Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Internetes csalás!

anne.s. # e-mail 2020.09.29. 14:16

sziasztok,
lehet, hogy az én problémám eltörpül a többi mellett, de szeretném tudni, hogy milyen lehetőségeim vannak.
facebookon vásároltam egy pénztárcát, 10.500 ft-ot fizettem, amiben benne volt a postaköltség. az eladó pár napig hitegetett, nagyon kedves és meggyőző volt, de nem adta fel. kb. 10 napja történt ez, azóta találtam még egy lányt, akit 48.000 ft-tal vert át, ő se kapta meg a terméket. lehet, hogy találunk még másokat is.

ami a problémás rész, hogy nem bankszámlára kellett utalni a pénzt, hanem paypalon kártyával fizetni. érdemes közösen feljelentést tennünk? nem tudom az igazi nevét, csak egy mélcímet, meg a facebook profilját, de valószínűleg az is kamu.

mit lehet tenni ilyen helyzetben?
előre is köszi.

Pityinger # e-mail 2020.09.18. 11:05

Hutyimalac,

Köszönöm a hozzászólást. Az az érdekes, hogy első alkalommal 4760 eurot utaltam és visszajött azzal az indokkal, hogy nem EU-s számlaszámot adott meg a futárszolgálat, rendszer hibára fogva. Már ekkor buktam közel 60.000 forintot és az egész kezdett fura lenni, hogy milyen módon tud egy cég egy ilyen hibát elkövetni. Itt pedig gondolkodtam, hogy hagyom az egészet a fenébe, de én marha másodjára is utaltam. Ezután utaltam a 4000 eurot egy másik összegre és azóta csend. Ha azonnal az utalás után rájövök, hogy csalás akkor talán a pénzt visszakaptam volna, sajnos én napokkal később jeleztem a bankomnak (nem tudták visszahívni az összeget), ezután pedig rendőrség.

Az érdekelt(ne), hogy szerintetek mennyi esély van arra, hogy visszakapjam a pénzt. A bank itthoni fiókját nem érem el telefonon, állítólag a bank akiről szó van, nagyon kemény pénzmosásis ügyekbe is keveredett a múltban.

Üdv,

Pityinger

Hutyimalac # e-mail 2020.09.15. 11:31

Pityinger!

Egy év alatt ötször húztak le. Az első háromnál sajnos nem vettem észre rögtön, mert az átutalt összeg fillérre megegyezett egy valós átutalással. Hó végi zárószámlánál reklamáltam. A bank elfogadta és visszautalta a pénzt. Ennél az ügynél ráadásul nem is értettem mert sosem rendelek külföldről és a bank tájékoztatása szerint egy párizsi székhelyű arab segélyszervezetnek utaltak. Aminek a rövidítése egy betű kivételével ugyanaz volt mint a rendszeres átutalás. Biztonsági szakemberrel megnézettük a számítógépet, mely megállapította, hogy sem vírus sem adathalászat nem történt, tehát az a bankrendszer hibájára volt visszavezethető.
Az utolsó kettő pedig ezekre volt visszavezethető 3-3 hónap különbséggel. Ezek már az Arab Emirátusokból (érdekes módon nem a bankkártyámmal éltek vissza, hanem a számlaszámmal. Itt már azonnal észrevettük, mert semmilyen hasonló összeg azon a héten nem volt a számláról kifizetve semmilyen módon sem, de az sms-t kaptuk. Öt percen belül letiltattam a kártyát. Itt már az új kártyát a bank állta.
Érdekesség, hogy a letiltáskor a diszpécser közölte hogy aznap háromszor próbáltak nagyobb összeget leemelni, de fedezetlenség miatt vissza lett utasítva. Javaslatom aki ilyet él áll, azonnal tiltasson le mindent. Igaz öt napig nem tud elektronikusan pénzt kezelni, de a számláról személyesen lehetett pénzt felvenni.

Pityinger # e-mail 2020.09.14. 11:10

Üdvözletem mindenkinek. Sajnos úgy néz ki külföldi internetes vásárlás áldozata lettem, 4000 euro-val károsítottak meg. A feljelentés megtörtént a magyar rendőrségen, a csaló egy német futárszolgálat nevében levelezett velem. A valós német futárszolgálat anti-abuse csapata felvette a kapcsoalatot velem, telefonon is felhívtak. Állítólag a német rendőrség is fog nyomozni. Felmerül egy pár kérdés: érdemes nekem is jelezni annak a banknak ahol a csalás történt, érdemes jelezni annak a domain szolgálatatónak ahol regisztrálva lett a csalásra szánt email cím, jelezzek annak a cégnek is amiről az állítólag eladó írt, email címre gondolok amikor a céget írom. Vagy ne avatkozzak bele semmibe és csak várjak. A saját bankom nem tudta visszahívni az utalást. Köszönöm amennyiben van bármilyen javaslat, tanács.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.06. 22:43

Figyelj Örökös! Ezt most megpróbálom normális hangnemben, nem b@sztatnálak...

