biztonsági kamera


Angelicasol # 2014.05.01. 20:26

"Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem"
Viszont mindenkinek joga van a saját képmásához vagy hangfelvételéhez...még ha ezt nehéz is elfogadni ebben a furcsa demokráciában...

"A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel..."
Ahogy az előbb is írtam van némi különbség közted, mint magánszemély és pl. a banki biztonsági kamerák között (vagyonvédelmi törvény alapján készíthet felvételt) vagy a rendőrségi térfigyelők felvételei (rendőrségi tv. alapján készíthet) vagy akár a társasházak biztonsági kamerái között (társasházakról szóló tv. alapján) stb.
Szóval mivel külön jogszabályok nevesítik, hogy kinek van engedélye ilyen felvételek készítésére és a rögzítés feltételeit is szabályozzák, ez így nem igaz!

efi99 # 2014.05.01. 13:00

"A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát,"
Na, akkor most olvasd el még egyszer, amit jan 25-én írtam.
A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel...
A szabály meg egyébként ostobaság. Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem. Miért nem lehet tehát kamerázni ??

Angelicasol # 2014.04.30. 20:12

Te és a közintézmények vagy éppen a bank, biztonsági kamerája vagy a térfigyelő kamerák között van egy csepp különbség. Leegyszerűsítve a szabályozást: magánszemély biztonsági kamerával magánterületen rögzíthet, utcakép csak az esetben tévedhet a látószögébe, ha nem felismerhető rajta senki.
A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát, csak belső képet és csak a felvétel készítésre való figyelmeztetéssel.

De ettől még a meghatározott esetekben, mint pl. bűncselekmény felderítése okán a rendőrség a készült felvételeket nyilvánosságra hozhatja.

efi99 # 2014.04.30. 18:07

Angelicasol
Te most kb azt írtad le, hogy én azért kamerázhatom végig büntetlenül az egész várost a közterületeken és ott mindent és mindenkit, mert a rendőrségnek joga lesz majd egyszer nyilvánosságra hozni, ha egyszer valami történik.
Mivan ????

Angelicasol # 2014.04.30. 13:51

efi99 senki nem hülye, mivel a rendőrségnek törvény adta joga a vonatkozó jogszabályban rögzített indokok mellett a felvételek nyilvánosságra hozatala.

pazs # 2014.04.30. 13:15

Kiadhatja a magánszemélynek, de nem köteles, a rendőrségnek viszont kénytelen lesz (mármint nem a rendőrség nyomására a magánszemélynek átadni, hanem a rendőrségnek magának), de miért is baj az neked, hogy a rendőrség kapja meg, nem te?

Máté93 # 2014.04.30. 12:59

bocsánat, például ha ellopták a magánszemélynek az étteremben a mobilját, pénztárcáját.

monalisa1 # 2014.04.30. 12:47

Csak épp a lényeget nem írtad: mi okból kérné?...

Máté93 # 2014.04.29. 23:06

Én arra lennék kiváncsi, hogy magánszemélynek kiadhatja a tulajdonos a biztonsági kamera felvételeit például egy étteremben, kávézóban? vagy csak rendőri intézkedéssel lehet elérni?

Válaszukat előre is köszönöm.

efi99 # 2014.01.25. 20:04

Más. Kíváncsi vagyok ki a hülye olyankor, amikor rögzítik, majd közzé is teszik pl a bank előtti robbantásról (CIB jan 13), vagy bankból, traffikból, boltból kiszaladó tettes képét, videóját az akcióról?
Aki kameráz közterületen, vagy a jogszabály?

guba" # 2014.01.25. 18:40

25. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt rendszerű műszaki megoldással kiépített elektronikus megfigyelő rendszer (a továbbiakban: kamerarendszer) létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Ebben az esetben a szervezeti-működési szabályzatnak tartalmaznia kell a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban megállapított - adatkezelési szabályokat.
(2) A közös képviselő vagy az intézőbizottság által kötött szerződés alapján a kamerarendszer üzemeltetője a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet.
(3) Az (1) bekezdésben említett közgyűlési határozat alapján létesített kamerarendszer a következő feltételek együttes fennállása esetén üzemeltethető:

  1. a kamerarendszer kizárólag az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelmét szolgálja,
  2. a fennálló körülmények valószínűsítik, hogy a jogvédelem más módszerrel, mint a felvételek felhasználása, nem érhető el,
  3. alkalmazása az a) pontban meghatározott célok eléréséhez elengedhetetlenül szükséges mértékig terjed, és nem jár az információs önrendelkezési jog aránytalan korlátozásával.

