Mit tehetek csendháborítás esetén?

ius latratus # 2016.11.20. 14:42

Hogy mi van érvényben?

frenki08 # 2016.11.20. 04:58

Tisztelt Jogi fórum!
Kérdéssel fordulnék önökhöz, mit tegyek? Több mint egy éve szomszédom vállalkozást üzemeltet, van kb 15 embere akik minden reggel hajnali ötkor megjelennek beleértve a hétvégét is három vagy több autóval, rettenetes a zaj, beszélgetnek nevetgélnek, csapkodják az autók ajtaját, szóval borzasztó!
A szemetelésről nem is beszélve( cigi csikk, rengeteg, pet palackok, csokis papírok). Már kétszer szóltam neki, hogy
ez így nem jó, de sajnos semmi változás! Kérem segítsenek,
mit tegyek!!??

Frenki08

gerbera317 # 2016.09.03. 09:59

OFF (szigorúan)
Nekem van egy ismerősöm, aki ugyanezt azzal oldotta meg, hogy becsöngetett a niggerekhez, végigpofozta az ott tartózkodókat, majd pedig közölte, ha máskor is szeretnék ezt, akkor csak nyugodtan hangoskodjanak.
Kockázatos mutatvány volt több szempontból is, különösen büntetőjogi szempontból, de valahogy mégis csend lett.
ON

lemon # 2016.09.03. 09:05

Kedves Fórumozok!
Június közepén a 10. emeletre külföldi diákok (arabok,négerek) költöztek éjjel-nappal hangoskodtak (kosárlabdázás, üvöltés, hangos zenehallgatás, abalkról kidobáltak parkolóba poharat stb,ajtócsapkodás stb.Jeleztem a bérbeadónak, aki elvileg szólt nekik, de sok változás nincsen. Azt mondta,h túl jól fizetnek, hogy kirúgja az albérlőit. A fiúk továbbra is kiabálnak, hangosan zenét hallgatnak, dübörögnek, ajtót csapkodnk stb. Ilyen esetben mit tudok tenni? Ha jegyzőhöz fordulok, hogyan,ha a lakók adatait nem ismerem vagy a bérbeadót veszik elő?Ha kihívom a rendőröket és pont elhalkulnak, akkor mi van? Mit tudok tenni?Köszönöm!

mentőslány # 2016.02.20. 15:11

Kedves fórum!

Külterületen- egészen konkrétan szántónak bejegyzett telken lakom. Az utcánk végében épült egy sportcsarnok, tőlünk 1 kilométerre kb. Sajnos mostanra elviselhetetlen a zaj, ami onnan jön. Hétköznap este 9-10 kor még hallani a mélynyomókat, hétvégén már reggel 8kor- vasárnap is- érzem, ahogy rezeg a ház fala és erre kelek.
Nem tudom, hogy külterületen milyen jogaim vannak, tudnának segíteni?

mentőslány # 2016.02.20. 15:11

Kedves fórum!

Külterületen- egészen konkrétan szántónak bejegyzett telken lakom. Az utcánk végében épült egy sportcsarnok, tőlünk 1 kilométerre kb. Sajnos mostanra elviselhetetlen a zaj, ami onnan jön. Hétköznap este 9-10 kor még hallani a mélynyomókat, hétvégén már reggel 8kor- vasárnap is- érzem, ahogy rezeg a ház fala és erre kelek.
Nem tudom, hogy külterületen milyen jogaim vannak, tudnának segíteni?

ditty99 # 2015.06.17. 22:02

Tisztelt Jogi Fórum!

