drbjozsef
Már értem, reagáltam is az érintett valamelyik kérdésénél, hogy nem kerek még az alaptörténet. A matekolós válaszaid a másik fórumon erre a kérdésre még rágom kicsit. Nem vagyok érintett csak este kíváncsivá tett a kérdés.
Köszi szépen
Letiltás
„pl a hagyatéki végzés akár, gondolom kipostázták a kérdezőnek”
Például, de nem arra gondolok. Ahhoz, hogy a hagyatéki tartozásokat végrehajtsák rajta, jogutódlásnak kellett volna bekövetkeznie, vagy, ha az elhunyt ellen még nem is volt végrehajtás, akkor egy tök új végrehajtásnak elindulnia. Ezekről kellett volna tudnia, és a megfelelő helyen (!) és megfelelő időben (!!!) ezeket megakasztani. Ha elmulasztotta, akkor lehetnek gondjai...
szomorú örökös
.. és hol van a minden amit örökölt ha nincs semmilye?
drbjozsef
pl a hagyatéki végzés akár, gondolom kipostázták a kérdezőnek
garage4566,
A hagyatéki tartozásokért csak annyiban felelsz, amennyi a hagyatékból általad örökölt vagyon, elsősorban a hagyaték tárgyaival, és csak másodsorban pénzzel. Ha örököltél bármit is, azt ajánld fel a tartozások kielégítésére, a saját vagyonoddal (főszabályként!) nem felelsz a tartozásokért. Vagy kavartál valamit, hogy már ellened van végrehajtás és letiltás? Nem vettél át hivatalos levelet például?
garage4566
„A bátyám örökölt mindent de rajta nem tudnak behajtani semmit mivel nincs semmije szó szerint”
Ha a bátyád örökölt mindent, akkor vajon hogy kerültek a hiteltartozások a te nevedre? :-O
garage 4566
utánanéztem, és én is a 116 ezret értelmeztem. De ugye ismernünk kéne annak a 4 hitel vagy akármilyen tartozásnak összegét, pontos jogcímét, stb. Elvileg a te fizetéseddból a letiltás csak a gyerektartás, ott az összeg nem változik, azt vonják ugyanúgy. A többi meg ha hitel akkor azt te gazdálkodod majd ki.
Ismétlem, jogi tanulmányaim voltak de nem vagyok ügyvéd vagy jogász, tehát szimplán kívülállóként, segítő szándékkal reagáltam, e szerint fogadd a válaszom.
A fórum anonim, ( névtelen) tehát nyugodtan írhatsz. Általában az emberek jogi dolgai személyesek, itt mindenki ilyesmiről kérdez.
A leírt történeted nagyon sántít, te most vagy információ hiányban szenvedsz, vagy nem érted mi történt az örökségeddel, vagy nem vagy őszinte. Ilyen nincs, hogy nincs kin behajtani valamit ezért rajtad hajtják be. Miért nem Juliska nénin a szomszédból?
Az utolsó mondatodban 116 ezres nettó maradék fizetésnél pedig javaslom várjuk meg amíg egy nálam kompetensebb ember reagál, én nem tudom ezt hol olvashattad .
Nem akarok személyes dolgokba be avatni senkit de érdekesség képen, több évig nem tartottam kapcsolatot a szüleimmel és még a hagyatéki tárgyalásra sem mentem el. A bátyám örökölt mindent de rajta nem tudnak behajtani semmit mivel nincs semmije szó szerint.
Végrehajtással kapcsolatban gondoltam.ha jól értelmezem akkor 116000ft-ot hagyhatnak meg nettó jövedelemként.
értem. Bár ahol tartozást örökölsz ott egyéb vagyont is hogy ne legyen mínuszos az örökség.. Mindegy, nem ez volt a kérdésed, tudom
"2025.07.01-től változtak a törvények" ez alatt mire gondolsz kb mert elég sok törvény van
Nem vettem fel hitelt, hanem örököltem és valakinek ki kell fizetni!
garage4566
500-170= 330. Ebből levonjuk a 4 hitel összegét, és annyi marad. Mi nem tudjuk mennyi az annyi. Nem szeretnék ítélkezni de egyszerre vettél fel 4 hitelt egyik pillanatról a másikra, és nem fordult meg a fejedben, hogy mennyi marad?
Törvény- válasszal hamarosan jönnek ügyvéd szakértőink
Sziasztok!
Nettó 500000Ft a nettóm ebből letiltás alatt van 170000Ft gyerektartásdij plusz ehhez fog még jönni 4 különböző hitel. Mi fog maradni nekem nettóként ? Hogyan alkalmazzák ez esetben a letiltást ???
2025.07.01-től változtak a törvények.
Annak már tényleg mindegy. Jobban fogyott a tartozásod.
Tisztelt Mindenki
Mi a teendő akkor,ha a munkáltató több mint 50%,-ot vont le letiltásként?
139650 a nettó fizetés, 60.000 Ft-ot utalt át , a többit a végrehajtónak.
Azt mondta, nem tudja mi állítódott el a programban., és bocsi.
valamikor,
Teljesen szabályos az, ha megnézed a levonás szabályait : Vht.61.§-63.§.
A 200.000 nettó feletti rész korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható.
