Személyi adatokkal való visszaélés


Tymy022 # 2010.07.14. 07:51

Üdvözlöm Önöket!

Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék ismertetőt:
Nemrég történt az eset, amikor azt kérdezték tőlem, mi történik akkor, ha egy illető (felsőbb utasításra, amit nem ismernek el) más nevére (és adataira: szem.ig., lakcím, adószám) állít ki papírt, ami után adózni kell és az illető nem tud róla. Az érdekelne, hohy aki a papírt megírta milyen következményei vannak, és mivel kell számolnia?! Illetve ez személyi jogok megsértésével és adatok visszaélésével kapcsolatos?

Köszönettel:
egy hűséges olvasó

ObudaFan # 2010.07.14. 10:09

Mi történt konkrétan?

Kritikus # 2010.07.15. 14:15

Kérem a Tisztelt Szakértők érdemi tanácsát a következőkben:

Előzmény: Édesapám 82 éves, kiváló fizikai és szellemi egészségnek örvend, dolgos, rendes ember. Majdnem 100,000 Ft nyugdíja van, családi háza tehermentes, agglegény bátyámmal él együtt, aki már kb. 35 évbe ugyanazon a melóhelyen dolgozik, vagyis van rendes fizetése. Anyagi gondjaik nincsenek, ráadásul bármi esetleges történne, én vállalkozóként segíteni tudnék, de még nem kellett sosem.

Mai nap: Tértivevényes bírósági idézést kap, (csak egy név szerepel rajta, Édesapám neve, se semmilyen más azonosító adat, anyja neve, vagy személyi szám stb. nincs rajta), hogy augusztusban jelenjen meg egy bírósági tárgyaláson, ahol a 6000 Ft-os bírságot, amit a jegyző rótt ki rá nem fizette be, ezért eljárás alá vonják, és börtönbüntetésre változtatják. A vád: koldulás. Nevetséges.

  1. Édesapám sosem sehol semmilyen körülmények közt nem koldult
  2. Valószínűleg valaki igazoltatáskor csak úgy bemondta a nevét (ráadásul egy házszámmal arrébbi házszámra szólt az idézés), de más adatot nem adott meg, hiszen nem is tudhatott róla semmi többet
  3. Korábban sem a jegyzőtől, sem mástól nem kapott levelet, amit fellebbezhetett volna

Kérem Önöket, segítsenek, hogy most mi a teendő, hogyan készüljön fel erre a nevetséges tárgyalásra. Mivel bizonyítsa, hogy nyilvánvalóan nem ő az elkövető. Nyugdíjszelvény, ház tehermentes tulajdoni lap? Vagy egyszerűen csak kérje meg a bíróságot, hogy a rendőr, aki állítólag akkor intézkedett, mivel, milyen igazolvány, vagy mi alapján azonosította őt? A móri bírósági ítélet után már sajna mindent el tudok képzelni, hogy valaki bemond egy nevet és azt másnap viszik akasztani. Jó, tudom, ez durva, de fel vagyok háborodva. Mire készüljön Édesapám? 55 évet becsülettel végigdolgozott, most is tevékeny, becsületes életet él és valami szemétláda benyögi a nevét és akkor kész?
Kérem, szíveskedjenek tanácsot adni.
Köszönettel,
Kritikus

ObudaFan # 2010.07.15. 17:07

Először érdemes lenne a jegyzőnél betekinteni az iratokba.

