Sziasztok!
Nemrég bekopogott hozzám a rendőrség, hogy az én SIM kártyámmal volt használva egy telefon és az IMEI szám alapján beazonosítottak. Adtak egy házkutatási engedélyt, köpni nyelni nem tudtam. Odaadtam a telefonomat ami természetesen nem az ellopott készülék. Azt mondták, hogy november végén még a lopás napján bele került a kártyám, és behívtak "beszélgetni". Mivel elég régen volt elkezdtem gondolkozni, hogy merre jártam mit csináltam és volt egy olyan eset, hogy egy áruházba mentem megállított egy hapsi hogy olcsón van Samsungja meg Iphone színes kijelzős okos bla bla bla. Eladásra kínált töltővel együtt elég olcsón egy telefont megnéztem működik-e, mert gyakran átverik az embereket. Beletettem a SIM-et, hogy lássam tényleg jó-e bele mindenféle kártya. Nem volt valami gyors és észrevettem h jó karcos is, uh végül megnézegettem ugyan, de nem vettem meg, otthagytam az illetőt. Ha elmondom a rendőrségen mi történt milyen büntetésre számíthatok? Köszönöm a válaszotokat.
Elhagyott mobiltelefon
Kedves Havas1989!
Ha valóban így történt, akkor természetesen semmit nem kaphat. Ha valóban így történt...
Azonban nagyon nem mindegy, hogy mit mond majd jegyzőkönyvbe, mert lehet, hogy könnyen igazolható, vagy éppen könnyen cáfolható lesz... (Utóbbi esetben sok jó nem várható.)
Üdvözlettel: Agent Cooper
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
Sziasztok kiesett a zsebemből a telefonom a taxiban,és vissza hívtuk a taxist de nem adta vissza.és rá akartunk csörgetni a telefonra de a taxis azt mondta hogy ne csörgesse meg és innen tudjuk hogy a taxiba esett ki meg hogy a taxiba telefonáltam és be tettem a zsebembe,és onnan meg ki csúszott.Azt szeretném még kérdezni hogy meglehet találni IMEI szám alapján?Ha igen akkor segítsetek megírni a feljelentést.Mert nagyon kéne a telefon!
Romániában hagytam el Szatmárnémetiben Batizon az Abatorului 1/B utcában,és meg van minden papírja szerződés,vásárlási bizonylat.A telefont 2013.12.24. délután-este felé esett ki a zsebemből.Kérlek segítsetek. =D
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni ,úgy szintén mobil telefon ügyben. A fiam a Pannónia fesztiválon van. Hívott , hogy csúnyán felöntött a garatra a barátaival és nem tudja , hogy el lopták vagy elhagyta e a mobilját.A rendőrségen feljelentést tett , mert a személyes íratai is el tűntek.Gyakorlatilag mindene még a tartalék ruhája is. A lényeg az , hogy a rendőrök még az IMEI számát sem írták fel a telefonnak , mondván , hogy erre csak akkor lesz szükség , ha meg alapozott a lopás gyanúja. Mit lehet ilyenkor csinálni?
Sajnos ez van...
Mivel szabálysértés, bűncselekmény sem történt, csak egy részeg hagyta el a cuccait így érdemben nem fognak vele foglalkozni. Ha ügyet is indítanak akkor 99% hogy eredménytelen lesz.
A telefont a szolgáltatónál le kell tiltatni, a személyes okmányokból pedig újat csináltatni...
Felvették a rendőrségi jegyzőkönyvet, így most elvileg ideiglenes számon van az ügy (ezt onnan tudod, hogy az ügyszámnál 2014.id-re végződik), 3 napon belül a rendőrségnek döntenie kell a büntetőeljárás megindításáról, ekkor majd kiszignálják az ügyet egy előadóra. Majd az előadónak lenne célszerű megküldeni az IMEI számot.
Mivel nem lehet tudni, hogy mi van a rendőrségi jegyzőkönyvben, így szerintem nem lehet csak simán állást foglalni abban, hogy indult-e eljárás, és ha igen, akkor milyen.
Ha valószínűsíthető a feljelentésből, hogy eltulajdonították az iratokat, akkor okirattal visszaélés miatt is indulhat büntetőeljárás.
