Tisztelt Jogi Fórum!
8 éve lakom Szeged egy panelházában. NEM vagyok albérlő, a lakás saját tulajdonom.
Kb. 2,5 éve a felettünk lévő lakásba albérlőként egy fiatal pár költözött, kisgyerekkel, azóta pokol az életünk.
Korábban a gyerek kora reggeltől késő estig folyamatosan ordított, hisztizett, amikor éppen nem, visongva rohangált fel-alá a szalagparkettán.
A gyerek folyamatos üvöltését még a földszinten is hallani lehetett, nem csoda, hogy az egyik, alattunk lévő emeleti szomszéd is jelezte, ők is rendszeresen hallják a hisztit, szóvá is tették nekik.
A gyerek mellett a szülőkkel is probléma van, egyfolytában dübörögve, trappolva közlekednek a lakásban, kopognak, zörögnek, amit a járólap és szalagparketta még jobban felerősít. Sokszor már azt figyeljük, mikor szakad ránk a plafon.
A türelmünk kb. 1 éve elfogyott és mivel előző este (majdnem este 10h-kor) lázas beteg menyasszonyom pihenését is megzavarták, felmentem az albérlőkhöz.
Sajnos, a megbeszélés személyeskedésektől sem mentes veszekedésig fajult, még nekik állt feljebb, mindenre az volt a válasz, nekik gyerekük van! Megnyilvánulásaik alapján semmit sem kívántak tenni a helyzet javítása vagy megoldás érdekében. Úgy nézett ki, szerintük nekünk el kell azt tűrnünk, hogy ők és a gyerek így viselkednek, folyamatosan zavarják nyugalmunkat.
Ezért a problémát jeleztem a külföldön dolgozó főbérlőknek. 1-2 héttel később éppen hazalátogattak és közösen leültünk (főbérlők, albérlők, mi), hogy megoldást találjunk a problémára, de az álláspontok nem sokat közeledtek. Az albérlők több türelmet kértek (akkor 1,5 évnyi folyamatos zajongás után!), a főbérlő is inkább az ő oldalukra állt és arra hivatkozott, a ház Házirendje szerint 22h után van csendháborítás. Hogy napközben lehetetlen a pihenés lakásunkban, az annyira nem zavarta a főbérlőt.
A közös megbeszélés előtt egyeztettem a közös képviselőnkkel (aki nem a házban lakik és semmit sem tesz a lakóközösség érdekében, csak a közös költséget könyveli). Ő arról tájékoztatott, hivatalosan nem tehet semmit, panaszomat nekem kell írásban, tértivényes levélben jeleznem albérlők felé. Ha ez nem vezet eredményre, akkor panaszt kell benyújtanom Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szabálysértési Osztályára, akik hivatalból eljárnak az ügyben és akár 50e Ft-ra is megbírságolhatják albérlőket.
Az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest annyi változott, hogy a megbeszélés óta a gyereket az albérlők hamarabb lefektetik és az ordítás, visongás, hiszti is sokkal ritkább. Ugyanakkor a gyerek folyamatos futkározása a fejünk felett, a szülök állandó dübörgése, trappolása, a zajongás, kopogás, zörgés megmaradt.
Megint a türelmünk végén járunk és a helyzetet tovább fokozza, hogy az idén el kívánjuk lakásunkat adni, de az eladás esélyeit és a lakás értékét erősen befolyásolja az albérlők életvitele; attól tartunk, az érdeklődők azonnal távozni fognak, amint meghallják az itteni állapotokat.
Kérdésem az lenne, mit tudok tenni?
Valóban nekem kell az albérlőket felszólítanom tértivényes levélben vagy ez a közös képviselő feladata (ő ezt tagadja)?
Úgy tudom, Szegeden nem létezik jelenleg olyan, hogy "Csendrendelet". Mire, milyen törvényre, rendeletre, paragrafusra tudok hivatkozni?
A csendháborításért hol és milyen formában tudok bejelentést/feljelentést tenni?
Ill. kérdem, ha valóban elmennek a vevők fentiek okán, akkor ha tanúval tudjuk ezt bizonyítani, perelhetem-e az albérlőt és a főbérlőt azért, mert eladathatatlanná teszik lakásunkat és kifizettethetem-e azt velük?
Vagy az lenne a legjobb, ha keresnék egy ügyvédet és tőle kérnék állásfoglalást, esetleg bízzam meg, ügyemben eljárjon?
Válaszukat előre is köszönöm!
Laszlo77