Rágalmazás? Becsületsértés?


Baba1024 # 2013.10.11. 07:22

Kedves Szakértők!

Abban kérném a segítségüket, hogy unokatestvérem, múlthéten elment a kisfiát meglátogatni, bement a házba és megverték ( az orrából letört egy darab a röntgen képen lehet látni), elmentek Édesanyámmal látleletet venni, most a "kedves verekedős család" azzal akar védekezni,hogy Édesanyám ápolónőként a kórházban dolgozik, és meghamisították a látleletet, a röntgen képet, és az ambuláns lapot.Holott, ő benn sem volt amikor az ambuláns lap, a röntgen kép, és a látlelet készült. Ilyen esetben, a bíróság, hogy jár el? Mivel az 3 orvos is érintett az ügyben mert ők vizsgálták unokatestvéremet őket beidézhetik? Hogy működik ez?

Mielőbbi válaszukat előre is Köszönöm!

brobi # 2013.08.16. 21:16

Üdvözletem mindenkinek! Legyetek szívesek segíteni! A problémám a szomszéddal a következő: kirakta a virágait a házam hátsó oldalához teljesen a házam alapjához tolva. Amikor ezt szóvá tettem neki és megkértem, hogy legalább egy fél méterrel tegye kijjebb, akkor átkozódva, káromkodva elküldött a búsba. De ez még semmi! Másnap azt hallottam vissza másoktól (elég kicsi a mi falunk), hogy a fiát úgy megvertem, hogy orvoshoz kellett vinni! Ez már nekem is sok, mert világéletemben tisztességes, becsületes ember voltam és maradok is, aki irtózik az erőszaktól. Településünkön és a munkahelyemen is tisztelet övez. Ez a rágalom persze futótűzként terjedt el a faluban és nem igazán tudom, mit lehetne tenni, hogy bebizonyítsam, hogy aljas rágalom az egész és elégtételt kérhessek a "kedves szomszédtól". Ezért szeretném a segítségeteket kérni, mert nem is akarok neki nagy feneket keríteni, de szeretném, ha az emberek megtudnák az igazságot, mert ahhoz nem elég bátrak, hogy szemtől-szembe megkérdezzék, mi is történt.
Üdv, brobi.

kyra922 # 2013.07.31. 10:31

Tisztelt Capisca.
Bocsánat, hogy újra ezzel zargatlak, de sajnos nem hagy nyugodni az ügy...
Szóval ahogy lentebb írtam már, a cégnek se neve se azonosítója nem szerepelt se a hirdetésben se egyik hozzászólásban sem. Csupán csak egy utca és egy házszám, ami ugyan a cég címe, de se város se irányítószám nem szerepelt hozzá...
Illetve meg tudtam még azt is (mert dolgozik ott jó ismerősöm, aki mellettem ugyan nem tanúskodna, mert félti az állását) de azt elmondta, hogy a cég össz-vissz a neveket írta ki akik rágalmazták, meg a hozzászólásokból egyet-kettőt kigépelt, tehát nem kimásolta- vagy nyomtatta, ha nem emlékezetből kigépelte... Ezek elegek lehetnek a rágalmazás-feljelentés megkezdéséhez??? Ha igen akkor mire számíthatok? Mi ennek a menet, milyen büntetésre számíthatok? Mert azt hogy ott volt Férjem nem tudom bizonyítani, csak Ő tanúskodhat hogy ott dolgozott, de a cég vezetői meg majd úgy is azt mondják hogy nem.. Viszont a cégnek voltak már ilyen perei, nem bejelentés végett, aláírás hamisítás, nem emberi körülmények, és mindet meg is nyerték az akkori volt dolgozók akik feljelentették őket. Ennek tükrében van esély hogy ne kapjak büntetést?? Illetve a cégre nem veszélyes ez, hogy így megy feljelentést tenni, hogy volt már ilyen ügye?? Sajnos ideges vagyok nagyon, nem gondoltam volna hogy ez lesz a vége, én csupán csak Férjem tapasztalatát akartam megosztani, nem lejáratni őket, csak kiírtam hogy Férjem miként dolgozott ott.. Alapból elég a cég részéről az hogy ő kiírta a neveket egy papírra hogy kik "rágalmazták" illetve amit ők kigépeltek szövegek? Köszönöm ha tudsz még segíteni. Üdv: Kyra.

