Jegyzőkönyv kiegészítése, kijavítása

gerbera317 # 2014.10.19. 09:30

@robert_vht

Kérdés tehát továbbra is a számomra, hogy ez esetben mivel gondolja a végrehajtó kiegészíteni vagy kijavítani az árverési jegyzőkönyvet

Hát a tényállással, nevezetesen azzal, hogy haladékot kértél.

Aláírtad a jegyzőkönyvet úgy, hogy nem volt rajta, hogy haladékot kértél és kaptál volna (az, hogy ennek a jegyzőkönyvön szerepelnie kellene, az a 149. § (1)-(2)-ből félreérthetetlenül következik: jogi nonszensz lenne az utólagos megállapítás). A kézbesítéssel elindult a hatályosodás, egyúttal a törvény erejénél fogva megállapításra került a fizetési határidő. Ezt követően (!) jelentetted be, hogy mégis inkább halasztott fizetést szeretnél. A végrehajtó teljesen jogszerűen hajtott el ezzel az igényeddel, amire te vh-kifogást adtál be, ami halasztó hatályt kölcsönöz a fizetésnek. Ez - ismerjük el - jó húzás volt a részedről, ahogy a kifogás visszavonása is, mert ezzel úgy lett bírósági végzésed a halasztott fizetési határidőről, hogy érdemben senki nem bírált el semmit (Vh-ügyes szokott ilyen tanácsokat osztogatni). Jegyezzük meg, hogy a bíróság egyébként elutasított volna, de a jogorvoslat miatti fizetési haladékot azzal is elnyerted volna. Na, a végrehajtónak közben valószínűleg eleged lett belőled, ezért hirtelen "fontosnak érezte", hogy az árverési jegyzőkönyvet ennek a tényállásnak (vagy egy részének) a közlésével kiegészítse. Ezt megteheti (akármit is tart erről Zöldövezeti), és ha gondolod, megtámadhatod, de érdemben nem fogsz vele elérni semmit. Javaslom, hagyd jogerőssé válni (kiegészített) árverési jegyzőkönyvet, és legyél boldog a szerzeményeddel.

gerbera317 # 2014.10.19. 09:05

Zöldövezeti, továbbra is tévedsz. A törvényszöveg szerint a kijavításról és a kiegészítésről a végrehajtó jegyzőkönyvet készít, amelyet a feleknek kézbesít. Nincs az a bíróság, amelyik ezt veled együtt másként értelmezné. Bár, gyanítom, hogy most látod ezt először leírva. Csak akkor meg mire fel a vita...

Zöldövezeti11 # 2014.10.19. 08:49

Akkor nézzük csak !
A Vht. 224. §. csak annyit mond, hogy a végrehajtó saját hatáskörben kijavíthatja illetve kiegészítheti az általa kiállított jegyzőkönyveket, de semmi egyéb konkrétumba nem megy bele.
Persze valakinek kell javítani és kiegészíteni egy jegyzőkönyvet, de a lényeg hogy minden érdekelt fél azt alá is írja.
amúgy lehet készíteni egy tárgyalásról, megbeszélésről sok sok irományt. magunknak, a főnöknek. Csakhogy az nem lesz jegyzőkönyv csak pl. emlékeztető stb. A jegyzőkönyv egyik lényege, hogy többen is aláírják.
egyetértésben vagy ha nincs egyetértés akkor azt jelezve.
Meg egyéb formai követelmények.
Pl. mikor készült, hol készült kik a jelenlévők stb.
Amúgy csak irkafirka !

robert_vht # 2014.10.18. 08:31

@gerbera317: Bocsánat az írásmódért, távol álljon tőlem a kurucinfó! :)

Jól látod, és az előárverezési joggal éltünk is.

A jegyzőkönyvben viszont semmi sem változott, kicsit bővebben kifejtem: a végrehajtó az árverezés után az irodájában már elkészített árverési jegyzőkönyvvel fogadott, ami nyilvánvalóan bevett szokás, viszont nem tájékoztatott, hogy kizárólag akkor lett volna lehetőségem a fizetési haladékot kérni. Így később, amikor halasztási kérelmet nyújtottam be a végrehajtóhoz, azt a törvényre hivatkozva ő elutasította. Ekkor nyújtottam be a bíróságra a végrehajtási kifogást annak okán, hogy hiányosan lettem tájékoztatva - ez a kifogás végül nem került elbírálásra, mert időközben visszavontam. A visszavonás után hozott bírói határozat kimondta, hogy a Vht. alapján, annak jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül vagyok köteles megfizetni az árverési vételárat - ez meg is történt.
Az eredeti jegyzőkönyvhöz képest tehát semmi sem változott, minden jogorvoslatot határidőn belül terjesztettem be, az azokban megszabott határidőket be is tartottam.

