Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Internetes csalás!

drbjozsef #   2019.02.26. 07:05

lajcsó,

valóban, jogos.

Samu,
Egyébként megteheted, hogy leveszed a kártya napi limitjét alacsonyra, mondjuk 100 forintra. Ha próbálkoznak, akkor látni fogod, a nem sikeres tranzakció is megjelenik azt hiszem a netbankban. Ha történik ilyen, nem is kérdés, hogy kártyát kell cseréljél. Ha meg vásárolni akarsz, akkor felemeled netbankban közvetlen vásárlás előtt csak egy kicsivel többre, mint amennyit költeni akarsz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.02.25. 22:10

"Majd észreveszed, ha klónozták a kártyáid, és használják."
Nem is kell klónozni a kártyát. Minden adat rajta van amivel a különböző szolgáltatásokért vagy termékért fizetni lehet. Pl. én így kérdezek le tulajdoni lapot, céginfót, vagy így vásárolok a külföldi WEB áruházakban.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.02.25. 18:05

Vajon megszerezhette-e a bakkártya adataimat?
Simán elképzelhető.

Ha igen, azt honnan lehetne megtudni?
Sehonnan. Majd észreveszed, ha klónozták a kártyáid, és használják. Már ha nem tiltod le előtte őket.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

samu60 # e-mail 2019.02.25. 17:34

Tisztelt Jogi fórum!
Elkövettem azt a hibát, hogy az interneten bedőltem egy olyan csalásnak, hogy egy nem magyar kamu cég nagyon olcsón ajánlottak terméket, és én körültekintés nélkül elkészítettem a rendelést.
Megakartam nézni mennyi lenne a teljes vételár, de azt csak akkor ígérte, ha a bakszámla adataimat megadom. Meg adtam a kártyaadatokat, de azt a választ kaptam, hogy az "ön bankja nem engedélyezi, vegye fel a kapcsolatot a bankjával". Azt hittem a bankkal van valami gond, így három különböző bank bankkártya adatait is megadtam, de mindháromnál ezt a választ kaptam. Terhelés nem történt egyiknél sem, azt online kérdeztem le.
Vajon megszerezhette-e a bakkártya adataimat? Ha igen, azt honnan lehetne megtudni? Utána néztem a cég domain 2019.02.11.-én lett regisztrálva, de a cégről sehol semmilyen adat nem lelhető fel.

Darkyzmad # e-mail 2019.02.23. 12:55

Tisztelt Jogifórum!

Elkövettek ellenem egy olyan csalást, hogy árusítottam egy terméket, úgy volt hogy az illető, paypalon utal és hogy miután megkaptam a csomagot el kell küldenem a paypalnak a nyomonkövethetőségi számot,akkor írják jóvá a számlámra az utalt összeget! Nos ez egy hamis nem a paypal eredeti emailjéről jött, én még is feladtam a csomagot ingyen és bérmentve! Nem voltam körültekintő! Esetleg tehetek valamit? Az utalást valószínüleg amit küldött úgy hamisította!

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.13. 06:48

pappcs,

Nem tudhatod, a Btk.373§(2) b pontba beleférhet, attól függően hogyan követte el az elkövető. Feljelentést kell tenni rendőrségen - előfordul, hogy kiderül, hogy az illető többedik átverését követte már el...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

pappcs # e-mail 2019.02.12. 21:42

kiskampi

Ez csak szabálysértés. A hatályos jogszabályok szerint nincs helye sem a telefonszám, sem pedig a bankszámlaszám kiadásának. Még a rendőrségnek sem fogják kiadni, mert nem tehetik meg.
Más módon kell megtudni az elkövető kilétét.

drbjozsef #   2019.02.12. 18:26

kiskampi,

vagy kéred a futárt, hogy a jelenlétében bonthasd fel a csomagot, és vegyetek fel jegyzőkönyvet, ha esetleg nem az van benne, amit rendeltél. Erre általában nem hajlandók a futárok (ők is sietnek), nem is kötelesek erre, legfeljebb akkor, ha sérült csomagolásban érkezik valami.

vagy, úgy veszed át a futártól, hogy folyamatosan filmezel, és végig felveszed videóra a felbontást. Az bizonyíthatja, hogy nem te trükközöl.

Más sajnos nemigen véd.

