Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Fizetés letiltás!

drbjozsef #   2021.01.29. 12:41

Ha akarsz hitelt felvenni a következő öt évben, akkor kénytelen leszel kifizetni az egész tartozást.

A 3 évet megvárni nem érdemes, mert onnan jön még egy év KHR, ha valamiért "lassul" a beszedés, máris túl vagy öt éven is...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.29. 11:57

Köszönöm, igen ezt már említették, hogy a teljes fennálló tartozásra szokták kérni a behajtó jutalékát, bármennyit is engednek el belőle. Ez a jutalék 8%-kal számolva jelenleg 230eFt lenne. Ez az összeg megvan most is. Csak a most fennálló tartozásból szerintem biztosan nem engednének még el annyit, hogy ki tudjam őket fizetni, ehhez majd' a tartozás harmadát el kellene engedni.
De ez a KHR listás dolog most elgondolkodtatott. Mondjuk 5 év lenne 1 helyett, és eddig kellene fizetni visszafele a munkáltatómnak a nagylelkűen felajánlott vállalati kölcsöntis.
Ugye a másik verzió, hogy hagyom, hogy kábé 3 év alatt leteljen magától. Persze ez arányosan a drágább, mivel ez majdnem 4M-ba fog kerülni kamatokkal együtt (most van még 2,9M).
Erről mi a véleményük? Valós megoldás lehet?
https://faktoringmegoldasok.hu/…fizetesevel/

drbjozsef #   2021.01.29. 11:35

Zozóbácsi,

Ne feledkezz el a végrehajtási költségekről se, vagy annyival kevesebbet ajánlj a végrehajást kérőnek a végrehajtón keresztül, vagy legyen még annyi tartalékod. Alapesetben a teljes összegre számolják a végrehajtó jutalékát, hiába engednek el belőle (ez attól is függ, ki a végrehajtást kérő).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.29. 09:03

Köszönöm a válaszokat.
Igen, a végrehajtó irodája útba esik, ügyfélfogadás is van, a tkk oldalán amúgyis azt írják, hogy náluk a vírus miatt szünetel.

papinianus88 # e-mail 2021.01.29. 08:57

Zozóbácsi:

Amennyiben a végrehajtó nem 230 km-re található (ami elég sanszos :) ), akkor menjél be személyes ügyfélfogadási időben és vegyetek fel egy jegyzőkönyvet. A végrehajtónak kicsit gyorsabban megküldik a válaszukat :) Konkretizáljátok, hogy x összeget teljesítenél xy napon belül, amennyiben a végrehajtást kérő hozzájárul a felette lévő különbözet elengedéséhez. Ebben az esetben szerintem gyorsabb, egyrészt a végrehajtó látni fogja, ha hozzájárulnak, másrészt senki senkit nem hagy ki a buliból.

drbjozsef #   2021.01.29. 08:47

Zozóbácsi,

Igen, ez így van, ez a KHR törvény.

Csak annyi a hátránya, hogy rajta leszel a KHR listán. Önmagában ez nem gond, akár hitelt is vehetsz fel, ha van aki ad neked, de normál pénzintézettől nemigen fogsz kapni, amíg rajta vagy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.29. 08:05

Közben a követelés kezelő oldalán ezt találtam:

"Amennyiben a tartozását Ön teljes mértékben kiegyenlítette, a tartozás lezárásától a KHR-en úgynevezett passzív státuszba kerül, majd a lezárástól számított 1 év elteltével a nyilvántartott adatai törlésre kerülnek.

Abban az esetben, ha nem a teljes tartozását egyenlítette ki, hanem a követelés egy része elengedésre kerül, akkor a lezárástól a KHR-en passzív státuszba kerül, majd a lezárástól számított 5 év elteltével a nyilvántartott adatai törlésre kerülnek."

Ez most komolyan így van? Lehet ez rám nézve hátrányos? Nem mintha ezek után az életben még bármikor bármit is hitelre akarnék venni, de hát sohasem lehet tudni...

drbjozsef #   2021.01.29. 06:27

Zozóbácsi,

Telefonon amúgy sem lehet ilyen megállapodást kötni. Vagy személyesen, ha van most erre lehetőség, vagy írásban próbáld meg. Előbbi sok szempontból jobb lenne, de ha más nincs, inkább levélben próbáld meg, mint telefonon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.28. 15:51

Hát nem egyszerű. És akkor ezt a követelés kezelővel kell végig játszani? Mert ott alapból csak egy kezelőhöz kapcsolnak, meg kell kérni, hogy beszélhessek egy döntéshozóval? Vagy lehet inkább írásban kellene intézni?
Ez az "engedjenek el, csak úgy" olyan szép lenne.
Ha összejönne, bárhol ha összefutunk, vendégem vagy egy üveg jó borra.

