Kirendelt védő


Agent Cooper # 2013.10.24. 08:53

Kedves tattoo71!

Lefolytatható, amennyiben az eljárásban védő részvétele nem kötelező. Egyébiránt bármikor meghatalmazhat ügyvédet.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

tattoo71 # 2013.10.22. 14:50

AZ LENNE A KERDESM;HOGY HA NINCS KIRENDELT ÜGYVED AKKOR IS LEFOJTATHATO EGY TARGYALÄS

Bobba # 2013.10.21. 09:18

ja és még egy kérdés, a rágalmazás megállja a helyét, ha az esetleg egy 5 éves gyerek előtt történt (aki amúgy a ráugráló kutyától sírt, tehát valószínű hgoy oda sem figyelt)???
mert a rágalmazás abban áll, hogy az elmondása szerint "faszszopó kurvának" nevezte, de úgy olvastam, hogy a rágalmazás attól rágalmazás hogy mások előtt történik...

Bobba # 2013.10.21. 09:16

Köszönöm, én is erre gondoltam. A kirendelt védő nem elérhető a mobilján sem, tehát azt sem tudjuk hogy ott lesz-e.
Azt még esetleg megkérdezhetem, hogy a tárgyaláson bent van a sértett, meg az ő tanúja is? (a tanúja az élettársa, aki könnyű testi sértés címen, meg zaklatás, rágalmazás magánindítvánnyal élt)
Lehet esetleg kérni valamilyen indokkal,hogy az élettársa ne legyen bent?

ObudaFan # 2013.10.21. 08:50

A párod írja le előre az ellentmondásokat, aztán olvassa fel, az csak menni fog ilyen szituációban is. És még jobb, ha úgy írja le, hogy be is tudja adni, mert akkor a jegyzőkönyvezéssel sem lesz gond.

Bobba # 2013.10.21. 08:46

Sziasztok! nagyon sos kérdésem lenne. Páromnak holnap lesz az első tárgyalása, súlyos testi sértés ügyben. Az eset majd 3 éve történt egy családi verekedés, amit egyébként a sértett is elismert vallomásában, hogy ő ütött először (nem is akármivel, egy fadeszkával hátulról), majd mégis ő ment el feljelentést tenni, úgyhogy azt sem értjük, hogy jutott idáig a dolog. Páromnak a sérüléséről nincs orvosi papírja, mivel bordasérülése volt, arról meg tudta, hogy úgysem tudnak segíteni, és neki esze ágában sem lett volna a testvérét feljelenteni, tehát látlelethez sem kellett. A feljelentésről fél évvel (!!!) az eset után értesült idézés formájában, így esélye sem volt a sérüléseit igazolni. Kértünk kirendelt védőt, vele egyszer találkoztunk (június elején, mert eredetileg júni 13-ra volt kitűzve a tárgyalás, de összeférhetetlenség miatt cserélték a bírót, így eltolódott holnapra). A kirendelt védő már akkor sem mutatott túl nagy érdeklődést az iránt, hogy harciasan védje páromat, ő úgy tűnt kiegyezik a közmunkával és pénzbírsággal. Mi nem. Tele vannak ellentmondásokkal a sértett és élettársa vallomásai, és nem úgy tűnik mint aki ezekre rámozdul. Mi viszont szeretnénk elérni, hgoy bizony mentsék fel páromat, min. bizonyíték hiányában, vagy legrosszabb esetben egy megrovással kiegyeznénk. Sem közmunkát, sem pénzbírságot nem akarunk. (most született egy gyermekünk, úgyhogy a pénzt van hova rakni...). Bár holnapra van kitűzve a tárgyalás, a védő még nem jelentkezett, hogy bármit talált volna, vagy egyáltalán hogy mire számítsunk? Ráadásul közölte, hogy páromnak kell elmondania az ellentmondásokat is, mi viszont pont azért kértünk védőt, mert ő ideges lesz, és nem fogja tudni megfelelően elmondani. Én el tudnám, de úgy tudom, erre nincs lehetőség, hgoy én "védjem". Ez esetben mi a teendő??? Nem akarom, hogy páromat azért ítéljék el, mert a kirendelt védő nem akar ezen dolgozni!!!!
Légyszi sos valami választ!!!

