Mit lépjünk!? - korlátozás, alaptalan feljelentés


Nick Name # 2005.02.04. 07:16

Szívesen. Nem kell tenned semmit, ha nem lesz új hozzászólás, majd szép csendben elsüllyed a topic.


Nick Name

jplush # 2005.02.04. 01:51

Renben! Köszönöm szépen a tanácsokat, akkor megpróbálunk bízni...

Le lehet valahogy zárni ezt a fórumot, mivel megkaptam a kérdésemre a választ!?

jplush

Nick Name # 2005.02.03. 19:44

Én nem laikusként is teljesen egyetértek Veled.


Nick Name

Roal # 2005.02.03. 19:35

Teljesen laikusként:

A rendőrség nem fog egy feljelentés után nemzetközi nyomozást folytatni, logikusan gondolkozva a külföldi kollégákat nem fárasztják csak akkor, ha ők biztosak a dolgukban, mert kínos lenne. Elöször meggyőződnek róla, hogy van-e alapja. Ezt itthon teszik a saját erejükből. Szerintem megkérdezik a feljelentőket, hogy mivel tudják az emberrablást igazolni, és honnan tudják, hogy hova és ki vitte el a lányukat. Szerintem ennél a pontnál meg is bukna a dolog. Kiderülne, hogy komoly kapcsolatotok van, esetleg megkérdeznék a baráti körötöket, ők is igazolnák, hogy nem raboltad el a lányt. Más oldalról átgondolva elég nehéz valakit az akarata ellenére feltünés nélkül kicsempészni az országból. Rengeteg tény mellettetek fog szólni. Kizártnak tartom, hogy külföldön ezért a hatóság bármit is tenne. De ha mégis akkor ott a lány aki 5 perc alatt igazolja, hogy önszántából távozott.

Üdv.

Nick Name # 2005.02.03. 19:27

Én azt hittem, örülni fogsz a hozzászólásomnak. Nem kell semmit tenned, abszolút komolytalan a szülők fenyegetése.

Ha meg is tennék, és ki is jönne a külhoni hatóság, ők is ugyanazt kérdeznék először a párodtól. De én még ezt sem tartom valószínüleg. Az emberrablás egyébként jogilag teljes mást takar: az követi el, aki az elrabolt személy szabadon bocsátását követelés teljesítésétől teszi függővé.

Itt legfeljebb a személyi szabadság megsértése kerülhetne szóba, de én azt hiszem, hogy egy közepesen tapasztalt rendőr ki tudja szűrni egy ilyen feljelentésből, hogy felnőtt ember külföldre, a barátjához nem erőszakkal lett kihurcolva.


Nick Name

jplush # 2005.02.03. 18:15

:( Sajnálattal olvastam a jogi lehetőségeket, illetve ezek hiányát!

Én attól félek, hogy ha kijön utánam nem lesz mód a meghallgatására. Hanem pontos információk alapján majd megjelenik az ottani hatóság.

Na meg ha én nem jelentem fel őket most, akkor később már hiába mondom, hogy én feljelenthettem volna őket ezért, meg azért.

Uraim! Jogilag akkor semmilyen megoldása nincs annak, hogy elkerüljek ebben a szituációban egy esetleg kavarodást? :(

Nick Name # 2005.02.03. 14:25

A szülőt nem lehet eltiltani sem az érintettnek saját magától, sem attól, hogy közvádas bűncselekmény miatt feljelentést tegyen.

Én azt mondanám, ha biztos vagy a párodban, hogy ne csinálj semmit. Ha a szülők feljelentenek emberrablásért (ami egyébként a büntetőjogban egész mást jelent), a rendőrség elsőként úgyis a párod fogja megkérdezni. Õ meg elmondja, hogy önként jött el és ezt a szülei is jól tudják, és máris Te tehetsz ellenük feljelentést hamis vád miatt.

Egyébként is feljelentéssel ne fenyegessenek, mert először Te jelenthetnéd fel őket személyi szabadság megsértének bűntette miatt, ha tényleg fizikai erőszakkal tartják otthon a lányukat.


Nick Name

JuKids # 2005.02.03. 12:57

Nem tudod, hogy diplomataként, igazgatóként vagy pizza futárként fogok dolgozni, ennek függvényében azt sem tudod, hogy tudom-e biztosítani a megélhetésünket. De úgy gondolom, ezt elég ha mi tudjuk és mi bíráljuk.

Jóvan na, nem kell úgy felkapni a vizet... Ugyanakkor ebből a megnyilvánulásodból (is) úgy érzem, hogy még sok a bizonytalanság az egész ügyben (talán még Te sem tudod, hogy diplomataként, igazgatóként vagy pizza futárként fogsz dolgozni). Mindenestre valóban nem az én dolgom a helyzetetek felmérése. Remélem azért tudtam valamennyit segíteni.

A mai világban szerintem sok olyan dolog történik ami abszurd, de ettől függetlenül megtörténik! ” Ebben egyetértünk.

JuK

jplush # 2005.02.03. 12:33

Kedves JuKids!

Először is akkor kezdjetek el arról gondolkozni, hogy a barátnőd is utánad menne, ha Te már egy ideje kinn vagy, a kinti munka valóban jónak bizonyul és tudod biztosítani mindkettőtök megélhetését hosszabb távon.

