Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Fizetés letiltás!

Zsanett87 # e-mail 2020.10.29. 11:55

Köszönöm szépen

gerbera317 # e-mail 2020.10.29. 10:58

A tappenzból lehet letiltás?
Nem lehet. De ez nem azt jelenti, hogy a végrehajtó nem adhat ki letiltást az adós munkáltatójához. A munkáltató (feltéve, hogy tb-kifizetőhely) az, akinek tilos a táppénzből a letiltásra teljesíteni.

Zsanett87 # e-mail 2020.10.29. 10:47

És ha nem inkasszot kér hanem letiltást?
A tappenzból lehet letiltás?

drbjozsef #   2020.10.29. 10:32

Zsanett87,

Szomorú örökös is jól válaszolt, gerberához meg csak annyit tennék hozzá : ne keverd a munkabérből letiltás szabályait az inkasszó szabályaival - ha érteni akarod olvasd el a Vht.-ban. Nagyon nem ugyanazok.

Ha csak az érdekel : igen, tehet rá inkasszót, igen, leszedhetnek a számlaegyenlegedből akkor is, ha azt táppénzként kapod - mert nem számít már, ahogy előttem kifejtették.

(plusz infó, a meglepetést megelőzni : a 35 napot nem véletlenül írta gerbera. Ez fontos, mert ha ez alatt kétszer kapsz táppénzt, ami esélyes, akkor azt összevontan kezelik a mentességi rész szempontjából, és ezért a másodikból már sokkal többet is levonhatnak adott esetben)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.10.29. 09:37

Az inkasszó nem "levonás"! Az inkasszó egy átutalási megbízás, amire a bank teljesít, ha van rá fedezet. A bank nem vizsgálhatja, hogy honnan van a fedezet! Ha vizsgálhatná, akkor a számlatulajdonos átutalásait sem teljesítené, mondván, hogy a családi pótlék csak a gyerekre költhető, közüzemi számlák rendezésére nem (ez most csak példa volt). Tehát nem vizsgálható a számlaösszegek jogcíme! Másként fogalmazva: a bankszámlán számlaöszeg (egyenleg) van, nem pedig családi pótlék, gyes, rokkantnyugdíj, táppénz. A bank a mentességet kizárólag számtani alapon vizsgálhatja, arra viszont köteles.
A bank részben teljesít, ha csak részben van rá fedezet, és nem teljesít, ha nincs rá fedezet. Utóbbi kettőnél 35 napig várja, hogy meglegyen a fedezet - ezt hívják sorba állításnak.
A végrehajtási törvény az inkasszótól elhatárolva, külön fejezetben tárgyalja a munkabér jellegű jövedelem végrehajtás alá vonását, magyarán a letiltást, kissé vidékiesen: a "levonást". A végrehajtónak itt sem kell vizsgálnia a jogcímet, hanem csak kiadja a letiltást, és a munkáltató / folyósító feladata a számtanon túl a jogcím szerinti mentesség vizsgálata. A végrehajtót itt sem terheli semmilyen felelősség!
Aki nem hiszi, járjon utána! A bíróság az ilyen kifogások elutasításának legvégére mindig odabiggyeszti, hogy az adós nem került volna ebbe a helyzetbe, ha tartozását önként megfizeti a követelés jogosultjának.

Zsanett87 # e-mail 2020.10.29. 08:57

Igazából nem erre irányult a kérdésem.
Kimondottan arra hogy a terhességi azaz a tartós tappenzből vonhatnak e le.

Szomorú örökös #   2020.10.29. 06:31

Zsanett87

terhes tappenzen vagyok, ebből vonhat e le végrehajtó vagy tehetnek e a számlámra inkasszot

Én úgy tudom, hogy a számlára érkező pénz eredetét többnyire nem kell vizsgálnia a végrehajtónak. Azt csakis a kifizető felé benyújtott terhelési kérelemnél vehetik figyelembe, ha az összeg az a kategória, amiből nem vonhatnak. Amikor már számlán van a pénz, akkor az végrehajtható összeggé válik szerintem és a meghatározott százalékot simán vonhatja belőle szerintem. A levonás akadályozásának egyik módja, ha nem a számlára megy a pénz - nyilván ez annyira nem kivitelezhető - de a legjobb megmegoldása, ha rendezi az adós a tartozását és akkor nem kell a végrehajtótól félnie.

