állandó lakcím vagy tartózkodási hely?


drbjozsef # 2020.02.03. 15:42

apropó wers,

OFF
Arra van szabály, hogy igazolvány (diák, jogsi, személyi, útlevél) készíttetése esetén milyen arcszőrzet lehet az illetőn a fénykép készítésénél? Egy messziről fél szemmel is ordas nagy műbajuszba belekötnek, ha az illető állítja, hogy de ez az ő sajátja, és ne piszkálják?

drbjozsef # 2020.02.03. 15:40

Persze, ha a konkrét kérdést nézzük, akkor az egyik sem is lehet helyes válasz. Elvégre, honnan tudhatnánk ki hova címzi a levelét?

De hogy hova KELLENE - ha a lakcímnyilvántartó adatait veszi alapul, és mondjuk nem egy tulajdoni lapot például -, akkor azért azt a tartózkodásira illene küldeni, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.03. 15:35

Wers :)

wers # 2020.02.03. 13:46

Kivéve ha nem

drbjozsef # 2020.02.03. 12:36

tmsnmeth80,

A tartózkodási helyedre természetesen. Hiszen azért jelented be, mert ott élsz életvitelszerűen, legalább 3 hónapig, de az állandó lakóhelyedet egyébként elhagyni nem tervezed. Ott találhatnak meg a könyvelt küldeményekkel, hogy át tudd venni.

tmsnmeth80 # 2020.02.03. 09:38

Tisztelt Szakértők!

A lakcímet igazoló hatósági igazolványomon van lakóhely és tartózkodási hely is feltüntetve. Ha levelet küld nekem a Kormány vagy Hatóság azt melyik címemre fogja küldeni?

wers # 2019.09.09. 10:20

óh, drága József, nekem nemrég készült el személyi okmányom és pótolni kellett a kocsim regisztrációs matricáját is, közben az is elkészült.

Új lány áll a sorszámozósnál, mondom miért jöttem, és simán ad két "elkészült okmányok" számot. Szerényen kérdezem, biztos? Persze persze. Na jó, biztos én tudom rosszul, vagy változott.

Várok türelemmel, közben meglátok egy régi kollégát, szia - szia... te figyu,, szerinted az elkészült regisztrációs matricát melyik ablakban kapom meg? Gépjármű...... lefagytam, pedig kánikula volt, ráadásuk akkor még gipszben voltam...

De most már a hölgy is tudja. (engem meg odacsempésztek a megfelelő ablakhoz)

drbjozsef # 2019.09.09. 10:06

... de hogy ezt nem az ujjából szopja, az is biztos...

wers # 2019.09.09. 08:49

(halkan megjegyzem, azért nem épp midig a legfelkészültebb emberke a kapuőr)

drbjozsef # 2019.09.09. 06:57

(ráadásul én nem is állítottam, hogy tulajdoni lapot kell vinni. Csak azt, hogy bizonyos helyeken már a sorszámosztós strázsa elzavarja azokat, akiknél nincs. Gondolom, így kevesebb az ügyfél, egy ideig legalábbis)

wers # 2019.09.09. 06:27

Ne keverj már szomorúkám, eredeti kérdés, hogy szívességi használatkor hogyan tudnak bejelentkezni

Második kérdés, hogy kell-e az ügyfélnek a tulajdoni lapot magával vinni

A többi fejtegetésednek köze sincs a kérdéshez.

Szomorú örökös # 2019.09.09. 05:39

drbjozsef

Miért gondolod, hogy a szállásadó adatait nem vetik össze a tulajdoni lappal, akár bérlet, akár szívesség, akár bármi más a jogcíme a beköltözőnek?

Kicsit kevered a szezont a fazonnal. Akitől tulajdoni lapot kér(het)nek, az nyilván akkor vette az ingatlant és szeretne oda bejelentkezni.

Aki viszont tulajdonjog alapján be van jegyezve azon az oldalon, ahová az ügyintéző előtt ülő egyedet be akar jelentkezni tartózkodási helyre, azt már látja a hivatalnok tulajdoni lap nélkül is. Azon az oldalon bőven elég, ha egyeztetnek a kitöltött és aláírt bejelentkezési lap alapján.

wers

a szállásadó nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal

Ha egy, már állandó vagy tartózkodási hellyel bejelentett egyed akarja "befogadni" az illetőt, ahhoz azért kevés az ő aláírása, mert ha a bérleti szerződés ezt nem engedélyezi számára, akkor úgy el fogják hajtani a tulajdonos hozzájárulása nélkül, hogy a lába sem éri a földet.

wers # 2019.09.09. 04:59

na igen, a szállásadó nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal

drbjozsef # 2019.09.09. 04:50

Szomorú örökös,

Szerintem meg tévedsz.

Miért gondolod, hogy a szállásadó adatait nem vetik össze a tulajdoni lappal, akár bérlet, akár szívesség, akár bármi más a jogcíme a beköltözőnek?

Szomorú örökös # 2019.09.09. 04:40

wers

drbjozsef, szerintem már elég régóta az ügyintézőnek a takarnetről magának kell ellenőriznie.

drbjozsef

Az ajtónállók leszoktak már arról, hogy tulajdoni lap nélkül elzavarják az embereket...?

