Mit tegyek?


szajbertattila # 2004.10.17. 15:36

sok sikert - és jó döntést

Nick Name # 2004.10.17. 15:29

Bár én a polgári joghoz nem értek, de szerintem a bűncselekmény elévülése csak azt jelenti, hogy azért az elkövető nem büntethető, nem pedig azt, hogy a bűncselekmény egyéb következményei is semmissé válnak.


Nick Name

hotdog # 2004.10.17. 14:11

Kedves Szajbertattila!

Köszönöm a hozzászólást. Természetesen tudom, hogy mit akarok és ügyvéddel fogom végigcsinálni. Mindössze egy kérdésre szerettem volna választ kapni, hogy hogyan válaszoljam meg a 8 napos határidőn belül a tértivevényes levelet, melyet egy áltulajdonos írt, aki mellesleg ügyvéd.
Azt meg nem nevezném nyavajgásnak, hogy egy ügyvéd okirathamisítást és csalást követ el, még 10 év távlatában sem. Köszi.
hotdog

szajbertattila # 2004.10.17. 12:11

Szia,

szerintem azt kell eldöntened, hogy meg akarod -e szerezni valahogy az egész ingatlant, vagy legalább annak a felét, tulajdonostárs akarsz -e maradni 1/4 részben vagy el akarod adni a saját részedet.

Ha meg akarod szerezni a tesód 1/4 részét (így lenne a fele a tied) - akkor azért fizetni kell, és ebből lehetne lépni egy olyat is, hogy a fennmaradó 1/2 részt szereznéd meg - de ehhez is pénz kell, viszont akkor van egy célod, ami felé hajatasz: azt akarod, hogy az egész a tied legyen. Erre lehet megoldást is találni: tulajdonközösség megszüntetését léehet kérni, aminek az lenne a módja, hogy te váltod magadhoz a többiek tuéajdoni hányadát. Ebben az esetben a testvéred eladott 1/4 részének értékén el lehet vitatkozni, hogy azt az elővásárlási jog kikerülése miatt milyen összegben váltsd magadhoz (van néhény dolog, amivel próbálkozni lehetne).

Lehet, hogy most nincsen pénzed erre, vagy csak egyszerűen nem akarsz több tuléajdoni hányadot - akkor nem kell csinélni semmit.

És lehet az is, hogy ki akarsz szálni a tulajdonközöüsségből, és el akarod adni a részed mondjuk a tulajdonostárs bérlőnek - akkor is lehet lkérni a tudlajonközösség megszüntetést oly módon, hogy a másik váltsa magához a te tulajdoni hányadod a mai áron.

De egyet nem célszerű csinálni: nyavalogni azon, hogy téged nem kérdeztek meg tíz éve - de amúgy nem akarod se megvenni a másik részét, se eladni a saját részed. Ezért azt javaslom, hogy

  1. döntsd el, hogy mit szeretnél a házzal és annak megfelelően válassz valami stratágiát,
  2. menj el egy ügyvédhez, aki segít végigvinni a dolgot a többiekkel szemben és a bíróságon is, ha úgy alakul.

Egy ilyen ügyet ugyanis a netről nem lehet lekormányozni. Tapasztalatom szerint annak nincs jó vége, hogy egy konkrét lépéseket igénylő ügyben azt általad megszűrt (jóhiszeműen ugyan, de mégiscsak megszűrt) infok alapjén valaki mondja a netről, hogy mit kellene tenni, te azt próbálod megérteni valahogy, és az újraszűrt tanács alapján teszel majd valamit, amit jónak gondolsz - megintcsak teljesen jóhiszeműen. Ennél jobb, ha valakire rábízod az ügyed, aki majd segít megoldani...

