Chaten hazugság


chava # 2019.11.06. 08:35

Cuki :-)

wers # 2019.11.06. 08:10

Most olvasta, ide passzol:

Az igazmondás olyan, mint a műtét. Lehet, hogy fájdalmas, de meggyógyulhatsz tőle.
A hazugság olyan, mint a fájdalomcsillapító. Azonnal megkönnyebbülést ad, de mellékhatásai örökké veled maradnak.

Dr. Bubó

chava # 2019.11.06. 07:42

Traffic-nak igaza van, sem előkészületről, sem kísérletről szó sincs, és "arcoskodás" vétségéről sem hallottam/tanultam ... :-D

Traffic # 2019.11.04. 16:36

T. kovacspeter2!

Most is azt mondom, hogy nincs jogsértés. A célzat hiányzik.

A Btk. 11. § alapján:
Ha e törvény külön elrendeli, előkészület miatt büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.

A gyermek (nem, nem férfi) szándéka az, hogy becsajozzon, nem pedig az, hogy konkrét bűncselekményt kövessen el. Eszközcselekményként az arcoskodás vétségét tudnám megjelölni.

kovacspeter2 # 2019.11.04. 07:17

Megköszönném, ha bárki még kommentálná és véleményt mondana, köszönöm!

kovacspeter2 # 2019.11.03. 15:41

És bocsi, Alfateam, nem akartam illetlen lenni, de van ez az idézet is:"Az előkészület – eltérően a kísérlettől – nem büntetendő generálisan, hanem csak akkor, ha a törvény Különös Része így rendelkezik. "

Ha valaki füllent, hazudik, hogy bűnöző életmódot folytat, akkor bűncselekmény kísérletéről nem lehet szó, max. előkészületről.

Viszont előkészület generálisan nem büntetendő (bár ahhoz is hatalmas ferdítés kéne, hogy azt előkészületnek lehessen titulálni, ha valaki azt mondja általánosságban hogy bűnöző vagyok, de közben hazugság az egész és az illető egy legyet sem képes lecsapni) , csak akkor, ha az adott konkrét bűncselekmény esetén azt büntetni rendelik, de mivel az, hogyha valaki általánosságban azt mondja, hogy illegális dolgokkal foglalkozom, nem utal konkrét bűncselekményre, még előkészületi bűncselekményről sem lehet szó.
Tehát alfa, tényleg nem tudom mire gondolsz, az alatt, hogy bűncselekmény lehet az, ha valaki generálisan, konkrét bűncselekmény említése nélkül csak annyit mondd, hogy "sok zűrös ügyem van, Rosszfiú vagyok".

kovacspeter2 # 2019.11.03. 15:17

Legrosszabb esetben is max. előkészület lehet, de még az se.
"Az előkészület megállapításának szükséges feltétele, hogy a bűncselekmény elkövetésére irányuló szándék konkrét tevékenységben kifejezésre jusson."

Többiek? És kérlek, ne alfa válaszoljon.

kovacspeter2 # 2019.11.03. 15:14

fogalmam sincs hogy ezzel mit akartál mondani.

Kétlem, hogy az, ha valaki azt mondja, hogy rosszfiú vagyok, az általánosságban bűncselekmény lenne.

idézz konkrétan az általad belinkelt tankönyvből ami erre utal.

alfateam # 2019.11.03. 15:02
kovacspeter2 # 2019.11.03. 14:23

Bocsi, de szerintem teljesen más az, ha valaki általánosságban mondja, hogy "illegális dolgokkal foglalkozom", de nincs mögötte semmiféle tett és szándék és más az, ha valaki előkészületet tesz olyanra, amit te írtál.

Erre az esetre gondolsz?
https://www.kisalfold.hu/…ten-1962910/

Mert ha erre az szerintem teljesen más, ha valaki fegyvert vesz, konkrét előkészületeket tesz, megvan a szándék, stb..és más az, ha valaki csak füllent és nincs is szó konkrét büncselekményről, csak annyit mond, hogy "vannak zűrös ügyeim"..

De javítsatok ki kérlek ha tévedek.

alfateam # 2019.11.03. 12:57

Nem, nem követett el jogsértést.
No-nó!
Már volt akit elítéltek iskolai lövöldözés tervezése miatt...

Traffic # 2019.11.03. 12:48

T. kovacspeter2!

A rosszfiúság inkább ciki, mint menő.
Nem, nem követett el jogsértést.

kovacspeter2 # 2019.11.03. 12:20

Sziasztok,

Abban kérem a segítségeteket, hogy egy barátom úgy ismerkedik chat-en, társkeresőn (hogy menőbbnek tüntesse fel magát), hogy azt mondja a lányoknak, hogy ő veszélyesen él, sok illegális dologban van benne.

Hozzáteszi, hogy ezt azért mondja el, hogy az adott lány el tudja dönteni, hogy vállalja e a veszélyt.

Hozzá kell tenni, hogy diák, egyetemre jár, mellette dolgozik és teljesen tisztán él, nem dohányzik, alig iszik, még szabálysértése sem volt, tehát tipikusan jófiú, aki a madárnak sem tudna ártani.

Az egyik lány, akivel ismerkedett chaten azt írta neki, miután előadta a hazug, rosszfiú szövegét, hogy vannak illegális ügyei, hogy az ilyen embernek a börtönben van a helye.

A srác megijedt. Az a kérdése, hogy emiatt érheti baj? Az bűncselekmény, ha ő azt hazudja, hogy ő "rosszfiú"?

Köszi a válaszokat.