Két külön dolog, az viszont más kérdés, hogy örülnek, ha tudnak munkát adni. Útiköltség-megtérítés nincs.
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
Két évi próbára bocsátás letelte után az elévülési idő mikor jár le?
A büntetés elévülésére gondolsz? Az felfüggesztett büntetés esetén a próbaidő letelteltével bekövetkezik.
Intézkedésként elrendelt próbára bocsátás esetén pedig nincs értelme a kérdésnek, hiszen nincs büntetés, ami elévüljön.
A bűncselekmény büntethetőségének az elévüléséről sem lehet szó, hiszen a hatóság eljárt az ügyben.
Egy esetben van jelentősége: ha másik bűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, de annak ideje alatt elévül ez a korábbi büntetés.
4/2006. BJE. értelmében a Büntető Törvénykönyv 67. §-ának (1), 68. §-ának (1) és 89. §-ának (1)-(3) bekezdése értelmében kizárt, hogy a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés elévülése a próbaidő tartama alatt bekövetkezzen. A próbaidő tartama alatt a büntetés végrehajtását elrendelő bírósági határozat jogerőre emelkedése a büntetés elévülésének a kezdő időpontja. A felfüggesztett büntetés elévülése a próbaidő leteltének napján kezdődik. A büntetés elévülését - a próbaidő letelte után - a felfüggesztett szabadságvesztés (pénzbüntetés) végrehajtását elrendelő jogerős bírósági határozat szakítja félbe. Ebben az esetben a büntetés elévülésének tartamába a próbaidő leteltétől a végrehajtást elrendelő bírósági határozat jogerőre emelkedéséig eltelt idő - a Büntető Törvénykönyv értelmében - nem számít be.
A priuszra gondoltam.Nem 3 év a próbára bocsátás lejárta után?
Nem. Akit próbára bocsátottak, azt el sem ítélték, ezért eleve nem áll a büntetett előélethez fűződő hátrányok hatálya alatt.
Értelmez nekem légyszíves az 1999 évi LXXXV tv.16§h bekezdését.Én úgy értelmezem,hogy lejárt a próbára bocsátásom és a bűnügyi nyilvántartásban még attól 3 évig szerepelek.
Köszönettel.
A bűnügyi nyilvántartásból történő törlés és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesülés két különböző dolog.
Vagyis annyit jelent,hogy a nyilvántartásból történő törlésig nem lehetnék pl.magánnyomozó?
Azt nem tudom. De már a nyilvántartásból történő törlés előtt is büntetlen előéletűnek vallhatod magad. Ha ez elég a magánnyomozósághoz, akkor lehetsz.
Ne mondd, hogy lusta vagyok. (Pedig de.) Kaphatsz erkölcsi bizonyítványt, lehetsz magánnyomozó.
Az, hogy a nyilvántartásban szerepelsz, csak az esetleges visszaesés megállapítását, illetve a bűnismétlés súlyosbító körülményként való értékelését eredményezheti.
Üdv Mindenkinek!
Megtudná valaki mondani, ha Büntetőügyben az elsőfokú bíróság pénzbírságot szab ki, és a "vádlott" az ügyet másodfokra viteti, akkor számíthat súlyosabb ítéletre másodfokon, mint elsőfokon? Az elsőfokon az ügyész pénzbírságot indítványozott!
Üdv: Alex
Súlyosbítás csak akkor lehetséges, ha az ügyész is fellebbezett.
Üdv mindenkinek!
Engem csak érdekelne, hogy egy jogerősen kiszabott lefoglalási határozat, (nem tudom, hogy ez-e a helyes elnevezés) elévülhet-e, ha nem tudják végrehajtani.
Konkrétan, pl. Magyar Ildikó áfacsalásból épült villájának lefoglalását kimondta a bíróság már több mint 3 éve. Nem hajtották végre, mert ügyesen a résztulajdonosok egymás ellen vagyonmegosztási pert indítottak. A család azóta is benne lakik és használja, Magyar Ildikó pedig nevet a markába és a csalással szerzett pénzből luxuskörülmények között taníttatja gyerekeit.
Érdekelne egy szakértő véleménye, hogy, hogyan is működik ez?
Tiszteletem!
Szeretnék felvilágositást kérni. Egyik volt osztálytársam(jelenleg chat-en tartjuk a kapcsolatot) folyamatosan "illegális" szervereken játszik az interneten. Többszáz hamis dvd és cd tulajdonosa is egyben. A polcain vannak szép sorjában feltéve.
Szeretném megkérdezni, hogy ha egy haragosa vagy csak névtelenül is, de feljelentik a rendőrségen, mit tesznek ellene? Minden előzetes értesités nélküli házkutatás majdan őrizetbevétel? vagy ugy feljelentik, hogy ő nem is értesül róla, csak a "kész" papirt kapja kézhez, hogy figyelmeteték szoban?(ez egy megtörtént eset)
Szeretném felhivni a figyelmét ezekre a dolgokra, mert nem vesz tudomást róluk és éli tovább az életét tele illegális lemezekkel és játékokkal.
Válaszukat nagyon köszönöm, remélem segitségemre lesznek.
Köszönettel,
Egy barát
Őrizetbevételre is volt már példa szerzői jog megsértése miatt, de sokba is fog kerülni ez az eljárás, összességében jóval többe, mint mindezeket a termékeket megvásárolni.
sziasztok
olyan kérdésem lenne hogy, volt egyszer egy botlásom (autó lopás )de nem én voltam a fővezér.
Na mindegy kaptunk 2 év szab.veszt., 5 évre felfüggesztve.
azóta eltelt 2,5 - 3 év .
kérdésem az lenne hogy munkavállalói erkölcsiben mi fog szerepelni ha lekérem????