Dora81 # 2013.07.30. 16:56

Légyszi segítsetek ha tudtok, nem szeretnék fenyegetettségben élni, sem elindítani, egy viszálykodást a szomszéddal, mivel tudnám leállítani , mielőtt még tényleg belebonyolódna a bejelentgetésbe. Mikortól számít a fenyegetés fenyegetésnek? mikortól lehet tenni ellene, mert ha ez mindennapos lesz , hát eléggé meg fogja keseríteni az életemet. Meg egyedül élek és elég ijesztő, hogy ketten ráadásul, mert nem egyedül jött ide, autóból kikiabálva ezen poénkodnak, és addig szólogattak be, míg ki nem mentem vitázni velük, akkor meg röhögtek rajtam. Hát elég nehezen tudom eltűrni ezt , ha főleg rendszeressé válna, és a családom nyugalmát is megzavarja.

kyra922 # 2013.07.30. 08:27

Sajnos szerintem azonosítható, mert a cím szerepelt benne :( nem teljesen mert csak utca és házszám volt írva, város nem... És az a papír elég a feljelentéshez nekik? Amit ők vagy kimásoltak (név-képek-dátum) nélkül vagy ki gépelték... A hirdetés már rég le lett szedve.

capisca # 2013.07.30. 08:20

Kedves Kyra!

Ha a cég nem azonosítható egyértelműen a hirdetésből amire kommentált (pontos cím vagy egyedi azonosító), akkor nem valósulhat meg a rágalmazás.

kyra922 # 2013.07.30. 07:42

Kedves Capisca.
Nem a cég oldalára írtam ki, ha nem van egy álláskereső csoport és ott a cég egy dologozója hírdette hogy a cég embert keres. De mag cég neve nem volt megemlítva a hírdetésben. Csak azt hogy milyen munkásokat keresnek és hogy milyen címen lehet jelentkezni, a cég neve nem volt említve... Pontosan már nem tudom vissza idézni, hogy mit írtam le, de az állt benne, hogy nem jelentették be a férejem amíg ott volt, és hogy több mostani dolgozója sincs bejelentve, és hogy ott agyond dolgoztatják az embert, mert 16 órákat kell dolgozni, jó foormán rabszolgaként, mert se enni se inni se pihenni nem lehet... Neveket nem említettem, csak úgy írtam, hogy ö is dolgozott ott.... Közben az is kiderült, hogy a cég egy kinyomtatott papír alapján akar feljelentést tenni, mert még nem tette meg. De a papíron is csak annyi szerepel amit ők kimásoltak (nem az oldalt nyomtatták) ha nem pár ilyen hozzászólást másoldtak vagy kiírtak. Amiben se kép se dátum nincs. A rágalmazás akkor megörtént tehát?? Mert azt hogy ott dolgozott nehéz lenne bizonyítani a cég nem fogja beismerni. Viszont volt már pár feljelentés ellenük a munkaviszonyok miatt illetve hogy aláírt a dolgozoi helyett papírokat, nem fizetett szabadságot. És ezeket a feljelentő emberek meg is nyerték ellenük.

capisca # 2013.07.30. 06:59

Kedves Kyra!

Látni kellene pontosan mit írtál le a FB oldalán a cégnek.
A rágalmazás akár meg is valósulhatott (becsületsértés nem). Ráadásul minősített esete a rágalmazásnak a nagy nyilvánosság előtt.

A rágalmazás és a becsületsértés elkövetője nem büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valóságát bebizonyítja. A valóság bizonyításának azonban csak akkor van helye, ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolta (tehát közérdek vagy jogos magánérdek bizonyítottsága hiányában akár való tény állítása, híresztelése stb. is bűncselekmény lehet).

Dora81 # 2013.07.30. 06:00

Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni. A szembeszomszédom a volt élettársam haverja, és azt gondoltam , hogy lesz vele problémám, de a mai napig nem volt , de kiderült , csak az okot várta, amivel belémköthet. Két lányommal lakom itt, és hát néha elég hangos a ház, az udvar , a két lány folyton veszekszik, én meg próbálok igazságot tenni, kissebb nagyobb sikerrel, hát tegnap is banális dolgon összevesztek, és hangoskodtak egymással, és a szomszéd azzal fenyeget, hogy bejelent a gyermekvédelmiseknél, mert ő hallja, sőt látta, hogy én ütöm a gyerekeket, nem láthatta, mert nem bántom őket, rájuk szoktam kiabálni, ha nem megy másképp, de meg nem ütöm őket.A lányok is megrémültek, a kicsi fél órákon keresztül sírt, hogy nem akarja , hogy elvigyék tőlem, mert a gyerekeim füle hallatára ilyenekkel fenyegetőzött, és hogy én akármit mondok, nem hisz nekem majd senki, hozza a tanukat. Mit tudok tenni a fenyegetőzései ellen ami nyilvánvalóan rosszindulatúak, nem nézve a gyerekeim rekcióját sem, mert megviseli őket.