Vagy ne utalj előre, vagy csak annak, akinek 3000+ pozitív feedje van (pl. vaterán), az kicsi eséllyel csaló. Apróhirdetésre soha.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kiskampi # e-mail 2019.02.12. 18:05

És abban az esetben ha a küldött csomagban nem az a termék van vagy esetleg üres azt hogy lehet bizonyítani vagy esetleg kivédeni?

Szomorú örökös #   2019.02.12. 17:46

kiskampi

A számlaszám mögé nem tud elbújni, mert annak az adatai a bankban megvannak és azt kiadják a hatósági megkeresésre. De ehhez rendőrségi feljelentést kell tenni szerintem. Kár volt előre elutalni bármit is, utánvéttel kell mindig kérni az árut.

kiskampi # e-mail 2019.02.12. 14:00

Szép napot! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Pár napja utaltam jofogason egy árura 25ezer ft-ot. ahogy elutaltam a pénzt, nem jelentkezett az eladó, nem válaszol az üzenetekre. mi alapján és hol lehet megtenni a jogi lépéseket? természetesen telefonszám, cím tudta nélkül.csak a bankszámlaszám és a név van meg. van remény? köszönöm a választ!

drbjozsef #   2019.01.16. 08:11

Ez előfordul.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aser1 # e-mail 2019.01.16. 01:06

Vettem egy kamerát az ALINDA internetes áruháztól.Akiknek nincs üzletük sem.Futár hozza ki az árút.2018,szept.20-án.Neki fizettem ki a vételárat.
Amikor elromlott,a javítás ingyenes volt,de az oda-vissza szállításért kb.2000 Ft-ot kellett fizetnem.
Elismerték,hogy hibás a termék és visszaküldték,hogy megjavították.De nem működött!
Így visszakértem a vételárat.
Futárt küldtek érte,amit már nem kellett fizetnem.
2018.dec.13-án elvitte,de azóta sem (2019.jan.15.)küldték a bankszámlámra vissza a pénzt!
Az ügyintéző betegségére hivatkoztak,majd a pénzügyesre.

lancellott # e-mail 2019.01.02. 02:02
lancellott # e-mail 2018.12.04. 22:59

Szép jó napot mindenkinek. Valószínűleg befizettem én is a hülyék adóját.. Lejjebb már olvastam, hogy kolléga az instáról jutott fel egy oldalra. magam is ezt tettem egy Smart Coffee Table hírdetésre kattintva. Tetszett az asztal, így rendeltem egyet. Bankkártyás fizetés volt Rákerestem kíváncsiságból, hogy máshol mennyiért lehet kapni, és döbbenten láttam, hogy majd 1000 euro egy ilyen. Az oldalon csak 75euro-t fizettem érte. Az oldal után kezdtem kutatni, hogy hátha találok valamit egy fórumon, de semmi. Sajnálatos módon egy infót találtam róla. A domain 5 napja lett regisztrálva. egy hetes kiszállítást igértek. Van egy hetem izgulni. 2 kérdés fogalmazódott meg bennem. Ha letelik az egy hét, akkor indíthatom-e a recharge dolgot, vagy kezdjek elérhetőségeket kutatni és levelezni? A másik, hogy a bankkártya adatamimmal vissza tudnak-e élni, és ha igen akkor mennyire gyorsan tiltassam le a kártyámat? Az oldal linkje wwww.amaz0n.life Köszönnöm az építő jellegű cikizéseket előre. :)

Szluky # e-mail 2018.10.19. 08:53

Mindenesetre köszönöm szépen a segítséget !
Szép napot!:)

drbjozsef #   2018.10.19. 08:16

Tehetsz feljelentést rendőrségen is.

A chargebackhez a vásárlás adatai kelleni fognak.

http://mionlinefizetunk.blogspot.com/…rgeback.html

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szluky # e-mail 2018.10.19. 08:02

Igen. Megadtam a kódot és levonta a gép. Nem kell semmilyen kódot vagy bármit tudnom a chargeback-hoz ?
Közben találtam még egy ugyanolyan csaló, átverő oldalt.
Érdekes enyhén szólva : lifeneedsstore ugyanúgy instán is és pontcom oldalon is. A malabcollections instás profiljárol jutottam oda. El se hiszem,hogy ezeket így hagyja mindenki működni és ki tudja mióta vagy rá se jönnek,hogy átverés ? Ez 1ébként bűncselekmény! Vagy rosszul tudom ? Nem lehet tenni semmit ellenük ?

drbjozsef #   2018.10.19. 07:52

Tehát nem átutaltad a vételárat, hanem online a kártyáddal fizettél?

