Csődeljárás


zsusz # 2005.03.18. 16:19

Kedves Laci!

Én is a perindítással értek egyet, de jó tanács, hogy folyamatosan figyeld, hogy más nem indított-e felszámolást a cég ellen (ha rossz anyagi helyzetben van ez könnyen előfordulhat) , mert ha lemaradsz a hitelezői bejelentésről, nem fog számítani hogy per van folyamatban, nélküled fognak osztozkodni (tudomásom szerint).

Üdv:

Zsusz

Laci007 # 2005.03.17. 15:41

Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek.

Laci

igen? # 2005.03.17. 12:20

Csak annyit fűznék hozzá, hogy érdemesebb pert indítani, mint felszámolási eljárást kezdeményezni. Az előbbi esetben van esélyed a megtérülésre, felszámolás során viszont osztozkodnod kell valamennyi hitelezővel. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy még osztozkodásra sincs esély, mivel a felszámolási vagyon még a felszámolási költségeket sem fedezi.
Egyébként a felszámolási eljárás indítása is pénzbe kerül (lehetséges, hogy drágább is), hiszen illetéket le kell róni, közzétételi költségtérítést kell fizetni.

Két Lotti # 2005.03.17. 11:18

Csődöt jelenteni hitelező nem tud. Felszámolási eljárást indítani viszont igen. A feltétele, hogy az adós a nem vitatott tartozását 60 napon túl ne egyenlítse ki. Ha vitatja, akkor felszámolást nem indítja meg a bíróság. Számlát kibocsátott már? Mert ha nincs számla, akkor a felszámolást sem lehet megindítani ellenük.

Ahhoz pedig ki kell számolni a követelés tényleges összegét.

üdv.
Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Laci007 # 2005.03.12. 06:58

Tisztel Jogi Fórum!

Kérdésem, hogy hogyan lehet csődöt jelenteni, ha nem tudjuk a követelés mértékét pontosan? Egy szerződés alapján egy cég jutalékos formában megbízási díjjal tartozik nekem, de ha pert indítanék valószínűleg felszámolnák a céget közben, mert mérlegükhöz mérten nagy szerintem a követelés. Kérhetek-e a szerződésmásolattal csődeljárást a céggel szemben és ha igen hol? Felülvizsgálja-e a csődbiztos a követelés mértékét ha kérem? (Jutalékos követelés, tehát nem tudom pontosan mekkora, de tudom bizonyítani, hogy van)

Előre is köszönöm a válszt

Laci