gerbera317 # e-mail 2021.01.28. 15:05

Ha letiltásból teljesítettél annyit, ami meghaladja a tőkét és a költségeket, a sírós változattal próbálkozz meg azzal, hogy engedjenek el. Csak úgy. Ha nem engednek el, még mindig előfordulhat, hogy ők maguk tesznek ajánlatot arra, hogy mekkora egyösszegű teljesítéssel elengednének.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.28. 14:37

Jelen állapotában 2,9MFt a követelés. Eleinte csak nőtt, mert kevesebb volt a letiltás, mint a kamat. Egy másik követelés miatt ebbe csak a 17% ment. Utána a másik követelés kifutott, azután már elkezdett csökkenni, de addigra 3,3M-ról 4,3M-ra nőtt. Aztán két év alatt lement a harmada, és ebben a tempóban elvileg 3 év múlva el is fogyik. De nem mindegy, hogy addig 2 fizetésből tiltanak havonta 110eFt-ot, vagy 5 év alatt fizetem vissza a cégemnek havi 40-nel azt a 2MFt-ot amit megadnának június végén, mikor még kb. 2,6MFt lesz belőle. Csak ugye a cégem is, meg persze én is örülnénk, ha ezzel kielégítetté válna a követelés.
Tehát mindenképpen kell sajnáltatni magam, még ha tudja mindenki, hogy nem az a lényeg, hanem a lóvé?
Köszönöm az eddigi segítséget.

gerbera317 # e-mail 2021.01.28. 14:14

Ja, hogy akkora az összeg, hogy még azt is 5 évig tartana visszafizetni? Hát igen.
Egy próbálkozást megér, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen kérdésre, mint "itt ez az összeg, bármi lesz a válasz, ezt akkor is itt fogom hagyni; akkor elfeledhetjük-e egymást?" csak akkor várható pozitív válasz, ha tényleg ott van az az összeg. Magyarán: ha nem kötöd feltételhez az átadását. Ha azzal állsz elő, hogy "ha elengeded a tartozásom egy részét, akkor én hajlandó vagyok egyösszegben megfizetni a különbözetet", úgy jön le a követelés jogosultjának, hogy az adós akar pofátlanul diktálni, mikor az nincs is alkupozícíóban. De hát próbáld meg, hajrá!
Egyébként, ha hosszú időn át (pl. öt évig) volt letiltás, jelentős térüléssel, az adós megpendítheti, hogy tekintettel az eddigi teljesítéseire és jó magaviseletére, nem engedné-e el a jogosult. Kicsit sírni kell, hogy évek óta már nem volt a gyerekeknek se rendes karácsony, se augusztus 20, se balatoni nyaralás, se új cipő - ez hatni szokott.

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.28. 13:54

Ez sajnos több okból sem járható. Egyrészt 230km-re van a takarék követelés kezelő debrecentől. Másrészt a munkáltatóm ajánlotta fel 5 évi részletre azt az összeget, ami a csökkentett összeget fedezné. Emiatt nem örülnék, ha még így is maradna, amit pluszban kizetgetnem kell, meg még a végrehajtónak is.

gerbera317 # e-mail 2021.01.28. 13:10

Lehetetlen egy kérdés ez. Az egyetlen, sikerrel kecsegtető út: odateszed azt a bizonyos egy összeget a végrehajtást kérő orra elé, és szerényen megkérdezed, hogy ezzel rendezettnek tekinti-e a tartozásodat. Ha igen a válasz, szépen megkéred még, hogy avassa be a végrehajtót is az ügyletbe (mert nem ildomos, hogy a vh-kérő nem az adóssal üzenget a végrehajtónak), és még boldogan kifizeted azt, amit a végrehajtó kér. Ha a válasz "nem", akkor is otthagyod a felajánlott összeget, és a letiltás a maradék behajtása iránt folytatódik tovább (nyilván az is a vh-kérő bejelentése alapján).

Zozóbácsi # e-mail 2021.01.28. 12:43

Tisztelt szakértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha fizetés letiltásnál járó követelést egy összegben szeretnénk rendezni, esetlegesen ezzel együtt a tartozás egy részének (kb. negyedének) az elengedését kérve, akkor hogyan szokott zajlani ez a gyakorlatban? Ha elfogadják az ajánlatunkat, akkor oké, ha nem, de esetleg mégis hajlandóak lennének kevesebbet akkor ők közlik, hogy maximálisan mennyit engednének el belőle?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.26. 18:24

Te is elég hosszan méltatlankodtál. :)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2021.01.26. 18:05

