Tisztelt Jogértő Fórum Olvasók !
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben:
Pert indítottam a szomszédom elen, aki tavaly nyáron levágta kerítésünk egy részét.
Keresetlevelemre érkezett egy Végzés, melyben a Bíróság kéri annak kiegészítését az alábbiak szerint: '2. Jelölje meg a per tárgyának értékét (a kerítés helyreállításának költsége)', és 'A keresetlevélen illetékbélyegen rója le a 2. pont alapján megjelölt összeg 6 %-át, ami nem lehet kevesebb 7.000 forintnál.'
A kért kiegészítéseket megtettem megjelöltem 'X' összeget és illetékbélyegen leróttam a megfelő díjat. Ezután érkezett egy újabb Végzés arról, hogy mivel a birtokállapot helyreállítását kérem és ezen polgári eljárás pertárgyétéke 'Y' forint, az illetéke pedig 'Y' összeg 6 %-a, rójam le a már befizetett 'X' 6%-a és az 'Y' 6%-a közötti különbözetet.
Kérdésem az, hogyan lett az általam megjelölt 'X' összegből 'Y'? Létezik-e valamiféle minimum a pertárgyértékére vonatkozólag? Én úgy értelmeztem az első Végzést, hogy bármennyi is az összeg, legalább 7.000 forintot fizetni kell. De arról nem kaptam tájékoztatás, hogy mi a pertárgyérték minimumösszege. Milyen alapon módosította a Bíróság az általam megjelölt pertárgyértéket?????
Megköszönném, ha valaki tudna erre választ adni.
Gríz