Tanácsot és segítséget szeretnék kérni a következő ügyben. Egy kis faluban élek a családommal. A falu központjában egy sűrűn lakott területen belül. Szemben velünk épült egy közösségi ház,ami tavaly még csak gyermekmegőrzőként működött nyáron nappali szolgáltatást nyújtva. Egész évben péntekenként disco van,de ez még nem zavart minket,mert 22 órakor mindig vége volt,és csak péntekről volt szó. A héten hétfőn derült égből villámcsapásként ért minket,hogy mostantól táboroztatást szerveztek ide. Heti turnusban hétfőtől péntekig érkeznek gyerekek. Állítólag 3 hétről van szó,de ezt igazából senki nem erősítette meg. A férjemmel ingázunk,70 km.-re van a munkahelyünk. Én egészségügyben dolgozom 12 órában,éjszakázom is. Amikor nappalra megyek,hajnal negyed 4-kor kelek. A férjem minden nap ekkor kel. Hétvégén is dolgozunk,ő az állattenyésztésben. Van egy 5 éves és egy 15 éves gyerekünk. Az 5 éves nem tud zajban aludni,a 15 évesnek meg jövőhéten kezdődik a nyári gyakorlat. Szüksége van az éjszakai pihenésre! Ahogyan nekünk is. A táborozók 23 órakor még hangosan bömböltetik a zenét,illetve játszanak. Aláírom,nem azért mennek a gyerekek táborba,hogy 20 órakor már aludjanak. Én is voltam gyerek,én is táboroztam,még nem felejtettem el,de a mi táborhelyünk üdülő- és nem lakóövezetben volt.
Kérdésem; ez már csendháborításnak minősül-e. Ha igen,mit lehet tenni? A falu jegyzőjéhez nem igazán fordulhatok,mert ő engedélyezte a táboroztatást. Mondjuk az itt lakókat meg sem kérdezték,nem is tudtunk róla,hogy egyáltalán ilyet terveznek. Azt is szeretném tudni,hogy törvényileg engedélyezett-e lakóövezetben a táboroztatás?

Előre is tisztelettel köszönöm a válaszokat!

Ditty.

Nyuszkó123 # 2015.06.08. 17:30

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek, mik a lehetőségeim az alábbiakkal kapcsolatban.

Adott egy nagyváros belvárosi része. A belváros amúgy is nyáron mindig hangosabb, több ember, sokáig mászkálnak az emberek, viszhangzik az utca. DE a belvárosban velünk szemben van egy kávézó. A kávézó hivatalosan szombaton 23:30-ig van nyitva. Ezt múlt héten IS áthágták. Én fél 1-kor szóltam egy társaságnak, akik gitároztak, énekeltek, doboltak, hogy így nagyon nem lesz jó, mert nem tudunk aludni, és másnap munka. A társaság tagjai rendesek voltak, bementek a külső részről a kávézóba, és csukott ablaknál folytatták halkabban. Teljesen elviselhető lett a zaj, tudtunk volna aludni. DE jött egy másik társaság, akik már eléggé kapatosak voltak, a nők is üvöltve kommunikáltak, a férfiakról nem is beszélve. Voltak vagy 15-en. Hajnali 3-kor úgy vágtam be az ablakot, hogy majd kitört mérgemben, és üvöltöttem egyet, hogy ez nem lehet igaz. De semmi. Szerintem észre sem vették. Utána nagy nehezen elaludtam szerintem már a fáradtságtól is, és a levegőtlenségtől, mivel 30 fokban a lakásban sem volt semmi levegő, de hajnali fél 6-kor arra kellett felébrednem, hogy a kávézónál a kinti részen még mindig ott ül két kopasz fickó, és az egyik éppen üvöltve telefonál. Már alig volt hangja, de azért üvöltött a telefonba.

Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek ebben az esetben? Megnéztem, a nyitvatartás nincs kirakva az ajtóra, sehova sem kívülre. Interneten van fent. Kihívhatom-e a rendőröket név nélkül? Esetleg névvel. Csinálni fog-e bármit a rendőrség? Csendháborításnak számít-e, ha a kávézó tulaja azt mondja, hogy rendezvényük van? (minden szombatra meg van hirdetve egy rendezvény, a gitáros-énekes csapaté, de nem velük volt a gond, hanem a többi vendéggel). Én megértem, hogy a tulajnak ez baromi jó bevétel, de azért a belvárosban lakók is szeretnének pihenni. Lassan már hétköznap sincs nyugodt éjszakánk, legalább hétvégén lenne... Pár éve (akkor még disco volt a kávézó helyén) írtam a jegyzőnek, akitől azt a választ kaptam, hogy nem olyan hangos a zene, hogy az minket zavarjon (meg volt adva egy értékhatár). Ismertem az akkori polgármestert, és neki szóltunk, és kiderült már sokan panaszt tettek, és így bezárták a disco-t. Utána nyitották ezt a kávézót. De a jegyzőt nem igazán érdekli, hogy kit zavar a zaj.

