állandó lakcím vagy tartózkodási hely?


Saab93 # 2019.01.14. 14:18

A rendelet így irja:

  1. * lakóhely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló él, illetve amelyben életvitelszerűen lakik;
  1. * tartózkodási hely: annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - munkavégzési célból ideiglenesen tartózkod

drbjozsef köszönöm a választ.

wers # 2019.01.14. 15:06

Jó választ adtam, csak neked nem tetszik (szóval ráhibáztam, mi is a valós kérdésed). Én dolgoztam már 1200 km-re a lakóhelyemtől, és nekem fizették ezt az utat. Mert előre így állapodtunk meg.
Munkába járást arról a lakcímedről kell fizetniük, ahonnan ténylegesen naponta munkába jársz. Ne tekergessed ezt tovább.

Egyébként mindkét cím lakcím. Sokan keverik a fogalmakat. A tartózkodási helyed most az a lakcím, ahol életvitelszerűen élsz.

Vagy állandó lakcím, vagy tartózkodási cím. Ha van utóbbi, akkor az a "lakóhelyed" jogilag” ehhh, nem szoktál te ilyen pongyola lenni. (nagyon nem találok magyarázatot, miért változtatták meg a törvényben a fogalmakat, de tény, hogy megtették. És mégy csak nem is tegnap.)

nem szeretném véglegesen hátra hagyni” nem is kéri senki.

Saab93 # 2019.01.15. 09:37

Köszönöm a túl cifrázott, de lényegre törő válaszokat.

Zsoca32 # 2019.03.04. 09:21

Sziasztok ! Lenne egy olyan kérdésem. Budapesten találtam munkát .Unokatesómnál találtam szállást . Ő önkormányzati lakásba él . Felhívtuk az Önkormányzatot és azt mondták semmilyen formába nem tudok oda bejelentkezni . még ideiglenesen sem !
Valami lehetőségem van erre ?
Mivel így sem orvosi ellátást sem kapok sem semmit nem tudok rendezni!

wers # 2019.03.04. 09:35

Az unokatesódnak bizonyára van megállapodása, szerződése az önkormányzattal. Azt kellene elolvasni, hogyan rendelkezik. Ha a bérlő önállóan nem rendelkezhet arról, hogy ki lakhat a lakásban, akkor nem csak bejelentkezni nem tud, de akkor laknod sem szabad ott.

drbjozsef # 2019.03.04. 10:39

... aminek megszegése, ha a Polg.Hiv. tudomására jut, akár a rendkívüli felmondást is megalapozza, és az unokatestvéredet is kirakják, mint a pinty. Természetesen, ha ez szerepel a szerződésében.

repatarurgyán # 2019.03.05. 11:56

Tisztelt Fórumozók,

Olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy a társasház egyik lakója életvitelszerűen nem lakik az ingatlanban. NET program keretén belül bérlője az ingatlannak, viszont helyette nem Ő, hanem a lánya, és annak a férje lakja az ingatlant. Az eszközkezelőnél tett panasz után kivizsgálták, eredményről információt nem kaptunk, viszont a házaspár (aki nem bérlője az ingatlannak) jelenleg is itt él.

Kérdésem a következő:
Van egy olyan lehetőség, hogy egy hatóság bejelentés alapján kivizsgálja az életvitelszerű tartózkodást?

Előre is köszönöm a választ!

gerbera317 # 2019.03.05. 12:05

Neked milyen érdeked fűződik ahhoz, hogy ezek innen ki legyenek ebrudalva?

repatarurgyán # 2019.03.05. 13:04

Együttélés szabályainak semmibevétele, életveszélyes fenyegetések, két-háromnaponta valótlan feljelentés, fejhangon üvöltözés, teljes hangerőn zenehallgatás...

kevés a fórumfelület az összes leírására.

A nő értelmi fogyatékos, hatóság nem tud vele mit kezdeni. Az apja a gyámja, viszont az meg nem él itt.

