Külföldi büntetés


wers # 2021.11.19. 07:37

amm
Felsoroljam, hogy hány gyorshajtás büntetést fizettem a férjem helyett? Pedig az ő kopasz feje nehezen hasonlít az én hosszú szőke fürtjeimre. Én vagyok az üzemben tartó, és kész. Nyilatkoztam, és ennyi.

Szomorú örökös # 2021.11.19. 07:15

amm

van-e komoly esélye és kockázata, és főként esetleges súlyosbító következménye annak hogy ha "a leadott személy lenyilatkozza " , de a kintiek mégis elkezdik vizsgálni hogy a képeken a személyek nem hasonlóak...

Szerintem tökmindegy már a számukra, hogy ki vezetett, ha bárki elvállalja írásban is és szankcionálni tudják általa.

amm # 2021.11.19. 06:53

Köszönöm a választ. Utolsó kérdésem az lenne, hogy mérlegelve minden lenti részletet, van-e komoly esélye és kockázata, és főként esetleges súlyosbító következménye annak hogy ha "a leadott személy lenyilatkozza " , de a kintiek mégis elkezdik vizsgálni hogy a képeken a személyek nem hasonlóak...

wers # 2021.11.17. 11:33

épp ezért kérdem, ha lenyilatkozza de nem pont úgy néz ki mint esetleg a készült foton?

:))) a jogsis képem alapján a saját édesanyám sem ismerne fel.

Nyilatkozik, elismeri és pont.

amm # 2021.11.17. 11:31

" nyilatkoznia kell hogy ő vezetett"
épp ezért kérdem, ha lenyilatkozza de nem pont úgy néz ki mint esetleg a készült foton?

wers # 2021.11.17. 10:17

Azt egyébként összenézik majd kint, hogy a gyorshajtásról szemből/oldalról készült automata fotón és a megadott jogosítványon lévő személyek adott esetben azonosak,

Sok FBI-os filmet nézel :)

A jármű vezetőjének erről nyilatkoznia kell, hogy ő vezetett.

néhányan a környezetemben azt állítják hogy az EU államok közötti adatcsere és a hatóságok közötti együttműködés miatt

Mivel az egyes nemzeteknek nem egyformák a közlekedési szabályaik, így ez eleve nehezen elképzelhető. Magyar bíróság és hatóság csak a magyar jog szerint járhat el.
Az más, ha az osztrák bíróság börtönbüntit ítélne akkor ha jól tudom azt leülheted itthon, de ehhez már nem nagyon értek. (de szerintem itt eltiltás + pénzbüntetés + utánképzés lesz - vagy ahogy hívják)

amm # 2021.11.17. 09:44

wers, köszönöm a válaszodat!

Magyarországon szerzett a jogsi, nincs honosítva külföldön, és itthon is élek,. Ausztriába csak időnként utazok.

azért vagyok megkeveredve mert néhányan a környezetemben azt állítják hogy az EU államok közötti adatcsere és a hatóságok közötti együttműködés miatt, ha a jelentős gyorshajtás miatt kint jogosítvány elvétel és "büntetőügy" lesz belőle, akkor a felkérésükre a hazai hatóságok fogják érvényesíteni itthon a külföldi gyorshajtás és jogosítvány bevonás következményeit.

Azt egyébként összenézik majd kint, hogy a gyorshajtásról szemből/oldalról készült automata fotón és a megadott jogosítványon lévő személyek adott esetben azonosak, vagy ad abszurdum egyáltalán azonos neműek-e? Mert az adatszolgáltatást mindenképp meg kell tenni, és a borsos büntetést is ki kell fizetni; de a jogsi jelenleg létkérdés. :-( Büntetés lesz, nem is kicsi, jelenleg már a jogsi miatt vagyok ráakadva a kérdésre, hogy lehetne megmenteni mert kell a munkámhoz.

wers # 2021.11.17. 06:02

Illetve ha adaptálják, akkor az itthon is már automatikusan ˇbüntetett előélet" ?

Mit adoptálnak?

Én abból indultam ki, hogy neked magyar hatóság által kiadott jogosítványod van. Olyan lehet, hogy honosították Ausztriában. Ilyen esetben az osztrák hatóság csak a saját területére korlátozhatja a vezetési jogosultságot. Akár magyar akár honosított jogsid van ne add le nekik. Ha honosított akkor itthon adod le a kormányablakban azzal, hogy hazaköltözöl és kéred a magyar jogsidat vissza.

Más eset, ha a jogosítványt eleve Ausztriában szerezted és azt az osztrák hatóság állította ki. Akkor sehol sem vezethetsz az eltiltás időtartama alatt.

Szerintem az erkölcsibe ez nem fog bekerülni az osztrák jog szerint sem.

Szomorú örökös # 2021.11.16. 19:13

amm

Ekkor sem veszi át a magyar hatóság a kinti határozatot és tilt el mondjuk fél évre itthon is bevonva a jogsimat?

