beleegyezése nélkül...
Igazából nem szeretnék/merek nagyon konfrontálódni, hiszen vélhetően jelentős kárt tud a tulajdonosa okozni (pl. az autómban ami a kávézó előtt parkol...)
Illetve azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben mi kell ahoz, hogy egy ilyen szórakozó hely működési engedélyt kapjon.