Van bőven érdek... méghozzá eléggé erős teljes lakóközösségi érdek.

wers # 2019.03.05. 15:01

De hogy jön ez ide, a lakcím kérdéshez?

Szomorú örökös # 2019.03.05. 17:57

repatarurgyán

Indítson egyenként egy jegyzői birtokvédelmi eljárást az összes lakó, akiket pl. mondjuk a hangos zenehallgatás zavar. A végén ha megnyeritek, lesz nekik egy rakás fizetnivalójuk, mert az eljárás díját rajtuk fogják követelni - persze az eljárás elindításakor a kezdeményező fizeti minden esetben - ráadásul még akár bírságot is kaphatnak érte a jegyzőtől.

Via5 # 2019.05.23. 04:42

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával állok szemben es szeretném a segítségeteket is kérni!:
Megvásároltam Gergelyugornyán egy üdülőövezetben lévő üdülőként bejelentett ingatlant. Az üdülő lakóhàzként fog funkcionálni, éppen munkálatok folynak benne. A debreceni kormanyablakban érdeklődtem, h lehet-e állandó lakcímet is igenyelni oda. Azt mondtak 3 kriteriuma van az állandó lakcímnek: életvitelszerűen való ott lakas, hazszammal rendelkezzen es a nyilvántartásban is. Meg csak helyrajzi szammal rendelkezik, ezert hivtam fel a namenyi városházát, h mit kell vinnem házszám igényléshez. Átkapcsoltak a műszaki és építési osztàlyra, ahol azt mondtak, h meg utcanevet is kell adni neki, mert az üdülőövezetnek nincs. Azonban sem állandóként, sem ideiglenesként nem lehet megjelölni az ingatlant. Igaz ma megyek be hozzajuk, mert a kormanyablak honlapjan is fel van tuntetve mi szamithat lakóhelynek(egyeb épület is). Tehat az ingatlan besorolasatol nem fugghet, s ezt debrecenben is mondtak. Van joga egy teruleti önkormányzatnak ezt másként gondolni?

wers # 2019.05.23. 04:54

mert a kormanyablak honlapjan is fel van tuntetve mi szamithat lakóhelynek(egyeb épület is). Tehat az ingatlan besorolasatol nem fugghet

Valamit félreértettél.

Van joga egy teruleti önkormányzatnak ezt másként gondolni?

Mindenképpen a helyi önkormányzat ad utcanevet, házszámot, és veszi fel a nyilvántartásba. Hogy hova sorolja be??? Csak rajtuk múlik. Sok szempontot kell figyelembe venniük nem csak azt, te mit szeretnél.

Via5 # 2019.05.23. 15:03

Na sikerült is pozitívan elintézni az ügyet. Magával a Jegyzővel es a Polgármesterrel beszéltem. Kiderült, hogy már 2011-ben határoztak az üdülőtérség utcaneveről, de mégsem vezették be a KCR-be. És rövid időn belül házszámmal is ellátják az ingatlanokat. Ha elkeszült Ő maga fog szólni és kérhetem az állandó lakcímet a kormányablakban!????

Pandulka # 2019.07.16. 08:30

Jó napot, üdvözletem!

Párommal párkapcsolatban élünk (se házasság, se élettársi bejelentés nincs), Ő viszont most vett házat, ami 1/1-es tulajdonban az Ő nevén van.
Én is oda fogok költözni, de sajnos ennek nem tudom, milyen menete van. Kérhetek oda tartózkodási helyet lakcímkártyán? Vagy van-e bármi akadálya annak, hogy én is ott lakjak, de nem állunk házastársi kapcsolatban?

harmankardon # 2019.09.08. 12:00

Üdv!

Egy ismerősöm nevében szeretnék kérdést feltenni.