Az érdekes módon egyikőtöknek sem tűnik fel, hogy itt nem ez az eset játszik? :-)

harmankardon
Itt fontosnak tartanám kiemelni, hogy nem bérleti viszony alapon, hanem szivességből jönne létre a megállapodás

Ergo a tulajdonosnak alá KELL írnia a bejelentő lapot, különben nem fogják a lakcímbejelentést felvezetni az ingatlanra.

wers # 2019.09.09. 04:24

drbjozsef, szerintem már elég régóta az ügyintézőnek a takarnetről magának kell ellenőriznie. Én már 2015-ben láttam dörgedelmes körlevelet, hogy nem kell olyan dokumentumot kérni az ügyféltől, ami a hivatal számára eleve rendelkezésre áll. Főként az tuti friss.

(az, hogy Micike hajlamos 20 éves lendülettel dolgozni, az nem mérvadó)

drbjozsef # 2019.09.09. 01:50

wers,

Az ajtónállók leszoktak már arról, hogy tulajdoni lap nélkül elzavarják az embereket...?

wers # 2019.09.08. 19:00

A lakás tulajdonosának, használatra jogosultjának egyszerűen alá kell írnia a lakcímbejelentő lapot.

harmankardon # 2019.09.08. 15:30

Igen, köszönöm szépen, ezt már sikerült megtalálnom,azonban rosszul fogalmaztam,új tartózkodási hely létesítésére irányulna a lakhatási viszony.
Itt fontosnak tartanám kiemelni, hogy nem bérleti viszony alapon, hanem szivességből jönne létre a megállapodás..... ezzel kapcsolatban nem találtam értelemszerű leírást, hogy miket kell még a személyi azonosítójukon és a bejelentő lapokon kívül bemutatni?

alfateam # 2019.09.08. 13:41
harmankardon # 2019.09.08. 12:00

Üdv!

Egy ismerősöm nevében szeretnék kérdést feltenni.

Ha másodmagukkal(egy párt alkotnak) szeretnének bejelentkezni egy ismerősükhöz/barátjukhoz lakhatás céljából, akkor mire is van szükségük pontosan az okmányirodai gördülékeny ügyintézéshez, a személyi azonosítójukon,és a mindenki által kitöltött és aláírt bejelentő lapokon kívül?
Anno mikor lakást béreltek, szükség volt a bérleti szerződés bemutatására, de jelen esetben ilyen jogviszony nem áll fenn esetükben.

Köszönöm.

Pandulka # 2019.07.16. 08:30

Jó napot, üdvözletem!

Párommal párkapcsolatban élünk (se házasság, se élettársi bejelentés nincs), Ő viszont most vett házat, ami 1/1-es tulajdonban az Ő nevén van.
Én is oda fogok költözni, de sajnos ennek nem tudom, milyen menete van. Kérhetek oda tartózkodási helyet lakcímkártyán? Vagy van-e bármi akadálya annak, hogy én is ott lakjak, de nem állunk házastársi kapcsolatban?

Via5 # 2019.05.23. 15:03

Na sikerült is pozitívan elintézni az ügyet. Magával a Jegyzővel es a Polgármesterrel beszéltem. Kiderült, hogy már 2011-ben határoztak az üdülőtérség utcaneveről, de mégsem vezették be a KCR-be. És rövid időn belül házszámmal is ellátják az ingatlanokat. Ha elkeszült Ő maga fog szólni és kérhetem az állandó lakcímet a kormányablakban!????

wers # 2019.05.23. 04:54

mert a kormanyablak honlapjan is fel van tuntetve mi szamithat lakóhelynek(egyeb épület is). Tehat az ingatlan besorolasatol nem fugghet

Valamit félreértettél.

Van joga egy teruleti önkormányzatnak ezt másként gondolni?

Mindenképpen a helyi önkormányzat ad utcanevet, házszámot, és veszi fel a nyilvántartásba. Hogy hova sorolja be??? Csak rajtuk múlik. Sok szempontot kell figyelembe venniük nem csak azt, te mit szeretnél.

Via5 # 2019.05.23. 04:42

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával állok szemben es szeretném a segítségeteket is kérni!:
Megvásároltam Gergelyugornyán egy üdülőövezetben lévő üdülőként bejelentett ingatlant. Az üdülő lakóhàzként fog funkcionálni, éppen munkálatok folynak benne. A debreceni kormanyablakban érdeklődtem, h lehet-e állandó lakcímet is igenyelni oda. Azt mondtak 3 kriteriuma van az állandó lakcímnek: életvitelszerűen való ott lakas, hazszammal rendelkezzen es a nyilvántartásban is. Meg csak helyrajzi szammal rendelkezik, ezert hivtam fel a namenyi városházát, h mit kell vinnem házszám igényléshez. Átkapcsoltak a műszaki és építési osztàlyra, ahol azt mondtak, h meg utcanevet is kell adni neki, mert az üdülőövezetnek nincs. Azonban sem állandóként, sem ideiglenesként nem lehet megjelölni az ingatlant. Igaz ma megyek be hozzajuk, mert a kormanyablak honlapjan is fel van tuntetve mi szamithat lakóhelynek(egyeb épület is). Tehat az ingatlan besorolasatol nem fugghet, s ezt debrecenben is mondtak. Van joga egy teruleti önkormányzatnak ezt másként gondolni?