állandó lakcím vagy tartózkodási hely?


Szomorú örökös # 2019.03.05. 17:57

repatarurgyán

Indítson egyenként egy jegyzői birtokvédelmi eljárást az összes lakó, akiket pl. mondjuk a hangos zenehallgatás zavar. A végén ha megnyeritek, lesz nekik egy rakás fizetnivalójuk, mert az eljárás díját rajtuk fogják követelni - persze az eljárás elindításakor a kezdeményező fizeti minden esetben - ráadásul még akár bírságot is kaphatnak érte a jegyzőtől.

wers # 2019.03.05. 15:01

De hogy jön ez ide, a lakcím kérdéshez?

repatarurgyán # 2019.03.05. 13:04

Együttélés szabályainak semmibevétele, életveszélyes fenyegetések, két-háromnaponta valótlan feljelentés, fejhangon üvöltözés, teljes hangerőn zenehallgatás...

kevés a fórumfelület az összes leírására.

A nő értelmi fogyatékos, hatóság nem tud vele mit kezdeni. Az apja a gyámja, viszont az meg nem él itt.

Van bőven érdek... méghozzá eléggé erős teljes lakóközösségi érdek.

gerbera317 # 2019.03.05. 12:05

Neked milyen érdeked fűződik ahhoz, hogy ezek innen ki legyenek ebrudalva?

repatarurgyán # 2019.03.05. 11:56

Tisztelt Fórumozók,

Olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy a társasház egyik lakója életvitelszerűen nem lakik az ingatlanban. NET program keretén belül bérlője az ingatlannak, viszont helyette nem Ő, hanem a lánya, és annak a férje lakja az ingatlant. Az eszközkezelőnél tett panasz után kivizsgálták, eredményről információt nem kaptunk, viszont a házaspár (aki nem bérlője az ingatlannak) jelenleg is itt él.

Kérdésem a következő:
Van egy olyan lehetőség, hogy egy hatóság bejelentés alapján kivizsgálja az életvitelszerű tartózkodást?

Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.03.04. 10:39

... aminek megszegése, ha a Polg.Hiv. tudomására jut, akár a rendkívüli felmondást is megalapozza, és az unokatestvéredet is kirakják, mint a pinty. Természetesen, ha ez szerepel a szerződésében.

wers # 2019.03.04. 09:35

Az unokatesódnak bizonyára van megállapodása, szerződése az önkormányzattal. Azt kellene elolvasni, hogyan rendelkezik. Ha a bérlő önállóan nem rendelkezhet arról, hogy ki lakhat a lakásban, akkor nem csak bejelentkezni nem tud, de akkor laknod sem szabad ott.

Zsoca32 # 2019.03.04. 09:21

Sziasztok ! Lenne egy olyan kérdésem. Budapesten találtam munkát .Unokatesómnál találtam szállást . Ő önkormányzati lakásba él . Felhívtuk az Önkormányzatot és azt mondták semmilyen formába nem tudok oda bejelentkezni . még ideiglenesen sem !
Valami lehetőségem van erre ?
Mivel így sem orvosi ellátást sem kapok sem semmit nem tudok rendezni!

Saab93 # 2019.01.15. 09:37

Köszönöm a túl cifrázott, de lényegre törő válaszokat.

wers # 2019.01.14. 15:06

Jó választ adtam, csak neked nem tetszik (szóval ráhibáztam, mi is a valós kérdésed). Én dolgoztam már 1200 km-re a lakóhelyemtől, és nekem fizették ezt az utat. Mert előre így állapodtunk meg.
Munkába járást arról a lakcímedről kell fizetniük, ahonnan ténylegesen naponta munkába jársz. Ne tekergessed ezt tovább.

Egyébként mindkét cím lakcím. Sokan keverik a fogalmakat. A tartózkodási helyed most az a lakcím, ahol életvitelszerűen élsz.

Vagy állandó lakcím, vagy tartózkodási cím. Ha van utóbbi, akkor az a "lakóhelyed" jogilag” ehhh, nem szoktál te ilyen pongyola lenni. (nagyon nem találok magyarázatot, miért változtatták meg a törvényben a fogalmakat, de tény, hogy megtették. És mégy csak nem is tegnap.)

nem szeretném véglegesen hátra hagyni” nem is kéri senki.

Saab93 # 2019.01.14. 14:18

A rendelet így irja:

  1. * lakóhely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló él, illetve amelyben életvitelszerűen lakik;
  1. * tartózkodási hely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - munkavégzési célból ideiglenesen tartózkod

drbjozsef köszönöm a választ.

Saab93 # 2019.01.14. 14:09

Lényeg az, hogy a tartózkodási helyemet tekinti a munkáltatóm állandó lakcimemnek.Csak azért, hogy ne kelljen fizetnie nekem hazautazási támogatást.De én az állandó lakhelyem nem szeretném véglegesen hátra hagyni.Nem veszi figyelembe a lakcímkártyám és az én érveim.

wers # 2019.01.11. 15:34

Autóval járunk haza havi kettő alkalommal” Ez melyik lakcím? Gondolom az lakóhelyed.
Gyanítom azt szeretnék (ez lenne az igazi kérdés), hogy a munkáltatód a lakóhelyed (már rég nincs állandó lakcím) szerint fizessen munkába járás költséget. Hogy elfogadja-e velük kell megbeszélned. Elég felejtősnek tűnik.

drbjozsef # 2019.01.11. 11:58

Tekinthető-e jogilag állandó lakcímnek, a lakcímkártyám szerinti tartózkodási helyem?