Akkor csak ballagj be a bankodba, és indíts el egy chargeback eljárást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szluky # e-mail 2018.10.18. 22:26

Jó estét!
Nem vásároltam eddig külföldi oldalon és mindig átvételkor fizettem. Furcsa is volt az oldal (malabcollections.com) és megkérdeztem egy ismerőst,aki jártas netes dolgokban,hogy nem e átverés az oldal. Azt mondta nem :) Megrendeltem az órát, pár nap múlva le is vonták a pénzt a kártyámról,kaptam egy levelet,hogy sikeres vásárlás és értesítenek, ha elküldték az órát. 10 nap híján egy hónapja volt ez és persze azóta semmi sem történt és gondolom nem is fog. Az instagrammon találtam rá egy videóra,amiben reklámozták az órát és az oldalt. Újból megnéztem a videó hozzászólásait és sajnos csak most vettem észre,hogy nem én voltam az első,akit átvertek. Hogyan működhet ilyen oldal már régóta ? Tehetek valamit,hogy visszakapjam a pénzem vagy megkapjam az órát ? Hol lehet jelenteni az oldalt ? Instagrammon is az a neve, hogy: malabcollections . Hogyan létezhet egyáltalán ilyen oldal és ráadásul instán ,egy közösségi oldalon ? Miért nem törölték már rég le ? Jelentettem az oldalnak,kíváncsi vagyok lesz e valami eredménye.

szakal77 # e-mail 2018.09.05. 09:29

Üdv

Segítséget szeretnék kérni:

Az eddigiekhez képest fordított helyzet...
Kereskedő vagyok, Ebayen eladtam terméket 900€ értékben
( a címzett román ) a "vásárló" bejelentette hogy ez hamis
( sok megy át a kezemen , biztos nem az , de ez nem befolyásol semmit ) Ebay visszautalta neki a pénzt és lezárta az ügyet , az árút viszont nem küldték vissza !
Az Ebayel való levelezés teljes zsákutca , mindig más ügyintéző , teljes érdektelenség.
Összes levelezés , PayPal-os utalás ,minden megvan természetesen.
Mit tudok tenni ?

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.27. 09:32

A csomagbontást kamerával fel kell venni.

nonolet # e-mail 2018.07.27. 00:31

Naponta 100x elmondják mindenfelé: ne utalj előre!!!

A csaló nyilván egy megbízható eladót mutató oldalt csinál, mert nem hülye...

Azt is elmondják sokszor, hogy
ne utalással fizess, hanem bankkártyával!!!!!!
(mert akkor lesz chargeback lehetőséged)

Hallottál az ebay-ről, amazonról, aliexpreesről.
Ahol van escort és dispute szolgáltatás az ilyen ügyekre.

De te MÉGIS előre UTALTÁL pénzt egy vadidegennek...
Akkor mégis mit remélsz?

Persze tehetsz feljelentést és tegyél is.

De vélhetően annyi eszed sem volt,
hogy
a csomagbontás videózd megszakítás nélkül.
Így bizonyítékod sincs.

Szóval, ne nagyon reménykedj.

anaivan # e-mail 2018.07.26. 16:10

Kedves Tagok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Sajnos egy csalás áldozata lettem, pénzt utaltam külföldre egy eladónak, bankszámlájára, aki látszólag megbítzható háttérrel rendelkezett.
Teljesen más árut kaptam és természetesen tagad.
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora esélyem van, hogy visszakapjam a pénzem vagy bármi számomra kedvező dolgot elérjek az ügyben, ha feljelentést teszek? Szerintem a személyazonossága valódi lehet, mert a bankszámlás neve alapján megtaláltam Facebookon. Neki ott lesz a bizonyítéka, hogy csomagot adott fel nekem, ezzel levédte magát?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
Anna

nonolet # e-mail 2018.07.20. 12:42

A bankodnál indíts chargeback eljárást.

https://www.escalion.com/…utmutato.pdf