Akkor ámen.
Lelki segítség halálozásnál
Igen, bocsánat, ez első sorban a morális részéhez tartozott a kérdésnek.
De hol jön a te meséd szerinti "álság" a Btk.-hoz?
Igen, nincs minden rendben, a 3. eset szerintem a mai világban (illetve bármikor a történelemben) releváns, és véleményem szerint itt helyes imátkozni az áldozatért, ha a szerettünk. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
gerbera317, megnéztem a 10 parancsolatot:
Ne vedd az Örökkévalónak, a te Istenednek Nevét álságra, mert nem hagyja büntetlenül az Örökkévaló azt, aki álságra veszi az ő Nevét.
Tehát a megfutamodása egy Isten adta helyzettől valakinek, az Isten ellenes és ebben Istentől segítséget kérni álság, jól értem? (Se nem hívő, se materialista nem vagyok, jó szándékú gondolatokat függetlenül a világképtől el szoktam fogadni)
drbjozsef, a meghalás folyamata alatt a 3 leírt esetet értem, nem ölés közbeni lelki szépítgetést.
Lehet, hogy a "meghalás folyamata" alatt azt érti, hogy tartja az illető fejét a víz alatt, de azért közben imádkozna a lelkéért? Mert azt tényleg bünteti a Btk.
Mondjuk ilyenkor is jobb lenne talán a saját lelki üdvéért imádkozni...
Ha ismernéd a Szentírást, tudnád a választ is. Ha nem ismered, akkor inkább ne imádkozz (ld. 3. parancsolat). Ha pedig boszorkány vagy, nos, a Btk. nem üldözi a boszorkányságot. Egyébként tényleg: Minden rendben van?
Illegális, a btk. által büntetve imádkozni valakiért?
Biztos minden rendben?
Felmerült az alábbi kérdés: milyen esetben legális/illegális imátkozni valaki lelkéért a meghalás folyamatában?
- Ha halálos beteg, haldoklás közben.
- Ha öngyilkosságra készül valaki mentális betegség elviselhetetlensége miatt.
- Ha öngyilkosságra készül, mert bár meg nem akarja megölni senki, de hatalmával visszaélve annyira kínozza, hogy az áldozat feladja. Ilyen példa biztos van a történelemben rengeteg, nekem csak egy hipotetikus jut eszembe, hogy pl. ha Navalnij orosz politikus nem bírná a hatalom vegzálását és úgy dönt, hogy feladja.
Gondolom, 2. és 3. büntetve van a btk. által. Mik ilyenkor a következmények, illetve morális szempontból megközelítve mi a helyes?
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02