állandó lakcím vagy tartózkodási hely?


wers # 2019.09.09. 06:27

Ne keverj már szomorúkám, eredeti kérdés, hogy szívességi használatkor hogyan tudnak bejelentkezni

Második kérdés, hogy kell-e az ügyfélnek a tulajdoni lapot magával vinni

A többi fejtegetésednek köze sincs a kérdéshez.

drbjozsef # 2019.09.09. 06:57

(ráadásul én nem is állítottam, hogy tulajdoni lapot kell vinni. Csak azt, hogy bizonyos helyeken már a sorszámosztós strázsa elzavarja azokat, akiknél nincs. Gondolom, így kevesebb az ügyfél, egy ideig legalábbis)

wers # 2019.09.09. 08:49

(halkan megjegyzem, azért nem épp midig a legfelkészültebb emberke a kapuőr)

drbjozsef # 2019.09.09. 10:06

... de hogy ezt nem az ujjából szopja, az is biztos...

wers # 2019.09.09. 10:20

óh, drága József, nekem nemrég készült el személyi okmányom és pótolni kellett a kocsim regisztrációs matricáját is, közben az is elkészült.

Új lány áll a sorszámozósnál, mondom miért jöttem, és simán ad két "elkészült okmányok" számot. Szerényen kérdezem, biztos? Persze persze. Na jó, biztos én tudom rosszul, vagy változott.

Várok türelemmel, közben meglátok egy régi kollégát, szia - szia... te figyu,, szerinted az elkészült regisztrációs matricát melyik ablakban kapom meg? Gépjármű...... lefagytam, pedig kánikula volt, ráadásuk akkor még gipszben voltam...

De most már a hölgy is tudja. (engem meg odacsempésztek a megfelelő ablakhoz)

tmsnmeth80 # 2020.02.03. 09:38

Tisztelt Szakértők!

A lakcímet igazoló hatósági igazolványomon van lakóhely és tartózkodási hely is feltüntetve. Ha levelet küld nekem a Kormány vagy Hatóság azt melyik címemre fogja küldeni?

drbjozsef # 2020.02.03. 12:36

tmsnmeth80,

A tartózkodási helyedre természetesen. Hiszen azért jelented be, mert ott élsz életvitelszerűen, legalább 3 hónapig, de az állandó lakóhelyedet egyébként elhagyni nem tervezed. Ott találhatnak meg a könyvelt küldeményekkel, hogy át tudd venni.

wers # 2020.02.03. 13:46

Kivéve ha nem

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.03. 15:35

Wers :)

drbjozsef # 2020.02.03. 15:40

Persze, ha a konkrét kérdést nézzük, akkor az egyik sem is lehet helyes válasz. Elvégre, honnan tudhatnánk ki hova címzi a levelét?

De hogy hova KELLENE - ha a lakcímnyilvántartó adatait veszi alapul, és mondjuk nem egy tulajdoni lapot például -, akkor azért azt a tartózkodásira illene küldeni, nem?

drbjozsef # 2020.02.03. 15:42

apropó wers,

OFF
Arra van szabály, hogy igazolvány (diák, jogsi, személyi, útlevél) készíttetése esetén milyen arcszőrzet lehet az illetőn a fénykép készítésénél? Egy messziről fél szemmel is ordas nagy műbajuszba belekötnek, ha az illető állítja, hogy de ez az ő sajátja, és ne piszkálják?

wers # 2020.02.04. 05:21

De hogy hova KELLENE - ha a lakcímnyilvántartó adatait veszi alapul, és mondjuk nem egy tulajdoni lapot például -, akkor azért azt a tartózkodásira illene küldeni, nem?

Van, hogy a törvény írja elő. Ilyen pl. a választási értesítő.

Másik eset:
Sok adatszolgáltatást kérő (fura módon) nem a tárolt lakcímeket kérik, hanem kifejezetten a lakóhelyet.

wers # 2020.02.04. 05:28

Egy messziről fél szemmel is ordas nagy műbajuszba belekötnek, ha az illető állítja, hogy de ez az ő sajátja, és ne piszkálják?

:D (remélem jól vagy)

Egyébként vannak szabályok, ha mindent betart a fotoshoppos akkor kb. 10 év szigorított kinézetű lesz az eredmény. Én magam annyira nem mélyültem el ebben.

drbjozsef # 2020.02.04. 08:59

(
OFF
Jól vagyok, köszi. Egy fogadás veszteséről van szó... :DD
)

wers # 2020.02.04. 09:04

Megnyugodtam, már azt hittem engem akarsz rábeszélni, hogy álbajusszal menjek be az okmányirodába fényképezkedni.

tanulniakarok # 2020.05.16. 15:25

Kedves Szakértők!

Az alábbi kérdésem volna:
"A" településen van a lakóhelyem. Amennyiben "B" településen létesítek tartózkodási helyet, úgy az a cím "felülírja" a lakóhelyem címét?
Gondolok itt olyan esetekre, hogy pl. innen számolhatom majd el a munkába járás költségeit?...vagy pl. ez a cím kerül bele az autó forgalmi engedélyébe? vagy, ha KGFB-t kötök az autómra, akkor ezt a címet (és nem a lakhelyét) kell megadnom az adott biztosítónak, stb.? Egy szó mint száz innentől kezdve "B" településen lévő tartózkodási helyem címe lesz a kiindulási alap minden ügyintézésem esetében?

Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.05.16. 15:28

tanulniakarok,

Nem felülírja, hanem amellett lesz, de olyan szempontból, ahogy kérdezed, végülis "felülírja", hiszen azért létesítesz tartózkodási helyet az állandó lakcímed mellé, mert mostantól életvitelszerűen ott fogsz lakni, az állandó lakcímed végleges elhagyása nélkül.

Minden hivatalos irat a tartózkodásira fog érkezni, mindehol ezt kell bejelentened oda, ahol szeretnéd, hogy megtaláljanak. Igen, innen kell számolni a munkábajárást is szerintem, és ezt kell megadni a biztosítóknak, banknak, közüzemi szolgáltatóknak.

tanulniakarok # 2020.05.17. 13:54

Köszönöm a választ!

wers # 2020.05.18. 04:35

Minden hivatalos irat a tartózkodásira fog érkezni

Ez azért nem teljesen van így. Automatikusan csak kevesen fogják ezt megtudni, csak, ha te bejelented. A lakcím változás bejelentését számos szerződés előírja. Kérdés, hogy vonatkozik-e arra az esetre, amikor valaki ideiglenesen hagyja el a lakóhelyét. Nem. Elég nagy macera lenne minden kötözésnél (albérletről albérletre) folyton megkeresni minden szolgáltatót, hogy éppen hol tartózkodik, hiszen van állandó lakcíme is. Itt ugye nem a bent felejtett, oda soha vissza nem költöző esetről beszélünk, amely lakcím többnyire fiktiválásra kerül.

Viszont az állampolgárnak kötelessége (érdeke) hogy gondoskodjon arról, hogy küldeményeit megkapja.

Ezen kívül vannak törvényben szabályzott esetek ilyen pl. a választási törvény, ahol a lakóhely a lakcím.

Szomorú örökös # 2020.05.18. 04:38

wers

Ezen kívül vannak törvényben szabályzott esetek ilyen pl. a választási törvény, ahol a lakóhely a lakcím.

Erről azok a bizonyos ukránok tudnának leginkább mesélni. :-O

https://hirtv.hu/…ster-2457772

wers # 2020.05.18. 07:19

Igen. Biztos már nyolc évvel előbb bejelentkeztek a választások miatt. Nem a tb miatt. Nem.
Pont 200 szavazat hiányzott volna a választásokon.

Na ennek a polgármesternek sem kellett 2019-ben indulnia.

Ibra # 2020.12.09. 22:09

Üdv.

Az alábbi helyzettel kapcsolatban szeretnék eligazítást kérni:
Édesapám és én egy önkormányzati lakás bérlői voltunk, ő viszont elhunyt. Ha a bátyámat - akinek a tartózkodási helye más - bejelentem állandó lakcímre ide, akkor az ő jövedelmi helyzete mérvadó lesz a lakbér kalkulációban, vagy csak az enyém, hiszen én lakom itt egyedül? Nekem továbbra is marad ez az állandó lakcímem, mivel mindig is együtt éltünk itt apámmal.
A másik kérdésem pedig az, hogy a bátyám lehet-e a szerződéskötő annak ellenére, hogy nem lakik itt?

Szomorú örökös # 2020.12.10. 03:54

Ibra

Ha a bátyámat - akinek a tartózkodási helye más - bejelentem állandó lakcímre ide, akkor az ő jövedelmi helyzete mérvadó lesz a lakbér kalkulációban, vagy csak az enyém, hiszen én lakom itt egyedül?.....a bátyám lehet-e a szerződéskötő annak ellenére, hogy nem lakik itt?

Ha bátyádat állandó lakcímre bejelented hozzád, akkor a lakcímkártyáján az fog szerepelni, a tartózkodási helye nem. És mivel egy önkormányzati bérlakásról beszélünk, nagy valószínűséggel eleve csak te viheted tovább a jogot édesapád után, a bátyád nem igazán és hát téged eleve nem rakhatnak ki onnan. Egészen pontosan ezért:

mindig is együtt éltünk itt apámmal.

Ergo a bátyád ott sohasem volt képben. Neked kell ez ügyben lépned.

wers # 2020.12.10. 05:10

Miért van olyan érzésem, ha az önkormányzat még szerződne is (kétlem) a bátyáddal és lakóhelyként bejelenti a címet, jobb lesz már most másik otthon után nézned.

wers # 2020.12.10. 06:30

A lényeg kimaradt:

Ha a bátyámat - akinek a tartózkodási helye más - bejelentem állandó lakcímre ide

Szerintem te nem vagy jogosult a lakcímbejelentő lap aláírására. Nem veled szerződött az önkormányzat, ha szerződik is abban meghatározza, hogy ki jogosult rendelkezni ebben a kérdésben. (sok tulajdonos nem engedi át a jogot) Többnyire szerződésbe eleve beírják ki lakhat a lakásban, újabb ott lakót kérvényezni kell. Azt is ki szokták kötni, hogy a tulaj engedélye nélküli életvitelszerű ott lakás megalapozza az azonnali felmondást.