Méltánytalan szerződés


rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.04.20. 06:55

szerintem jogos lehet a biztosító igénye hiszen a jutalékot arra tekintettel kapod hogy mondjuk 10 évig fizetik az általad közvetített ügyfelek a biztosítási díjat /ezt kell hogy tartalmazza a szerződésed/
de ott tudsz védekezni hogy ha bizonyítod hogy az ügyfelek a biztosító felróható magatartása miatt mondtak fel vagy a biztosító indokolatlanul mondott fel az ügyfeleknek /pl. üzleti stratégiai átszervezés stb./, azonban erre szerintem nem sok esély van

Ollek # 2006.04.19. 07:05

Kedves Ildikó!

Kb 4 éve húzódik ez az egész. A biztosító leírta, hogy mely szerződések felmondása miatt kell nekem fizetnem, de tudomásom van például olyan szerződésekről is, amelyeket felmondtak ugyan, de az aki tőlem az ügyfeleket átvette kötött vele másikat. Tehát ekkor tőlem nem lehetne kérni, hogy fizessem vissza a jutalékot.
Szívesen tárgyalok a biztosítóval, de ha 4 éve csak levelezek velük és ők semmilyen jogi lépést nem tettek, nem lehet, hogy sántít valami?

ildikó31 # 2006.04.18. 06:26

Először is meg kellene nézni, hogy pontosan mi alapján követelnek tőled 700.000,- Ft-ot. Azt javaslom, hogy hozzáértő embernek mutasd meg a papirokat. Esetleg hívd fel a biztosító jogászát, és beszélgess el vele, hogy milyen jogcímen követelik tőled ezt az összeget.

Tapasztalatom, hogy amennyiben azonnal hajlandónak mutatkozol fizetni akár a felét is elengedik a biztosítók.
Álláspontom, hogy amennyiben nem reagálsz a biztosító levelére, akkor fizetési meghagyás kibocsátását fogja kérni a bíróságtól, aminek ha ellenmondasz 15 napon belül, akkor perré alakul, ha nem akkor azonnal jogerőre emelkedik, ami azt jelenti, hogy azonnal végrehajtónak fogják kiadni a 700.000,- + járulákai behajtását.
Jobban jársz, ha tárgyalsz!


ildiko31

Ollek # 2006.04.18. 06:12

Kedves Ildikó!

Tehát azt javasolod, hogy inkább próbáljak meg a biztosítóval egyezkedni.
Hogyan tegyem ezt?

Ha esetleg nem reagálok a megkeresésre, akkor mit tehet a biztosító?

ildikó31 # 2006.04.14. 06:25

Kedves Ollek, amennyiben vállalkozóként, megbízási szerződéssel dolgoztál, akkor nem volt munkaviszonyod!!! A kettő kizárja egymást.

Az lehet, hogy a gondozott biztosítási szerződések további gondozásával kapcsolatos valamennyi jogod és kötelezettséged megszűnt, de biztos, hogy az előre kifizetett jutalékokra valamilyen szerződéses rendelkezés született! Olvasd el mégegyszer a szerződést.

Ahhoz, hogy az utolsó kérdésedre válaszolni tudjak, pontosan ismernem kellene a szerződésedet.
Azért gondolom, hogy a visszaírásról lehet szó, mert nekünk is volt több ilyen ügyünk. Hozzáteszem a biztosító nyerte az összeset.


ildiko31

Ollek # 2006.04.13. 05:54

Kedves Ildikó!

Vállalkozóként dolgoztam, megbízási szerződéssel, és igen jutalékos rendszerben. De a megbízási szerződésben szerepel az is, hogy a munkaviszonyom megszűnése után az általam közvetített, illetőleg gondozott biztosítási szerződések további gondozásával kapcsolatos valamennyi jogom és kötelezettségem megszűnik. Igazából nem értem, és több esetben ki is derült, hogy nem az én hibámból lettek felmondva a szerződések, egyszerűen a biztosító nem tartotta az ügyfelekkel a kapcsolatot. Kérdésem még az lenne, hogy lenne-e esélyem esetleg a megbízási szerződés megtámadásával próbálkozni.

ildikó31 # 2006.04.12. 06:12

Kedves Ollek!

Szerintem itt visszaírásról lehet szó. Ez azt jelenti, hogy te az általad megkötött szerződések után előre felvetted a jutalékot, és amennyiben a szerződést 42 hónap letelte előtt megszüntették, így vissza kell fizedned a szerződésre előre kifizetett jutalékot.
Nem erről van szó esetleg??

Ha igen, próbálj meg egyezkedni a NN-el. Tapasztalatom, hogy lehet alkudozni. Próbáld meg.


ildiko31

ObudaFan # 2006.04.11. 19:51

És miért felelsz a felmondott szerződésekért? Így elsőre úgy tűnik, a kereskedelmi ügynöki szerződésről szóló törvény rendelkezéseivel ez nem igazán összeegyeztethető.

Ollek # 2006.04.11. 11:47

Az NN biztosítónál voltam üzletkötő, egészen 1998-ig. A megbízási szerződésben szerepelt egy olyan kitétel, hogy 42 hónapig felelek a felmondott szerződésekért. Letelt a 42 hónap kaptam egy 700.000.- Ft-os végelszámolást, hogy ennyivel tartozom a biztosítónak. Kérdésem az lenne, mivel ennyi pénzem nincs, hogy mit lehet tenni.