Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


állandó lakcím vagy tartózkodási hely?

Saab93 # e-mail 2019.01.15. 10:37

Köszönöm a túl cifrázott, de lényegre törő válaszokat.

wers # e-mail 2019.01.14. 16:06

Jó választ adtam, csak neked nem tetszik (szóval ráhibáztam, mi is a valós kérdésed). Én dolgoztam már 1200 km-re a lakóhelyemtől, és nekem fizették ezt az utat. Mert előre így állapodtunk meg.
Munkába járást arról a lakcímedről kell fizetniük, ahonnan ténylegesen naponta munkába jársz. Ne tekergessed ezt tovább.

Egyébként mindkét cím lakcím. Sokan keverik a fogalmakat. A tartózkodási helyed most az a lakcím, ahol életvitelszerűen élsz.

Vagy állandó lakcím, vagy tartózkodási cím. Ha van utóbbi, akkor az a "lakóhelyed" jogilag” ehhh, nem szoktál te ilyen pongyola lenni. (nagyon nem találok magyarázatot, miért változtatták meg a törvényben a fogalmakat, de tény, hogy megtették. És mégy csak nem is tegnap.)

nem szeretném véglegesen hátra hagyni” nem is kéri senki.

Saab93 # e-mail 2019.01.14. 15:18

A rendelet így irja:

  1. * lakóhely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló él, illetve amelyben életvitelszerűen lakik;
  1. * tartózkodási hely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - munkavégzési célból ideiglenesen tartózkod

drbjozsef köszönöm a választ.

Saab93 # e-mail 2019.01.14. 15:09

Lényeg az, hogy a tartózkodási helyemet tekinti a munkáltatóm állandó lakcimemnek.Csak azért, hogy ne kelljen fizetnie nekem hazautazási támogatást.De én az állandó lakhelyem nem szeretném véglegesen hátra hagyni.Nem veszi figyelembe a lakcímkártyám és az én érveim.

wers # e-mail 2019.01.11. 16:34

Autóval járunk haza havi kettő alkalommal” Ez melyik lakcím? Gondolom az lakóhelyed.
Gyanítom azt szeretnék (ez lenne az igazi kérdés), hogy a munkáltatód a lakóhelyed (már rég nincs állandó lakcím) szerint fizessen munkába járás költséget. Hogy elfogadja-e velük kell megbeszélned. Elég felejtősnek tűnik.

drbjozsef # e-mail 2019.01.11. 12:58

Tekinthető-e jogilag állandó lakcímnek, a lakcímkártyám szerinti tartózkodási helyem?

Ennek fuss neki mégegyszer.

Vagy állandó lakcím, vagy tartózkodási cím. Ha van utóbbi, akkor az a "lakóhelyed" jogilag, az előbbit elhagytad ideiglenesen, a végleges elköltözés szándéka nélkül. Az a cím most jogilag hogy is mondjam, "szünetel".

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Saab93 # e-mail 2019.01.11. 12:52

Üdv
2015ben kaptam munkát az állandó lakcímemtől több mint 300km-re.Ekkor egy albérletben 6 hónapot töltöttem.De a munkaviszonyom, megszűnt és a környéken találtam más-más munkahelyeket és panziókban voltam ez idő alatt.Késöbb albérletet találtam, de tartózkodási helynek nem tudtam bejelenteni.De az új munkàltatóm nem vette ezt figyelembe, hogy nekem máshol van lakásom. Ezután pár hónap elteltével találtam a munkahelyemhez közelebb albérletet ahol ideiglenes tartózkodási helynek bejelentkezve vagyok, munkavégzés céljából élek itt és a párom is.
Autóval járunk haza havi kettő alkalommal...A munka beosztás és anyagi helyzetem miatt.
Tekinthető-e jogilag állandó lakcímnek, a lakcímkártyám szerinti tartózkodási helyem?
Életvitelszerűnek tekinthető?

nonolet # e-mail 2018.08.21. 00:34

Nem, hisz nem költöztél ki onnan... arra az egy napra.

