Internetes csalás!


batka75 # 2018.06.19. 15:14

T. Falura!

Fordulj nyugodtan a rendőrséghez és ne engedd magad befolyásolni Laca igencsak bárgyú,buta, sötét eszméinek. Neki fogalma sincs olyan jogi tartalmakról mint bűncselekményi értékhatár, mi az hogy tulajdon elleni szabálysértés, hatáskör- illetékesség, mi az, hogy joghatóság. de nyilván divat a hatóságokat szidni az önérzetes mindent jobban tudóknak. Hozzászólásának szakmai mivoltát az utolsó bekezdése tökéletesen jellemzi. Viszont Te segítséget kértél és nem fröcsögést.

Álláspontom szerint esetedben valóban a joghatóság lesz az ami eldönti az ügyet azaz, hogy melyik országban követték el a bűncselekményt a sérelmedre, és mely az alkalmazandó jog. Ezt Te is érzed jól, hozzászólásodból kitűnik. Más kérdés ha külföldön történt akkor a külföldi hatóság (akinek felajánlják a büntetőeljárást a magyar hatóságok) a saját nemzeti jogszabályai szerint lefolytatja az eljárást avagy sem.

Ugyanakkor neked nem kell érteni a joghatósághoz, ha józan ítélőképességét előveszi az ember akkor is arra lehet jutni, hogy ha meg sem próbálod nem fogsz elérni semmit. Tegyél feljelentést a rendőrségen és majd kapsz értesítést, hogy mit tettek (vagy próbáltak meg). Ha nem teszed meg ne is várj eredményt.

nonolet # 2018.06.19. 17:42

falura

Interneten mindig CSAAAAK bankkártyával fizess!!!!
Azaz on-line módon

  • banki/elfogadói felületen

vagy

  • paypal, klarna, stb. segítségével

Akkor indíthatsz egy charge-back eljárást az ilyen esetekben.
(azaz vissza szedheted a pénzed egyoldalúan)

- -

Internetes eladónak
NEEEEEEEM utalunk át előre pénzt, SOHA!!!!!!

Valamint nem adjuk meg a kártya adatait sem off-line fizetéshez.
(csak az on-line fizetéshez)

nonolet # 2018.06.19. 17:44

falura

Egyébként ez nem rendőrségi ügy...
HA NEM vagy átverés/becsapás áldozata.

Hanem sima polgári követelés, nem teljesítés miatt.

nonolet # 2018.06.19. 17:49

F. Laca

A fizetési mód ÁTUTALÁS volt vazze!!! és nem on-line kártyás.

Átutalásra viszont NINCS charge-back ...

nonolet # 2018.06.19. 18:01

"Banki átutalással fizettünk."

Mondjuk lehet, hogy a kérdező beszél félre

és

VALÓJÁBAN bankkártyás fizetés volt az,
nem pedig átutalás.

Szomorú örökös # 2018.06.19. 19:10

Úgy fest, hogy nonoletnek lesz szerintem igaza. Kizárt, hogy itt banki átutalás történt, hiszen annak azért Spanyolországba az eléggé méregdrága lett volna a költsége.

Nagy valószínűséggel sima bankkártyás fizetés történt, tehát a charge-back funkció lazán működhet. Mint ahogy nekem is működött, amikor valaki visszaélt az ebay fiókommal, pedig ott az eladó kőkeményen kínai volt a rendszer szerint.

Sőt javaslom a kérdezőnek a rendőrségi eljárást, mert nekem is indult, később ki is hallgattak, bár a pénzem akkorra már visszakaptam. Azonban a bűncselekmény megtörtént és értékhatártól függetlenül - az enyém 26 ezer körül volt - büntetőeljárást indítanak, mert ez nem sima lopás, hanem az enyém special informatikai rendszerrel való visszaélés, csalás volt.

