Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Internetes csalás!

drbjozsef #   2021.04.04. 19:46

matiszgege,

Ha úgy érzed becsaptak, akkor feljelentést lehet tenni rendőrségen. Mivel sok adatod nincs, a gyakorlati esélyed kb. zérus.

Feltehetőleg a bankszámla is zsákutca, mert rögtön továbbutalják róla a pénzt, valahol felveszik kp, aztán volt nincs. A számla minden bizonnyal stróman nevén van. Nem sokra mennél egy nápolyi hajléktalannal.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

matiszgege # e-mail 2021.04.04. 17:54

Sziasztok!
Internetes csalás áldozata lettem én “okos” és a tanácsotokra lenne szükségem mi tévő tudok lenni.
3 hónapja vettem fel a kapcsolatot egy használt motorkerékpárt hirdető olasz fickóval az AutoScout24 oldalán keresztül. E-maileztünk, aztán megadta a számát, hogy watsappon kommunikáljunk és mondta, hogy kapcsolatban áll egy spanyol logisztikával foglalkozó céggel (Compra-Seguro) aki felveszi velem a kapcsolatot. Kaptam képeket a motorról, a forgalmiról és később egy invoice-t az utaláshoz. Már tudom hogy nagy hülye voltam és nem kellett volna de akkor elutaltam a 6000 eurót nagy hévvel, hisz milyen jó hogy viszonylag olcsóbb az a Harley amit kinéztem. Néhány probléma miatt egy magánszemély bankszámlájára kellett végül utalnom. Később írtak hogy megjött a pénz, de azóta eltűntek. Se az eladóval, se a futárszolgálattal nem lehet már felvenni a kapcsolatot. Ahogy később a telefonszámot néztem a neten az eladó több néven is hirdetett több oldalon is. Az eredeti tulajdonost aki a forgalmin szerepelt és aki nevével hirdetett a facebookon megkerestem de azt mondta 3 éve eladta már a motort, majd nem írt többet.
Nem tudom hova kellene ezzel az üggyel fordulnom, így hogy külföldi a bank ahova ment az utalás és az se biztos, hogy ismert az eladó fél személye. Bankszámla alapján lehet kezdeni ezzel valamit?
Ha bárkinek van ötlete kérem írjon. Nagy segítség lenne.

Taito # e-mail 2021.02.27. 20:18

Kb. igen :D
Amerikába divat konzol helyett képeket küldeni néhol említve, néhol nem.

Szomorú örökös #   2021.02.27. 07:29

Taito

Most ezt nem teljesen értem! Mi is érkezett a csomagban?
Gyakorlatilag egy számítógépeket ábrázoló „fénykép-csomagot” kaptál? :-O

Taito # e-mail 2021.02.26. 23:59

Sziasztok!

Elég furcsa helyzetbe kerültem a minap és talán itt érdemi válaszra, segítségre lelhetek.

A JóFogás-ról rendeltem egy számítógépet 195.000 forintért, vagyis csak hittem, hogy rendelni fogok. Történt ugyanis, hogy utánvéttel megrendeltem át is vettem súlyra, méretre nagyjából azonos volt az elvárt termékkel. Viszont itt jött a plot-twist:

  • Perfekt csomagolás és néhány kisebb dolog, amivel majdhogynem azonos lett a súly a termékkel.

Sajnos röntgen szemem nincs, viszont az azóta törölt hirdetést megtekintve pár dolog talán elsiklott a szemem előtt:

  • Csak a címben szerepelt a számítógép neve, valamint a hirdetés végén, de ott is csak annyi, hogy a képeken az xy számítógép látható.
  • A hirdetés további leírásában csak a szállítás és átvétel lehetséges módjai voltak megadva.
  • A képekre nagyon halványan rá volt írva, hogy igazából csak csomagolást és képeket fogok kapni.

Ebben az esetben érdemes-e feljelentést tenni vagy igazából védheti az elkövető azzal az álláspontját miszerint elegendő tájékoztatást nyújtott a képeken eldugott üzenetekkel plusz a címen kívül nem esik szó a meghirdetett termékről?

Köszi előre is,
T.

