Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

László88 # e-mail 2020.11.30. 20:01

üdv, 2008 ban bele keveredtem egy társtettes személyi szabadság elkövetésének gyanújával, természeten nem történt semmi rövid leírás, ittasan találtunk egy részeget és megkértük kövesse a járdán az autót mert visszük előállítani a rendőrségre. mi is ittasak voltunk és ebből lett egy rendőrségi ügy, a tettes között volt egy elkövető aki egy rendőrnek megrongálta nagy értékű autóját és ezért elítélték, és itt kapta meg a végső döfést a bíróságon, meg én is, 2014 ben elévült az egész ügy, lejárt a 2 éves felfüggesztett.2022. 05. 31. lesz a törlés, latrumozás. nyáron kértem a gyermekvédelmi 10/a erkölcsit, meg is kaptam, most ismét kértem de elutasították a 2022 dolog miatt. mit tehetek? előzőleg miért kaptam meg?

archangel # e-mail 2020.09.14. 09:06

Tisztelt Obudafan !
Garázdaságért, pénz büntetést kaptam, CSAK, fotó készült rólam. Az 5 év elévülés lejárt, így, Tisztelettel kérem, MI a menete, hova forduljak (cím, elérhetőség), h. töröljenek a nyilvántartásból. Életemben először 66 évesen lettem el (.......) ítélve, kirendelt ügyvéddel, aki ugyebár.....- így nincs sok rálátásom, a dolgok menetére

Köszönettel várom Válaszát

archangel

Horyke # e-mail 2020.08.11. 18:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gáz-risztó fegyver viselési engedélyt szeretnék kérni!De voltam büntetve!Viszont azótta már több mint 10év eltelt!Büntetlen-nek minősülök?Meg kaphatom a viselési engedélyt? Köszönöm válaszát!

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.08.10. 10:01

Tisztelt Dudu88,

Kaphat erkölcsi bizonyítványt. A cselekménye az SZNYR nyilvántartásban fog látszani 2 év időtartamig, de a helyszíni bírságon túl más következményt nem von maga után.

https://lorik.hu/…ntetougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Dudu88 # e-mail 2020.08.07. 19:53

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Hölgy!
Meggondolatlanságból eltulajdonítottam egy 1500 ft értékű ékszert, melyet a helyszinen ki is fizettem. Rendőrök felvették az adataim, 10 ezer ft helyszini birságot kaptam. Nem inditottak ellenem eljárást azt mondtak ha befizetem a birságot az ügy le van zárva. Nagyon szégxellem magam!!!
Ez a sajnálatos incidens a későbbiekben szerepel -e majd a nevem mellett ha esetleg megállitana a rendőr helyszinelés közben? Szerepelni fog -e az erkölcsi bizonyitványomban ha a kesobbiekben szuksege lesz valamelyik munkáltatómnak rá? Válaszát előre köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.08.06. 11:15

Tisztelt Lolkabolka93,

Szeretném leszögezni, hogyha ez volt az első alkalom és korábban nem követtek el sem bűncselekményt sem szabálysértést akkor biztosan nem kell attól tartani, hogy a végső kimenetele szabadságvesztés lenne az eljárásnak. A gyakorlatot szem előtt tartva pénzbüntetés vagy közérdekű munka büntetés kiszabásával kell számolniuk. Amennyiben megfelelő jövedelemmel rendelkeznek úgy pénzbüntetés, amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a jövedelem viszonyuk alapján pénzbüntetést nem tudnák teljesíteni úgy közérdekű munka büntetés kiszabására kell számolniuk. Pénzbüntetés kiszabása esetén, ha azt nem fizetik meg akkor szabadságvesztés büntetésre változtatja át a bíróság.