Szomorú örökös # 2018.06.19. 19:14

F.Laca

amikor pl. a biciklimet a Határ útnál ellopták, csak annyit mondott a bejelentést fogadó kispesti rendőrszázados: - "Uram, az a terület Kőbányához tartozik

Komolyan gondolod, hogy ha ellopják a biciklidet Pesten, akkor akár a szombathelyi rendőrségen is feljelentést tehetsz? Mit gondolsz, mi a nagy büdös francért van régiókra osztva a rendőrség? Nyilván nem azért, mert mindenhol az összes cselekménnyel foglalkoznak.

De hát tudjuk, hogy egy ilyen főokosnak, mint aminek te tartod magad (szerencsére csak tartod, de a fogalomról lövésed sincs), hiába magyaráz bárki ilyet, úgyis megpróbálod kidumálni, hogy márpedig te látsz mindent jól. De tudod mit? Felejtsd el, hogy bármit is mondtam, én sem szeretem értelmetlen dolgokra (és emberekre) pazarolni a drága időmet. :-D

batka75 # 2018.06.20. 07:41

A rendőrség a szabálysértési bírságokból egy fillért nem kap. Ezt általában a notorikus gyorshajtók és tilosban parkolók nem tudják, vagy azért nem akarják, hogy saját jogszabálysértő cselekményüket (és szükségszerű következményüket) ezzel a bevétel orientált dumával önmaguknak is takargassák. De nyilván száguldozzon mindenki...hisz banán köztársaságban élünk... Sose üsse el a gyermekedet egy ilyen barom...

Csabi89 # 2018.06.20. 08:14

Köszi a befogadást.. Sajnos tegnap előtt belefutottam egy csalóba.. Hirdettem egy kis méretű adidas oldaltáskát.. Jelentkezett rá egy Szentmiklósi Sándor nevű Szombathelyi úr.. Érdekli a táska.. Mindenben megegyeztünk. Elküldtem táskát utánvéttel. álltam feladási dijat korrekt modon becsomagoltam feladtam.. De nyomkövetőn másnap azt olvasom átvétel megtagadva. Ezek után probáltam elérni a cimzettet, de nem reagált semmire egésznap, és letiltott facebookon.. Egyértelmű lett átvert.. Ezért mindenhol kiraktam őt csoportokban. Többen rám irtak, hogy ő másokat is átvert már.. 2400 ft volt feladási dij vissza is gondolom ennyi lesz.. 4-5 ezer forintomba fog kerülni feladás.. De mi van ha ezt mondjuk 20-30 emberrel eljátssza máris százezrekről beszélünk... Miután kiposztoltam sok helyre hirtelen nem tiltott le gondolom kapta a 'tesoktol' infot.. Majd oda irt poszt alá, hogy azért nem vette át mert nem azt küldtem amit kért.. :D elég röhejes mivel utánvét lényege amig nem fizet cimzett nem bonthatja ki.. Majd felhivott telefonon had ne mondjam milyen stilusban.. Hogy milyen jogon rakom őt ki mindenhova stb.. És, hogy kicsi a táska nem fér bele szinte semmi megmutatta neki futár.. Ami érdekes lenne mert tudtommal nem bonthatja ki senki amig nem fizet.. Megfenyegetett megkeres, és hogy ó nem csinált semmi rosszat.. Arra a kérdésre pedig, hogy szerinte ez korrekt e csak annyit mondott. 'Hát figyu én is jártam már igy' kérdezem én mit tehetek? Ki fogja ezt a káromat megtériteni? És ha valoban felnyitotta postás, hogy, megmutassa milyen jogon?

nonolet # 2018.06.20. 10:56

Nincs szó csalásról... fölöslegesen durrogsz.

Az át nem vétel az eladó üzleti kockázata.

Szomorú örökös # 2018.06.20. 18:22

F.Laca

különösen nem az ilyen - a mindent megmagyarázó - internetes szakhapsi egyedekkel szemben

Szép dolog, hogy ennyire kritikus vagy magaddal szemben! :-D

Szomorú örökös # 2018.06.20. 18:25

F.Laca

Hogy jön az ide, hogy két, egymással határos kerületet (kispest és Kőbánya) párhuzamba állítod Szombathellyel?

