Kié a tetőtér?


Béres-Deák Attila # 2002.11.10. 17:06

Szerintem nem így van. Ahhoz, hogy a tetőtéri beépített lakrész a tulajdonodba kerüljön meg kell egyezned az 'alapház' tulajdonosaival. Szerződés alapján az egész tetőtér a tulajdonodba kerül. Ha nem tudsz velük szerződést kötni, akkor építeni sem tudsz.


attika

wert # 2002.11.10. 16:20

Köszi a választ zsömle.Tehát úgy érted,hogy csináljam meg a tetőteret és alakuljunk társasházzá.De a kölcsön miatt az egész házra teszik a jelzálogot.

A telek ilyenkor osztatlan közös tulajdon lesz,vagy kell vennem belőle valamekkora részt?

üdv.:wert

zsömle # 2002.11.08. 23:34

Nem közölted, de feltételezem, hogy édesanyád és nevelőapád 1/2-1/2-ed arányban tulajdonosok.

Velük kell megegyezni a tulajdonlás tekintetében. A tetőtérben lévő lakás, ha anak megépítéséhez a tulajdonosok hozzájárultak, és saját nevedre kéred az építési engedélyt, a te tulajdonod lesz. Mivel az ingatlanon két lakás lesz, praktikus társasházzá alakítanotok, és akkor az általad épített lakás önálló helyrajzi számot kap, és a te neveden szerepel.

Ha ezt nem akarjátok, akkor célszerű az egész inatlan tulajdoni állását megváltoztatni, és az értékeknek megfelelően tulajdonjogot szerezned.

Pl. A telek értéke 2.000.000,- Ft, a most rajta lévő lakás értéke 4.000.000,- Ft, az általad megépítendő tetőtéri lakás értéke 2.000.000,- Ft. Az új tulajdoni hányad:

Édesanyád         3/8-ad
Nevelőapád        3/8-ad
Te                2/8-ad

Én a társasházzá alakítást javaslom, mert a második variáció közös tulajdonba tesz mindent.

Nevelőapád gyermekei a tulajdonában lévő ingatlant, illetve ingatlanhányadot öröklik, édesanyád gyermekei az Õ tulajdonában lévő ingatlant, illetve ingatlanhányadot öröklik. A Te tulajdonodat a te örököseid öröklik.

zsömle


zsömle

wert # 2002.10.23. 12:14

Senki se tud segíteni?Naaa, léccci

wert # 2002.10.21. 18:42

Igen mindenképpen ügyvédhez megyek,de addig is szeretnék tájékozódni,hogy legyen valami rálátásom a dolgokra.
Van valami ötlted,a kérdésekkel kapcsolatban?

Béres-Deák Attila # 2002.10.21. 18:38

Ne spóroldd meg az ügyvédet! Ez elég zsebre menő téma. Mivel a polgári jognak igen kényes kérdése az emelet ráépítés, ezért nem árt biztosra menni.


attika

wert # 2002.10.21. 18:02

Sziasztok!

Ismét hozzátok fordulok segitségért.
Leírom(legalábbis megpróbálom) az egész problémát,hogy értsétek mirol is van szó.A szüleim (anyám+nevelőapám)családi hazának a tetőterét szertném befejezni úgy,hogy külön lakás legyen külső lépcsővel stb.A nev. apám előző házasságából született egy lánya,a mostaniból meg egy fia aki velünk él.A lány nem él itt.

Ha elkészül a tetőtér(teremészetesen hivatalos módon  tervekkel ,engedélyekkel),akkor módosul-e a tulajdoni hányad,az én javamra?Ha igen milyen arányban?

A nev. apám után ki örököl,és milyen arányban,tetőtérrel,és anélkül?

A lány hogyan érvényesítheti az örökséghez való jogát.pl. ki kell-e neki fizetni a részét stb

Azért fontos mindez,mert kölcsönból menne az építkezés,jelzálog is kerülne a házra,és mert nem szeretném ha elúszna a házba fektetett pénzem.

Remélem érthetően írtam le,ha nem léccci kérdezzetek bátran.

Előre is köszi a válaszokat :wert