üzletrész-sors


grog # 2002.10.23. 18:48

Tételezzük fel az alábbi helyzetet. Van egy személy, aki alapítója egy BT.-nek. Ekkor nem házas. Két évvel késöbb megnösül, és 9 évi házasság után elválik. A BT-ben levö üzletrészböl követelhet-e az asszony, vagy különvagyonnak számit, mivel megvolt a házassága elött is? Vagy 9 év alatt ez közös vagyonná vált?

Béres-Deák Attila # 2002.10.24. 04:04

A Bt-ben nincs üzletrész, csak vagyoni hozzájárulás, amely bizonyos jogokra jogosít, vagy kötelezettségre kötelez. Természetesen a házastársi vagyonközösségben közös vagyonnak számít, mert vagyon értékű jog a bt tagság. A válás után nem volt vagyon megosztás e tárgyban?


attika

Két Lotti # 2002.10.25. 08:07

Tényleg nincs üzletrész.

Azonban a családjogi törvény szerint közös vagyonnak számít a külön vagyonnak a házassági vagyonközösség ideje alatt keletkezett haszna. 27. §

Azaz ebben az esetben a bt. vagyongyarapodása a házastárssal közösen következett be.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

grog # 2002.10.27. 16:45

Még nem volt válás, csak küszöbön áll. Követelheti-e az elváló feleség a BT-ből a férjre eső vagyon (a teljes rész 33%-a) a felét? Mit tehet a két másik üzlettártárs, akik nem családtagok?

Béres-Deák Attila # 2002.10.27. 16:57

Megoldás lehet, hogy lemondással megszünteted a tagságod, majd válás után újra belépssz! A többiekkel kötsssz egy háttér megállapodást. Vagy beltagból átjöhetssz kültaggá! Van még ezer variáció.


attika

grog # 2002.10.27. 17:15

Kösz a választ. Én az egyik független társ vagyok, és nem szeretnék más hiszterikás elvált felesége miatt ösz hajszálakat és kényelmetlen helyzeteket, és föleg erön felüli fizetést...

grog # 2002.10.27. 20:14

Akkor megállja-e a helyet a HisztErika (nevezzük így az elváló feleséget....) azon kijelentése, miszerint a 'bt-ben levö vagyontárgyak, ingatlanok, megérnek úgy vagy 30 millcsit, akkor a Lacusnak (férj) 10 jár, és nekem adtok ötöt kp most, ZSEBBE(!), akkor nem lesz semmi bajotok...'
Mi határozza meg a bt.-ben levö üzletrész értékét? Ki kell ilyenkor adni a vagyonrészt? Köteles-e a társaság, akár müködését is veszélyeztetö lépéseket tenni?

Két Lotti # 2002.10.30. 12:00

A feleség nem követelhet most semmit, és váláskor sem a bt-től, de a férjtől esetleg igen.

Nekem tetszik az előttem szóló javaslat, miszerint tessék kilépni a bt.-ből formailag, ekkor ugye el kell számolni.  Valami vagyont kap a férj vissza a cégtől a kilépés ellenében.  Erre a megállapodásra a feleségnek semmilyen ráhatással nincs, ő nem perelheti a bt.-t vagy annak másik tagjait.  Tehát a helyzet: 'anyukám, ennyit adtak, mert a cégnek nincs is több'.  Ebből persze a feleséget is megilleti valamennyi, de itt már nagyobb a játéktér.

Ha esetleg ezt nem járjátok végig, akkor sem támadhatja a felesége a bt.-t, mindössze a férjet, de nem ígérnék vidám könnyű városnézést a feleségnek egy ilyen perben.  Arra ugyanis a bíróság nem ítélheti a férjet, hogy váltsa ki járandóságát a bt.-ből.


Ügyvéd - Társasági szakjogász