ObudaFan # 2013.03.18. 14:53

Így már nem parttalan, de ebből sem következik, hogy a nyomozás során a gyanúsított kérésére kötelező lenne a védő jelenléte. Ez ugyanolyan általános szabály, mint mondjuk a Be. 5. §.

Dr.Attika # 2013.03.18. 14:48

1993. évi XXXI. törvény

az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény és az ahhoz tartozó nyolc kiegészítő jegyzőkönyv kihirdetéséről1

6. Cikk - Tisztességes tárgyaláshoz való jog

...
3. Minden bűncselekménnyel gyanúsított személynek joga van - legalább - arra, hogy
....

  1. rendelkezzék a védekezésének előkészítéséhez szükséges idővel és eszközökkel;
  2. személyesen, vagy az általa választott védő segítségével védekezhessék, .....

Így már talán nem annyira parttalan a nemzetközi egyezményekre hivatkozás.

Hozzászólásod második részével maradéktalanul egyet értek.

ObudaFan # 2013.03.18. 14:12

Kérni bármit lehet, de a hatóság nem fog intézkedni az iránt, hogy a védő jelen is legyen, és ha vallomást tesz a gyanúsított, akkor az felhasználható lesz. Az egyetlen eset, amikor nem felhasználható a tanúvallomás, az, ha a nyomozó hatóság a védőt nem értesíti kellő időben a kihallgatás helyéről, idejéről (IV/3411/2012. sz. AB határozat).

A védőnek a Be. szerint kötelessége a lehető leghamarabb a kapcsolatot felvenni a védencével. És ha a védence érdekeit az szolgálja, hogy jelen legyen, akkor kérésre is, vagy kérés nélkül is el kellene mennie a kihallgatásra, de ha nem teszi, annak legfeljebb annyi következménye lehet(ne, ha lenne), hogy fegyelmi eljárás indul ellene, de a büntetőeljárást érdemben ez nem fogja befolyásolna.

wers # 2013.03.18. 14:05

ha az idézés gyanusítottként szól, akkor előre kérheti kirendelt védő jelenlétét? És ilyenkor a védőnek nem illenék felvenni a kapcsolatot védencével?

ObudaFan # 2013.03.18. 13:57

A Be. 5. § általánosan szól a védelemhez fűződő jogról, ahogy az Alaptörvény is. A "vonatkozó nemzetközi egyezmények" hivatkozás meg egy kicsit parttalan. A Be-ben nincs olyan rendelkezés (te sem tudtál ilyet idézni), ami alapján az épp kihallgatott gyanúsított el tudná érni, hogy jöjjön egy védő. Azt teheti, hogy nem tesz vallomást.
(Egyébként a IV/3411/2012. sz. AB határozat maga is arra a következtetésre jut, amire én.)

Dr.Attika # 2013.03.18. 13:44

Már hogyne lenne kötelező a védő idézése, ha azt a terhelt kéri nyomozati szakban is. lsd. Be.5.§ és a hozzáfűzött kommentárt valamint az Alaptörvény XXVIII. cikk. valamint a vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

xita # 2013.03.18. 13:26

wers
Nem volt, külön iratismertetési jegyzőkönyvet irt alá.
Nem figyelmeztetett a kihallgatást végző.

wers # 2013.03.18. 12:09

nem mindig az a gyanúsított érdeke, hogy ne tegyen vallomást.

És erre valo az ügyvéd, hogy felhívja rá a figyelmet.

ObudaFan # 2013.03.18. 12:06

Sajnos, nyomozati szakban ha kéred sem kötelező. Azt persze megteheted, hogy amíg nem lesz jelen, addig nem teszel vallomást. Csak - a közhiedelemmel ellentétben - nem mindig az a gyanúsított érdeke, hogy ne tegyen vallomást.

wers # 2013.03.18. 11:54

(„magamtól honnan tudhatom...?)
Mondjuk onnan, hogy kihallgató tiszt ezt közli veled, és megkérdezi, hogy kérsz új időpontot, vagy folytatod-e védő jelenléte nélkül.
De ahogy kiolvasom az írásodból, a jegyzőkönyv szerint ott volt, utólag írta alá. (megjegyzem, ahogy ismerteted az ügyvédet, lehet lennél vele sem előrébb)

Dr.Attika # 2013.03.18. 11:35

Kérni kellett volna, mert csak akkor kötelező. A tárgyaláson már kötelező a védőnek megjelennie, ha a védelem is kötelező, mint jelen esetben.

xita # 2013.03.18. 11:21

DrAttika,

őszintén szólva, nem tudom, hogy kérni kellet volna-e vagy kötelező?