Beni8282 # e-mail 2020.11.19. 14:05

Szép napot kívánok.
Már túl vagyok elég sok adás vételen.
De most belefutottam az állandó ismételten elhangzó előre utalást tiltó kérések ellenére.
Vásároltam a a Jófogáson egy terméket előre utalással sajnos 42000ft ért.
Az eladó REVOLUT-számlára kérte az összeget(csak a revolutos számlaszám át tudom, meg a jófogáson a volt felhasználó nevét.Másnap törölte is magát a jofogásról)Én utaltam,de a termék nem érkezett meg.1 hete történt az utalás,ma voltam bent a rendőrségen feljelentést tenni,nem bíztattak jóval.Mennyi esélyem van hogy a rendőrség megtalálja?A jófogás ügyfélszolgálat-nak írtam a történtekről de semmi reakció.A revolut-tól én vagy a rendőrség ki tudja kérni a számlatulajdonos adatait?
Illetve a felhasználó nevét kiírnám hátha valaki van még akit rajtam kívül károsított.
LiZ4rD néven volt fenn és Mezőkovácsháza volt megjelölve helyként.
Válaszukat előre is köszönöm.

anne.s. # e-mail 2020.09.30. 12:59

köszi.
igazából van egy személy, akire gyanakszunk, őt adta meg referenciának, és a nevük nagyon hasonlít, csak egy betűvel tér el a paypalon. ha megyünk bejelentést tenni a rendőrségre, és megemlítem ezt a személyt is (tehát nem tőle vásároltam, de ő azt állította, hogy más vásárolt tőle, és minden rendben volt), akkor őneki is utána nézhetnek? egy sima bejelentés alapján elindul valamilyen folyamat?
úgy olvastam, hogy a paypal bírósági papírra kiad adatot. eddig eljutni esélytelen?

drbjozsef #   2020.09.30. 10:10

mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Feljelentést, illetve a paypal-nál érdemes érdeklődni, van visszavonási opció, bár azt hiszem nem minden esetben.

érdemes közösen feljelentést tennünk?
Hogy érdemes-e? Nem. Úgyse találják, lezárják.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

anne.s. # e-mail 2020.09.29. 14:16

sziasztok,
lehet, hogy az én problémám eltörpül a többi mellett, de szeretném tudni, hogy milyen lehetőségeim vannak.
facebookon vásároltam egy pénztárcát, 10.500 ft-ot fizettem, amiben benne volt a postaköltség. az eladó pár napig hitegetett, nagyon kedves és meggyőző volt, de nem adta fel. kb. 10 napja történt ez, azóta találtam még egy lányt, akit 48.000 ft-tal vert át, ő se kapta meg a terméket. lehet, hogy találunk még másokat is.

ami a problémás rész, hogy nem bankszámlára kellett utalni a pénzt, hanem paypalon kártyával fizetni. érdemes közösen feljelentést tennünk? nem tudom az igazi nevét, csak egy mélcímet, meg a facebook profilját, de valószínűleg az is kamu.

mit lehet tenni ilyen helyzetben?
előre is köszi.

Pityinger # e-mail 2020.09.18. 11:05

Hutyimalac,

Köszönöm a hozzászólást. Az az érdekes, hogy első alkalommal 4760 eurot utaltam és visszajött azzal az indokkal, hogy nem EU-s számlaszámot adott meg a futárszolgálat, rendszer hibára fogva. Már ekkor buktam közel 60.000 forintot és az egész kezdett fura lenni, hogy milyen módon tud egy cég egy ilyen hibát elkövetni. Itt pedig gondolkodtam, hogy hagyom az egészet a fenébe, de én marha másodjára is utaltam. Ezután utaltam a 4000 eurot egy másik összegre és azóta csend. Ha azonnal az utalás után rájövök, hogy csalás akkor talán a pénzt visszakaptam volna, sajnos én napokkal később jeleztem a bankomnak (nem tudták visszahívni az összeget), ezután pedig rendőrség.

Az érdekelt(ne), hogy szerintetek mennyi esély van arra, hogy visszakapjam a pénzt. A bank itthoni fiókját nem érem el telefonon, állítólag a bank akiről szó van, nagyon kemény pénzmosásis ügyekbe is keveredett a múltban.

Üdv,

Pityinger

Hutyimalac #   2020.09.15. 11:31

Pityinger!

