Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Sherlock # 2012.08.29. 08:01

Nem,nem

bokros # 2012.09.01. 19:03

Makopower.
A mentesítés beálltától számított 8 évig tartják nyilván akinek a szándékos bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadság vesztés büntetést szabtak ki.
2009 évi XLVII.tv. 18.§.(3) bek a./
Megjegyzem, hogy akinek a sorsa 360 fokos fordulatot vett, az körülnézett, aztán mindent csinál úgy ahogy előtte. Már csak a pontosság kedvéért

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Trinitz # 2012.09.03. 17:29

Szép Napot Mindenkinek !

Mindenek előtt : jó hogy Önök vannak , köszönet a többiek nevében is !

A kérdésem az lenne : A jogszabályban a büntetés kiállása után eltelt x - évvel mentesül az elítélt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól . Ez a "kiállás " alatt a teljes ítélet lejárta , vagy a kedvezménnyel szabadúlt időpont értendő ? A bírói mentesítés terén mi lehet a gyakorlat ( inkább elutasítás ? ) Utolsó : Fiatalkorúként elkövetett súlyosabb büncselekmény esetén jól tudom , hogy nem érvényes a fiatalkorúakra vonatkozó " tiszta erkölcsivel szabadulás " ? Köszönöm esetleges válaszukat !
További szép napot !

Trinitz # 2012.09.04. 10:08

Üdvözlet mindenkinek !

Sok jogszabályt böngésztem át , de nem találtam konkrét választ. Fiatalkorúként 12 évet kaptam ( súlyos bűncselekmények... ) 2006 -ban szabadultam kedvezménnyel ( kitöltve 2008 okt . lett volna ) Mikor kérvényezhetném a hátrányok alól mentesítést ? Olvastam valami 30. -évét ha betölti mentesül...de olyat is ,hogy ugyanaz vonatkozik mint a nagykorúakra,vagy hogy automatikusan ugyanakkor lesz tiszta az erkölcsi mint nagykor. esetén , de a fele intervallum előtt is lehet kérni a mentesítés elbírálását .... Valaki esetleg tudja konkrétan ? Vagy azt ,hogy hol lehet kutakodni efelől?
Húsz éve voltam gaz ( 14évesen ) ,azóta vén f. vagyok , családdal , kétésfélszer lecserélődött az összes testi sejtem... A főnököm előléptetett volna , mert azt hitte már megtisztult a papír ...Így marad a koplalás még 6 évig ... én nem oltottam ki életet , de nekem jobb lett volna az a golyó , hogy isten válogathasson ;)A magyar jogban kéne egy olyan opció , hogy kéri a magyar büntetést( és az azt követő triplabüntetést halálig ) vagy inkább azonnal bitó . Tetszik ? :)
A tirpák nyugaton hogyhogy nem így mennek a dolgok ? ... elmaradottak ...

smallville80 # 2012.09.17. 17:08

Tisztelt Fórumozó.
érdeklődnék hogy 2010-nyaránvolt egy ügyem amiből 2011 elején kaptam 2 év próbára bocsájtást.
És most lenne egy jó munka helyem (nem biztonsági őr)semmi köze hozzá.
de erkölcsit kérnek szerepelni fog ez benne??????

Sherlock # 2012.09.17. 17:19

Kedves smálvill,

ne kérd annak igazolását(ne x-eld be egyik négyzetet sem, amiben benne van hogy "intézkedés"), hogy nem állsz intézkedés hatálya alatt és akkor nem fog.

smallville80 # 2012.09.17. 18:12

Kedves Sherlock.
Ezt nem értem lehetne egy kicsit bővebben .
Előre is köszi.

Sherlock # 2012.09.17. 20:25

Majd megérted mikor töltöd az igénylést, így zavarlak össze a legkevésbé.

Értetlenke15 # 2012.09.19. 13:03

Sziasztok!
Engem a büntethetőség elévülésénél érdekelni, hogy egészen pontosan mi is szakítja félbe? Az ügy úgy néz ki, hogy a nyomozati cselekmények több, mint egy éven keresztül folytak (nem volt ismeretlen a tettes, nem volt gyanúsítotti oldalról időhúzás, stb.), a cselekmény elkövetésétől majdnem 3 év telt el az első tárgyalás kitűzéséig, amit még az időpont bekövetkezése előtt a bíró elnapolt. A második tárgyalást már elvileg 3 éven túli időre tűzte ki ( a bcs. elévülése jelen esetben 3 év). Számomra nagyon úgy tűnik, hogy elévült dologról van szó, főleg, ha az elévülés intézményének lényegét is figyelembe veszem. Azonban a dologban korántsem vagyok biztos! Kérlek titeket, ha valaki biztosan meg tudja mondani ebben az esetben mi a helyzet, nagyon-nagyon megköszönném.

sziszi81 # 2012.09.24. 05:43

Sziasztok,

a következő kérdésre keresem a választ. Párom 2010-ben közúti baleset részese volt. Rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy alkohol volt a szervezetében. Bírósági végzés értelmében pénzbírságot kapott, amit azóta már kifizetett. Kérdésem, hogy kaphat - e erkölcsi bizonyítványt, illetve, hogy szerepel - e benne erre vonatkozó bejegyzés? Köszönöm a segítségeteket.