Szerintem ezt tedd, ha meg akarod szerezni az ingatlant, vagy ha el akarod adni a részed... Ha egyiket sem akarod, akkor felejtsd el a történetet, és ne csinélj semmit.

hotdog # 2004.10.17. 10:13

Íme a teljes sztori:

Édesapám 1990-ben elhunyt. Vidéki házát hárman örököltük meg, 1/2 részben második felesége, 1/4 -1/4 részben féltestvérem és én. Az özvegy javára haszonélvezeti jog lett bejegyezve. A házat apám egyik ismerőse, aki ügyvéd, bérbe vette. A bérleti díjból nem kértem semmit. A bérlővel megállapodtam, hogy az akkor még kiskorú féltestvérem támogatására részemet adja oda az apám özvegyének. Az ingatlannal ezek tisztázása után nem foglalkoztam, de évente fizettem a kommunális adó rám eső részét. A bérlővel ritkán találkoztam, akkor ő mindig tájékoztatott, hogy minden rendben van. Akkoriban apám özvegye egy ízben szóban felvetette, hogy el akarja adni a részét, erre én szóban jeleztem, hogy ha aktuális lesz, igényt tartok rá és élnék elővásárlási jogommal. Azóta 10 év telt el. A napokban telefonon megkeresett a bérlő és jelezte, hogy a fél ingatlant már megvette és jó lenne, ha lemondanék a féltestvérem 1/4 részére eső elővásárlási jogomról, mert azt is megvenné. Közöltem vele, hogy nem kívánok lemondani elővásárlási jogomról, mint ahogy soha nem is mondtam le. Erre ő megfenyegetett, hogy beperel és a bíróság neki fog igazat adni, mert nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkezik. Mivel meglepődtem az ő tulajdonosi mivoltán, elballagtam a földhivatalba és iratbetekintést kértem az ingatlan iratanyagába. Az iratokból tudtam meg,hogy az özvegy eladta az ingatlan 1/2 részét a bérlőnek 1994-ben. Megtaláltam az adás-vételi szerződést és azt a papírt is amiben lemondtam az elővásárlási jogomról csak az aláírás nem stimmelt mivel nem én írtam alá. Az iratokról hiteles másolatokat készíttettem . A Földhivatal elsőre nem jegyezte be a tulajdonjogot, elutasította azt, felszólította a vevőt az én lemondó nyilatkozatom vagy az erre felszólító levél tértivevényének beadására( 1995 júniusi dátum). Néhány nappal későbbi dátummal került beadásra a szükséges lemondó nyilatkozat a vevő által, ( erről külön irat is van) de hamis aláírással. A lemondó nyilatkozat nem volt ügyvéd álatal ellenjegyezve és ennek ellenére a földhivatal elfogadta azt. A Földhivatal az adás-vételről hozott határozatból nekem egy példányt sem küldött, ez a határozat alján is látható, nem szerepelek a "kapják még" sorban sem. Így erről az ügyletről semmit nem tudtam a mai napig. Hivatalos iratot máig nem kaptam erről.

Tegnapelőtt (okt.15), pénteken kaptam egy tértivevényes levelet ettől a magát 1/2 részben tulajdonosnak valló egyéntől (korábbi bérlő), melyben a féltestvéremmel közösen felszólítanak, hogy 8 napon belül mondjak le az 1/4 részre vonatkozó elővásárlási jogomról, mert ha nem reagálok, azt lemondásnak tekintik. Nem tudom, hogy erre mit válaszoljak, mert úgy érzem ellenem akarják fordítani. Tulajdonostársak között ugyanis nincs elővételi jog. Valami más lehet a dolog mögött. Amennyiben sima választ adok nekik, elfogadom az 1/2 rész tulajdonosát tulajdonostársnak. Ez azonban egy törvénytelen ügylet eredménye, nem akarom annyiban hagyni. Kinek válaszoljak? Elég-e ha a féltestvéremnek írom meg a nyilatkozatot, nem akarok kicsúszni a 8 napos határidőből és fenntartom jogaimat.

A napokban küldött felszólító levélen lévő aláírásból kitűnik, hogy ugyanaz a személy írta alá anno helyettem az elővásárlási jogról való lemondó nyilatkozatot. ( az azonosság laikus szemnek is nyilvánvaló).
Köszön előre is a segítségeteket!