Pertárgyérték birtokállapot helyreállítás kérésekor

griz # 2005.02.01. 07:56

Szia Banyamancs !

Én a helyerállítás becsült összegét írtam a keresetlevélben, a kerítés értékét nem adtam meg. Igényként a kerítés helyreállítását kértem.

Időközben utánajártam a dolognak:
Ha a keresetben azt kérem, hogy a birtokállapotot állítsa helyre az alperes, akkor a bíróság az Illeték Törvény szerint egy meghatározott (vélelmezett) összeget vesz figyelembe pertárgyértéknek. (250 eFt.)
Ha a birtokállapotot én állíttatom helyre és keresetemben kártérítést kérek, akkor a keresetlevél mellé csatolni kell (i) elkészült munka esetén a számlát, (ii) még el nem készült munka esetén a megbízandó vállalkozó ajánlatát, mely tartalmazza a munka kalkulált összegét.
A pertárgyérték ez esetben a számla, vagy az ajánlati összeg lesz.

Tehát nem a teljes kerítés értéke a mérvadó.

Szomszédom szerint a kerítésünk, melyre Önkormányzati határozatban használatbavételi engedéllyel rendelkezünk, átlógott az Ö területére. Ezért betonvágóval a kerítésoszlop egy részét szépen levágta. Az Önkormányzati mérések nem igazolják a túllógást. De még ha így is lett volna, sem lehet joga más tuljdonát megrongálni.

Banyamancs # 2005.01.22. 16:30

A bíróság módosíthatja a pertárgy értékét, ha a felperes által megadott érték a köztudomással, a bíróság hivatalos tudomásával ellentétes, illetve ha az alperes vitázik az összeggel. Az ilyen perekben eleve a dolog (most a kerítés értékét) szokták alapul venni, de bevallom nem értem azt, hogy "levágta" a kerítést a szomszéd. Te mit adtál be a keresetlevélben igényként? Írtad a kerítés értékét?

griz # 2005.01.20. 15:06

Tisztelt Jogértő Fórum Olvasók !

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben:
Pert indítottam a szomszédom elen, aki tavaly nyáron levágta kerítésünk egy részét.
Keresetlevelemre érkezett egy Végzés, melyben a Bíróság kéri annak kiegészítését az alábbiak szerint: '2. Jelölje meg a per tárgyának értékét (a kerítés helyreállításának költsége)', és 'A keresetlevélen illetékbélyegen rója le a 2. pont alapján megjelölt összeg 6 %-át, ami nem lehet kevesebb 7.000 forintnál.'
A kért kiegészítéseket megtettem megjelöltem 'X' összeget és illetékbélyegen leróttam a megfelő díjat. Ezután érkezett egy újabb Végzés arról, hogy mivel a birtokállapot helyreállítását kérem és ezen polgári eljárás pertárgyétéke 'Y' forint, az illetéke pedig 'Y' összeg 6 %-a, rójam le a már befizetett 'X' 6%-a és az 'Y' 6%-a közötti különbözetet.
Kérdésem az, hogyan lett az általam megjelölt 'X' összegből 'Y'? Létezik-e valamiféle minimum a pertárgyértékére vonatkozólag? Én úgy értelmeztem az első Végzést, hogy bármennyi is az összeg, legalább 7.000 forintot fizetni kell. De arról nem kaptam tájékoztatás, hogy mi a pertárgyérték minimumösszege. Milyen alapon módosította a Bíróság az általam megjelölt pertárgyértéket?????
Megköszönném, ha valaki tudna erre választ adni.
Gríz