Nakado # 2012.10.10. 19:30

Azután érdeklődnék, hogy kaptam egy év börtönt 2 év felfüggesztéssel és még 1 év vissza van ebből. Én úgy hallottam hogy az erkölcsibe a felfüggesztés nem kerül bele ebből mi igaz? Mivel munkahely miatt kellene most.

Gabicsek # 2012.10.12. 10:39

sziszi81!
Megkapja az erkölcsit.

Nakado!
Te nem kapod meg az erkölcsit.

ObudaFan # 2012.10.12. 11:10

Erkölcsibe a felfüggesztés csak akkor nem kerül be, ha a bíróság előzetes mentesítésben részesíti a terheltet.

smallville80 # 2012.10.13. 06:56

Tisztelt fórumozók.
És a próba idő az szerepel az erkölcsiben??

ObudaFan # 2012.10.13. 07:22

Próbára bocsátás nem, felfüggesztett szabadságvesztés igen.

smallville80 # 2012.10.13. 07:35

Tisztelt ObudaFan.
8 hónap fogház amelynek a végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggeszti.

"És akkor az erkölcsiben ez fog szerepelni hogy a büntettesek nyilvántartásában szerepel???

Sherlock # 2012.10.13. 07:54

Ez felfüggesztett, szóval igen.

smallville80 # 2012.10.14. 16:37

Tisztelt.ObudaFan.
"Erkölcsibe a felfüggesztés csak akkor nem kerül be, ha a bíróság előzetes mentesítésben részesíti a terheltet.”"

És ezt hol kell kérelmezni vagy hogyan hova kell fordulni???????

ObudaFan # 2012.10.14. 19:42

Azt csak az ítéletben mondhatja ki a bíróság, utólag nem.

cphr@citromail.hu # 2012.10.24. 17:30

Szeretném megtudni, hogy ha az ember kap súlyos testi sértésért 1 év próbára bocsajtast , és az egy éven belül Angliaban szeretne NI szamot kérni a munkavállaláskor akkor , mi a válasz az első kérdésre amely ugy szól, hogy volt-e büntetve? Utana tudnak-e ennek nézni, magyarorszagi nyilvantartásban vagy egyaltalan érdekel-e ez valakit ha nem kapott felfüggesztettet. Ugy tudom a próbára bocsatas nem szerepel az erkölcsiben sem???? Természetesen nem lenne jó beírni azt hogy bütetett mert akkor megvan az esély hogy nem adjak ki a munkavállaláshoz szükséges számot. Segítséget előre is köszönöm !

sziko87 # 2012.11.08. 12:20

Üdv!

2004-ben volt egy kis összesen a rendőrségél. Akkor kaptam 1 év fel függesztettet.2007-ben belekevertek egy orgazdasági ügyben ott kaptam 100 nap elzárást 30-ezer forintra felfüggesztve.Az lenne a kérdésem hogy mikor kaphatom ezután meg a fedhetetlenségi papíromat hogy dolgozhassak vagyonőrként?köszönöm előre is.

Sherlock # 2012.11.14. 11:18

Kedves Csicsesz,

az az erkölcsi nem lesz tiszta.

Kedves Sziko87,

"kaptam 100 nap elzárást 30-ezer forintra felfüggesztve"

ennek így nincs értelme. (És abban sem vagyok biztos, hogy ez nem szabálysértés volt). Ha felfüggesztett börtönt kaptál és mellékbüntetésként pénzbüntetést, akkor a felfüggesztett lejárta után 8 évvel már vagyonőrködhetsz.

Attila4 # 2012.11.14. 13:22

Tiszteletem!

Csendháborítás miatt kaptam 5000 Ft-os büntetést. Érdekelne, hogy ez befolyásolhatja-e az erkölcsi bizonyítványom tisztaságát.

Köszönettel: Attila

ObudaFan # 2012.11.15. 10:13

Attila4

Nem.

Csicsesz

Amíg a próbaidő le nem telik.

Macc3 # 2012.11.21. 23:35

Tiszteletem!

A kérdésem a következő lenne!
Jelen pillanatban kettős állampolgár vagyok.
2003-ban kaptam meg egy távoli országban az állampolgárságot, a probléma az az, hogy nekem 1991. évben telt le 2 év felfüggesztett börtönbüntetésem kocsilopás miatt, ugye én 2008-ban mentem ki külföldre, és akkoriban letagadtam a korábbi büntetésemet. Volt segítségem, szponzorom, így nem volt nehéz a kinnmaradás.
Viszont ugye az állampolgársághoz feddhetetlen előélet kell, és a papírok kitöltésekor is hamis információkat adtam meg, és nem csak a büntetésemmel kapcsolatban, hanem korábbi családi állapotommal kapcsolatban is és a gyerekeimet is letagadtam.
Most úgy néz ki, hogy ott ahol élek sajnos felül fogják vizsgálni az állampolgársági kérelmemet ( gyanú miatt)!

Mire számíthatok?
Kiderülhet-e a korábbi hazugságom?

Válaszukat előre is köszönöm,
Tisztelettel,
Macc3