Kritikus # 2010.07.15. 20:47

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a tanácsot, megpróbáljuk kideríteni az előzményeket, bár nem szívesen mutatnánk be semmilyen hivatalban Édesapám iratait. Azt gondolom, ha adatbemondás alapján történt az eset, akkor addig jó, amíg nem kerülnek az ügy mellé Édesapám egyéb adatai, amit természetesen az illető nem tudhatott. Remélem, hogy ezzel az idézéssel - amin szerepel ügyszám - betekinthetünk a papírokba. Gondolom, állampolgári joga kikérni az iratokat. Ha többet megtudok, referálok, hátha tényleg egyszerűen elintézhető az ügy. Mindenesetre egy becsületes, munkában megöregedett embernek szereznek pár fájdalmas napot. :(((
Addigis köszönet a figyelméért.
Kritikus

kovacsz # 2010.07.15. 21:21

Amennyiben így van egyben hamis vád az ismeretlen elkövető részéről....

monnyonle! # 2010.07.16. 10:16

A témához lenne nekem is kérdésem tisztelt Szakértő/k/:

A feleségem mintegy 2 éve elvesztette a személyi okmányait. Azonmód bejelentette a rendőrségen, amikor is a helyi Okmányirodába zavarták új iratokat csináltatni. Azóta is az új iratokat használja.

A napokban vért adni mentünk, és a gép egy feleségemmel megegyező nevű, tajszámú, stb. adatú embert hozott föl, nyíregyházi illetőséggel, ahol mi sosem laktunk.

Kérdésem: mivel látható, hogy valaki más használja a feleségem adatait, okmányait, mit tegyünk?

Nem hiszem, hogy a rendőrség rácuppanna a dologra...

kovacsz # 2010.07.16. 17:31

De. Biztosan rácuppanna.

kovacsz # 2010.07.16. 17:32

Ti is rácuppanátok jobban, ha mondjuk még BAR listára is tett volna.

monnyonle! # 2010.07.18. 19:01

Köszi, akkor hétfőn cuppanunk.

Tymy022 # 2010.07.19. 05:53

Kedves ObudaFan!

Először is köszönöm szépen, hogy írt.
Másodszor, ahogy dióhéjban leírtam pénteken, egy elég zűrös ügyről van szó! Konkrétan: az egyik ismerősöm munkanélküli volt, munkát keresett. Az egyik cégtől Pest megyében telefonáltak neki, felkeltette a cég érdeklődését a feltöltött önéletrajza. Az ismerősöm elment a meghallgatásra, és fel is vették titkárnőnek.
Az előző titkárnő helyett ment oda, aki azt mondta, hogy az előző munkahelyére hívták vissza, azért megy el (de ez ne volt igaz, a későbbiek folyamán kiderült)!
Kevesebb mint 2 hét múlva kezdődtek a gondok! Az illetőnek vételi jegyeket kellett kitöltenie mások nevére, amelyre rá kellett írnia a nevüket, szem.ig.számot, lakcímet és adószámot, és még alá is kellett hamisítania az aláírást. A főnöke utasítására, aki nem ismeri el, és más néven mutatkozik be, mert ne az övé a cég! Ellenőrzéskor (hatósági) másnak adja ki magát, és nem is mindig van ott. Az ismerősöm ki akar lépni, de a főnöke addig ne engedi el, amíg ne keres maga helyett valakit, és még akkor sem biztos! De, ahogy őt is belerángatták ebbe az egészbe, ő nem akar senkit! A segítségét szeretném kérni, mivel segíteni szeretnék neki, de nem tudom hogyan! Nem szeretne sem bíróságon, sem máshol (ebből adódóan) kikötni! Kérem segítsen! Köszönöm!

Pysti # 2010.07.19. 06:38

A nevelt lányomtól kicsalták a hitelkártyáját, mely még rá volt ragasztva a papirra azzal, hogy náluk jobb helyen lesz. A lányom nem irta alá, sőt még a PIN kódot sem ismeri. A kártyáját lenullázták, jelentette a rendőrségen, de ott azt mondták neki, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, mert Ő adta oda. Mégegyszer. Nem irta alá, alá hanisitották a nevét. Miért ilyen közömbös a rendőrség? Megjezjem: A csalók ellen eljárás van folyamatban.

monnyonle! # 2010.07.25. 19:07

Kedves Kovacsz, vagy bárki más, aki okos tanácsot tud adni!