Gyakorlatilag előfordulhat az is, hogy a rendőrség elutasítja a feljelentést, arra hivatkozik, hogy a fiad elhagyta a dolgait, így nem indítanak büntetőeljárást, ezzel így nem romlik a közbiztonsági statisztika. A lényeg, hogy mindenképpen legyen nyoma, hogy az iratai már nincsenek meg.
Nem kell annyit inni.
Sziasztok!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni:
Vasárnap hajnali 3:12 órakor ellopták a kocsimból a táskámat, amelyben benne volt a telefonom (98.000 Ft)
valamint a pénztárcám (370 Ft) és az össze iratom (kb. 15-20 ezer Ft) erről az esetről kamera felvétel is készült, mert pont egy kamera alatt parkoltunk az autóval, a kamera felvételen jól látszik mind a két elkövető arca, és maga a bűntény is ahogy benyúlnak az ablakon, és elveszik a táskát az ülésről, mindeközben én a csomagtartóból pakoltam ki egy kollégámmal, láttuk is , hogy a pár elhalad mellettünk, de nem gondoltam volna, hogy, ezt megteszik, a bűncselekmény után 5 perccel észre is vettem, hogy eltűnt a telefonom, egy darabig csörgettük, és ki is csörgött aztán kikapcsolta a telefont az elkövető, keresgéltük hátha megtaláljuk őket mert megnéztük a kamera felvételt azután, hogy 15 perc keresgélés után se láttuk meg őket sehol rendőrt hívtam, akik 40 percen belül ki is értek, bejelentést tettem, azóta még semmi nem történt, előadója sincs az ügyemnek.
Az első kérdésem az lenne, hogy ez normális-e hogy két napig semmit nem tesznek egy üggyel. A mésodik kérdésem, az, hogy a telefonomban van egy beépített lenyomozó program, ami működésbe lép amint a telefont bekapcsolják és szinkronizálják bármilyen SIM kártyával, ez meg is történt láttam, hogy az utolsó aktív bejelentkezésem ma volt (kedd 07.22) felhívtam a rendőrséget, hogy csókolom, arra lenék kíváncsi, hogy lehetséges lenne-e egy gyorsított eljárás amivel bemérik a telefonomat IMEI szám alapján (amit már elküldtem nekik a bejelentés napján), azt mondták, hogy ez nem lehetséges, amit én meg is értek, mert nyilván vannak jogi akadályai, a telefon lekövetésnek. esetleg meg tudnátok mondani, hogy mennyi idő amíg ezt lenyomozhatják/lenyomozzák?
És a harmadik, ami pusztán kíváncsiság, érdemes-e elkérnem a felvételt és feltöltenem az internetre különböző fórumokra (tolvajkergetők stb?)
köszönettel:
Alex
Kedves harcicucu!
A rendőrség működése egy sok ismeretlenes egyenlet. Amennyiben az indítványait írásban teszi meg, abban az esetben még van rá esély, hogy érdemi lépés is történik az ügyében.
Üdvözlettel: Agent Cooper
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
harcicucu
A kamerafelvétel közzétételének a magán akciója jónak hangzik, de azért okosan kell bánni az ilyennel is...
A rendőrség lépéseire nem mindig van logikus magyarázat.
Kedves Fórumtársak!
A történetünk a következő:
Az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontban a tulajdonos ráeszmélt, hogy nincs meg a [viszonylag nagyértékű] telefonja.
Emlékei szerint utoljára az áruház mosdójában vette elő, nagy valószínűséggel ott hagyhatta el.
Amikor észleltük, hogy nincs meg a telefon, azonnal visszarohantunk, de már hűlt helye volt. Hívtuk is egyből, de már ki is volt kapcsolva.
Mindez az elhagyás pillanatától számított 10-15 percen belül.
Láthatóan semmi esély nincs arra, hogy a "becsületes" megtaláló vissza akarná adni.
Mindenképpen meg kell várni a nyolc napot a feljelentéssel? Addig nem lehet valamiképpen elérni, hogy utánanézzenek a telefonnak?
Előre is köszönjük a segítséget!
Miért kell várni 8 napot?
Mert addig nem történt bűncselekmény.
Aha. Nagyon Életszerű.