Az osztrákok csak Ausztriában tilthatnak el a vezetéstől, ezt már leírták.
A magyar szabályok szerint Magyarországon nem sértettél szabályt.

amm # 2021.11.16. 16:25

wers , köszönöm az eddigi választ.

szintén az alábbi kérdés kapcsán. ez esetben a sebességhatár sajnos igen jelentősen át lett lépve (kb háromszorosan, vagy kb százzal
tudom szörnyű és egyenesem fejbe is kellene egyesek szerint "az ilyeneket" lőni mert a társadalom ellenségévé lehet válni egy szimpla veszekedést követően.... (és annyira el vagyok keseredve hogy lehet most nem is tiltakoznék..... hiszen valószínűleg még 3-5000€ meg is vágnak) ,

....de ha jól értelmezem a weben böngészetteket akkor ez nem szabálysértés hanem automatikusan büntetőügy a túllépés mértéke miatt... :-( Ekkor sem veszi át a magyar hatóság a kinti határozatot és tilt el mondjuk fél évre itthon is bevonva a jogsimat? Illetve ha adaptálják, akkor az itthon is már automatikusan ˇbüntetett előélet" ? Vagy netalán már anélkül is? :-(

Ne haragudjatok a dupla kérdésért....

wers # 2021.11.16. 08:37

Ha ott ebből a felállásból eltiltás következik, az itthon is érvényes?
Nem, és ha el akarják venni ne add oda, nyilatkozzad le, hogy hazaköltözöl és tudomásul veszed, hogy Ausztria területén nem vezethetsz, ameddig az előírtakat nem teljesíted.

A többire az osztrákokat kellene kérdezned.

gerbera317 # 2021.11.16. 08:15

lehetek még mentős ezek után?
Hááát, ha éppen azért volt büntetőügy Ausztriában, mert pl. megujjaztad a magatehetetlen beteget, akkor aligha. Bocs.

amm # 2021.11.16. 07:18

Ausztriában külterület (nem autópálya) , Sajnos 50-es tábla nélkül is erős gyorshajtás lenne, detetézi egy észre nem vett 50-es tábla. ...vélhetően 140-150-el készülhetett egy foto. :-( Intézkedés nem történt, valószínűleg telepített kamera. Céges autó, eddig adatbekérő érkezett mely semminemű információt nem tartalmaz. Azt tudom hogy hatalmas a gond, de különösen a szeptemberen megszigorított AT szabályozást követően milyen bírságra és kimenetelre lehet számítani? Ha ott ebből a felállásból eltiltás következik, az itthon is érvényes? Ha ott ez a mértékű gyorshajtás bűncselekmény, ...sajnos biztos hogy ez nem szimpla szabálysértés... :-( akkor itthon ennek mi a következménye?

drbjozsef # 2021.08.20. 20:23

Az. Hülye kérdés.
Nem ismerjük a mentők szabályzatát, nem tudjuk milyen típusú, súlyosságú cselekmény miatt nyomoznak, nem ismerjük a körülményeket.
Nézz utána a tények ismeretében.

Egylaikus29 # 2021.08.20. 16:58

Elnézést a hülye kérdés miatt, de lehetek még mentős ezek után?

Egylaikus29 # 2021.08.20. 16:39

Köszönöm a választ. Ausztriáról van szó, lassan két hónapja tart a nyomozás, de azóta többször is haza tértem, természetesen mindezt a rendőrség tudtával.

drbjozsef # 2021.08.20. 16:27

Egylaikus29,

A válasz lényegében ugyanaz. Ha a nyomozati szakaszban nincs ellene semmilyen kényszerintézkedés, mondjuk lakhely elhagyási tilalom, akkor minden további nélkül. Egyébként is, amíg nyomozás van, addig legfeljebb gyanúsított, az ártatlanság vélelme megilleti, szóval azt csinál amit akar, ha nincs korlátozás. Legalábbis, ha ez egy legalább olysmi jogállam, mint Magyarország, és nem mondjuk Afganisztán...

Egylaikus29 # 2021.08.20. 09:34

Köszönöm a válaszokat. Az lehetséges, hogy amíg a rendőrség nyomozási időszaka tart, haza költözni, és mikor tárgyalásra kerul sor, vissza menni arra a napra?

Slainte # 2021.08.20. 04:56

Az uniós tagállami bíróság által alkalmazott pártfogó felügyelet (vagy ahhoz hasonló) végrehajtása is átvehető (2012. évi CLXXXX. törvény 133. §), úgyhogy az a hazaköltözést biztosan nem akadályozza.

drbjozsef # 2021.08.19. 19:14

Egylaikus29,

Ha a külföldi jogerős ítélet nem korlátozza a lakhelyed megváltoztatását, akkor igen.
Ha pl. pártfogói felügyelet alá helyeznének (vagy ehhez hasonló, ami az adott országban van), akkor már nemigen.

Egylaikus29 # 2021.08.19. 14:06

Üdvözlet! Szép napot.

Érdeklődni szeretnék, hogy a külföldön kapott felfüggesztés büntetéssel haza lehet költözni az ítélet jogerőre emelkedèse után?