Kedves Fórumozók, Hozzáértők!
Konkrét esettel kapcsolatos kérdésem a következő:
Ingatlanomban 1/2 tulajdonrésszel rendelkezem, a másik 1/2 részt a tulajdonos eladósodása miatt árverésre bocsájtották, mely árverezést 2014. májusában megnyertem. Az árverési jegyzőkönyv elkészült, aláírásra került, a jegyzőkönyvben minden feltétel rögzítve lett (fizetés helye, módja stb.) és mindenkinek kézbesítve lett még akkor.
Közjátékként, mivel akkoriban a végrehajtó tévesen tájékoztatott engem a fizetési határidő meghosszabbításának kérelmének lehetőségével kapcsolatban, ezért kénytelen voltam végrehajtási kifogást benyújtani, hogy ne veszítsem el az árverési előleget és legyen időm kifizetni a vételárat, később ezt a kifogást visszavontam, és - ahogy a most már jogerős bírói határozatban is szerepel - a bírói határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kellett megfizetnem az árverési vételárat. Ennek maradéktalanul eleget is tettem pár nappal ezelőtt, határidőn belül.
A végrehajtó most mégsem akarja jogerőssé tenni az árverési jegyzőkönyvet és beadni a földhivatalhoz, hanem idézem a rendkívül érthető és jogi nyelvezetű tájékoztatását: "mivel _megakasztottam a folyamatot_ ezért újra ki kell küldenem az árverési jegyzőkönyvet minden érdekelt félnek". Ez további legalább egy-másfél hónap teljesen fölösleges időhúzást jelentene, hiszen mindenki már csak arra vár, hogy végre megkapja a pénzét, én meg az ingatlan tulajdonrészt.
A Vht. 224. §. csak annyit mond, hogy a végrehajtó saját hatáskörben kijavíthatja illetve kiegészítheti az általa kiállított jegyzőkönyveket, de semmi egyéb konkrétumba nem megy bele. Kérdésem az, hogy ha az égvilágon semmi sem változott az árverési jegyzőkönyvben foglaltakhoz képest, fillérre pontosan lett befizetve az összeg az abban megadott helyre és közleménnyel, akkor a végrehajtó mi alapján és mivel egészítheti, egészítené ki azt? Milyen jogszabályra hivatkozhatok a végrehajtó felé, hogy legyen szíves elkezdeni a földhivatali ügyintézést és ne húzza tovább az időt?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Róbert