Köszönöm előre is a segítséget. .

Nemsenki # 2014.06.15. 08:14

Tiszteletem!

Volna egy számomra fontos, és véleményem szerint sokakat, mondhatni széles embertömegeket érintő kérdésem.

A jobb érthetőség miatt adott szituációhoz kötöm, ami a következő:

helyszín: Vasárnap reggel 8 óra, Hajdúhadház, Széchenyi utca;
"esemény": hangtechnikával erősített hitgyakorlás (csoportos énekszó hangszeres kísérettel)
jogsértés(nek vélt, nem szükségszerű hang; keletkezésének) forrása: magánház utcafrontra kétszárnyú nagykapuval nyitott udvara a Hit gyülekezete közösségi házával szemben;
előzmény: telefonos érdeklődés -vélhetően (a 107-es segélyhívószám tárcsázásával)- a debreceni városi kapitányság ügyeletes diszpécserénél;
előzmény "tárgya": a vallás szabad gyakorlásának joga vs. nyugalomhoz való alkotmányos jog;
előzmény eredménye: a nyugalomhoz való alkotmányos jog az erősebb, annak kell(ene) érvényesülnie;
(naív) következtetés: a rendfenntartó erőknek a nyugalomhoz való alkotmányos jog érvényesítése érdekében minden ezt sértő tevékenység ellen fel kell(ene) lépnie

Személyes megkereséskor történt érdeklődésre kapott válasz: A szervezők írásos engedéllyel rendelkeznek az "esemény" lebonyolításához, melyet a rendőrkapitányság adott nekik.

Kérdésem:
Milyen jogon rúghatja fel egy rendfenntartó szervezet (vagy annak bármely tagja) a törvényes rendet, annak felállítását, fenntartását szabályozó alapokat megfogalmazó Alkotmány rendelkezéseit?
Hova, kihez lehet fordulni ezzel kapcsolatban jogorvoslatért, ha éppen az erre hivatott szervezet az, aki ellen a kialakult helyzet miatt panaszkeresettel szeretne élni az ember?

Előre is köszönöm a választ, amelyből a levonható következtetés, illetve amelyben szereplő információ remélhetően az egyéb, hasonlóan felesleges zajkeltéssel járó, önkormányzatok által előszeretettel kifejezetten lakókörnyezetbe szervezett rendezvényekre is "használható" lesz.

Maradok tisztelettel: K.F.

_line_ # 2014.02.11. 14:56

Szabálysértési törvény szerinti csendháborítás (2012. évi II., 149.§). Ebben azonban indokolatlan zajkeltés szerepel, és hát szerintem nem igazán lehet szankcionálni azt, ha egy gyerek futkározik, vagy "trappolva" közlekednek... Legalábbis szerintem. Sajnos ilyen a panel.

Laszlo77 # 2014.02.09. 15:26

Kérek, egy Ügyvédet vagy Jogászt, válaszoljon az alábbiakra. Vasárnap délután 1/2 5 van és órák óta hallgatjuk a futkározást, dübögést a fejünk felett. Teljesen tanácstalanok és kétségbeesettek vagyunk, mit tegyünk?

Laszlo77 # 2014.02.02. 15:07

Tisztelt Jogi Fórum!

8 éve lakom Szeged egy panelházában. NEM vagyok albérlő, a lakás saját tulajdonom.

Kb. 2,5 éve a felettünk lévő lakásba albérlőként egy fiatal pár költözött, kisgyerekkel, azóta pokol az életünk.

Korábban a gyerek kora reggeltől késő estig folyamatosan ordított, hisztizett, amikor éppen nem, visongva rohangált fel-alá a szalagparkettán.