Nagyon köszönöm aki segít
hozzászólás törölve
és mi lesz konkrétan beleírva???
van rá esélyem hogy kitalálok pl.egy kocsmai verekedés sztorit??
mit jelent hogy nem mentesített??
tudtommal közügyektől nem vagyok eltiltva , vavazni is voltam(ugy tudom azt sem lehet...9
Nem tud előzetes mentesítést kérni, azt csak az ítélethozatalkor lehetett volna. Utólag csak végrehajtandó szabv. letöltése után lehet. A szavazáson részvételnek meg ehhez semmi köze.
BH1997. 467.
A felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt személy az ítélet jogerőre emelkedését követően előzetes bírósági mentesítésben nem részesíthető (Btk. 104. §, Be. 381. §).
A városi bíróság a vádlottat az 1994. április hó 1. napján jogerőre emelkedett ítéletében maradandó fogyatékosságot okozó ittas járművezetés bűntette miatt 1 évi börtönbüntetésre és 2 évre a B kategóriára vonatkozó járművezetéstől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A börtönbüntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.
Az elítélt a bírósághoz 1996. május hó 6. napján benyújtott kérelmében kérte, hogy a bíróság utólagosan részesítse előzetes mentesítésben a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól. Kérelmében azt adta elő, hogy 62 éves, 45 évi munkaviszony után nyugdíjas, nyugdíjának összege havi 10 700 forint, a felesége 59 éves, munkaképtelen, leszázalékolt, fekvő beteg, havi jövedelme 7500 forint segély. A család havi rezsije és OTP-költsége 14 000-15 000 forint. Más jövedelemmel nem rendelkeznek. Vállalkozóként jövedelemkiegészítéshez jutna, ennek azonban előfeltétele a tiszta erkölcsi bizonyítvány.
A megyei főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az elítélt előzetes mentesítés iránti kérelmét érdemben bírálja el, és annak eredményeként azt utasítsa el. Az ügyészi indítvány szerint az elítélt nem méltó arra, hogy a bíróság előzetes mentesítésben részesítse, figyelemmel arra, hogy az ittas vezetések országosan elszaporodtak, továbbá a vádlott az ittas vezetés minősített esetét valósította meg, így cselekménye igen jelentős tárgyi súlyú. Hivatkozott az ügyész arra, hogy a vádlott javára egyetlen enyhítő körülményt lehetett értékelni, a büntetlen előéletét, egyébiránt pedig a vádlott a bűnösségét nem ismerte el a vádbeli cselekményben.
A bíróság az elítélt kérelmét a következők miatt utasította el.
Az adott esetben utólagos eljárásról van szó, ezért a Be.-nek a különleges eljárásokra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. A Be. 381. §-a foglalkozik a bírósági mentesítéssel. A Btk. 103. §-ának (1) bekezdése szerint a bíróság a bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltet kérelemre mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a büntetés mértékétől függően a törvényben meghatározott ún. várakozási idő eltelt. A Be. 381. §-ának (1) és (2) bekezdésében szabályozott különleges eljárás e kérelem elbírálásának a rendjét állapítja meg. A Btk. 103. §-ának (1) bekezdése pedig azt rögzíti, hogy a bíróság a szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltet - kérelemre - mentesítésben részesítheti ha erre érdemes, és a szabadságvesztés kiállásától, illetőleg végrehajthatósága megszűnésétől a 102. § (1) bekezdésének d), e), illetve f) pontjaiban meghatározott idő fele már eltelt.
Ezekből a rendelkezésekből az tűnik ki, hogy az elítéltet a felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélése esetén csak magában az ítéletben lehet előzetes mentesítésben részesíteni.
A törvény a bírósági mentesítésnek két esetét ismeri: a Btk. 103. §-a szerinti, a végrehajtandó szabadságvesztéshez fűződő utólagos, valamint a Btk. 104. §-ában szabályozott, a felfüggesztett szabadságvesztéshez kapcsolódó előzetes mentesítést. Ebből kifolyólag az ítéletjogerőre emelkedését követően az elítéltnek előzetes mentesítésben részesítése fogalmilag kizárt.
Ily módon a bíróság eljárásjogilag nem látott lehetőséget az elítélt kérelmének teljesítésére.
A fent kifejtetteknek megfelelően a bíróság az elítélt előzetes bírósági mentesítésre irányuló kérelmét, a Btk. 103. §-ára, 104. §-ára, és a Be. 381. §-ára figyelemmel elutasította.
Az elsőfokú bíróság végzése ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést.
Az elsőfokú bíróság helyesen döntött, amikor a vádlott előzetes bírósági mentesítés iránti kérelmét tárgyalás tartása nélkül elutasította, és az ezzel kapcsolatos indokai is mindenben helytállóak. Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta. (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 1. Bf. 749/1996. sz.)
most kérdeztem 3 embert ebből kettőnek nem is egyszer volt felfüggesztettje
azt mondták nem lesz benne...
Mert ők az ítélettel együtt kaptak előzetes mentesítést ezek szerint. Te viszont, úgy tűnik, nem. De azért nézd meg az ítéletedet, hátha.
Illetve a kérdés sem egészen egyértelmű, mert ha 2.5-3 éve már az az 5 év telt le, akkor egészen biztosan nem lesz benne. Ha viszont az ítélet volt ennyi ideje, akkor csak akkor nem lesz benne, ha volt előzetes mentesítés.
3 éve volt az itélet hirdetés
mindenesetre ez a 3 emberke váltig állitja hogy nem lesz benne.
közügyektől nem vagyok eltiltva , és ők sem vannak (voltak)
ha mégis akkor kitalálunk valami okos kis sztorit..
Nehogymár emiatt ne dolgozzak , amikor 100ezerszer megbántam amit tettem !!!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02