Fizetés letiltás!

drbjozsef # 2025.07.13. 07:25

(és egyébként azért nem 116ezret fogsz kapni, ahogy az a másik topikban szerepel, mert az a mentesség alsó határa. Ha csak 200e lenne a fizud, akkor annak a felét nem viheti el a végrehajtó, mert 116ig mentes, akkor azt megkapnád. Illetve te akkor sem, mert a gyerektartás kivétel a mentesség alól is.De neked a fizud 50% még több mint a gyerektartás, és jóval több mint a mentes határ, ezért megy le neked csak 200-ig)

drbjozsef # 2025.07.13. 05:38

garage4566.

Neked 200.000.- fog maradni.

Elsőnek levonják a Vht.64.§ szerint a gyerektartást, aztán a maradékból a 65.§(2) szerint a többi tartozásra hogy a fele maradjon, majd utána a 63.§ szerint a maradékot a 200ezer fölött.

garage4566 # 2025.07.12. 17:34

Sziasztok!
Nettó 500000Ft a nettóm ebből letiltás alatt van 170000Ft gyerektartásdij plusz ehhez fog még jönni 4 különböző hitel jövő hónaptól.Mi fog maradni nekem nettóként ? Hogyan alkalmazzák ez esetben a letiltást ???
2025.07.01-től változtak a törvények

Szomorú örökös # 2025.06.29. 14:51

tmsnmeth80

A juttatás összetétele az alábbi: arra a napra jutó munkabér, illetve a nemzetközi napidíj költségtérítés....Ebben az esetben is megállja a helyét amit írtatok?

El is olvasod, amit íde írsz?Te írtad ezt egészen konkrétan, hogy mi is volt az oka a levonásnak:

Tegyük fel benéztem egy autópálya lehajtót, ezért plusz 50 kilométert mentem, tehát én hibáztam....

Mivel más útvonalon haladtál, mint amit előre kifizettél, így akár a cégnek többletköltséget is okozhattál - a többlet üzemanyagon kívül - amit nyilván nem szeretnének csak azért lenyelni, mert te benéztél egy autópálya kihajtót. Ezt azért kamionosként illene tudnod.

tmsnmeth80 # 2025.06.29. 14:13

Ez áll a munkaszerződésemben: ,,A Munkavállaló minden nyerges vontatón töltött napért (Magyarországon és azon kívül is) összesen 90 Eurónyi juttatásra jogosult. A juttatás összetétele az alábbi: arra a napra jutó munkabér, illetve a nemzetközi napidíj költségtérítés. A kettő tétel együtt összesen 90 Euró / nap, amire a munkavállaló jogosult,,

Ebben az esetben is megállja a helyét amit írtatok?

Szomorú örökös # 2025.06.29. 12:42

tmsnmeth80

Ha jól tudom munkabérből csak úgy vonhat le a munkáltató, ha írásban beleegyezek vagy jogerős bírósági ítélet alapján.
Anno egy rövidke ideig dolgoztam egy magán cégnél. A munkabér egy fix összegből és egy ún. mozgóbérből állt össze. Ott a belépés kártyás leolvasással történt. Az egyik kolléga késett kb. háromszor, ezután közölték vele, hogy a mozgóbérnek abban a hónapban integethet. Félek nem kell hozzá a beleegyezésed, ha szankcióként akarják levonni a béredet. Szép is volna!

drbjozsef # 2025.06.29. 12:35

tmsnmeth80,

A napidíj külön rendeletben van, nem az Mt.-ben, ott pedig nincs a levonásról semmi.
Minden bizonnyal egy tekintet alá esik a munakvbérrel.

Tehát, ahogy KBS írta : elvileg nem vonhat belőle (a beleegyezésed nélkül), a gyakorlatban meg megteszik sokan. Érthető : ha nem járulsz hozzá, neki kell pereskednie. Így meg neked kell pereskedned - de ha az ok valós, ami miatt levont, ugyanott leszel.

tmsnmeth80 # 2025.06.29. 11:22

Tegyük fel benéztem egy autópálya lehajtót, ezért plusz 50 kilométert mentem, tehát én hibáztam.

Ha jól tudom munkabérből csak úgy vonhat le a munkáltató, ha írásban beleegyezek vagy jogerős bírósági ítélet alapján.

