Fórum büntetőjog újabb elöl     új hozzászólás


összbüntetés mellé kedvezmény

Szilárd21 # e-mail 2016.06.02. 21:51

:) Hát igen, mindig annyira bonyolultan akarom megfogalmazni a kérdéseimet!

Szóval volt egy első fok tegnap, ahol 4 év kedvezményből kizárás, az ügyvéd szerint és persze szerintem is ez sok, főleg úgy, hogy nincs kedvezmény. Én persze sokkolódtam, és ilyenkor rengetek kérdésen pörög a fejem, és én előre szaladok az időben mindig, hogy mi lesz majd, és hogy mit lehetne tenni! :)
Vissza térve 4 év született elsőfokon, és egy kedvezményből kizárás, az ügyvéd nyilván fellebbez, és másodfokon szeretné ha csökkenne az ítélet, és azt szerettem volna kérdezni, ha ott kizárták tegnap akkor másodfokon is kifogják minden esetben?

Egyébként az összbüntetés az amit sosem tudtam megérteni, sokan kérdeznek azzal kapcsolatba, de sosem tudok segíteni, mert megérteni sem tudom, sajnos.

Itt a téma alján akkor amúgy szintúgy félre értettem mindent, mert esélyt láttam, hogy ha nem is lesz kedvezmény később még mondjuk a büntetés felénél a BV bíró dönthet úgy, hogy ad, vagy hogy az összbüntetés segíthet! Bár tudom álmodozok! :D

Egyébként ilyenkor az ügyvédek abban az esetben ha a válasza, az hogy még kaphat másodfokon kedvezményt, mivel tudnak érvelni, mit tudna tenni, ha tudnak egyáltalán, hogy legyen kedvezmény?

Remélem azért megérti, hogy ilyenkor épp ésszel nehéz gondolkodni, és lehet hülyeségeket is beképzel az ember, ezért fordultam segítségért! :) Hogy világosan lássak és ne képzelődjek! :D

folyami géb # e-mail 2016.06.03. 05:57

Oké Szilárd, pont azért írtam, mert te jól és világosan szoktál kérdezni!

Szóval: a feltételesből való kizárás egy olyan műfaj, amiben a bírónak sok szerepe nincs. Van négy feltétele a Btk.-ban, plusz egy a Bv.tv.-ben, ha azok közül akár egy megvalósul, akkor kötelező kizárni, ha nem, akkor nem zárhatja ki akkor sem, ha nagyon szeretné. Tehát másodfokon akkor változhat meg a kizárás, hogy ha téves volt, azaz a bíró tévesen állapította meg, hogy a feltétel fennáll. Viszont csak úgy, például méltányosságból nem lehet megváltoztatni.

Tehát, ha mondjuk azért zárják ki, mert többszörös visszaeső és fegyházat kapott, akkor másodfokon mellőzni kell, ha

 • valójában nem többszörös visszaeső, vagy
 • másodfokon nem fegyházat kap.

De úgy,hogy marad a többszörös visszaesés, marad a fegyház, úgy nem lehet csak a kizárást mellőzni.

És persze a kizárást a BV bíró nem írhatja felül. Összbüntetésnél meg oda kell figyelni, és mivel ha egy ítéletben ki van zárva a kedvezményből, akkor az összbüntetésben is ki lesz zárva az egészből, ezért ha rosszabbul jár, akkor nem kell kérni vagy hozzájárulni az összbüntetésbe foglaláshoz.

Szilárd21 # e-mail 2016.06.03. 10:26
 1. pont miatt lett :(
folyami géb # e-mail 2016.06.03. 14:00

Hát akkor úgy kerülhető el, ha derül: az elkövetéskor nem volt még nem teljes egészében végrehajtott szabadságvesztése. Egyébként nem.

Szilárd21 # e-mail 2016.06.03. 20:32

Hülye kérdés lesz ismét! :) Ezalatt mit ért pontosan?
Mert lehet a fogalmakkal nem vagyok tisztában, és megint az én elképzelésem felé húzok! :)

"még nem teljes egészében végrehajtott"

Röviden egy élet út, pontos dátumokat nem tudok.

 1. Fiatalkorban elkövetett botlás - felfüggesztett
 2. Csalás ítélet - hozzá adva a 1) felfüggesztett
 3. Csalások (3 db halmazatban) ebből 1 ítélet után elkövetve, de börtönbe még nem volt soha
 4. Előzetesbe került mert ugye ott már nem nézték, el hogy elkövetett még valamit
 5. 2 hónap előzetesben mert a 2) csalás ítéletet megkezdte leülni
 6. Folyamatban a mostani agyrém elsőfok megvolt