A gyerek folyamatos üvöltését még a földszinten is hallani lehetett, nem csoda, hogy az egyik, alattunk lévő emeleti szomszéd is jelezte, ők is rendszeresen hallják a hisztit, szóvá is tették nekik.

A gyerek mellett a szülőkkel is probléma van, egyfolytában dübörögve, trappolva közlekednek a lakásban, kopognak, zörögnek, amit a járólap és szalagparketta még jobban felerősít. Sokszor már azt figyeljük, mikor szakad ránk a plafon.

A türelmünk kb. 1 éve elfogyott és mivel előző este (majdnem este 10h-kor) lázas beteg menyasszonyom pihenését is megzavarták, felmentem az albérlőkhöz.

Sajnos, a megbeszélés személyeskedésektől sem mentes veszekedésig fajult, még nekik állt feljebb, mindenre az volt a válasz, nekik gyerekük van! Megnyilvánulásaik alapján semmit sem kívántak tenni a helyzet javítása vagy megoldás érdekében. Úgy nézett ki, szerintük nekünk el kell azt tűrnünk, hogy ők és a gyerek így viselkednek, folyamatosan zavarják nyugalmunkat.

Ezért a problémát jeleztem a külföldön dolgozó főbérlőknek. 1-2 héttel később éppen hazalátogattak és közösen leültünk (főbérlők, albérlők, mi), hogy megoldást találjunk a problémára, de az álláspontok nem sokat közeledtek. Az albérlők több türelmet kértek (akkor 1,5 évnyi folyamatos zajongás után!), a főbérlő is inkább az ő oldalukra állt és arra hivatkozott, a ház Házirendje szerint 22h után van csendháborítás. Hogy napközben lehetetlen a pihenés lakásunkban, az annyira nem zavarta a főbérlőt.

A közös megbeszélés előtt egyeztettem a közös képviselőnkkel (aki nem a házban lakik és semmit sem tesz a lakóközösség érdekében, csak a közös költséget könyveli). Ő arról tájékoztatott, hivatalosan nem tehet semmit, panaszomat nekem kell írásban, tértivényes levélben jeleznem albérlők felé. Ha ez nem vezet eredményre, akkor panaszt kell benyújtanom Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szabálysértési Osztályára, akik hivatalból eljárnak az ügyben és akár 50e Ft-ra is megbírságolhatják albérlőket.

Az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest annyi változott, hogy a megbeszélés óta a gyereket az albérlők hamarabb lefektetik és az ordítás, visongás, hiszti is sokkal ritkább. Ugyanakkor a gyerek folyamatos futkározása a fejünk felett, a szülök állandó dübörgése, trappolása, a zajongás, kopogás, zörgés megmaradt.

Megint a türelmünk végén járunk és a helyzetet tovább fokozza, hogy az idén el kívánjuk lakásunkat adni, de az eladás esélyeit és a lakás értékét erősen befolyásolja az albérlők életvitele; attól tartunk, az érdeklődők azonnal távozni fognak, amint meghallják az itteni állapotokat.

Kérdésem az lenne, mit tudok tenni?

Valóban nekem kell az albérlőket felszólítanom tértivényes levélben vagy ez a közös képviselő feladata (ő ezt tagadja)?

Úgy tudom, Szegeden nem létezik jelenleg olyan, hogy "Csendrendelet". Mire, milyen törvényre, rendeletre, paragrafusra tudok hivatkozni?

A csendháborításért hol és milyen formában tudok bejelentést/feljelentést tenni?

Ill. kérdem, ha valóban elmennek a vevők fentiek okán, akkor ha tanúval tudjuk ezt bizonyítani, perelhetem-e az albérlőt és a főbérlőt azért, mert eladathatatlanná teszik lakásunkat és kifizettethetem-e azt velük?

Vagy az lenne a legjobb, ha keresnék egy ügyvédet és tőle kérnék állásfoglalást, esetleg bízzam meg, ügyemben eljárjon?

Válaszukat előre is köszönöm!

Laszlo77