Az, hogy később kellett fizettem, az nem egy megadott haladék következménye, hanem a törvény szövegéé, minek értelmében vagy az árverési jegyzőkönyv aláírását követő 15 napon belül vagyok köteles fizetni, vagy amennyiben az árverést jogorvoslattal támadták meg, az esetben az arra hozott határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül.

Kérdés tehát továbbra is a számomra, hogy ez esetben mivel gondolja a végrehajtó kiegészíteni vagy kijavítani az árverési jegyzőkönyvet, mert elképzelésem sincs, ugyanis az ügy minden lépéséről az összes érdekelt fél tájékoztatva lett, minden határozatot ők is ugyanúgy megkaptak, ahogyan én.

Előre is köszönöm a segítségeteket!
Róbert

gerbera317 # 2014.10.18. 07:47

a végrehajtó mi alapján és mivel egészítheti, egészítené ki azt?

Az árverési vevő fizetési haladékra irányuló kérelmét az árverési jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Ha ez nincs a jegyzőkönyvben, akkor ezzel ki kell egészíteni, a javított jegyzőkönyvet kézbesíteni mindenkinek, aki az eredeti jegyzőkönyv címzettje volt, meg kell várni, megtámadja-e valaki, és azt követően jogerősíthető az árverés.

Zöldövezeti téved: A végrehajtó nem kér engedélyt a javításra (miért is kérne?), azonban a javítás megtámadható (de miért is kellene megtámadni?). És mi az, hogy "szerintem"??? Hatósági kényszerértékesítés esetén a tulajdonostársnak csak előárverezési joga van, ahogy arra a Ptk. 5:81. § (5) is utal.

"Milyen jogszabályra hivatkozhatok a végrehajtó felé, hogy..."

Milyen mondat ez??? A kurucinfón szokás így írni, nem itt!

Zöldövezeti11 # 2014.10.18. 07:26

Érdekes !

szerintem egy jegyzőkönyv javítás utólagosan csak minden aláírófél beleegyezésével lehetséges. Másképpen az vagy okirat hamisítás, vagy nem jegyzőkönyv.
Amúgy vettél egy a saját tulajdonodban lévő ingatlan másik felét. Ehhez eleve elővételi jogod van, miért vontátok bé az árverezőt ?

robert_vht # 2014.10.17. 08:54

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

Konkrét esettel kapcsolatos kérdésem a következő:

Ingatlanomban 1/2 tulajdonrésszel rendelkezem, a másik 1/2 részt a tulajdonos eladósodása miatt árverésre bocsájtották, mely árverezést 2014. májusában megnyertem. Az árverési jegyzőkönyv elkészült, aláírásra került, a jegyzőkönyvben minden feltétel rögzítve lett (fizetés helye, módja stb.) és mindenkinek kézbesítve lett még akkor.

Közjátékként, mivel akkoriban a végrehajtó tévesen tájékoztatott engem a fizetési határidő meghosszabbításának kérelmének lehetőségével kapcsolatban, ezért kénytelen voltam végrehajtási kifogást benyújtani, hogy ne veszítsem el az árverési előleget és legyen időm kifizetni a vételárat, később ezt a kifogást visszavontam, és - ahogy a most már jogerős bírói határozatban is szerepel - a bírói határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kellett megfizetnem az árverési vételárat. Ennek maradéktalanul eleget is tettem pár nappal ezelőtt, határidőn belül.

A végrehajtó most mégsem akarja jogerőssé tenni az árverési jegyzőkönyvet és beadni a földhivatalhoz, hanem idézem a rendkívül érthető és jogi nyelvezetű tájékoztatását: "mivel _megakasztottam a folyamatot_ ezért újra ki kell küldenem az árverési jegyzőkönyvet minden érdekelt félnek". Ez további legalább egy-másfél hónap teljesen fölösleges időhúzást jelentene, hiszen mindenki már csak arra vár, hogy végre megkapja a pénzét, én meg az ingatlan tulajdonrészt.

A Vht. 224. §. csak annyit mond, hogy a végrehajtó saját hatáskörben kijavíthatja illetve kiegészítheti az általa kiállított jegyzőkönyveket, de semmi egyéb konkrétumba nem megy bele. Kérdésem az, hogy ha az égvilágon semmi sem változott az árverési jegyzőkönyvben foglaltakhoz képest, fillérre pontosan lett befizetve az összeg az abban megadott helyre és közleménnyel, akkor a végrehajtó mi alapján és mivel egészítheti, egészítené ki azt? Milyen jogszabályra hivatkozhatok a végrehajtó felé, hogy legyen szíves elkezdeni a földhivatali ügyintézést és ne húzza tovább az időt?

Nagyon köszönöm a segítséget!
Róbert