Mint írtam, a feleségem elveszítette az összes iratát vagy két éve. Nem sokkal utána valaki vért adott a feleségem nevében, s ezáltal a feleségem bekerült egy másik lakcímmel, de egyébként a valódi adataival a véradó adatbázisba. Gondolom, valaki a véradáskor kapható 500 Ft-os vásárlási utalványért végezte el ezt a tortúrát.
A dolog néhány napja jutott tudomásunkra, amikor a feleségem vért adni ment.

Kovacsz biztatott itt a fórumon, hogy menjünk a rendőrségre, milyen jót nyomoznak majd. Hát nem. Ezt mondta a rendőr:

Személyes adattal való visszaélés bűncselekménye akkor valósul meg, ha azt jogtalan haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelem okozásával valósítják meg. Ebben a esetben, hogy valaki más adatával vért, adott azzal jogtalanul nem szerzett hasznot, és a sértett érdekei ha sérültek is, nem jelentősen, ami fontos kritériuma a bűncselekmény megvalósulásának,így a feljelentést elutasították.

Kérem, ha valaki tud a fentiek elolvasása után valamilyen megoldást a gondunkra, kérem, írjon!

kovacsz # 2010.07.25. 19:40

Tudtommal a véradáskor az eredeti személyi igazoltányt és/vagy a TB kártyát vinni kell, valamint egy nyomtatványt, adatlapot is ki kell tölteni az illető adataival. Namármost a rendőrség bekérhette volna ezen véradási adatlapot abból kiderült volna, hogy valóban milyen adatok, TB kártya (szám szerint) került fehasználásra.
Amennyiben az elveszített iratok felhasználásra kerültek úgy közokirat hamisítás állapítható meg:

274. § (1) Aki
b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

Ebben pedig lehet nyomozni, így amennyiben megszüntették panasz lehetőség van a megszüntetés ellen.

monnyonle! # 2010.07.27. 09:05

Köszönöm a választ, kedves Bölcsem,

a tisztelt tehetségtelen rendőr a személyi adatokkal való visszaélés tényállását próbálta ráhúzni az esetünkre.

Panasszal fogok élni, mert a rendőr nem ismeri még a Btk-t sem, és megpróbálom sugallni neki, hogy nyomozzon a közokirathamisítás miatt.

Még egyszer köszönöm. Szép napot!

cojone # 2012.03.29. 20:48

A lányom 2012 január 30.-án Hollandiában állt munkába. Valamikor február vége felé kapott egy értesítést a Kalocsai Rendőrkapitányságról, hogy az általa 2012. február 16.-án, Budapest VI. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentését, hatáskörben áthelyezték Kalocsára és megindították az eljárást ismeretlen tettes ellen.
Felvettem vele a kapcsolatot, de elmondta, hogy életében nem járt még Kalocsán és nem tudja, hogy miről van szó.
Valamivel később már idézés érkezett Kalocsáról, hogy adott időben jelenjen meg tanúkénti kihallgatáson az ügyében. Ekkor felhívtam a kalocsai kapitányságot, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy a lányom feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki eltulajdonította a személyi igazolványát és lakcímigazoló hatósági igazolványát, valamint készpénzét. Mindez úgy történt, hogy ő a Baja-Kalocsa-Budapest menetrendszerinti autóbusz járaton utazott és Kalocsán leszállt rágyújtani. Közben tűntek el a dolgai.
Időközben kiderült, hogy valaki, ismeretlen személy tette ezt a feljelentést. A feljelentés hivatalos másolatával elment a Budapest VIII. kerületi okmányirodába és ott, miden más igazolás kérése nélkül részére kiállították a két hiányzó okmányt a lányom adataival és az ismeretlen személy fényképével.
Azóta ez a személy több bűncselekményt is elkövetett – tudomásom szerint vagyon- és személy elleni bűncselekményeket, úgy, hogy a lányom adatait használta.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne erre az esetre jogorvoslatot kapni, vagy kihez is kellene fordulni. Fontolgatjuk a vagyoni, illetve a nem vagyoni kártérítés lehetőségét is, de nem tudom, hogy milyen jogszabályi alapon lehetne ezt megtenni?