(ezért kurvára is számít mennyi a jövedelmed, nemhogy "nem oszt nem szoroz")
Ha a járandóságod ennél kevesebb lesz (ez a járulékalapodtól is függ), és a jövedelmed nem munkabér, akkor lépnek be a speciális szabályok, esetedben a 72.§. Itt csak 33% vonható majd le szerintem.
Majordomus, köszönöm az információt. Átgondolom akkor hogyan legyen.
drbjozsef, jelenleg is a fizetésem 65%-át vonják tartásdíjakra. (szülő és gyerektartás). Nettó 200e Ft-ot utalnak fixen, azt kötelező, a többit vonják. Tehát a 33% nem állja meg a helyét, legalábbis több levonás, több tartásdíj esetén.
Azért zárójeles az "új", mert ugyanaz a cég fog visszavenni, csak átalakul, átszervezik, más cégformában fog működni.
Mindenesetre köszönöm mindkettőtöknek az információt, választ!
valamikor,
Nem értek hozzá olyan jól, mint Majordomus, de szerintem a munkaviszonyod megszűnésekor kapni fogsz egy igazolást a Vht. 78.§ alapján, amin rajta lesz az érvényes letiltás, és amit köteles vagy leadni az új helyen. Ez szerintem - mivel az álláskeresési járadékból a Vht. 72.§ alapján legfeljebb 33% letiltható ha tartásdíj a követelés - vonatkozik a munkaügyi központra is, nekik is be kell mutatnod, és ők aszerint tiltják tovább.
Aztán majd az "új" munkahelyed is.
(Miért zárójeles az "új"? Érdekes....)
Saját mgélhetésed rovésára is köteles vagy fizetni a tartásdíjakat függetlenül attól hogy van e munkád vagy sem.
.
Ezen nem oszt nem szoroz hogy mennyi a jövedelmed és mennyi a lrtiltásod tehát szerintem felesleges bejelenteni.
Sziasztok!
Információt és segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg 120e Ft gyerektartást és 150e Ft szülőtartást fizetek (közös megegyezésen alapuló) fizetésből történő bírósági döntés általi letiltással.
Év végén megszűnik a cég, ahol alkalmazottként dolgozom és nagyjából 4-5 hónap múlva lesz lehetőségem az "új" cégnél dolgozni.
Kettő közötti időben bejelentkezek a munkaügyi központba és kapni fogom a 177e Ft-os maximális (2024-ben) álláskeresési járadékot 90 napig.
Kérdéseim:
Bejelentsem-e a munkaügyi központnak, hogy gyerek és szülőtartást fizetek vagy sem?
Ha bejelentem, akkor milyen mértékben és melyik tartásdíjat fogják levonni a 177e Ft-ból illetve kapok-e egyáltalán belőle valamennyit vagy az egészet elosztva a kettő között levonják? (nem fedezi teljes mértékben a 177e Ft)
Miután újra elhelyezkedtem a cégnél, ott jelezni fogom, hogy szülő és gyerektartást fizetek, de vajon a cég meg tudja-e nézni valahogyan valahol, hogy van-e elmaradásom ezekben és ha igen (lesz ugyebár), akkor azt haladéktalanul el kell kezdenie visszamenőlegesen pótolni a havi díjakon felül?
Köszönöm!
U.I.: Természetesen a célom, hogy a gyerektartás (ha utólag is), de maradéktalanul nyomon követhetően ki legyen fizetve gyerekem édesanyjának, valamint a szülőtartás az én édesanyámnak.
Ballagj be egy szál rózsával Micikéhez.
Ha jól számolt add át a rózsát,ha rosszul, akkor csak a szárát a tövisekkel.
drbjozsef
Köszönöm! Tehát az összeg változott. Én is arra hajlok, és nem a 100 K-ra.
Rita50,
Biztos lehetsz benne, hogy ennyi alapján ezt senki nem mondja meg neked.
Csak az fogja tudni megmondani, hogy miért ennyit vontak, aki azt kiszámolta. Szóval tényleg fordulj a munkahelyedhez, és kérd meg vezesse le neked.
Egyébként ha a 200k feletti részt, mint végrehajtás alá vonhatóra újra alkalmazta (hibásan) az 50% szabályt, még akkor sem jön ki pontosa az, amit kaptál, de majdnem. Erre tippelnék esetleg, bár miért tette volna. Szóval meg jó ötletem se igen van, miért ennyi.
„Most nem úgy van, hogy ebben az esetben 142.500 Ft számlán maradóig tilthatnak? ”
Nem, már nem. (bár nem "számlán maradóig", mert ez nem inkasszó, hanem a munkabér letiltás, amiről itt szó van)
Az a Vht. 2022.december 31-ig volt hatályos.
A legkisebb mentes összeg régen 28500 volt (öregségi nyugdíj legkisebb összege), ezt emelték 60000-re.
A 142500 feletti rész korlátlanul végrehajtás alá vonható volt (ö.ny.l.ö. ötszörese), ezt emelték 200000-re.
A vita a számításon megy.
A 224K mindkét értelmezés szerint sok. Az egyik szerint 200K maradhat, a másik szerint 100K. (50% a letiltása.)
KBS
Ez nekem is feltűnt. Most nem úgy van, hogy ebben az esetben 142.500 Ft számlán maradóig tilthatnak? Illetve kell tiltsanak. Vagy nem kötelező?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02