Mint a mellékelt ábra mutatja: de, igen, történt.
Az élet időnként nem vesz tudomást a jogi csűrcsavarásról.
Én egyébként rögvest megtenném a feljelentést, azzal, hogy 9 napja lopták el. Aztán ha lekérik a cellainformációt - már ha egyáltalán bekapcsolják még - úgyis a jelenlegi pozíciót van értelme kutatni, most meg már úgy is el van lopva.
Cellainfóban nem csak telefonszám van, hanem IMEI is, tehát technikailag megközelíthető lenne a készülék, még ha sim kártya nélkül működtetik is. Valójában nem fog a TEK rámozdulni az esetre, a telefon soha nem lesz meg, kár a gőzért.
A következő nagyértékű telefonhoz vásárolni kellene olyan készülékbiztosítást is, ami kiterjed elvesztésre.
Lopásról szó sincs. Az azonnal bűncselekmény lenne. De ez jogtalan elsajátítás.
Így van, ez jogtalan elsajátítás, és a "becsületes megtalálónak" 8 napja van, hogy leadja a "talált" tárgyat.
Mindaddig jogilag nem történt bűncselekmény, tehát nem fognak nyomozni az ügyben.
Egyébként az hogy a telefon "viszonylag nagyértékű" nem sokat nyom a latban. Ugyanis a gyakorlat szerint HASZNÁLT volt, ami eleve kb. 50% -os értéket képvisel a nyomozásban, DE
- nem volt vele töltő (csökkenti az árat)
- nem volt vele doboz, papírok, stb. (csökkenti az árat)
- ha volt benne nem gyári tartozékként memóriakártya az növelheti az értéket, de általában arra törekednek, hogy 49.500 Ft-ra értékeljék, mert akkor
nem bűncselekmény......
Üdv:
Dr. Jégember
Köszönöm, jó tippet kaptam. Ezentúl minden héten 1 hétre "kölcsönveszek" egy telefont, amit a 7.napon visszaadok és még csak sáros sem leszek.
efi, te tényleg ilyen egyszerű vagy?
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Nem, kifejezetten értelmes. De hivatásos demagóg, és még élvezi is.
Sherlock
Csak természetes aggályaimat fejeztem ki újfent a naív és életszerűtlen szabályozások garmadája láttán.
A legtöbb szabályozás mennyiségileg csak mázsákban mérhető, ehhez képest a valósággal sokszor köszönőviszonyban sincs.
Azt hittem, hogy 20e-től bűncselekmény.
Ha azt az árat veszem alapul, amit valójában fizettünk érte - külföldről rendelve legálisan, újonnan -, akkor ki lehet még hozni a 49500 körüli értéket.
A készülék hazai bolti árát alapul véve azonban bárhogy számolok, használtan, tartozékok nélkül is többet ér ennél.
Köteles vagyok azt az árat beírni, ami a számlán áll, vagy figyelembe vehetem-e, hogy jellemzően ennél jóval többe kerül a készülék?
halmaiZ
Bejelentheti a rendőrségnek akár azonnal is. Kérdés mennyire foglalkoznak vele... de legalább nyoma lesz.
Cella infókat és egyéb módszereket ilyen esetben nem használnak. IMEI szám alapján körözik a készüléket majd... ( nem valószínű, hogy ez meg lesz... az esélye elég kicsi. Nagyobb értékű okos telefon, de főleg iPhone esetében vannak ezek a nyomkövető rendszerek, ha az alapján van jelzés vagy bemérhető az iCloud segítségével akkor rámozdul a hatóság és még keresi is akár )
Mondhatja az eredeti árat, azt veszik majd alapul első körben aztán kiszámolják a használt értékét is.
Hogy lehet valamit csak IMEI alapján körözni?
Ha igazoltatnak az utcán mert szemeteltem, akkor mellékesen elkérik a telefont is, hátha? 1:10 millióhoz.
efi99
A példa nem tűnik életszerűnek, de amúgy bármikor lehet így.
Az arány is ilyen kb. ezért írtam, hogy nem valószínű, hogy a telefont így megtalálják.
AZ IMEI szám alapján körözik a telefont, elméletileg ez az egyedi azonosítója...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02