Haszonélvezeti jog korlátozása(616. §)


ObudaFan # 2006.04.09. 07:50

Haszonélvezeti jogot pedig az általam ismert európai jogok mindegyike így, vagy úgy, de ismeri, mégpedig a tulajdonos használati jogának teljes korlátozásával is. Az EU-nak pedig sem öröklési, sem dologi jogi szabályozása nincs.

felix-bad ragaz # 2006.04.07. 03:32

Tisztelt ObudaFan,

köszönet az információért. Én az EU-val kapcsolatban az "EU-Alkotmánytervezet" -magántulajdon-paragraphusaira gondoltam. De ezek a gondolatok egy amateur elképzelései, aki a tulajdon majdnem totális korlátozásait a kérdezett törvény értelmében, csak nehezen tudja elképzelni.

De ami tény, az tény.
felix

felix-bad ragaz # 2006.04.07. 03:25

Kedves Ildiko,
válaszát köszönöm. A b) pontban pontosan arra válaszolt, amire én gondoltam. De természetem mértéktelenül hibás, amikor azt kepzelem, hgy beszélgetõ partnerem "gondolatolvasó".

Megkisérlem a c)-ben javasolt jogtárat az interneten megkeresni. Bár pesszimista vagyok, hiszen az említett törvénnyel kapcsolatban nem találtam e forumban érdeklõdõ hozzászólást.
felix

ObudaFan # 2006.04.05. 19:33

Az EU-nak sem az öröklési jog, sem a dologi jog (ezen belül a haszonélvezet) terén nincs jelentős szabályozása, a tagállam szabályoz.

ildikó31 # 2006.04.05. 07:24

Kedves felix-bad ragaz!

a.) igen, változatlanul érvényes

b.) Nem egészen értem a kérdésedet. Azt kérdezed, hogy a bíróság mennyiben veszi figyelembe a Ptk-t a határozathozatalai során?? Amennyiben erre irányult a kérédsed, azt tudom neked mondani, hogy teljes mértékben. Attól, hogy az említett jogszabály száma 1959. évi IV. törvény, még nem azt jelenti, hogy 1959. év óta hozzá sem nyúltak, és az 1959. évi állapotokat tükrözi.
A törvényalkotás és a bírói joggyakorlat két különböző dolog. A törvényalkotók alkotják a jogszabályokat, a bíróságok meg alkalmazzák a törvényalkotók által meghozott jogszabályokat.

c.) Bírósági ítéleteket, precedenseket a DVD Jogtárban olvashatsz, a Döntvénytárban, közismertebb néven BH-knak (Bírósági Határozatok) hívják őket.

d.) magára a haszonélvezetre nem hiszem, hogy van specializálódott ügyvédi iroda, de polgárjogra igen! Ilyet kell keresned.


ildiko31

felix-bad ragaz # 2006.04.05. 05:31

Az 1959. évi IV. törvény többek között a "Haszonlélvezeti jog" (lásd: "öröklés") különféle eseteit is tárgyalja.

Engem e törvény 616. § (1) és (2)-"Haszonélvezeti jog korlátozása" érdekelne:

  1. az abban foglaltak az EU jog "Magántuljadon" szabályozása függvényében változatlanul érvényes?
  2. a IV. törvény 1959-ben készült. A mai magyar törvényalkotás, ill. birói gyakorlat(pld. Pest Megyei Bíróság) milyen mértékben veszi ezt figyelembe?
  3. Hol lehetne bírósági itéleteket(precedens??) elolvasni?
  4. van-e olyan ügyvéd(iroda stb.), melynek ez -is!- a specialitása?

Infokat elõre is köszönöm
Felix