Önbíráskodás


Drszedlak # 2021.09.21. 18:22

Üdv!
Egy ismerősöm biciklijét megtalàltuk Marketplacen,amit még júliusban loptak el.
Felvettem a kapcsolatot a hirdetővel(a bicaj tulaj külföldi diák) ,ahol ugyan a lopàst nem ismerte el aki hirdette,viszont azt mondta felveszi azzal a kapcsolatot akitől vette. Aznap dèlutàn visszaadták(letettèk egy nyilvános helyre,az ismerősöm nem mert velük találkozni) Kèrtem,ha van mèg naluk lopott bicikli tegyék vissza(az enyèmet és mèg több diàkét a környékén azidőtájt lopták el). Azt mondtàk nincs több.(illetve továbbra is állitotta a hirdető ,hogy csak vette)
Kérdésem az lenne,hogy ez önbiraskodàsnak szàmit-e? Ugyanis végig azt irtam,ha nem adjak vissza,akkor másnap megtesszük a feljelentést személyesen is(nem volt időpontunk, blöfföltem). A bicikli eredeti tulaja pedig jelezte a hatóságnak,hogy békés úton visszakapta a bringát(emailben,amire nem jött a rendőrsègről vàlasz,sőt arra sem,hogy a Marketplacen megtalálta)
Eredetileg arra kértük a hirdetőt,hogy a tulajdonos udvarába (egy tàrsasházba) vigyèk vissza,de végül közös megegyezéssel egy forgalmas helyen tették le.
Lehet abbol baj,hogy irtam,ha van több bicikli azt is tegyék le? Sajnos hiaba tettem feljelentést júliusban a saját ügyemben nem foglalkoztak vele.
Köszönöm szépen a válaszokat!

dr Zákányi Csaba # 2021.09.22. 17:59

“3) Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy a fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze.”
Ha ez itt releváns…. Nem vagyok biztos benne, de milyen egyéb fenyegetés lehetne az igény érvényesítésének megengedett eszköze, ha az nem, hogy a hatóságok segítséget fogom kérni, hacsak nem teszed, tűröd stb.
De én is kíváncsian várom a hozzáértő tanult barátaim véleményét.
Érdekes kérdés első ránézésre.

Drszedlak # 2021.09.22. 18:49

Köszönöm! A feljelentést emailben megtette az ismerősöm,az egèszben annyi volt csupán a hazugsàg,hogy másnapra időpontunk van. Az ismerosom írta egyèbkènt a hatósàgnak,hogy békés úton visszakapta a bicajt. Nem kiván feljelentést tenni. Bár szerintem ezek azok a bűnbanda tagjai,akik hónapok óta lopják sorozatban a bicikliket. Az eladó azt állította ő is csak vette és felveszi a kapcsolatot azzal,akitől megvette. Ha nekem tudomàsomra jut,hogy lopott bicaj van nálam,màsnap magam viszem a rendőrségre,nem pedig neki allok egyezkedni a tolvajjal,hogy vigye vissza ..

Szomorú örökös # 2021.09.23. 03:12

Drszedlak

Az ismerosom írta egyèbkènt a hatósàgnak,hogy békés úton visszakapta a bicajt. Nem kiván feljelentést tenni.

A lopás vádját nem lehet visszavonni, hivatalból üldözendő cselekmény.

oligaliga # 2021.09.23. 04:03

A hivatalos eljárás megindításával történő fenyegetés nem önbíráskodás. Ennek a bűncselekménynek az a lényege, hogy meg nem engedett eszközökkel keresi vélt vagy valós igazát a sértett. A feljelentés lopás esetén megengedett eszköz, sőt, alkalmanként a "visszalopás" is.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 05:31

A vádat egyébként sem lehet visszavonni - azt ejtik.

Szomorú örökös # 2021.09.23. 06:09

KBS

A vádat egyébként sem lehet visszavonni - azt ejtik.

Elfogadom a kritikát. Akkor másként írom: a lopás ügyében tett feljelentést nem lehet visszavonni, az hivatalból üldözendő.

Drszedlak # 2021.09.23. 08:34

Igen,ezt gondoltam,hogy nem vomhatò vissza(amit nem is bánok).
Akkor nem önbíráskodás amit tettem? Ezért nem fognak elővenni?

Drszedlak # 2021.09.23. 09:33

Illetve irtam,ha van több is naluk ami lopott(reménykedtem,hogy az enyem illetve másik 2 baràtomé is köztük van)azt is tolják vissza,segitek visszajuttatni. Ugye ez sem bcs.? (Nem ellopni akartam,hanem megtalálni az ellopottakat,a rendőrség érdemben nem foglalkozik vele,tudom ,fontosabb teendőik is vannak,megèrtem) Volt már egy felfüggesztettem,nem akarom,hogy azt higyjék rosszban sántikàlok. De pl.az èn feljelentésemmel nem is foglalkoztak(emailben tettem meg júliusban) De lehet csak túlgondolom

oligaliga # 2021.09.23. 10:06

Emiatt nem vesznek elő.