Akkor még egyszer, esetleg szótagolva írjam?
Nem mehetsz be akármelyik rendőrségre feljelentést tenni csak azért, mert téged sérelem ért. Csakis azon a rendőrségen tehetsz panaszt, amelyik a te körzetedben van. Ha ezt megérted, akkor még talán elgondolkodom rajta, hogy fejlődést tapasztalok nálad, bár amit utána írtál, hát ne is haragudj, messze van még mindig a kultúr-fórumozástól. Nem írhatsz le semmilyen sértőt, mert komoly jogi következményei lehetnek. És nem téged fognak megkérdezni, hogy sértő vagy nem, hanem ezt a hatóság fogja eldönteni az összes körülmény figyelembevételével.

alfateam # 2018.06.20. 18:40

Ha bűncselekményt követtek el Ön ellen, haladéktalanul tegyen feljelentést! Ezt megteheti személyesen bármely rendőrkapitányságon, ügyészségen, bíróságon, illetve e-mailben, levélben vagy telefonon. Emellett a „Telefontanú” +36-80/555-111 zöld számán is tehet feljelentést.

nonolet # 2018.06.20. 19:44

Szomorú...

"Nem mehetsz be akármelyik rendőrségre feljelentést tenni csak azért, mert téged sérelem ért. "

De igen.

Szomorú örökös # 2018.06.21. 05:21

F.Laca

Ha nekem pl. a kocsimat mondjuk Kezsthely városában feltörik, egyszerűen nem mehetek be a rendőrségre bejelenteni az ügyet, hiszen valójában szegedi vagyok?!

Te tényleg ilyen „egyszerű gondolkodású” vagy, esetleg csak megjátszod magad? :-)

No de nézzük csak honnan indult a történet! Te bementél a szomszédos kerület rendőrségére, mert a lakhelyeden ellopták a biciklit, ahol próbálták udvariasan elmagyarázni neked, hogy menj át abba a körzetbe és ott tegyél feljelentést, ahol az eset történt. Ehhez képest itt háborogsz, hogy nem az összes rendőrség az ország összes elkövetett bűncselekményével nem foglalkozik. Komám, te aztán valóban egy érdekes csodabogár vagy! :-D

Egyébként javaslom, brillírozzál tovább! Az eredeti posztodból már csak az általam idézett szöveg található meg, mert az eredetit törölték, talán nem véletlenül. Végre van tisztességes moderáció! ;-)

nonolet # 2018.06.21. 07:41

"ahol próbálták udvariasan elmagyarázni neked, hogy menj át abba a körzetbe és ott tegyél feljelentést, ahol az eset történt."

Azonban nem KELL átmennem, ha nem akarok.

Ennyi.

Szomorú örökös # 2018.06.22. 03:48

bermuda háromszög

Amikor a kocsim feltörték, akkor a helyi rendőr kérte, hogy otthon tegyek feljelentést - ne az ő statisztikáját rontsam.

Ha te otthon teszel feljelentést, hogy abban a bizonyos körzetben feltörték az autódat, attól még annak a körzetnek fogod továbbra is rontani a statisztikáját. Ugyanis ha azt állítanád, hogy otthon törték fel, akkor az a hatóság félrevezetése lenne.

Szomorú örökös # 2018.06.22. 03:49

F.Laca

ha pl. fikázza az ember a hatóságokat

Te rendre fikázod azokat az embereket, akik nálad magasabb vagy fontosabb pozícióban vannak. Kérdés, hogy te vajon jobban látnád-e el ezeket? Kétlem, mert csak kívülről ugatod az összes ilyen témát. ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.22. 04:02

nonolet

Azonban nem KELL átmennem, ha nem akarok

Év elején egy informatikai csalás áldozata voltam én is, egy kereskedői oldalon éltek vissza az azonosítómmal és nyúltak le tőlem egy kis pénzt. A PayPal természetesen visszajuttatta nekem a pénzt, de amikor történt, én ettől függetlenül feljelentést tettem az elkövető ellen.