kyra922 # 2013.07.29. 22:20

Az még lemaradt, hogy a cég állítólag kinyomtatta a faceb. oldalt ahol volt ez a hirdetés és hozzászólások és ez alapján jelentette fel a negatív hozzászólókat (akik között volt olyan is aki nem vállalta a nevét, már mint a neve nem volt valós). Én semmi valótlant nem állítottam, de ha tényleg feljelent, nehéz lesz bizonyítani hogy Férjem tényleg ott dolgozott, mert feketén volt. A mostani dolgozók nem fognak mellette vallani, meg azok sem akik már nincsenek ott, mert ki az aki bevallaná hogy feketén volt ott... Egyáltalán ez kimeríti a rágalmazást vagy becsületsértést, hogy kiírtam hogy miként-meddig-hogyan dolgozott ott a Férjem?

kyra922 # 2013.07.29. 20:43

Üdv. Az alábbiakban kérném a segítségüket. Párom dolgozott egy cégnél (ami nem jelentette be, 16 órákat dolgoztatta, enni-inni nem lehetett egész nap) és ezt csinálja a mostani dolgozóival is.
Pár napja ez a vég a faceb.-on elkezdte hirdetni, hogy munkást keres. Jött hozzá negatív-pozitív hozzászólás is. Én is hozzá szóltam, hogy ez a cég miket művel a dolgozóival. A hírdetést azóta letörölték, de a cég állítólag feljelentett mindenkit, aki kiírta a tapasztalatát a munkahellyel kapcsolatban.. A kérdésem az lenne, hogy valóban feljelenthet ezért azokat akik kiírták mik mennek ott? Illetve ha igen, akkor mire számíthatok, mert ugye én is hozzászóltam, hogy a Férjem mit élt át ott. Név szerint nem említettem senkit, csak a cég egyik dolgozója által kirakott hírdetéshez szóltam hozzá Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.07.26. 12:29

Hogy mit lehet tenni, az attól függ, hogy egészen pontosan miket is szokott tenni.

sumpi # 2013.07.26. 07:20

Tisztelt Szakértők!Azzal a próblémámmal fordulok önökhöz ami már 3 éve tart.Mekértem a szomszédom 3 éve ne hívjon,ne szologasson át a kerítésen ne akarjon hozzánk jönni a téli időszakban lakni,mert nem vagyunk kíváncsiak a problémáira és nincs arra több pénzünk arra hogy továbbra is itassuk,etessük.Ezt a tényt nem sikerült elfogadnia.Mára oda fajult a dolog,hogy fenyegetőzik,a kutyát aki chippes elcsalja,bár ebben az ügyben hívtunk gyepmestert.Borzasztó ez az állapot,s szeretnék egy olyan jogi képviselőt találni vagy ügyvédet,aki segítségemre lehetne.Vajon eltudnék-e érni egyáltalán valamit azért hogy nyugalomban éljek s hogy tudtára hozzam hogy tényleg nem akarok semmilyen kontaktot vele?

lajcsó # 2013.07.24. 09:12

Llenarth2 ?

Agent Cooper # 2013.07.24. 08:08

Kedves anya5912!

Sokkal több érdemi információra lenne szükség ahhoz, hogy hatékony segítséget lehessen adni. Annyi azonban egyértelműen megállapítható, hogy a tulajdonos feltehetően személyiségi jogi jogsértést követhetett el. Mindenképpen azt javasolnám Önnek, hogy próbálja meg vele személyesen rendezni a konfliktust, és amennyiben ez nem vezet sikerre, abban az esetben terelje jogi útra a „rendezést”, azonban ez mindenképpen költségekkel jár.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

anya5912 # 2013.07.24. 07:39

Még egy kérdés: Érdemes jogi útra terelnem? Már többször eljátszotta ezt munkámmal kapcsolatosan.

anya5912 # 2013.07.24. 07:30

Van egy tulajdonos a társasházban aki sorra uszítja a tulajdonosokat, azzal, hogy törvénytelenül végzem a munkám. Most az üzenő falra tett ki felhívást, nevesítve azokat akik részt vettek megbízási szerződés aláírásában. Megbízási szerződést kötök a társasházzal a munkám díjazásáért.Ezt nem akarja.Mivel nevesített, és közszemlére tette, még idegenek számára is, többek között elkövette- e a személyi jogok megsértését? Mit tudok tenni, hogy megállítsam?
Várom a véleményeket.
anya

Agent Cooper # 2013.07.24. 07:11

Kedves cocomplex!