Azaz NEM szakadt meg az ott lakásod.

Peti817172M # e-mail 2018.08.21. 00:01

Jogszabály szerint a tartózkodási helyet akkor kell bejelenteni, ha 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodunk ott. Kérdés, hogy ez 3 egybefüggő hónapot jelent? Tehát ha hazamegyek egy napra a lakhelyemre, akkor újraindul a 3 hónap? Magyarán élhetek lakóhelyemtől távol bejelentés nélkül, ha 3 havonta hazajövök?

pirospottyos # e-mail 2010.02.19. 20:45

A lakcímnyilvántartás kétféle címet ismer.
Bejelentett lakóhelyet és tartózkodási helyet.
Ez utóbbi 5 évig érvényes és megújítás hiányában a törvény erejénél fogva szűnik meg.
A lakcímnyilvántartás szerinti cím az, amit az okmányirodában lakcímjelentő lapon bejelentesz.

petrarka # e-mail 2009.10.27. 08:16

Kedves Mindenki!

Hivatalos kifejezés a "Lakcímnyilvántartás".

Életvitelszerűen a "Tartózkodási hely" szerint megjelölt címen lakom, ekkor ez tekinthető a Lakcímnyilvántartás szerinti lakhelyemnek?

Köszönettel: Petrarka

monalisa1 #   2009.01.14. 16:07

lézer

Egy lakásba nem csak albérlőként lehet bejelentkezni., pl. van házastársi lakáshasználat, van szívességi lakáshasználat stb. Aztán ha a tulajdonos "úgy gondolja" minden különösebb nélkül kijelenti az eddigi ottlakót oszt cuccolhat. Ha nem távozik birtokvédelmet kérhet az önkormányzatnál, végső esetben a bíróságon.

Marple # e-mail 2009.01.14. 14:56

Így van, nem feltétele. Mint írtam, annyi a tulajdonos dolga, hogy aláírja az űrlapot, hogy hozzájárul, hogy te oda bejelentkezz. Meg kérj tőle egy adásvételi szerződést vagy kérj ki a földhivatalban egy tulajdoni lapot.

lézer # e-mail 2009.01.14. 13:37

A tulajdonos hozzájárul, viszont attól tart hogy neki ez albérleti szerződést- következésképp adózást is jelent.
Tehát ha jól értem azt mondod Marple, hogy egy tartózkodási hely bejelenetésnek nem feltétele egy albérleti vagy egyéb szerződés is amely adóköteles? Ez pusztán a tulajdonos hozzájárulásának függvénye. Ebben a helyzetben akkor személyes beleegyezés adja az alapot?

Marple # e-mail 2009.01.14. 13:19

A tartózkodási helyre bejelentkezéshez kell a tulajdonos hozzájárulása. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy alá kell írnia az űrlapot, tehát nem kell semmilyen albérleti vagy egyéb szerződés, de természetesen igazolni kell, hogy ő a tulajdonos (tulajdoni lappal vagy adásvételi szerződéssel). Ettől neki semmilyen kötelezettsége nem keletkezik.

lézer # e-mail 2009.01.14. 12:42

Üdv Mindenkinek!
Az én kérdésem a lenne hogy a tartózkodási hely bejelentése jelent-e valamilyen kötelezettséget a lakástulajdonosnak? Vagy létrejöhet-ez mindenféle albérleti és egyéb szerződések nélkül is pusztán nyilatkozatként?
A válaszokat előre is köszönöm!