Napidíjból is csak akkor vonhat jogszerűen, ha írásban beleegyezek vagy jogerős bírósági ítélet alapján?

gerbera317 # 2025.06.29. 07:30

Az, hogy kerülőúton mentél-e, könnyedén eldönthető, illetve bizonyítható. Az, hogy a kerülőút mennyivel került többe a cégnek, csak egyszerű számtan. Azt, hogy indokolt volt-e a kerülő, neked kell bizonyítanod. Azt, hogy ezért vonható-e a juttatásodból, és az mennyi, j munkajogi kérdés, illetve megint csak egyszerű számtani. Na nem tudod magadat tisztázni, vagy nem tudtok megegyezni, még mindig ott van a bírósági út.

tmsnmeth80 # 2025.06.29. 04:52

A mesterséges intelligencia ezt válaszolta: (Mondjuk engem már többször átvert)

Igen, a munkáltató jogosult levonást eszközölni a napidíjból, ha a munkavállaló a kiküldetés során nem teljesíti a munkáltató által meghatározott feladatokat, vagy nem tartja be a szabályokat.
Bővebben:
A napidíj a munkavállaló kiküldetésével kapcsolatos költségeinek (pl. étkezés) fedezetére szolgál. Ha a munkavállaló nem teljesíti a kiküldetés célját, vagy megsérti a munkáltató utasításait, akkor a munkáltató jogosult arányosan csökkenteni a napidíjat, vagyis levonást eszközölni.
Fontos szempontok:
Szerződéses kikötés:
A munkaszerződésben vagy kiküldetési rendelvényben pontosan rögzíteni kell, hogy milyen esetekben és milyen mértékben lehet levonást alkalmazni.
Arányosság:
A levonásnak arányosnak kell lennie a feladat elmaradásával vagy a szabályszegéssel.
Indokolás:
A munkáltatónak írásban indokolnia kell a levonást.
Költségtérítés:
A levonás nem érintheti a ténylegesen felmerült és igazolt költségeket (pl. utazás, szállás), kivéve, ha a munkavállaló nem tartja be a költségelszámolásra vonatkozó szabályokat.
Jogorvoslat:
Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a levonás jogtalan, fellebbezhet a munkáltatónál vagy bírósághoz fordulhat.
Példák:
Ha a munkavállaló nem vesz részt egy megbeszélésen, ami a kiküldetés célja volt, a napidíj egy része levonható.
Ha a munkavállaló nem gyűjti be a szükséges igazolásokat a költségekről, azzal kapcsolatban is lehet levonás.
Ha a munkavállaló nem tartja be az előírt utazási szabályokat, azzal kapcsolatban is lehet levonás.

Igazak ezek?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.28. 21:10

Elvileg nem. Gyakorlatilag igen. (V.ö.: lopni se szabad - mégis lopnak.)

tmsnmeth80 # 2025.06.28. 20:46

Kedves Szakértők!

A munkaszerződésemben szerepel, hogy külföldi munkavégzés esetén napi 90 euró jár nekem kiküldetési díjként, mert nemzetközi kamionsofőr vagyok. A munkáltatóm leakar vonni a napidíjamból, mert szerinte kerülő úton mentem és így többet fogyasztott az autó. Megteheti ezt?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.26. 06:37

Ha az utolsó munkahelyeden már tiltottak, akkor az új munkáltatódat neked magadnak kell tájékoztatnod a levonási kötelezettségéről.

Egyébként azt, hogy a végrehajtó mikor néz bele a tb-nyilvántartásba, senki nem tudhatja. Lehet holnap, lehet soha.

KissTomi # 2022.01.25. 16:35

Jo estét.
Eddig az elmúlt pár évben nem volt Magyar bejeletett munkám. Most viszont jött egy jo ajánlat, és bejelentett munkám lesz.
Honnan tudnám megtudni, hogy esetelg fog e korábbi ügyem (lakás hitel)miatt levonás történni..?
Hol adnak Nekem pontos felvilágosítást hogy milyen nyűg van esetleg a nyakamon?
Előre is köszönöm.

gerbera317 # 2021.08.14. 10:55

Nem tudsz kibújni, akármennyire is keresed. Ha nettó kereset vagy a nyugdíj meghaladja a 218 ezer Ft-ot, akkor maximum 142500 Ft-ot kaphatsz kézhez.

oregnene # 2021.08.14. 09:02

oligaliga
Kérdésem: ha a Vht.67 § (1) szerint a nyugellátásból legfeljebb 33 százalékot lehet levonni (a felsoroltak kivételével) akkor ez a 67.§ mire vonatkozik?