(4) A kamerarendszer nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló épületen, épületrészen vagy területen van elhelyezve. A kamerarendszer nem helyezhető el a közös tulajdonban és a tulajdonostársak közös használatában álló olyan helyiségben sem, amelyben a megfigyelés - a helyiség rendeltetéséből fakadóan - az emberi méltóságot sértheti (pl. öltöző, illemhely).

Sherlock # 2014.01.25. 18:28

Biztos velem van a baj, de nekem tetszene ha a szomszéd figyelné a folyosót amíg én nem vagyok otthon, ha betörnek, stb. akkor legalább lenne felvétel. Persze ha ez azért zavar, mert nem tudsz emiatt OLYAT(!) csinálni a folyosón(!), akkor megértelek.

efi99 # 2014.01.25. 17:55

Hát, esetleg leesik az a kamera...

monalisa1 # 2014.01.25. 15:33

A "kedves szomszéd" a kamrát állíttassa be úgy, hogy csak a saját ajtaját mutassa.

gerbera317 # 2014.01.25. 09:49

Más út nincs? Mit tehetek?

Fordulj orvoshoz...

maszat-agi # 2014.01.24. 21:11

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni kamera ügyben.

Lakótelepen lakunk, az ajtónk egy másik lakással együtt kis folyosó szakaszról nyílik. A szomszéddal sajnos az első perctől kezdve gondok vannak (19 éve vettük a lakást, egyedül álló már csak volt rendőrnő a szomszéd és rendszeresen zaklat) Most egy kamerát szerelt fel a kis folyosóra, amit a saját lakásába vezetett be. Magyarán kukkol, megfigyel.
Szóltunk a közös képviseletet ellátó cégnek, kijöttek kopogtak (csengő mindig ki van kötve, postás is hozzánk csenget, ha a szomszédnak hoz valamit). Ajtót nem nyitottak - soha nem szoktak -, majd hosszas próbálkozás után felvették a telefont (az ajtón belül). Ígéretet kaptunk a kamera 1 órán belüli leszerelésére, közös képviselő erről jegyzőkönyvet vett fel. 2 hete. Persze leszerelés nem történt meg.
Rendőrségen jártam, nem jelenthetem fel, csak polgári pert indíthatnék. Más út nincs? Mit tehetek?

Köszönöm előre is a válaszokat!

tollasposta # 2014.01.17. 19:39

Kedves gerbera317!
Én Téged teljesen értelek és maximálisan tisztellek is, mert nemcsak nagyon hozzáértő vagy, hanem mindenkivel segítőkész is.
Viszont amíg Te egy oldalpillantással értelmezni tudsz törvényeket, addig mi, akik nem értünk ehhez, lehet, hogy sokáig rágódunk rajtuk, hogy miként kell értelmezni, vagy alkalmazni a gyakorlatban, az adott helyzetre.
Azért írtam részletesebben Thowra kérdéseire, mert úgy gondoltam, oka lehet annak, hogy fórumon érdeklődik.
A törvényt átolvasva sem kap az ember a részletekre támpontot, ha maga akarja kamerázni a tulajdonát.
Peres esetben viszont a bíró pont az olyan részletek iránt érdeklődik, hogy hol, honnan, meddig, hová mit lát a kamera, meg még másokat is.
Ezekre vár válaszokat, amik alapján dönt.
Ezért gondoltam, hogy az erre irányuló részletek beleférhetnek a fórum profiljába.
Tényleg csak segíteni szerettem volna.

gerbera317 # 2014.01.16. 09:52

Értem én a szándékodat, sőt, támogatom is. De neked is értened kell az én hozzászólásomat, ami csak dolog jogi részéről szól, nevezetesen arról, hogy aki ilyen rendszerek szerelésével foglalkozik, annak tisztában kell lennie a munka jogi oldalával is, különben nem is végezhet ilyen tevékenységet.
Ezen felül - értem én -, arra is lehet adni tanácsot, milyen mintájú szatyorban vigye haza az ember a megvásárolt kamerákat, de az már túlhaladja a fórum profilját, ezért én a jogszabály belinkelésével leálltam.

