Megbízási szerződés nem teljesítése


Woody # 2006.04.12. 06:33

Üdv! Nos, 4 ügyvédet kérdeztem meg ügyemben. Mind a 4 nekem ad igazat sőt ez a cselekedet csalási ügy lesz mert mind a 4 azt javasolta hogy tegyek feljelentést a rendőrségen. Tehát bepaliztak keményen. Javaslatom és a tanuság ezek után, SOHA NE adjon senki pénzt előre még nyugta vagy elismervény ellenében sem!

Woody # 2006.04.06. 12:58

Hmm nehogy már én legyek a végén a bünöző mert engem vágtak át!!! Fogalmam se volt arról hogy a bátyus is benne van az utólag derült ki jól nézünk ki hogy még engem vesznek elő! Akkora pert akasztok ennek a mukinak a nyakába hogy mig él fizetni fog! Sőt csalásért feljelentést teszk ismeretlen tettes(ek) ellen majd meglátjuk ki nevet a végén.

ObudaFan # 2006.04.05. 19:41

Attól függ, önmagában a hitelügyintézésért lehet pénzt elkérni, ott pedig semmilyen bűncselekmény nem valósul meg.

lazurdeak # 2006.04.05. 09:27

Kedves Woody!

Tudod bizonyítani, hogy tényleg átadtál pénzt a pofának (banki utalás, tanúk által aláírt átvételi elismervény vagy tanúk szóbeli vallomása stb.)? Ha nem, akkor szvsz nem sok esélyed van.

Az meg - elnézést a kifejezésért - hatalmas balekság, hogy előre fizetsz valamiért, amit még nem kaptál meg. Máskor ilyet nem szabad tenned. Pl. ebben a helyzetben akkor kell fizetni, ha már megkaptad a hitelt (a számládon ül a pénz).

Nem tudom, mekkora összegről van szó, de általános tapasztalat szerint évekbe kerülhet, amíg egy bírósági eljárás után ténylegesen pénzt látsz, és akkor sem garantált. Addig meg fizetheted az ügyvédeket, lehet, hogy hiába. Szerintem is menj el ügyvédhez, de csodát ne várj tőle(kivéve, ha a pofa megijed az ügyvédi iroda dörgedelmes leveleitől - láttam már ilyet, de a leírás alapján inkább dörzsölt szélhámosnak tűnik, akire ilyesmik nem valószínű, hogy hatnak).

Kérdés a többiekhez: nekem ez az egész ügylet vesztegetés-szagúnak tűnik (bátyó kenőpénz ellenében felhasználja a pozícióját hitel juttatásához). Ez nem ütközik valahol a Btk-ba? Ha Woody sokat ugrál, őt nem ítélheti el a bíróság? Hiszen nem csak vesztegetni próbált, de ezt még le is papírozta...

ObudaFan # 2006.04.04. 21:13

Ügyvédhez először.

Woody # 2006.04.03. 19:34

Akkor mit csináljak most? Hová menjek? Ügyvédhez, rendörséghez? Bocs hogy ilyen értetlen vook de nem igazán csináltam ilyet még.

ObudaFan # 2006.04.03. 16:16

A nem teljesített igényeket bírói úton lehet behajtani.

Woody # 2006.04.02. 21:53

Az odáig rendben van hogy eljárás. De én abból mikor látok valamit? Mit csináljak ha átvette a levelemet de semmi se történik? Rengeteg költségem volt ezzel a "hitellel" kapcsolatban azt ki fizeti ki nekem?

ObudaFan # 2006.04.02. 07:41

Ha elindul a büntetőeljárás, akkor azon belül érvényesíteni tudod a polgári jogi igényt is. Ugyanakkor nem biztos, hogy a csalást erre meg lehet majd állapítani, ebben az esetben bírósághoz kell fordulni.

Woody # 2006.04.01. 18:25

Köszi ObudaFan. Ezzel pusztán az a gondom hogy akárhányszor is szólitottam fel mégse hajlandó visszafizetni a megbizási dijat. írásban is eljuttattam neki de semmi sem történik. Azt közölte velem hogy ö személyesen volt ügyvédnél és hogy én ne nagyon ugráljak ha jót akarok magamnak mert az ügyéd azt mondta neki hogy ö azt is mondhatja hogy én semmit sem fizettem neki. Én nem vagyok jogász sem ügyvéd de tekintve az itt leirtakat az kizárható hogy bármilyen ügyvéd ilyet mondjon ezért egyre jobban gyanakszom hogy csalásról van szó és ha átvette a levelet és nem fizeti vissza a pénzemet akkor a rendörségen feljelentést teszek.