Ennek fuss neki mégegyszer.

Vagy állandó lakcím, vagy tartózkodási cím. Ha van utóbbi, akkor az a "lakóhelyed" jogilag, az előbbit elhagytad ideiglenesen, a végleges elköltözés szándéka nélkül. Az a cím most jogilag hogy is mondjam, "szünetel".

Saab93 # 2019.01.11. 11:52

Üdv
2015ben kaptam munkát az állandó lakcímemtől több mint 300km-re.Ekkor egy albérletben 6 hónapot töltöttem.De a munkaviszonyom, megszűnt és a környéken találtam más-más munkahelyeket és panziókban voltam ez idő alatt.Késöbb albérletet találtam, de tartózkodási helynek nem tudtam bejelenteni.De az új munkàltatóm nem vette ezt figyelembe, hogy nekem máshol van lakásom. Ezután pár hónap elteltével találtam a munkahelyemhez közelebb albérletet ahol ideiglenes tartózkodási helynek bejelentkezve vagyok, munkavégzés céljából élek itt és a párom is.
Autóval járunk haza havi kettő alkalommal...A munka beosztás és anyagi helyzetem miatt.
Tekinthető-e jogilag állandó lakcímnek, a lakcímkártyám szerinti tartózkodási helyem?
Életvitelszerűnek tekinthető?

nonolet # 2018.08.20. 22:34

Nem, hisz nem költöztél ki onnan... arra az egy napra.

Azaz NEM szakadt meg az ott lakásod.

Peti817172M # 2018.08.20. 22:01

Jogszabály szerint a tartózkodási helyet akkor kell bejelenteni, ha 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodunk ott. Kérdés, hogy ez 3 egybefüggő hónapot jelent? Tehát ha hazamegyek egy napra a lakhelyemre, akkor újraindul a 3 hónap? Magyarán élhetek lakóhelyemtől távol bejelentés nélkül, ha 3 havonta hazajövök?

pirospottyos # 2010.02.19. 19:45

A lakcímnyilvántartás kétféle címet ismer.
Bejelentett lakóhelyet és tartózkodási helyet.
Ez utóbbi 5 évig érvényes és megújítás hiányában a törvény erejénél fogva szűnik meg.
A lakcímnyilvántartás szerinti cím az, amit az okmányirodában lakcímjelentő lapon bejelentesz.

petrarka # 2009.10.27. 07:16

Kedves Mindenki!

Hivatalos kifejezés a "Lakcímnyilvántartás".

Életvitelszerűen a "Tartózkodási hely" szerint megjelölt címen lakom, ekkor ez tekinthető a Lakcímnyilvántartás szerinti lakhelyemnek?

Köszönettel: Petrarka

monalisa1 # 2009.01.14. 15:07

lézer

Egy lakásba nem csak albérlőként lehet bejelentkezni., pl. van házastársi lakáshasználat, van szívességi lakáshasználat stb. Aztán ha a tulajdonos "úgy gondolja" minden különösebb nélkül kijelenti az eddigi ottlakót oszt cuccolhat. Ha nem távozik birtokvédelmet kérhet az önkormányzatnál, végső esetben a bíróságon.

Marple # 2009.01.14. 13:56

Így van, nem feltétele. Mint írtam, annyi a tulajdonos dolga, hogy aláírja az űrlapot, hogy hozzájárul, hogy te oda bejelentkezz. Meg kérj tőle egy adásvételi szerződést vagy kérj ki a földhivatalban egy tulajdoni lapot.

lézer # 2009.01.14. 12:37

A tulajdonos hozzájárul, viszont attól tart hogy neki ez albérleti szerződést- következésképp adózást is jelent.
Tehát ha jól értem azt mondod Marple, hogy egy tartózkodási hely bejelenetésnek nem feltétele egy albérleti vagy egyéb szerződés is amely adóköteles? Ez pusztán a tulajdonos hozzájárulásának függvénye. Ebben a helyzetben akkor személyes beleegyezés adja az alapot?

Marple # 2009.01.14. 12:19

A tartózkodási helyre bejelentkezéshez kell a tulajdonos hozzájárulása. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy alá kell írnia az űrlapot, tehát nem kell semmilyen albérleti vagy egyéb szerződés, de természetesen igazolni kell, hogy ő a tulajdonos (tulajdoni lappal vagy adásvételi szerződéssel). Ettől neki semmilyen kötelezettsége nem keletkezik.

lézer # 2009.01.14. 11:42

Üdv Mindenkinek!
Az én kérdésem a lenne hogy a tartózkodási hely bejelentése jelent-e valamilyen kötelezettséget a lakástulajdonosnak? Vagy létrejöhet-ez mindenféle albérleti és egyéb szerződések nélkül is pusztán nyilatkozatként?
A válaszokat előre is köszönöm!

bogdanmilo # 2008.08.25. 12:36

Üdv Mindenkinek
Lenne egy kérdésem amire szeretnék választ kepni. Remélem valaki tud segíteni.
A panel program keretében létezik önkormányzati támogatás, amit azért vontak meg tőlem mert nem állandó lakcímem az a hely amire a pályázat szól, viszont a tartózkodási helyem az, és már 6 éva itt is lakom. Jelzem nincs másik ingatlan a nevemen és nem is volt. A pályázatban és az összes mellékletében az állandó lakcímre hivatkoznak, és ha jó tudom ilyen nem létezik!
A kérdésem, hogy egy fellebezés megállja-e a helyét ha erre hivatkozok.
Köszönettel: Endre