tollasposta # 2014.01.16. 01:55

Kedves gerbera317!
Nem akarok túllihegni, csak segíteni szerettem volna.
Ha nincs ismerős szakember, már az érdeklődés is sokba fájhat, mert telefonon nem mennek bele ismeretlenül még ált. információk kiadásába sem.
A legtöbb cég azzal kezdi, hogy kiszáll a helyszínre és átnézi a terepet. Egy vidékinek csak a kiszállás és egy-két óra helyszíni felmérés, szakértelem, magyarázat több tízezernél kezdődik akkor is, ha utána azt mondja, hogy köszi, nem kéri.
Ha csak a telepítést kéri, akkor min. mégegyszer kiszállnak, azt is föl, meg, átszerelik, amit nem is kéne, egy csomó ideig "beüzemelnek" egy rakás pénzért, de a felelősség a tulajé, hogy utána hova állítgatja a kamerákat, ők felteszik a kezüket minden vitás esetben.
Nem árt több vonalon informálódni az embernek, mielőtt
nekiáll kamerarendszert vásárolni, vagy szolgáltatást megrendelni, főleg a laikus magánembereknek.
Még a nagy cégek is először egymástól infóznak, utána kereskednek a bizt. cégek között.
Ha Thowra utánaérdeklődik itt-ott a témának, s meg tudja oldani saját hatáskörben, egy csomó pénzt megspórolhat.

tollasposta # 2014.01.16. 01:31

Üdv Thowra!
Ha a "video kaputelefon" csak a közvetlenül az ajtód előtt pár centire állót képes felismerhetően mutatni, s ha nem áll ott senki, akkor a járda forgalmát már nem képes megjeleníteni, akkor elég, ha az ajtó előtt állóval közlöd, hogy veszed.

gerbera317 # 2014.01.10. 21:48

Nem kell ezt ennyire túllihegni. Egy ilyen rendszer kiépítését érdemes szakemberre bízni. Aki hivatalosan ilyennel foglalkozik, annak a tevékenységére kiterjed a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény hatálya, magyarán: tudnia kell, mit szabad és mit nem.

A jogszabály: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Thowra # 2014.01.10. 16:26

Üdv tollasposta!
Köszönöm az ötleteket.
A ház előtt, közvetlen az épület fala mellett megy a járda. Ezután van egy kis füves terület, árok és az út.
Az ajtó egy vonalban van a kerítéssel és a házzal így nem tudom beljebb helyezni. Mivel a kamera csak csöngetés után kapcsolna be rövid időre, mint video kaputelefon lehet más vonatkozik rá mint a biztonsági kamerára?

tollasposta # 2014.01.07. 17:38

Üdv Thowra!
Nem tudom, egyáltalán megjelenik-e majd a válaszom, mert most borzasztóan nehezen ment a bejelentkezésem is a jogiforumra, percekig tekert, mire beengedett lépni a rendszere, s egy sima fórumközi "lapozás" is átlagosan fél percet vesz igénybe.

Nincs mit.
Biztonságtechnikával foglalkozó cég általi az információ, akik kamera és riasztórendszereket szerelnek föl, állítanak be a tulajdonos megrendelő igényei szerint, akiknek a tudnivalókat részletesen átadják, hogy mely gyakorlat nem keresztezi a vonatkozó törvényeket.
Van, akinek csak betelepítik, másokkal pedig szerződésben is maradnak bizonyos okokból.
A bejáratra irányított kamera állítólag lehet többféle is, és többféleképpen beállított is.