A kötekedés szándéka nélkül, de most tényleg: Mi az, hogy "kaptam a végrehajtótól levelet"? A végrehajtó intézkedésének mindig van egy címe, ilyesmi, hogy: "Megkeresés Rubik-kocka kirakási idejének közlése iránt", vagy "Felhívás az önkényesen abbahagyott zokniheggesztés haladéktalan folytatására", vagy "Tájékoztatás malacpersely gumikalapácsos kiürítésének részleges elrendeléséről". Meg csupa ilyesmi. És ezek nem is valami zugolyában lett dolgok, hanem a "levélben" jól látható helyen, a szövegtestétől eltérő (nagyobb) mérettel és betűtípussal, ritkított betűközzel, csupa nagybetűvel, középre igazítva, kivastagítva, aláhúzva, és talán éppencsak nem megdöntve jelennek meg az irat tetején, hogy még csak véletlenül se kerüljék el az iratot tanulmányozó személy figyelmét. Ha már valaki arra vetemedik, hogy a lényeg közlését mellőzve méltatlankodjon és kérjen tanácsot, ugyan meddig tartana, ha csak annyit kedvezne a megszólított fórumnak, hogy a "végrehajtó levele" helyett a végrehajtó intézkedésének a címét közölné? És akkor talán nem kéne találgatni, hogy valljon mi történhetett szegény kérdezővel, hanem egyből érdemi tanáccsal lehetne őt ellátni. Nos?

papinianus88 # e-mail 2021.01.26. 12:00

Extractor, akkor viszont kevered a szezont a fazonnal.

Hatósági átutalási megbízást adott ki a végrehajtó. Ennek ellenére sem a végrehajtó vonta le, hanem a bankod szedte be és küldte meg a végrehajtói letéti számlára. A mentes összegen felül, a tartozásod erejéig korlátlanul levonható ami 35 nap alatt a számládra érkezik. A mentes összeget egyszer veheted fel. Nem akarom szétcincálni az esetet számokkal, a te számaiddal, de ez megfelelő "levonás" volt a számládról.

Ja amúgy ha szerinted nem az, akkor a bankodat csesztesd, mert van ám neki is felelőssége, ő szedi be a számládról a végrehajtó intézkedése alapján.

U.i. Akkor máskor legyél szíves ne a fizetés letiltásba írd a kérdésed, mert ez nem oda tartozik. Ja és egy topikba.

papinianus88 # e-mail 2021.01.26. 11:56

Ha 160 a nettód, akkor teljesen normális. Számold ki mennyi a 33%-a. Amúgy, ha valakinél reklamálhatsz, az a munkáltatód, hiszen ő foganatosítja a letiltást, ő eszközli a levonást...

A levélben egy 3 evvel ezelőtti munkahelyem volt megadva. A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le

Kibújt a szög a zsákból. Ugye tudod, hogy a MIL lapra, ha felvezetik a tartozásaid, azt a következő munkáltatónál lejelenthetnéd, hogy ne a végrehajtó adjon ki 86 letiltást, ha 86 munkahelyed lesz 3 év alatt... Szóval volt ilyen munkáltatód.

"A munkabérre vezetett végrehajtás hatálya újabb letiltás nélkül kiterjed arra a munkabérre is, amelyet az adós - a munkáltató megváltozása esetén - az új munkáltatótól kap."

wers #   2021.01.26. 11:52

A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le

Gyanítom, hogy a bank "vonta le"

Extractor # e-mail 2021.01.26. 11:49

A levélben egy 3 evvel ezelőtti munkahelyem volt megadva. A pénzt nem a munkaltatóm hanem maga a végrehajtói iroda vonta le. Szerintem a mostani munkáltató nem is kapott levelet. A nettó keresetem 100eFt az elmult par honapban csak decemberben volt 160. Szoval ez a 33%, de meg az 50% levonás se ennyi lenne.

papinianus88 # e-mail 2021.01.26. 11:41

Ez a levonas normalis?

Az. A nettó munkabéred 33%-át vonhatja le a munkáltató, amennyiben ez az egy letiltásod van.

Mult honapban kaptam egy letiltásos levelet, egy kb 6-7 éves ügyről. A levelben teljesen mas munkaltato volt megadva, gondoltam majd kuldenek masikat kijavitva.

Nincs relevanciája. Lehetséges, hogy az OEP válaszon még más volt a neve a cégnek, mint a cégjegyzéken, azonban cégkapun keresztül eljutott a munkáltatóhoz, aki az elmondottak alapján foganatba is vette.

Extractor # e-mail 2021.01.26. 10:47

Üdv!
Mult honapban kaptam egy letiltásos levelet, egy kb 6-7 éves ügyről. A levelben teljesen mas munkaltato volt megadva, gondoltam majd kuldenek masikat kijavitva. Ma viszont levont 100e forintot a vegrehajto.
A mostani helyzet miatt 4oraban 100e ft a nettom, de decemberben 160volt ha ez szamit valamit.
Ez a levonas normalis?
Koszi!

Zsanett87 # e-mail 2020.10.29. 11:55

Köszönöm szépen

gerbera317 # e-mail 2020.10.29. 10:58

A tappenzból lehet letiltás?
Nem lehet. De ez nem azt jelenti, hogy a végrehajtó nem adhat ki letiltást az adós munkáltatójához. A munkáltató (feltéve, hogy tb-kifizetőhely) az, akinek tilos a táppénzből a letiltásra teljesíteni.