ObudaFan # 2006.04.01. 12:37

A szerződést, meg az átvételi elismervényt a pénzről tényleg látni kellene, de néhány dolgot ezek nélkül is el lehet mondani. A szerződés - az elnevezésétől függetlenül - inkább vállalkozási szerződés volt, hiszen eredményt vállalt elérni a másik fél. Ebben az esetben vállalkozási díj csak akkor jár, ha az eredményt el is éri. De megbízási szerződés esetén is szerződést szegett volna, már azzal, hogy nem személyesen teljesített, hiszen ezt a megbízó kifejezett engedélye hiányában csak akkor tehette volna, ha a megbízót kártól óvja meg ezzel, és ennek más módja nincs.
Most el kell állni a szerződéstől, a kifizetett díj visszafizetését kell kérni.

Woody # 2006.03.31. 22:17

hja akkor leírom ugy tiszta. Adva egy hitel amit fel lehetne venni ugye. Megkötöttük a megbízási szerződést amelyben a következő állt idézem: A megbizott garantálja a hitel létrejöttét. Az ugyan nem szerepel benne hogy nem teljesítés esetén a megbizási dij visszajárna viszont van pár adalék hozzá, nos, NEM a megbizott teljesitette ill nem teljesítette a megbizást hanem állitolagosan a báttya akit mellesleg be sem foglalt a szerződésbe "állítólag" majd ö intézte volna a hitelt. A megadott határidő 3 nap volt. pontosan márc 6-9-ig. Mint késöbb kiderült, vagy inkább úgy fogalmazok, azt mondta a megbizott hogy a bank "csúsztatni akar". Namármost, mi köze egy 3-ik személynek a mi kettönk között létrejött szerződésnek? ez az egyik, a másik, állítólag a bátyust kirugták az állásából aznap mikor a szerződés létrejött de erről engem NEM tájékoztatot senki sőt, a bátyus sem szólt a megbizottnak aki mint ebből kiderült az öccs tehát a "hitel" létre sem jöhetett volna! És még pár csavar bele, mikor én többször szóban felszólítottam hogy haladéktalanul adja vissza a pénzemet akkor a következöt mondta idézem: mi le fogjuk tagadni hogy nekünk fizetett valamit is" Erre felhiv valaki aki a bátyusnak adja ki magát amit mellesleg nem hiszek el és elrebegi hogy öt kirugták és nem lesz a hitelből semmi se de NE szóljak az öccsnek erről majd ő megoldja!
Többször átvert, találkozókra melyekre én hivtam el se jött mindefélét összehord idézem: majd holnap,majd 2 nap mulva. Utána közöltem vele hogy amennyiben nem adja vissza a pénzemet ugy ügyvédhez fordulok jogorvoslatért és még egy dupla csavar a végére! Miután ezt közöltem vele hivogatott hogy már volt ügyvédnél és az azt modta neki hogy szó sincs róla hogy bármit is visszafizessen. Szerintem nem volt sehol se csak beijedt és most ismét mint már annyiszor huzza az időt Szóval szerintem ez minden csak nem tiszta az én részemről ezt csalásnak hívom ami messze tulmutat a szerződésszegésen mellesleg sose találkoztam az állitolagos"bátyussal" tehát
ugy érzem hogy erőteljesen át vagyok verve! Most akkor ilyenkor mi van?

monalisa1 # 2006.03.31. 14:23

Laikusként: a megbízottnak a megbízással kapcsolatban esetlegesen felmerülhettek költségei, és ez történhetett akár rajta kívülálló okokból is.

Ha nem is az egész- de bizonyos pénz azért csak visszajárna.

Persze a megbízási szerződés teljes egészét kellene látni.

Woody # 2006.03.31. 13:07

Üdvözletem!
Kérdésem lenne megbízási szerződéssel kapcsolatban.
Mi a teendő olyankor ha: adtam egy megbízási szerződést x-nek és megbizási dijat is adtam mellé amit x és én aláírtunk x de nem teljesítette a szerződést. Kérésemre nem akrata a megbízási dijat visszafizetni és mindenféle mondvacsinált indokkal visszatartja a pénzemet. a szerzödésben van egy olyan pont melyben garantálja a megbízás létrejöttét valamint az is szerepel benne hogy idézem: egyéb kérdésekben a PTK idevonatkozó rendeletei az irányadóak.
Én nem értek a joghoz de szerintem ez szerződésszegésnek minősül. Vagy rosszul tévedek?
Mi ilyenkor a teendő?