Amit írsz, hogy a "csúcsfalad" felső részéről nézné az ingatlanod előtti járdaszakaszt, nem tudom, mire érted pontosan. Ha arra, hogy az utcafronti homlokzati falad legfelső részén lenne elhelyezve, abba lehet, hogy beleköthetnek, mivel minél magasabbról veszed, lent annál szélesebb a látószög még akkor is, ha a fókuszon kívüli környezet nem éles. Vannak viszont már nagyon spéci kamerák, amiket állítólag úgy be lehet állítani, hogy a "célkereszten" kívül gyakorlatilag minden homályos, de ezek nem vásárolhatók meg az átlagpénztárcából.
Az egész járdádat nem kamerázhatod folyamatosan úgy, hogy az azon járó emberek felismerhetők a képen.
Ha viszont nem látszik a fejük, akkor annak sem fog, aki Hozzád megy be, de ha több kamerában gondolkodsz, ez nem biztos, hogy elvetendő, ha egy másik már az egész embert (vagy a fejét) mutatja annak, aki már bent van a kapudon belül.
Sokan így állíttatják be a kamerákat, s a külső így folyamatosan mehet, míg a belső csak a belépőre indul. Ha nem történik lopás, vagy más bcs. a vevők, vagy látogatók részéről, akkor nincs mentés, hanem végtelenítve megy a külső kamera tovább.
Ha történik "esemény", akkor kényelmesen menteni tudják az utolsó időszakot, amin rajta lesz a Hozzád érkező, majd a cselekménye után Tőled távozó illető alakja is, az is, merről jött, merre ment, mennyivel több volt a kezeiben kilépés után, mint belépés előtt, stb.
Alaphelyzetben mindegy, hogy az előtted lévő járdaszakasz, vagy a szomszédé-e, mert egyiket sem lehet folyamatosan kamerázni akkor sem, ha kitáblázod.

Sokan magasról tojnak a törvényekre és nem érdekli őket, mit szabad és mit nem. Ők azok, akik lazán ráállítják az egész közterületre a végtelenített kameráikat és soha senki nem vonja őket felelősségre ezért.
Sokat beszélgettünk az ilyenekről és arról, hogy miként lehet úgy bekamerázni a magánterületet, hogy az ne ütközzön a szabályokba, de érjen is valamit.
Nem mindegy, milyen területen és hogyan áll az épület és a környezet sem mindegy.

Szívesen megosztok pár ötletet, hátha segíthetek vele.
Ha az épületed nem közvetlenül a közterület mellett fekszik, vagy ha van egy kis "előkerted", akár csak egy, másfél méter széles is, és akár csak az utcafrontod egy rövid szakaszán, akkor ezt kihasználhatod: a legszélső pontra telepítesz egy egyszerű póznát, ami olyan magas, hogy annak a tetejére telepítve egy kamerát, arról látható legyen kívülről a kapud, ajtód, ablakod, stb. vonala.
Így az olcsóbb kamerával is megoldható, hogy hosszabb távolságban figyelje a kapud vonalát, mégse vegye bele a járdán közlekedőket.
A kamera így legalább 3-4 m magasan lehet, vagyis nem tudják "lerúgni".
Ahol megoldható a kapufront "bentebb" helyezése, ott megéri bentebb vinni, s a tényleges határvonalra kis sövényt, vagy jelképes, akár csak optikai jelzést, mely mutatja, hogy onnantól már magánterület, akkor is, ha bentebb van a kapu, a kerítés.
Így az egész, kerítésen kívül eső magánsáv bekamerázható a legolcsóbb kamerával is, a legideálisabb helyről.

Ha ez nem tetszik, írok egy másik lehetőséget is:

Olyan beállítás is lehet, hogy a zárt kerítésen vagy kapun nyitsz egy "ablakot" fejmagasságban, ami egy egyszerű, akár manuálisan, akár távirányítással nyitható-csukható négyszög. A manuálisat értsd úgy, hogy egy laza rugóval van szerelve, ami csukva tartja, de ha kívülről akár kisujjal megtolja a Hozzád belépni szándékozó, akkor könnyen nyílik.
Ha távirányítós, akkor Te vezéreled, ha a hozzád érkező ott áll bebocsátásra várva.
Akár így, akár úgy, egy mozgásérzékelő indítja azt a kamerát, ami az ablak nyitódását érzékeli és az ablakra irányul. Ezesetben nem feltétlen kell ki sem táblázni a kamera létét, elég csak a belépni szándékozóval közölni, hogy az ablak nyitására kamera indul. Ha nem akarja, nem nyomja meg és kint marad. Ha viszont illetéktelen nyomogatja, a távérzékelővel indított kamera nem fog törvényt sérteni, mert a kerítésedhez, kapudhoz senkinek nincs joga hozzáérni, főleg nem nyomkodni.
Aki ezt csinálná, az olyan, mintha illetéktelenül be akarna hatolni egy magánterületre a zárt kerítés, kapu ellenére. Ezt pedig már veheti a kamera.