Ha másodmagukkal(egy párt alkotnak) szeretnének bejelentkezni egy ismerősükhöz/barátjukhoz lakhatás céljából, akkor mire is van szükségük pontosan az okmányirodai gördülékeny ügyintézéshez, a személyi azonosítójukon,és a mindenki által kitöltött és aláírt bejelentő lapokon kívül?
Anno mikor lakást béreltek, szükség volt a bérleti szerződés bemutatására, de jelen esetben ilyen jogviszony nem áll fenn esetükben.

Köszönöm.

alfateam # 2019.09.08. 13:41
harmankardon # 2019.09.08. 15:30

Igen, köszönöm szépen, ezt már sikerült megtalálnom,azonban rosszul fogalmaztam,új tartózkodási hely létesítésére irányulna a lakhatási viszony.
Itt fontosnak tartanám kiemelni, hogy nem bérleti viszony alapon, hanem szivességből jönne létre a megállapodás..... ezzel kapcsolatban nem találtam értelemszerű leírást, hogy miket kell még a személyi azonosítójukon és a bejelentő lapokon kívül bemutatni?

wers # 2019.09.08. 19:00

A lakás tulajdonosának, használatra jogosultjának egyszerűen alá kell írnia a lakcímbejelentő lapot.

drbjozsef # 2019.09.09. 01:50

wers,

Az ajtónállók leszoktak már arról, hogy tulajdoni lap nélkül elzavarják az embereket...?

wers # 2019.09.09. 04:24

drbjozsef, szerintem már elég régóta az ügyintézőnek a takarnetről magának kell ellenőriznie. Én már 2015-ben láttam dörgedelmes körlevelet, hogy nem kell olyan dokumentumot kérni az ügyféltől, ami a hivatal számára eleve rendelkezésre áll. Főként az tuti friss.

(az, hogy Micike hajlamos 20 éves lendülettel dolgozni, az nem mérvadó)

Szomorú örökös # 2019.09.09. 04:40

wers

drbjozsef, szerintem már elég régóta az ügyintézőnek a takarnetről magának kell ellenőriznie.

drbjozsef

Az ajtónállók leszoktak már arról, hogy tulajdoni lap nélkül elzavarják az embereket...?

Az érdekes módon egyikőtöknek sem tűnik fel, hogy itt nem ez az eset játszik? :-)

harmankardon
Itt fontosnak tartanám kiemelni, hogy nem bérleti viszony alapon, hanem szivességből jönne létre a megállapodás

Ergo a tulajdonosnak alá KELL írnia a bejelentő lapot, különben nem fogják a lakcímbejelentést felvezetni az ingatlanra.

drbjozsef # 2019.09.09. 04:50

Szomorú örökös,

Szerintem meg tévedsz.

Miért gondolod, hogy a szállásadó adatait nem vetik össze a tulajdoni lappal, akár bérlet, akár szívesség, akár bármi más a jogcíme a beköltözőnek?

wers # 2019.09.09. 04:59

na igen, a szállásadó nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal

Szomorú örökös # 2019.09.09. 05:39

drbjozsef

Miért gondolod, hogy a szállásadó adatait nem vetik össze a tulajdoni lappal, akár bérlet, akár szívesség, akár bármi más a jogcíme a beköltözőnek?

Kicsit kevered a szezont a fazonnal. Akitől tulajdoni lapot kér(het)nek, az nyilván akkor vette az ingatlant és szeretne oda bejelentkezni.

Aki viszont tulajdonjog alapján be van jegyezve azon az oldalon, ahová az ügyintéző előtt ülő egyedet be akar jelentkezni tartózkodási helyre, azt már látja a hivatalnok tulajdoni lap nélkül is. Azon az oldalon bőven elég, ha egyeztetnek a kitöltött és aláírt bejelentkezési lap alapján.

wers

a szállásadó nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal

Ha egy, már állandó vagy tartózkodási hellyel bejelentett egyed akarja "befogadni" az illetőt, ahhoz azért kevés az ő aláírása, mert ha a bérleti szerződés ezt nem engedélyezi számára, akkor úgy el fogják hajtani a tulajdonos hozzájárulása nélkül, hogy a lába sem éri a földet.