Jó tanács, de érdemben nem foglalkoznék vele, mivel semmilyen körülményt nem tudsz. Nem tudod, hogy diplomataként, igazgatóként vagy pizza futárként fogok dolgozni, ennek függvényében azt sem tudod, hogy tudom-e biztosítani a megélhetésünket. De úgy gondolom, ezt elég ha mi tudjuk és mi bíráljuk. Mindenestre annyit mondhatok nyílvánvaló, hogy nem viszek bizonytalanba olyan embert, akit szeretek!

Az, hogy emberrablás miatt feljelentenek egy 23 éves lány szülei, elég abszurdnak tűnik. A szülők "eltiltását", feljelentését, meg mindenféle papírok aláírását (ami valóban badarságnak tűnik) nem javasolnám, főleg ha komolyabb szándékaitok vannak egymás irányában.

A mai világban szerintem sok olyan dolog történik ami abszurd, de ettől függetlenül megtörténik! Például az is, hogy egy felnőtt ember veri a családját. Szerintem ez is abszurd. A szandék komoly és a lány akar valamit lépni, ezért nem okoz kettőnk között konfliktust ennek a helyzetnek a megoldása. A szülőket megint csak mi ismerjük, tudom, hogy meglépnék!

Szerintem ha kimész néhány hónapra, és valóban annyira bejön a munka, kinti élet mint ahogy az várod, magától rendeződnek a dolgok és feltehetően gond nélkül "elengedik" a szülők a lányukat Veled.

Már megszoktam az életben, hogy magától sosem rendeződik semmi.

Köszönettel: jp

JuKids # 2005.02.03. 12:20

Kedves jplush!

Teljesen laikusként a következőket javasolnám:

Először is akkor kezdjetek el arról gondolkozni, hogy a barátnőd is utánad menne, ha Te már egy ideje kinn vagy, a kinti munka valóban jónak bizonyul és tudod biztosítani mindkettőtök megélhetését hosszabb távon.

Az, hogy emberrablás miatt feljelentenek egy 23 éves lány szülei, elég abszurdnak tűnik. A szülők "eltiltását", feljelentését, meg mindenféle papírok aláírását (ami valóban badarságnak tűnik) nem javasolnám, főleg ha komolyabb szándékaitok vannak egymás irányában.

Szerintem ha kimész néhány hónapra, és valóban annyira bejön a munka, kinti élet mint ahogy az várod, magától rendeződnek a dolgok és feltehetően gond nélkül "elengedik" a szülők a lányukat Veled.

JuK

jplush # 2005.02.03. 11:35

Tiszteletem!

Először is szeretnék élnézést kérni, amiért ide írok, mert talán máshol jobban megállná a helyét a téma, de a fórum alpos átolvasása után, úgy látom itt fogom a legjobb választ, tanácsot kapni a kérdésemre.

Az állás röviden: Van a barátnőm és én. Kapcsolatunk felhőtlen, szeretjük egymást nagyon. A barátnőm 23 éves, én 24.

Szülőkkel is rendben volt minden, egészen mostanáig. Úgy néz ki, hamarosan külföldre utazok, mert kaptam egy jó állásajánlatot. A barátnőmmel úgy gondoljuk mindketten, hogy ő is kijön utánam, amint végzett a most esedékes otthoni dolgaival (még max. 3 hónap).
Ezt közölve a szüleivel, azok teljesen "megkattantak". Tiltják ezt és közölték, hogy minden áron azon lesznek, hogy ennek gátat emeljenek. Az eslő lépés az, hogy fizikai erőszakkal akarják otthon tartani a lányukat, de ha még is el tudna jönni, akkor megfenyegették, hogy engem jelentenek fel emberrablással.
Igazából nem félek, mert akárki megkérdezheti a lányt, kiderül az igazság. Egyszerűen elejét akarom venni, egy esetleges macerának, meghurcolásnak.
Legjobb tudomásom szerint szabadon távozhat otthonról, mert betöltötte a 18. életévét. Tudom, ha erőszakoskodnak vele otthon, tehet feljelentést, de még is ki az, aki feljelenti a szüleit!?
Viszont hallottam valami olyat, hogy közjegyző előtt lehet tenni egy nyilatkozatot, hogy önszántából távozik otthonról (többek között mert máshol jobbak a körülmények) és eltiltja a szüleit attól a jogtól, hogy feljelentést tegyenek vele kapcsolatban. Mint említettem ezt hallottam lehet, hogy badarság...
A másik dolog amit hallottam, hogy rendőrségi úton eltilthatja magától a szüleit. Ez mit jelent, mit von maga után?

Illetve ami még felmerült bennem, hogy ha meg is születik ez a közjegyzői papír, akkor ezt hova kell úgy beadni, hogy úgymond "szem előtt legyen"? Tehát, hogy még véletlenül se indítsanak nyomozást.

Ha az segít valamit, hivatalos papír(orvosi) van arról, hogy a lány Édesapja nem normális. Arról sajnos nincs, hogy alkalom adtán veri az egész családot... :(

Kérem segítsenek, segítsetek! Mi lenne a legjobb, legtisztább lépés?

jp