Az ilyen kamucégekkel nem tudsz mit kezdeni. Se te, se én, se senki...
A kisember úgy gondolja, hogy revansot vett, mert kirakatta őket egy bármilyen oldalról, közbe meg jót röhögnek és visszaregisztrálnak egy másik cég névvel, csinálnak 3 perc alatt egy másik weblapot és ott folytatják ahol abbahagyták, csak most vagy 100 más embert b@sznak át, vagy ugyanazokat csak más névvel..

Ez ellen csak 1 et tudsz tenni, ha nem vásárolsz náluk...
Vagy kizárólag olyan helyről amit konkrét barát vagy ismerős megerősit, de még ezt sem ajánlom, mert 9 alkalommal normálisan kiszolgálnak és a 10. re gurítanak nagyot és vernek át mindenkit...

Szomorú örökös #   2020.05.06. 06:39

Viki0716

Az még jó, hogy te indítottad az első tranzakciót. Nekem anno kérés nélkül indul 24 tranzakció színes filctollkészletekről. Csak lestem, mikor egymás után jött 24 üzenet a telefonomra a terhelésről. Jelszó átírva, Paypal felé azonnal jelentve, az ürgét törölték is szinte azonnal az ebay-ről, mivel nem csak velem csinálta. Később a Paypal visszaadta az összeget. Azóta két bankkártyám van, az egyik a webkártya, amin csakis akkor van pénz, ha épp fizetni akarok vele.

Sajnos feljelentést hiába is indítanál ellene magyar szerveknél, nem sok minden fog történni, ami megoldaná, hgoy ez a gané többé ne tudjon mások számlájáról lenyúlni lóvét. Viszont szomorú hír, hogy az új bankkártya költsége még hozzá fog jönni az egészhez.

Viki0716 # e-mail 2020.05.05. 23:10

Sziasztok!

2020.05.04-én este rendeltem a Saletochothing.com-ról. (igen a facebook dobta fel nekem hirdetésként az oldalt és termékeit, az oldalt átnézve láttam, hogy vannak értékelések és vélemények többségében pozitívak. így rendeltem az oldalról olyan 3 dollár környéki összegért. Másnap délután kaptam egy SMS-t a bankomtól, hogy biztonsági okok miatt letiltották a kártyám. Fel is hívtam őket azonnal és beléptem az online bankomba, ahol láttam, hogy 31000 Ft-os tranzakció történt. Illetve, hogy kínai yenben lett elindítva a tranzakció. A banknál letiltattam a kártyám és felvették a panaszom, hogy kivizsgálják az ügyet. Később eszméltem rá, hogy a fent említett oldalon a rendelésemnél írja a termék nevét, amit rendeltem, hogy meg, hogy 2 dollár nem tudom hány cent és, hogy 58 termék lett megrendelve. Az általuk felsorolt termékek ára megegyezik a levett összeggel. Mi a teendő ilyenkor? Igen próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, de csak ilyen automatikusan beállított válaszok jönnek.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.05. 18:01

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Tudom, hogy enyhítő körülmény, viszont lehetetlen megtéríteni a kárt, ha a munkabéremhez sem férek hozzá...

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.05. 11:39

Tisztelt JogiTanacskeres,

A nyomozó hatóság maga dönt a lefoglalás elrendeléséről, valamint részben egyet értek az előttem szólóval is. Amennyiben vissza utalásra kerülnek a csalással okozott kár összegei azt későbbiekben mindenképpen enyhítő körülményként fogják figyelembe venni, amennyiben a csalás cselekményét bizonyítottan megvalósította.

https://lorik.hu/…_vedougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.04. 19:25

JogiTanacskeres

Nem az a lényeg, hogy "összesen a 3 nem érte el az 50.000 forintot", ezt konkrétan én és most elhiszem neked, de vélhetően az nem biztos aki az ügyedet vizsgálja.
Ő feltételezheti hogy 489 embert vertél át 8 milla értékben és még csak most fognak jelentkezni libasorban a károsultak...
Ha akarná se tehetné meg, hogy tippel egyet és kizárólag a tipp összegéig zárolja a számládat.
A kihallgatáson mond hogy valami félreértés történt és természetesen akár azonnal visszautalod az összegeket, ezzel talán megúszod, de ez csak egy tipp a részemről...