Zsanett87 # e-mail 2020.10.29. 05:18

Üdvözlöm
Az lenne a kérdésem h terhes tappenzen vagyok, ebből vonhat e le végrehajtó vagy tehetnek e a számlámra inkasszot.
Egyedülállo vagyok 2 kiskorú gyerekkel.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.07. 11:21

Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítséget rengetegett segített További szép napot!

gerbera317 # e-mail 2020.10.07. 11:17

pedig előtte is vonták
Erről pofázok. Még jó, hogy nem "kiküldték".
banknál kell verjem az asztalt
Igen.
ahol 3 ügyintéző is azzal jött hogy hát ők nem tudnak mit csinálni
Ennél valamivel feljebb kell kopogtatni.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.07. 11:10

Nem tudok mást közölni mivel nem érkezett semmi ilyen papir 08.21 el a munkahelyre érkezett egy letiltás hogy a fizetés 33%át vonják ami rendben van. 09.03 al jött a banktól egy papir, hogy hatósági megbízást adtak ki előtte SOHA SENKITŐL (elnézést) nem jött semmi ehez hasonló pedig előtte is vonták. Azt sem értem miért van a számlán is tiltás és a fizetésen is egyszerre mivel igy konkrétan teljesen leveszik továbbra is az összes fizetésem. Oda jutottam hogy nem fogok tudni munkába járni se mivel nem maradt rá pénzem és már nincs kihez forduljak. Így akkor a banknál kell verjem az asztalt ahol 3 ügyintéző is azzal jött hogy hát ők nem tudnak mit csinálni ilyen nincs

gerbera317 # e-mail 2020.10.07. 10:49

09.03 az első ilyen papir ami érkezett sajnos de már előtte 04. hó óta igy vonnak
Dehogy érted. Azt hiszed, ezzel most bármit is közöltél. Hát nem, tulajdonképpen semmit. Ha ennyire nem tudsz tényállást felvázolni, akkor az eddig kapott válaszokat se nagyon értheted.
vonjam őket kérdőre?!
Igen.
mindenki azt mondta hogy ők nem tudják miért van igy nem az ő dolguk a végrehajtóval beszéljem meg
Jól hasba akasztottak téged. A végrehajtó csak egy átutalási megbízást ad a banknak. Hogy a bank arra hogyan teljesít a rendelkezésre álló fedezetből, és hogy mennyit kell a bankszámlán hagyni, arra a végrehajtó nem ad utasítást, hanem a bank hajtja végre, a Vht. 79/A. és 79/B. §-ok alkalmazásával. Ezek a törvényszakaszok nem a végrehajtó eljárására vonatkoznak, hanem a bankéra. A végrehajtónak nincs beleszólása, hogy a bank ezeket hogyan alkalmazza. Persze, hagyjad csak küldözgetni magadat egyik ablaktól a másikhoz - a te dolgod, hogy mennyire hagyod magadat hülyének nézni...

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.07. 10:15

Értem. 09.03 az első ilyen papir ami érkezett sajnos de már előtte 04. hó óta igy vonnak. Viszont a papiron az szerepel, hogy a Vht.79/A és 79/E szerint vonják szóval akkor nem lehetett volna gondolom az egészet levonni. Jelen állás szerint menjek a bankhoz és tőlük kérjek valami féle tanácsot vagy vonjam őket kérdőre?! Sajnos legutóbb mikor ezt kértem elküldték postán az egyenlegem és körülbelül ennyi történt. A fiókban pedig mindenki azt mondta hogy ők nem tudják miért van igy nem az ő dolguk a végrehajtóval beszéljem meg

gerbera317 # e-mail 2020.10.07. 09:57

A hatósági átutalási megbízásra a bank 35 napig teljesít, azt követően már nem. Mondjuk, a nyitókérdésben nem (és azóta sem) hangzott el, Mikor adta ki a végrehajtó az inkasszót. Ha úgy adta ki, hogy az két fizetést is érinthet, illett volna rákérdezni. arról, hogy-hogy csak 9 ezer Ft maradt a számlán, nem pedig a törvényes 28500 + afeletti 50%-a, arról a bankot (és kizárólag csakis a bankot!) kell megkérdezni.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.07. 09:38