Egy év alatt ötször húztak le. Az első háromnál sajnos nem vettem észre rögtön, mert az átutalt összeg fillérre megegyezett egy valós átutalással. Hó végi zárószámlánál reklamáltam. A bank elfogadta és visszautalta a pénzt. Ennél az ügynél ráadásul nem is értettem mert sosem rendelek külföldről és a bank tájékoztatása szerint egy párizsi székhelyű arab segélyszervezetnek utaltak. Aminek a rövidítése egy betű kivételével ugyanaz volt mint a rendszeres átutalás. Biztonsági szakemberrel megnézettük a számítógépet, mely megállapította, hogy sem vírus sem adathalászat nem történt, tehát az a bankrendszer hibájára volt visszavezethető.
Az utolsó kettő pedig ezekre volt visszavezethető 3-3 hónap különbséggel. Ezek már az Arab Emirátusokból (érdekes módon nem a bankkártyámmal éltek vissza, hanem a számlaszámmal. Itt már azonnal észrevettük, mert semmilyen hasonló összeg azon a héten nem volt a számláról kifizetve semmilyen módon sem, de az sms-t kaptuk. Öt percen belül letiltattam a kártyát. Itt már az új kártyát a bank állta.
Érdekesség, hogy a letiltáskor a diszpécser közölte hogy aznap háromszor próbáltak nagyobb összeget leemelni, de fedezetlenség miatt vissza lett utasítva. Javaslatom aki ilyet él áll, azonnal tiltasson le mindent. Igaz öt napig nem tud elektronikusan pénzt kezelni, de a számláról személyesen lehetett pénzt felvenni.

Pityinger # e-mail 2020.09.14. 11:10

Üdvözletem mindenkinek. Sajnos úgy néz ki külföldi internetes vásárlás áldozata lettem, 4000 euro-val károsítottak meg. A feljelentés megtörtént a magyar rendőrségen, a csaló egy német futárszolgálat nevében levelezett velem. A valós német futárszolgálat anti-abuse csapata felvette a kapcsoalatot velem, telefonon is felhívtak. Állítólag a német rendőrség is fog nyomozni. Felmerül egy pár kérdés: érdemes nekem is jelezni annak a banknak ahol a csalás történt, érdemes jelezni annak a domain szolgálatatónak ahol regisztrálva lett a csalásra szánt email cím, jelezzek annak a cégnek is amiről az állítólag eladó írt, email címre gondolok amikor a céget írom. Vagy ne avatkozzak bele semmibe és csak várjak. A saját bankom nem tudta visszahívni az utalást. Köszönöm amennyiben van bármilyen javaslat, tanács.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.06. 22:43

Figyelj Örökös! Ezt most megpróbálom normális hangnemben, nem b@sztatnálak...

Az ilyen kamucégekkel nem tudsz mit kezdeni. Se te, se én, se senki...
A kisember úgy gondolja, hogy revansot vett, mert kirakatta őket egy bármilyen oldalról, közbe meg jót röhögnek és visszaregisztrálnak egy másik cég névvel, csinálnak 3 perc alatt egy másik weblapot és ott folytatják ahol abbahagyták, csak most vagy 100 más embert b@sznak át, vagy ugyanazokat csak más névvel..

Ez ellen csak 1 et tudsz tenni, ha nem vásárolsz náluk...
Vagy kizárólag olyan helyről amit konkrét barát vagy ismerős megerősit, de még ezt sem ajánlom, mert 9 alkalommal normálisan kiszolgálnak és a 10. re gurítanak nagyot és vernek át mindenkit...

Szomorú örökös #   2020.05.06. 06:39

Viki0716

Az még jó, hogy te indítottad az első tranzakciót. Nekem anno kérés nélkül indul 24 tranzakció színes filctollkészletekről. Csak lestem, mikor egymás után jött 24 üzenet a telefonomra a terhelésről. Jelszó átírva, Paypal felé azonnal jelentve, az ürgét törölték is szinte azonnal az ebay-ről, mivel nem csak velem csinálta. Később a Paypal visszaadta az összeget. Azóta két bankkártyám van, az egyik a webkártya, amin csakis akkor van pénz, ha épp fizetni akarok vele.

Sajnos feljelentést hiába is indítanál ellene magyar szerveknél, nem sok minden fog történni, ami megoldaná, hgoy ez a gané többé ne tudjon mások számlájáról lenyúlni lóvét. Viszont szomorú hír, hogy az új bankkártya költsége még hozzá fog jönni az egészhez.

Viki0716 # e-mail 2020.05.05. 23:10

Sziasztok!