A gyanúsításkor közölt büntetési tétel 5 év felett van.

Szóval: kérni kellett volna vagy kötelező?
(magamtól honnan tudhatom...?)

Egyjogász # 2013.03.18. 10:13

A rendőrökön kívül szerintem már csak a kirendelt védőt zavarja jobban ha jelen kell lennie..:))

Egy ismerős mesélte egyszer, hogy a kirendelt védője az egész iratismertetés alatt egy másik ügy aktáját olvasgatta, majd amikor vége lett az iratismertetésnek olyan sietve robogott el, hogy még köszönni is elfelejtett...:))

Persze...nemrégiben voltam egy másodfokú tárgyaláson, az előadó bíró meglehetősen bő lére eresztett előadása alatt a másik két bíró ott is más ügyek aktáit olvasgatták...(a mi ügyünk aktáját biztos nem, mert az az előadó bíró előtt volt).

De legalább hasznosan foglalták el magukat, ügyvéd ismerős mesélte, hogy vele előfordult, hogy a tanácselnök az előadó bíró monoton darálása alatt nemes egyszerűséggel bealudt...:))

Dr.Attika # 2013.03.18. 09:43

Kérni kellett volna, hogy a védő legyen jelen. Ebben az esetben oda kellett volna rendelni őt. Nyilván ezt a nyomozók elmondták,nem? ( A kérdés költői, mert nem szokták. Egy "szarkeverő" ügyvéd jelenléte nyilván nem kívánatos a nyomozók részéről.)

xita # 2013.03.18. 09:28

Na jó, de az milyen dolog, hogy Budapestről lehívnak Kecskemétre gyanúsítotti kihallgatásra, közlik, hogy kirendeltek mellém egy védőt. A védő nincs jelen sem a kihallgatáson, sem a kihallgatást rögtön követő iratismertetésen, hanem amikor én már visszaérek Budapestre, akkor sétál be aláírní a jegyzőkönyvet.
Megjegyzem, mindeközben sem telefonos, sem semmilyen kontaktus közöttünk nincsen.
Aztán még az is kiderül, hogy az iratismertetési jegyzőkönyvben kéri a megbízása alóli felmentést.

Dr.Attika # 2013.03.18. 09:21

Büntetés-végrehajtási Intézetben még védőként is a be-kijutás legalább egy óra. Ha "piros riasztás" van, akkor még több is lehet. Ha a sérült folyosó nyitó kártyákat is figyelembe vesszük további egy óra is számításba jöhet.

pappcs # 2013.03.18. 09:09

Azt még tegyük hozzá, hogy BV ben fogva tartott esetén 1500 forint a díj óránként... nevetséges.

ObudaFan # 2013.03.18. 09:05

A védő köteles

  1. a terhelttel a kapcsolatot késedelem nélkül felvenni,
  2. a terhelt érdekében minden törvényes védekezési eszközt és módot kellő időben felhasználni,
  3. a terheltet a védekezés törvényes eszközeiről felvilágosítani, a jogairól tájékoztatni,
  4. a terheltet mentő, illetőleg a felelősségét enyhítő tények felderítését szorgalmazni,

e)akadályoztatása esetén - előre nem ismert elháríthatatlan akadály felmerülése kivételével - helyettesítéséről gondoskodni, amennyiben az eljárási cselekményen védő részvétele kötelező,

  1. az akadályoztatás tényéről - ha ez lehetséges - az eljárást folytató bíróságot, ügyészt, illetőleg nyomozó hatóságot az eljárási cselekmény megkezdése előtt értesíteni, amennyiben az eljárási cselekményen védő részvétele kötelező és előre nem ismert elháríthatatlan akadály miatt helyettesítéséről nem tud gondoskodni.
oriontronic # 2013.03.17. 17:04
  • Mennyi az a semmi amit egy kirendelt ügyvéd keres egy ügyön?
  • Mit kell tennie ezért a fizetésért, tehát miben merül ki maga a munka?