Üdv!
Ismét csak önökhöz tudok fordulni ebben a hónapban is a fizetést már levonva küldték és a számláról is le lett vonva a kiutalt összeg. 9 ezer foront maradt a számlámon és nem tudom, hogy most kihez forduljak hónapok óta ez megy és már nem tudok kitől kölcsön kérni sem. Fizetnem kéne a gyerek tartást ami szintén nem fog menni, esetleg enni inni. Bármilyen tanács jól jönne mivel így kénytelen leszek felmondani és ugye ez sem megoldás! Előre is köszönöm

gerbera317 # e-mail 2020.10.01. 13:47

Nem felé. Sok-sok felkiáltójellel.
A bank ne küldözgessen a végrehajtóhoz, mert itt nem az a kérdés, hogy a végrehajtó jogszerűen adott-e be inkasszót, hanem az, hogy a bank jogszerűen volt-e le mindent. Ezt pedig a végrehajtótól éppen meg nem tudhatod, csakis a banktól.
Ha elmész a végrehajtó ügyfélfogadására, onnan ne küldjenek el azzal, hogy a végrehajtó nincs bent, mert legalább egy, ügyintézésre, de legalább felvilágosítás adására képes alkalmazottnak (jellemzően végrehajtó-helyettesnek vagy jelöltnek) kell ott lennie.
semmilyen értesítést nem kapok” ...sokkal inkább nem veszed át.
kihez érdemes fordulni
A végrehajtóhoz. Azzal a kéréssel, hogy adjon má' egy listát az ellened folyó végrehajtásokról, mert má' nem tudod követni, ki követel mennyit, illetve melyik ügyben mennyit fizettél eddig. Most csak a te kedvedért kipróbáltam: bármelyik ügyedbe belépve 3 k.szott kattintás, és már jön ki a nyomtatóból a lista azzal, hogy ügyszám, vh-kérő neve, követelés jogcíme, előírás - megfizetve - hátralék, és a végén még össze is adja a gép ezeket. Arra a három kattintásra bárki képes a végrehajtó irodájában, pusztán csak annyi kell, hogy hitelt érdemlően igazold a személyazonosságodat.
Ja, és azért küldenek el mindenhonnan, mert hagyod magadat elküldeni.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.01. 13:35

A nav felé soha nem volt tartozásom oda 9ezer párszáz forint ment multhónapban a számlán már most is valami hatósági végrehajtás van. A bank mikor kértem hogy vizsgálják ki miért is lett teljesen levonva a pénz irásban kértem ahogy javasolták elküldték a számla kivonatot... A bank a végrehajtóhoz küld, vele semmilyen formában nem sikerült felvenni a kapcsolatot minden héten bejárok Ügyfél fogadási időben ahonnan elküldenek azzal hogy nincs bent. Telefonon ugye semmit nem lehet intézni de ott is csak a titkárnő veszi fel kapcsolni nem tud számot nem tud adni. Adós társ vagyok fizetném is de az hogy havi 0 vagy esetleg 20 ezer forintból a munkába járás se megoldható valamint gyerektartást is kell fizetni amit ugye ha nem fizetek mert sajnos nincs miből, akkor ugye megint én vagyok a hibás. (Fizetem mert nem akarok bajt igaz kölcsön pénzből) Igazából az lenne a kérdés hogy kihez érdemes fordulni mert minden irányból vonnak minden féle pénzt amiről semmilyen értesítést nem kapok csak látom hogy ide 100 oda 30 ezer stb és igy nem mehet! Előre és utólag is köszönöm a válaszokat Segítséget

gerbera317 # e-mail 2020.10.01. 12:22

a bank azt mondta nem lehet 0 ra vonni a pénzt mégis sikerült
Az inkasszót eleve a bank foganatosítja, tehát ha ilyet mond, akkor nem csak mondja, hanem ne vonja le. Egyrészt. Másrészt pedig, az inkasszó hatálya 35 nap, tehát a banknak 35 nap elteltével meg kell szüntetnie az inkasszóra történő teljesítést. Ez itt rögtön két probléma, és egyik sem a végrehajtó sara.
Ráadásul adóvégrehajtás (NAV) is van folyamatban ellened, az egy külön eljárás. Te meg nem értesz semmit, olyannyira, hogy a pontos tényállást sem tudod felvázolni. Naná, hogy mindenhonnan elhajtanak. Így nem fogsz segítséget kapni.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.01. 12:04