Azt viszont nem tiltja semmilyen törvény sem, hogy az ellened, a tulajdonod, a birtokod ellen irányulót bizonyítékként fölvedd, ha van rá módod, sőt ha azt látod, hogy a szomszédhoz éppen erőszakosan hatolnak be, azt is nyugodtan fölveheted, ha megteheted, mert a szomszédod meg fogja köszönni Neked, ha ez alapján térül meg a kára.
Ingatlanodon belül pedig azt kamerázol, amit akarsz, ha valakinek nem tetszik, vagy nem hiszi el, hogy nem élsz vissza vele/idő után törlődik, nem megy be.

Thowra # 2014.01.06. 15:54

Üdv tollasposta!
Köszönöm az információkat.
Igen, sajnos a táblának van ilyen hatása is, erre én is gondoltam. Az érintett területek mind udvaron belül vannak, így tehát figyelhetem ezek szerint.

Szeretném a járdámat is figyelni, ha csönget valaki akkor lássam, hogy ki áll még rajta kívül az ajtó előtt. A kerítésem zárt így nem látom közvetlenül.
Ehhez a kamerához egy kis monitort szeretnék kötni ami csak a csöngetéskor kapcsol be egy rövid időre, hogy lássam ki csöngetett. A kamerát a csúcsfal felső részére gondoltam, így belátná az egész járdámat de megfelelően döntve a szomszéd járdarészét már nem.
Ez így felszerelhető?

tollasposta # 2014.01.05. 18:02

Üdv Thowra!
A saját tulajdonodat figyelő kamerát nem kell, hogy kitáblázd, hacsak nem direkt akarod fölhívni rá az emberek figyelmét.
Ennek az érmének van egy sajnálatos másik oldala is:
a birtokháborítók egy részét elijesztheti, míg a dörzsöltebbje köszöni az infót, hogy felhívtad a figyelmét, hol ne menjen be.
Igaz, hogy ez az ingatlanod jellegétől is függő.
Nem kevés példa van arra, hogy ilyen esetekben a hátsó falakon, kerítésen másznak át, vagy gátlástalan módon a kamera látószögében, de jól felkészülten. Felismerhetetlen öltözékben, sapkában, maszkban. Olyant is meséltek, hogy az egyik egy nagy fekete esernyőt tartott a kamera szögére, amíg kitörték a zárat és nyugodtan besétáltak vele, visszacsukták az ajtót, hogy a környezetnek ne legyen feltűnő és pár perc alatt kirámoltak.
A tulaj mire hazaért, hiába volt meg a felvétel, nem tudott vele mit kezdeni.
Ha nem írta volna ki, akkor mehetett volna őket érdemben följelenteni, így esélye sem maradt.

Ha a "külső helyiség" azt jelenti, hogy az az udvarodon pl. egy műhely, garázs, stb. de saját telken belül, akkor azt sem vagy köteles kitáblázni.
Ha viszont arra értendő, hogy az pl. közvetlenül közterületre nyíló helyiséged, és a ki-bejárást kamerázod, akkor ki kell táblázni és úgy kell állítani a kamerát, hogy az a tulajdonodra fókuszáljon és a közterület csak olyan módon látszhat benne, hogy az ottani gyalogos, vagy más jellegű forgalomból ne mutassa a felismeréshez jellemző részleteket.
Pl. járda esetén ne fejmagasságban legyen benne a forgalom.
Így senki nem köthet bele, de aki mindenáron kötekedni akar, az így is bele fog kötni, sőt még akkor is, ha a képben csakis a saját kocsid látszik, amint be és kiállsz vele a garázsból, s ezt ő még tudja is.

A saját telkedről készült felvételeket addig tárolod, ameddig jólesik, senkinek semmi köze hozzá.
Ha az ingatlanodra beengedett ismerőseid közül valakinek kifogása van, az vagy nem megy be, vagy megbeszéli veled, mit szeretne.
A "külső helyiség"-re állított kamera képében ha nem azonosítható módon látszanak a személyi jegyek, akkor az senkit nem sért. Rajtad múlik, mennyi időre állítod, mikor törlöd, stb.

A törlési kötelezettség azokra a kamerákra vonatkozik, amik kifejezetten köztériek és látszik benne mindenki és minden, mert pont ez a lényegük, hogy bármi történik, azonosításban segíthessenek.
Azok tényéről a kezelőnek tájékoztatni kell, s az emberek ennek tudatában tartózkodnak ott.