A körültekintésen azt értem, hogy egy nagyon jól összeszedett, tényekkel és jogi érvekkel alátámasztott feljelentés esetén lehet csak esélye arra, hogy eljárást indítson az ügyészség. Ugyanis ennek a bűncselekménynek a nyomozása az ügyészség hatáskörébe tartozik (azaz nekik van munkájuk vele), és sajnos a jogorvoslat lehetősége igen korlátozott (nincs lehetőség pótmagánvádra). És sajnos az ügyészségek szeretik elutasítani az olyan feljelentéseket, amivel munkájuk van...

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

cocomplex # 2013.07.23. 14:45

Kedves Agent Cooper!
A körültekintés alatt mit ért?

lajcsó # 2013.07.17. 05:49

Egyébként is csak a kórház (mint jogi személy) kezdeményezhetne büntetőeljárást, más (kívülálló) nem.

ObudaFan # 2013.07.16. 21:36

Nekem ezek nem is tűnnek a becsület csorbítására alkalmas állításoknak.

jakkat # 2013.07.16. 13:16

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hol van a véleménynyilvánítás szabadsága és a rágalmazás közti határvonal. Az történt ugyanis, hogy egy nem túl kellemes szülésélményemet és az utána történt kálváriámat megírtam egy ilyen témákkal foglalkozó blogba. A kórházat sajnos megneveztem, azóta már megbántam, ugyanis az egyik hozzászóló elkezdett fenyegetni, hogy rágalmazásért csúnyán megüthetem a bokámat, írni fog a kórháznak, stb. Semmi valótlant nem állítottam, sok benne a szubjektív vélemény, és a legtöbb dolgot nem tudom bizonyítani. Amiket állítottam, későbbi orvosi leleten meg van említve, hogy a szülés körüli komplikációk miatt vannak gondjai a gyermekemnek a jelenben is. Ami talán aggályos lehet az írásomban, az ez a két dolog: "a téraránytalanság esélye fennállt", "Elképzelhető, hogy került oxigénhiányos állapotba szegénykém." Már megbántam, hogy megírtam, de utólag már nem tudom eltávolíttatni, és ilyen dolgokba nem is gondoltam bele addig, míg nem kezdtek el fenyegetni. Kimeríti egy szüléstörténet leírása a rágalmazást? Konkrét személyek nem lettek megemlítve. És ha igen, akkor ez nagy nyilvánosságnak számít? Ha gondolják, megadhatom a linket, de elég hosszú iromány. Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!

Agent Cooper # 2013.07.15. 17:11

Kedves UjKerdezo!

A sértett a tudomást szerzést követő harminc napon belül kezdeményezhet eljárást, azaz már nem.

Kedves cocomplex!

Hamis vád miatt tehet feljelentést, viszont mindenképpen ajánlott, hogy körültekintően járjon el.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

cocomplex # 2013.07.14. 10:31

Tisztelt Szakértők!

Van a településünkön egy illető, aki több embert, köztük engem is állandóan feljelent. Mezőgazdasági tevékenységet folytatok, a feljelentései ezzel kapcsolatosak. Szinte minden hatóság, a rendőrség már ellenőrzött engem, de hála Istennek mindent rendben találtak. Milyen jogi lépések tehetők ellene, hogy hagyja abba ezt a tevékenységét.
Köszönöm.

UjKerdezo # 2013.07.10. 18:50

Érdeklődnék az alábbi üggyel kapcsolatban. Egyik fórumon merült fel a lehetősége, hogy 3 db, több mint fél évvel ezelőtti hozzászólás kapcsán feljelentést tesz egy bolt rágalmazás miatt, amennyiben folytatásra kerül a folyamatos lejárató kampány ellenük. A hozzászólásokban nem ajánlottként lettek feltüntetve, részben a saját, részben más vélemények alapján. Konkrét cégnév, cím, internetes cím, elérhetőség nem lett a hozzászólásban megemlítve, csak a internetes áruházuk neve. Azóta (fél éve) semmi hasonló nem történt, nem is foglalkoztam a témával. Nem szeretnék bonyodalmat, feljelentést az ügyből, örülnék a békének.
Érdeklődnék, hogy ilyen helyzetben mire lehet számítani a bolt részéről, milyen következményei lehetnek ennek a három hozzászólásnak? Előre is köszönöm a választ.