oligaliga # 2021.08.14. 04:44

A munkabér fogalmát pedig a Vht. 7. § (1) bek. rögzíti. Ebben benne a tb jogviszonyon alapuló járandósag is, mint pl. a nyugdíj.

oligaliga # 2021.08.14. 04:40

Picit régi a nyugdíjfolyósító programja, az 50%-os levonásra a Vht. 67. § (3) bek. alapján van lehetőség nyugdíj esetén.

drbjozsef # 2021.08.13. 16:33

oregnene,

Az utóbbiban most elbizonytalanodtam, megnéztem a Vht-t, és nem találom azt a passzust. Pedig rémlik. Lehet keverem valakivel. Majd megmondja egy okosabb ha erre jár.

drbjozsef # 2021.08.13. 13:10

oregnene,

A "vonható" nem választást jelent, hanem eltérést az általános szabálytól : ha le lehet vonni, természetesen le KELL vonni.

A nyugdíj ezen cikkelyben munkabérnek minősül. Valahol pár paragrafussal előtte ott van egy értelmező rendelkezés : lényegében bármilyen hivatalosan szerzett jövedelem, járandóság, megbízási díj, de akár szociális támogatá is (bizonyos kivételekkel) itt munkabérnek számít.

oregnene # 2021.08.13. 13:05

Nyugdíjamból ez év márciusában kezdték el vonni a 33" letiltást. Ez eddig rendben, mert én is megkaptam a Nyugdíjfolyósítónak kiküldött rendelvényt, azon a 33% kiemelve és aláhúzva van. Július 12.-én legnagyobb megdöbbenésemre több mint 40 000 forinttal kapta kevesebb nyugdíjat. Reklamáltam és a ny.folyósító tájékoztatott, hogy a Vht.63§ szerint jártak el, hivatkozva a közös szabályra. Megnéztem a 63. § -t: ebben az áll:"....a 61§-i levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét". Itt a munkabérről van szó. Nem szerepel, az hogy ez a nyugdíjra is vonatkozik a 67§-ban nincs benne, hogy a 63§ a nyugdíjra is vonatkozik, de ha mégis akkor a kérdésem: ha a törvényi szövegben az áll. hogy "vonható", akkor ki a jogosult eldönteni a magasabb letiltást ?

gerbera317 # 2021.08.09. 18:52

csak egy olyan tartozast akar rajtam bevasalni amivel nem tartozom
Az ilyesmivel azért óvatosan kell bánni. Én sem tartozok a NAV-nak, cserébe nem is üldöz engem. Látszólag egy cipőben járunk, mégis lényeges, mitöbb: minőségi a különbség kettőnk adónyilvántartás-beli jogállása között. Ennek pedig oka van. Na, ezt az okot kell megtalálni - értelemszerűen nálad. Ugyanis az adósnak az az ex cathedra-kijelentése, hogy "én nem tartozok", még soha nem tette rendezetté a tartozást, mert ez pont nem az a műfaj, ami varázsszóra működik.

szita030 # 2021.08.08. 16:27

Koszonom a valaszokat!
Igen tok to fej volt a NAV... vegulis csak egy olyan tartozast akar rajtam bevasalni amivel nem tartozom. Amivel tartozom azt termeszetesen vallalom. Nem most kezdtem foglalkozni a dologgal, mar fizettem a tartozasombol vissza jocskan. Teljesen korrekt dolog szerintem is.

papinianus88 # 2021.08.08. 12:36

Valószínű,hogy a Nav a diakhitellel kapcsolatos követelését eladta az MKK-nak és addig függesztette fel az eljarást, amíg ez realizálódik. Errol tajekoztatott. Viszont attól, hogy eladtak azon a jogcimen a követelést, más jogcímen még volt hátralékod. Lényegében az MKK-val megallapodtal a NAV által engedményezett tartozásodról, de ami a NAV előtt vqn folyamatban - mivel szvsz a felfuggesztes megszunt azzal, hogy az Mkk lett a jogosult - ott is kell kerned kifejezetten a fizetesi konnyitesi kerelmet/reszletfizetest. Próbalkozz,nha belekavarodtál annak az lehet az oka, hogy a sár/sok sár nem kerult rendezésre az évek során.

gerbera317 # 2021.08.08. 07:28

Végülis azt, hogy megegyezz az MKK-val, jófej módon megvárta a NAV. Hogy miért nem várta meg, fizetsz rendesen, rejtély, De valahol érthető is. Te viszont tudhatod az okát.