Véleményem # 2012.03.29. 21:39

cojone

Remélem valaki tud neked itt okosat mondani, vagy valami komoly tájékoztatást.

Ha tényleg ez a helyzet áll fent, én egy ügyvédet javaslok nektek élőben, nem itt a fórumon!

Innét a fórumról nehéz lenne megoldani vagy kiutat találni.

Gabicsek # 2012.03.30. 08:53

Meg kell várni, amíg befejezik a nyomozást és a határozat jogerőssé válik, amiben megállapítják, hogy nem a lányod követte el ezeket a bűncselekményeket.
Ezt követően lehet büntetőeljárást eredményező hamis vád és más bűncselekmények, (esetleg közokirat-hamisítás és közokirattal visszaélés bűntette) miatt eljárást indítani vagy ismeretlen tettes ellen, vagy azon személy ellen, aki ezeket elkövette és az alapügy nyomozás során megállapítást nyer a személye. Ha megállapítják, ki volt az, a rendőrség hivatalból is megindíthatja az eljárást. (meg is szokta indíttatni) Ebben az esetben az illetékes nyomozó ügyészség jár el.
Ugyanis ha a lányod adataival élt vissza különböző bűncselekmények elkövetésekor, ezzel a lányodat vádolja bűncselekménnyel. Ezért a hamis vád. Ha ezek miatt eljárások is indultak a lányod ellen, ettől lesz büntetőeljárást eredményező hamis vád, amit a törvény öt évvel fenyeget.

Goodwitch # 2012.03.30. 11:17

Mondjuk mindehhez szükség lenne arra, hogy előkerüljön az elkövető, mert ha jól értem, még nem tudjuk, hogy mi az igazi neve.


Goodwitch

1kukac # 2012.03.30. 18:41

Sziasztok.
lányom kapott egy levelet amelyben értesítették, hogy egy volt osztálytársa tetten ért lopásnál az ő személyes adatait diktálta be a rendőröknek. Hál istennek lebukott, és hamis vád miatt eljárást indítottak ellene. Tehetünk e még valamilyen pótmagánvádas feljelentést , mert félő, hogy nem okul és ismételten megteszi.Több folyamatban lévő ügye van, de szült 1 gyereket és ejnye bejnyével megúszhatja.Az én gyerekem idegileg kikészült és bele gondolni sem merek mi történt volna ha nem bukik meg a másik lány.

lajcsó # 2012.03.30. 19:45

"Hál istennek lebukott, és hamis vád miatt eljárást indítottak ellene."
Teljesen kerek a történet, nincs semmi tennivalótok. Ha az ügyész vádat emel, akkor nincs helye pótmagánvádnak.

Gabicsek # 2012.03.30. 20:31

Mondjuk mindehhez szükség lenne arra, hogy előkerüljön az elkövető, mert ha jól értem, még nem tudjuk, hogy mi az igazi neve.

Ha az alapügy nyomozása során megállapítják, hogy visszaéltek az iratokkal és más nevében bűncselekményeket követtek el, és az alapügy jogerősen befejeződik, a nyomozó hatóság akkor is megteszi a feljelentést, ha az elkövető ismeretlen maradt. Attól még megáll a büntetőeljárást eredményező hamis vád (és más). Majd a nyomozó ügyészség megpróbálja kideríteni az ismeretlen tettes kilétét.

De itt alapjában ugye két eljárás lehetséges most: Az egyik, hogy a lánya nevében ismeretlen tettes feljelentést tett. A másik ügy pedig, ahol - valószínűleg - ugyanez az ismeretlen tettes bűncselekményeket követett el. Ha ebben a másodikban megállapítják - miután a lányt is kihallgatják -, hogy nem ő követte el a bűncselekményt, vagy elkapják a tettest, vagy nem. Ebben az esetben lesz az, hogy megteszik hamis vád miatt a feljelentést - ahol a lány a sértett -, hátha a nyomozó ügyészség kideríti a tettest. Ha meglenne, dupla siker.