2020.05.04-én este rendeltem a Saletochothing.com-ról. (igen a facebook dobta fel nekem hirdetésként az oldalt és termékeit, az oldalt átnézve láttam, hogy vannak értékelések és vélemények többségében pozitívak. így rendeltem az oldalról olyan 3 dollár környéki összegért. Másnap délután kaptam egy SMS-t a bankomtól, hogy biztonsági okok miatt letiltották a kártyám. Fel is hívtam őket azonnal és beléptem az online bankomba, ahol láttam, hogy 31000 Ft-os tranzakció történt. Illetve, hogy kínai yenben lett elindítva a tranzakció. A banknál letiltattam a kártyám és felvették a panaszom, hogy kivizsgálják az ügyet. Később eszméltem rá, hogy a fent említett oldalon a rendelésemnél írja a termék nevét, amit rendeltem, hogy meg, hogy 2 dollár nem tudom hány cent és, hogy 58 termék lett megrendelve. Az általuk felsorolt termékek ára megegyezik a levett összeggel. Mi a teendő ilyenkor? Igen próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, de csak ilyen automatikusan beállított válaszok jönnek.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.05. 18:01

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Tudom, hogy enyhítő körülmény, viszont lehetetlen megtéríteni a kárt, ha a munkabéremhez sem férek hozzá...

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.05. 11:39

Tisztelt JogiTanacskeres,

A nyomozó hatóság maga dönt a lefoglalás elrendeléséről, valamint részben egyet értek az előttem szólóval is. Amennyiben vissza utalásra kerülnek a csalással okozott kár összegei azt későbbiekben mindenképpen enyhítő körülményként fogják figyelembe venni, amennyiben a csalás cselekményét bizonyítottan megvalósította.

https://lorik.hu/…_vedougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.04. 19:25

JogiTanacskeres

Nem az a lényeg, hogy "összesen a 3 nem érte el az 50.000 forintot", ezt konkrétan én és most elhiszem neked, de vélhetően az nem biztos aki az ügyedet vizsgálja.
Ő feltételezheti hogy 489 embert vertél át 8 milla értékben és még csak most fognak jelentkezni libasorban a károsultak...
Ha akarná se tehetné meg, hogy tippel egyet és kizárólag a tipp összegéig zárolja a számládat.
A kihallgatáson mond hogy valami félreértés történt és természetesen akár azonnal visszautalod az összegeket, ezzel talán megúszod, de ez csak egy tipp a részemről...

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 18:02

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

A rendőrség maga zároltatja a számlát, vagy a bíroság közreműködésével? Köszönöm megtisztelő válaszát.

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 13:26

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Összesen a 3 nem érte el az 50.000 forintot.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.04. 13:07

Tisztelt JogiTanacskeres,

A lefoglalás az egy lehetőség, amelynek célja, hogy a bűncselekménnyel okozott kár megtérüljön.

Az, hogyha valaki üzletszerűen követi el a bűncselekményt, hiába egyes részcselekmények 50.000.- Ft összeget nem haladják meg akkor is van lehetőség lefoglalás elrendelésére.

https://lorik.hu/…/lefoglalas/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.04. 12:32

Tisztelt Lorik Ügyvédi Iroda!

Ez mennyire bevett szokás 50ezer forint alatti összegnél? Szokták zárolni, vagy csak megtehetik, de nem jelentős bűncselekmény esetén nem élnek vele? Köszönöm szépen.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.04. 10:04

Tisztelt JogiTanacskeres,

Természetesen a nyomozó hatóság a feljelentést követően megvizsgálja, hogy valóban történt-e bűncselekmény, ha megindul a büntetőeljárás és megállapítható az elkövető személye vagy az Ön esetében az a számla, amire az utalások érkeztek elrendelhetik a számla zárolását. Ilyenkor nem csak arra az összegre fog kiterjedni, amely összeg valóban csalásból származik, hanem a számlán lévő összegre. Erre már akkor is van lehetősége a nyomozó hatóságnak, mielőtt Önt meggyanúsítanák.

https://lorik.hu/…_vedougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

JogiTanacskeres # e-mail 2020.05.01. 14:04

Hátha valaki, akí az ügyben jártas, tudja... Megköszönnék egy releváns infót.

drbjozsef #   2020.05.01. 13:53

Nm tudom mi a szokás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.