Értem a baj az hogy ez nem egy hónapos történet a végrehajtó elérhetetlen és eddig a számlát 0ázta szó szerint mult ónapban már a ugy jött a fizetés vonva és még abból is levett próbáltam a végrehajtóval beszélni sikertleen már 6. hónapja.... a bank azt mondta nem lehet 0 ra vonni a pénzt mégis sikerült / gyerektartást is fizetni kéne/ most pedig ott tartok hogy hónapok óta "3. hó" mindenki von mindent de a tartozás ugyanannyi ebben volt hogy 2 hónap alatt 300ezer forint levonás stb bárkit kérdezünk bárhova megyünk elküldenek vagy lényegtelen inormációt kapunk. pl elküldték a számlakivonatot amin rajta volt hogy le lett vonva amiről persze tudok meg én is látom ...

gerbera317 # e-mail 2020.10.01. 11:55

A végrehajtó felhívására válaszolni kellett volna, hogy ez és ez a munkahelyed, adjon ki letiltást. Ha megtetted volna, akkor a letiltással egyidejűleg nem adott volna ki inkasszót is, kipróbálva, hogy melyik lesz eredményes. Pech, hogy mind a kettő eredményes lett. Hallgattál, így jártál.
Az inkasszó egyébként egyszeri dolog, tehát ha kibírod egy hónapig étlen-szomjan, akkor utána már csak 33% lesz az elvonás. A pontot és a vesszőt pedig a jobb kéz gyűrűs ill. középső ujjával éred el, az alapsorból eggyel lejjebb nyúlva.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.01. 11:29

Köszönöm! Akkor ugye végülis ha 0 forint marad megélhetésre az igy ebben a formában rendben van?! Próbáltunk a bankal részlet fizetést de elutasitottak igy vagy éhen hal az ember vagy utalgassunk mindig más számlára?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.01. 11:22
Kirvai Norbert # e-mail 2020.10.01. 10:59

Üdv! Érdeklődnék ha fizetés letiltás már a cégtől megy amit ugy küldtek 33% ami nem annyira sikerült de ez mindegy valamint a végrehajtó a már levont összegből ami a számlára jön még mindig vonhat magának ?! Tudom vele kéne beszélni ami lehetetlen se telefonon se személyesen levélben pedig nem is arra válaszolnak ami a kérdés illetve proléma lenne. Nettó 180+ a fizetés ebből ugye a 33% az nekik 87ezres utalásra jött ki megérkezett azonnal a végrehajtó aki elvileg már megkapta a pénzt további 20on pár ezret levont + a nav is valamiért 10 ezret. A kérdésem az lenne hogy jól van ez igy vagy mehetek ezzel valahova ? Előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.09.17. 20:05

Ja, meg a "Tájékoztatom, hogy jelen intézkedésem ellen a kézhezvételétől számított 15 napoon belül..." szöveget is pillanatok alatt megtalálják. De így érthető is, miért nem találják meg a végrehajtót: mert ez a szöveg az irat alján van, a végrehajtó meg - ugyebár - a legtetején.

gerbera317 # e-mail 2020.09.17. 20:02

Aki a végrehajtó intézkedését kézbe véve nem találja meg azon a végrehajtó elérhetőségét (sokszor még a saját nevét sem; valami különös oknál fogva viszont a közjegyzőt meg annak az ügyszámát rögtön kiszúrják maguknak - ez nagyon érdekes), naszóval, az az mbvk.hu oldalon sem fogja megtalálni a végrehajtó elérhetőségeit.