Judit511 # 2016.03.13. 15:24

Tisztelt Fórumozók!

A tanácsukat szeretném kérni a következőekben leírt ügyben. A lakcímemre érkezett már két alkalommal az Intrum Justitia Zrt adósságkezelési osztályáról levél. A címzett édesanyám nagybátyja volt, akinek lakcímem sosem volt bejelentett lakcíme, vagy tartózkodási helye, levelezési címe. A címen lévő ingatlanban sosem volt tulajdonrésze. A címezettel évek óta nem tartjuk a kapcsolatot, beszélő viszonyban sem vagyunk vele, így a leveleket visszapostáztuk a feladónak, valamit írtam nekik egy levelet, hogy a címezett itt nem elérhető, sosem volt itt semmi érdekeltsége. Két ilyen levelet is írtam, erről másolatom van és az ajánlott szelvény.
A napokban édesanyám mégis kapott egy sms-t a fent említett Intrum Justita Zrt-től, hogy adóssága miatt azonnal vegye fel velük a kapcsolatot, de mint kiderült megint a nagybátyját keresték. A telefonszám 13 éve édesanyám telefonszáma, közvetlenül a szolgáltatótól "vett" telefonszám, az évek alatt sosem használta más. Rögzített telefonbeszélgetésen újra elmondtuk, hogy ezen a címen nem érik el az urat akit keresnek és a telefonszám sosem volt az övé.

Arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel a mi címünket és elérhetőségeinket adta meg az üzleti ügyeihez, viszont ide a végrehajtási osztályról küldött levelein kívül más nem érkezett, nem egyeztünk bele, hogy bármi célra felhasználja a címünket vagy telefonszámunkat, nem volt részesedésünk a vállalkozásában. Ebben a formában ez lakcím és telefonszám visszaélésnek minősül? Mit tehetek, hogy a végrehajtási osztály ne nálam keresse továbbra is? Az első levél után felkerestük és megkértük, hogy ne hozzánk küldje a leveleit és jelezze a megfelelő helyeken (ahol leadta), hogy ez nem az ő címe, de úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg. Ha ilyen miatt feljelentem, foglalkoznak az üggyel, vagy mit érek el vele?

Válaszaikat előre is köszönöm!
Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.13. 16:37

Borzasztó... Nem is tudom, hogy bírjátok...

pohicop # 2016.03.13. 22:06

Egy ismerősömmel történt az az eset, hogy eladta az 1.2-es ősrégi Opel corsa autóját. Jogkövető állampolgárként be is sétált az "okmányirodába" leadta az adás-vételit és lezártnak tekintette az ügyletet. Pár évvel később a végrehajtók küldték neki a szebbnél szebb leveleket, hogy parkolási bírság tartozás itt, ott, stb. Megírta a végrehajtónak, hogy az autót eladta, mellékelte az adás vételi másolatát is, kereskedjenek ott akinek eladta. De nem. Szépen a fizetéséből egyszer csak letiltottak egy nagyobb összeget. Nem értve a helyzetet besétált a KEKKH-hoz ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy még ő az autó tulajdonosa. ekkor elképedt, hiszen ő leadta az adás vételit és leigazolta jogszabályoknak megfelelően, hogy semmi köze az autóhoz. Tájékoztatták, hogy rendben, őket ez nem érdekli, mert amíg a tulajdonos le nem jelenit, hogy megvette az autót addig bizony ő marad a tulajdonos a rendszerben és a végrehajtó is őt fogja cseszegetni.

Hát ha ez normális....akkor én vagyok a hüle.
És ha nem ismerném a srácot el sem hinném a történetet. Márpedig ez így van.... Meghökkentő.