X városban lakom, de a közeli Y városban tettem a feljelentést én is. Érdekes módon nem hajtottak el, hanem becsületesen kikérdezett a rendőr és megírta a feljelentési jegyzőkönyvet. Aztán egy szintén közeli harmadik Z városba kellett később tanúkihallgatásra elmennem. Igazad van, valóban nem kell elmennem másik városba, hogy feljelentést tegyek, csak győzzem kivárni, hogy ezt meg is tegyék (akkor kb. 3 órát vártam rá).

De az, hogy egyik pesti körzet átpasszol egy mazsola kerékpár-lopási ügyet abba a körzetbe, ahová tartozik, az teljesen normális. Nem másik helységbe kellett átmennie, hanem abba a körzetbe, ahol történt. Nem beszélve arról, hogy a kerékpár-lopással egyébként is tök mindegy, hogy hol nem foglalkoznak, többnyire csak statisztikai nyomozás folyik az ilyen ügyekben, sok gyakorlati lépést nem tesznek. Nekem anno kettőt is elloptak, egyet se találtak meg, csak a meghatározott idő után lezárták a nyomozást. :-O

nonolet # 2018.06.22. 08:27

"az teljesen normális."

NEM az.

Miért is lenne az?!

Szomorú örökös # 2018.06.22. 15:20

nonolet

NEM az. Miért is lenne az?!

Szerencsére csak szerinted!

Kriszi77 # 2018.07.20. 07:18

Üdv Mindenkinek!

Az alábbiban kérnék segítő információt!

A múlt héten 30e Ft-os bankkártyás vásárlást hajtottam végre. Egy külföldi oldalról vásároltam 2db sportórát.
Az oldal azóta eltűnt, a regisztrálás során kapott e-mail cím nem létezik.
Egy ismerősöm utána nézett az e-mail cím és a webhely alapján, hogy a domain-t Kínában regisztrálták, USA-ban üzemel, Törökországban van megadva a kereskedési hely.

Kérdésem a következő lenne:
Ez alapján indokolt e a gyanúm, hogy átvertek?
Mit tehetek?
Hova fordulhatok panasszal?

Segítségüket megköszönve,
Tisztelettel:

Kriszi77

nonolet # 2018.07.20. 10:42

A bankodnál indíts chargeback eljárást.

https://www.escalion.com/…utmutato.pdf

anaivan # 2018.07.26. 14:10

Kedves Tagok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Sajnos egy csalás áldozata lettem, pénzt utaltam külföldre egy eladónak, bankszámlájára, aki látszólag megbítzható háttérrel rendelkezett.
Teljesen más árut kaptam és természetesen tagad.
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora esélyem van, hogy visszakapjam a pénzem vagy bármi számomra kedvező dolgot elérjek az ügyben, ha feljelentést teszek? Szerintem a személyazonossága valódi lehet, mert a bankszámlás neve alapján megtaláltam Facebookon. Neki ott lesz a bizonyítéka, hogy csomagot adott fel nekem, ezzel levédte magát?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
Anna

nonolet # 2018.07.26. 22:31

Naponta 100x elmondják mindenfelé: ne utalj előre!!!

A csaló nyilván egy megbízható eladót mutató oldalt csinál, mert nem hülye...

Azt is elmondják sokszor, hogy
ne utalással fizess, hanem bankkártyával!!!!!!
(mert akkor lesz chargeback lehetőséged)

Hallottál az ebay-ről, amazonról, aliexpreesről.
Ahol van escort és dispute szolgáltatás az ilyen ügyekre.

De te MÉGIS előre UTALTÁL pénzt egy vadidegennek...
Akkor mégis mit remélsz?

Persze tehetsz feljelentést és tegyél is.

De vélhetően annyi eszed sem volt,
hogy
a csomagbontás videózd megszakítás nélkül.
Így bizonyítékod sincs.

Szóval, ne nagyon reménykedj.