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 18:02

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

A rendőrség maga zároltatja a számlát, vagy a bíroság közreműködésével? Köszönöm megtisztelő válaszát.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 13:26

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Összesen a 3 nem érte el az 50.000 forintot.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.04. 13:07

Tisztelt JogiTanacskeres,

A lefoglalás az egy lehetőség, amelynek célja, hogy a bűncselekménnyel okozott kár megtérüljön.

Az, hogyha valaki üzletszerűen követi el a bűncselekményt, hiába egyes részcselekmények 50.000.- Ft összeget nem haladják meg akkor is van lehetőség lefoglalás elrendelésére.

https://lorik.hu/…/lefoglalas/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 12:32

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Ez mennyire bevett szokás 50ezer forint alatti összegnél? Szokták zárolni, vagy csak megtehetik, de nem jelentős bűncselekmény esetén nem élnek vele? Köszönöm szépen.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.04. 10:04

Tisztelt JogiTanacskeres,

Természetesen a nyomozó hatóság a feljelentést követően megvizsgálja, hogy valóban történt-e bűncselekmény, ha megindul a büntetőeljárás és megállapítható az elkövető személye vagy az Ön esetében az a számla, amire az utalások érkeztek elrendelhetik a számla zárolását. Ilyenkor nem csak arra az összegre fog kiterjedni, amely összeg valóban csalásból származik, hanem a számlán lévő összegre. Erre már akkor is van lehetősége a nyomozó hatóságnak, mielőtt Önt meggyanúsítanák.

https://lorik.hu/…_vedougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 14:04

Hátha valaki, akí az ügyben jártas, tudja... Megköszönnék egy releváns infót.

drbjozsef #   2020.05.01. 13:53

Nm tudom mi a szokás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 13:32

Szoktak ilyen alacsony összeget is zárolni? A feljelentéstől kb. másfél hét telt el, tehát még az elején jár az ügy.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 11:17

drbjozsef

Három feljelentés érkezett, mindhárom más megyében, a többit kifizetem, megegyeztünk. Az összkár nincs 45.000 Ft sem. Ilyen esetben is bevett szokás a nyomozati szakaszatban zárolni a számlát?

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 11:14

tamas9999

Dolgoztam, míg negtehettem.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.01. 11:09

JogiTanacskeres

Ne vedd se tolakodásnak, se kötekedésnek, de mindig is szerettem volna megtudni, hogy mi motiválhat valakit arra, hogy pitlák max. 500 e ft ért bekockáztasson egy esetleges börtönt?
Mire a 10 embert átb@sztad ráment vagy 2 heted, ha ezt az időt munkával töltöd tény hogy nem keresed csak a felét, de nyugodtan alszol.
Szóval mikor reggel felkelsz és kalimpálsz a gépeden 3 órát, hogy Mariskát átverd egy kamu laptoppal, eszedbe se jutott, hogy inkább olyan meló után kutakodj ahol a kalimpálásért fizetnek?
Komolyan érdekel és nem török feletted semmilyen pálcát, mivel nem az én dolgom.

drbjozsef #   2020.05.01. 09:17

JogiTanacskeres

Szerintem a nyomozati szakaszban is bármikor, nem kell ahhoz a te meghallgatásod.

Be.308.§ és 309.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 03:37

Tisztelt Szakértők! Ha feljelentenek internetes csalásért (utaltak, de nem kapták meg a rendelt termékeket), az összeg mind 50.000 alatti, összesen pedig 50.000 és 500.000 közötti, üzletszerű (8-10 személy), a rendőrség rögtön a bankszámlaszám alapján zároltathatja a számlámat vagy ezt még megelőzi kihallgatás stb.? Köszönöm.

drbjozsef #   2020.04.28. 15:14

És pont ebbe a topikba b*szki, ez azért lövegtorony vastagságú páncél a pofán... :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sbela # e-mail 2020.04.26. 11:59

Azért a "https://www.salomon-hu.com/"-on a "REGISZTÁCIÓ" a biztos jele annak, hogy innen igazán érdemes mindent "is" megvenni, tuti megkapom... :)