Az én értelmezésemben, arra utal, hogy mivel még sosem volt börtönben mielőtt elkövette a 3) csalást így nem mondható többszörös visszaesőnek?
Mert én találtam erről egy érdekes irományt a Börtönügyi szemlében, ahol a visszaesést úgy fogalmazzák meg, hogy azok az emberek akiken a BV azelőtt nem tudott javítani, és szabadulásuk után ismét elkövettek valamit, de rajtunk a BV segíteni sem tudott, mert az elkövetések elött sosem volt börtön max ítélet! :)

"– valamelyest ellensúlyozza az a tény, hogy a
jogalkotó (illetve felhatalmazása alapján a jogalkalmazó) olyan esetekben zárja ki
a kedvezmény lehetőségét, ahol megállapítható, hogy az elkövető kezelhetetlen, a
szocializációjára való törekvések eleve kudarcra vannak ítélve, vagyis azon elítéltek
tartoznak ide, akikkel a büntetés-végrehajtási szervezet sem tud mit kezdeni,
megjavításukra eszköztelen. Ezért a társadalom védelme érdekében a lehető leghosszabb
és legmagasabb szintű izolációjuk indokolt"

folyami géb # e-mail 2016.06.04. 07:57

Na, akkor már értem, miért írtál korábban két, ellentétesnek látszó dolgot. Itt nem a visszaesés miatt történt a kizárás!

A feltételes kizárásának a Btk.-ban az alábbi 4 esete szerepel.

38. § 4) bekezdés: Nem bocsátható feltételes szabadságra

 1. a többszörös visszaeső, ha a szabadságvesztést fegyház fokozatban kell végrehajtani,
 2. az erőszakos többszörös visszaeső,
 3. aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
 4. akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi, határozott ideig tartó végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése vagy a végrehajthatóság megszűnése előtt követett el.

Te mondtad, hogy a kizárásra a d) pont miatt került sor, és ez összhangban is van azzal, hogy az előző posztod 3. pontja szerint az elítélt az egyik cselekményét a korább ítélet után, de a börtönbe való bevonulása előtt, ebből következően szükségszerűen a korábbi büntetés végrehajtásnak befejezése előtt követte el.

Ami pedig a Börtönügyi Szemlében megjelent cikket illeti, ebből is látszik, hogy a hasonló okoskodások során mindig nagyon óvatosnak kell(ene) lenni.

Szilárd21 # e-mail 2016.06.04. 08:03

Nagyon szépen köszönöm a segítségét és persze a türelmét! :)))

tyller # e-mail 2016.06.10. 11:51

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy a bátyám összbüntetésben kapott 5 év 8 hónap fegyházat első fokon 2/3-os kedvezménnyel másodfokon elvették mivel többszörösen visszaesőnek minősítették és így 3/4 -es kedvezménnyel üli a büntetését. Májusban volt , hogy három éve bent van, több dicsérete van illetve többször volt már otthon bf-en. Most kéri a börtön fokozatot az lenne a kérdésem , hogy ha megkapja a börtön fokozatot akkor megkapja a 2/3-os kedvezményt is?

Előre is köszönöm a válaszukat.

folyami géb # e-mail 2016.06.10. 15:31

Itt több minden nem stimmel:

 • ha az 5 év 8 hónap fegyházat többszörös visszaesőként az új Btk. alapján kapta, akkor egyáltalán nem mehet feltételesre.
 • ha régi Btk. alapján, akkor meg 4/5 után kaphat kedvezményt.

Mindettől függetlenül:

 • ha az új Btk. alapján ítélték el, a fokozatváltás nem érinti a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját,
 • ha a régi alapján igen, azaz, ha a fegyházból börtön lesz, az lejön a 4/5-öt 3/4-re, ha a börtönből fogház, akkor 3/4-ed helyett bejön a 2/3.
debrist #   2017.03.31. 15:05

Szeretnék érdeklődni.Valaki meg tudja mondani hogy az Osztrák börtönben mennyi kedvezményt kaphat egy olyan elitélt aki még soha nem volt büntetve 5 hónap az itélet

Szeretnék érdekl?dni.Valaki meg tudja mondani hogy az Osztrák börtönben mennyi kedvezményt kaphat egy olyan elitélt aki még soha nem volt büntetve 5 h

Dr.Attika # e-mail 2017.03.31. 18:38

Osztrák büntető védő bizonyosan meg tudja mondani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

gina27 # e-mail 2019.12.07. 21:45

Érdeklődni szeretnék, hogy tud-e nekem valaki segíteni. Kizártak a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből, mivel a posta nem kereste felirattal visszaküldte a behívómat. A Bv bíró önhibát állapított meg, mert szerinte várnom kellett volna a behívót. Ezután sajnos összbüntetésbe foglaltattam az ítéletemet, és az elsőfokú bíróság is kizárt emiatt a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből. Tudna nekem valaki segíteni, hogy ez jogos-e, és tudnék-e tenni ellene, hogy legalább az összbüntetésből legyen kedvezményem. Előre is köszönöm.