bogdanmilo # e-mail 2008.08.25. 14:36

Üdv Mindenkinek
Lenne egy kérdésem amire szeretnék választ kepni. Remélem valaki tud segíteni.
A panel program keretében létezik önkormányzati támogatás, amit azért vontak meg tőlem mert nem állandó lakcímem az a hely amire a pályázat szól, viszont a tartózkodási helyem az, és már 6 éva itt is lakom. Jelzem nincs másik ingatlan a nevemen és nem is volt. A pályázatban és az összes mellékletében az állandó lakcímre hivatkoznak, és ha jó tudom ilyen nem létezik!
A kérdésem, hogy egy fellebezés megállja-e a helyét ha erre hivatkozok.
Köszönettel: Endre

bogdanmilo # e-mail 2008.08.25. 14:35

Üdv Mindenkinek
Lenne egy kérdésem amire szeretnék választ kepni. Remélem valaki tud segíteni.
A panel program keretében létezik önkormányzati támogatás, amit azért vontak meg tőlem mert nem állandó lakcímem az a hely amire a pályázat szól, viszont a tartózkodási helyem az, és már 6 éva itt is lakom. Jelzem nincs másik ingatlan a nevemen és nem is volt. A pályázatban és az összes mellékletében az állandó lakcímre hivatkoznak, és ha jó tudom ilyen nem létezik!
A kérdésem, hogy egy fellebezés megállja-e a helyét ha erre hivatkozok.
Köszönettel: Endre

mzuzu # e-mail 2007.07.31. 09:21

zoli21

Kicsit zavaros a kérdés.

Állandó lakóhely és tartózkodási hely létezik. Állandó tartózkodási hely nincs.

Szerintem a 3 éves gyereknek az a lakóhelye és a tartózkodási helye, ahol a szülő - anya - lakik. De ez benne van a lakcímkártyájában...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.07.31. 09:19

Ami be van jelentve. (Egyébként lakóhely vagy tartózkodási hely.)

www.kbs-ugyved.hu

zoli21 # e-mail 2007.07.31. 09:07

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 3 éves gyereknek mi az állandó tartózkodási helye? Mert én úgy gondolom, hogy az ahol lakik, és nem az ahol éppen tartózkodik.

_Lala_ # e-mail 2007.02.12. 12:11

Engem az érdekelne, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak egy személynek, ha ideiglenesen be van jelentve egy címre, de más a tulajdonos?

Semmilyen. A lakcímnyilvántartás alapján semmilyen jogot nem lehet támasztani a lakás használatára.

Adott esetben, ha egy élettársi kapcsolat megszakad, és nem akar az illető kiköltözni a lakásból, ahová be van jelentve ideiglenesre? Természetesen a lakás más tulajdona.

Ha nem lenne bejelentkezve, akkor is pontosan ugyanaz lenne a helyzet: aki jogosult a lakással rendelkezni (pl. tulajdonos, haszonélvező), annak fel kell szólítania a lakás elhagyására; ha ennek nem tesz eleget, akkor pert indíthat a lakás kiürítésére.

monalisa1 #   2007.02.12. 11:33

Pancsa26:
Alant KBS leírta: ma már állandó lakcím nincs, így "ideiglenes" sincs. Tartózkodási hely van, erről állít ki "lakcímet igazoló hatósági igazolványt" az illetékes okmányiroda.

Szerintem a lakás tulajdonosa egyidejűleg mindkettőtöknek mondja fel a bérleményt, UGYANAKKOR veled külön kössön ismét - kizárólagossággal, de erről az élettársnak nem kell tudnia!

Ha az élettárs az albérletből a szerződés szerinti idő leteltével nem költözik ki, a tulajdonos bejelentést tehet ellene a polgármesteri hivatalban., majd ők felszólítják a távozásra, ha kell bírságolják is.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

Pancsa26 # e-mail 2007.02.12. 11:03

Üdvözlök mindenkit.
Engem az érdekelne, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak egy személynek, ha ideiglenesen be van jelentve egy címre, de más a tulajdonos?
Adott esetben, ha egy élettársi kapcsolat megszakad, és nem akar az illető kiköltözni a lakásból, ahová be van jelentve ideiglenesre? Természetesen a lakás más tulajdona.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2006.11.27. 00:07

Csak óvatosan. Mondani bármit lehet, de adott esetben bele lehet futni egy csalásba vagy okirathamisításba.

www.kbs-ugyved.hu