AZ erkölcsi bizonyítványt nem érinti majd az eljárás befejezése.

https://lorik.hu/…ntetougyved/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Lolkabolka93 # e-mail 2020.08.04. 22:27

Tisztelt Fórumozók,

A megadott témában (kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás) bűntettének megalapozott gyanúja miatt szeretnék tanácsot kérni.
Sajnos, meggondolatlanságból barátnőmmel ~60.000 Ft értékben loptunk egy áruházból ruhákat, felszerelést a kis fiának, mivel a suli kezdésre nem lett volna pénzük kifizetni azokat. Én voltam annyira barom, hogy egy riasztós áruvédelmi eszközt levágtam egy cipőről. Természetesen tettünket megbántuk! Az áruház biztiőre kifele menet lecsapott ránk, hogy észre vették a kamerán. Kihívták a rendőröket, elvittek minket, kb. 5,5 órára a kihallgatásig elzártak.
Előtte soha nem csináltunk ilyet, meggondolatlanságból fakadt ez az egész.
A jegyzőkönyvet felvették, mindkettőnket rabosítottak, bekerültünk a bűnügyi nyílvántartásba. A beidézés a bíróságtól meg nem jött ki.
Az a kérdésem, hogy mire lehet számítani?

Örökre nyoma marad ennek az erkölcsi bizonyítványban? Ha nem is örökre, akkor mennyi ideig minimum?
Ha pénzbüntetést is kapunk, de nem tudjuk kifizetni, le lehet e közmunkával dolgozni?
Ezért le csukhatnak minket?
Milyen további következményekkel járhat ez az ügy?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Attila777 # e-mail 2020.07.29. 13:07

Tisztelt Szakértők!

Idén júniusban szabálysértési eljárás indult ellenem, mert tankolás után a benzinkút áruházában csak az ott vásárolt élelmiszert fizettem ki, a tankolást nem. Mindez nem volt szándékos, figyelmetlenség miatt történt. A rendőrségi kihallgatás után természetesen rendeztem is tartozásomat (5000 Ft.), ennek igazolását elküldtem az ügy előadójának. Jelenleg várom a döntést az üggyel kapcsolatosan. Korábban semmilyen ügyem nem volt, eljárást nem indítottak ellenem. Kérdésem az volna, hogy ez a jelenlegi "ügy" (melynek végkimenetelét egyelőre nem tudom) befolyásolja-e vagyonőri igazolványomat és abban folytatott munkámat, illetve erkölcsi bizonyítványokat. A válaszokat előre is köszönöm!

Horyke # e-mail 2020.07.22. 12:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gáz-risztó fegyver viselési engedélyt szeretnék kérni!De voltam büntetve!Viszont azótta már több mint 10év eltelt!Büntetlen-nek minősülök?Meg kaphatom a viselési engedélyt? Köszönöm válaszát!

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.07.07. 11:38

Tisztelt LilyR,

Erkölcsi bizonyítványt természetesen kaphat. Jelenleg a szabálysértési nyilvántartásban ez 2 évig fog látszódni, aztán ez törlésre kerül.

https://lorik.hu/…abalysertes/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

LilyR # e-mail 2020.07.06. 06:38

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy idén év elején elkövetett ötven ezer forint alatti bolti lopás kísérlet, amire rendőrség lett kihivva és öt ezer forintos helyszíni bírság - postai csekken kellett befizetni - szabálysértéssel kapcsolatban van kérdésem. Az eset kizárólag egyszeri, soha előtte és utána semmilyen bűncselekmény/szabálysértés nem fordult elő. Ez milyen hatással van az erkölcsi bizonyítványra? Meg lehet kapni? És lesz rajta ennek valami nyoma? (munkáltató kéri az elhelyezéshez). Ha van bármi nyoma, elévül egy idő után?
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.06.18. 15:10

Tisztelt Bismarck514,

Természetesen az erkölcsije tiszta lesz és kaphat erkölcsit.

https://lorik.hu/…vesztegetes/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Bismarck514 # e-mail 2020.06.11. 20:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2011 ban indult egy bűnügy vesztegetés bűntette miatt más személyek ellen. Beidéztek engem is egy vallomásra és ott mint gyanúsított úgy tüntettek fel engem is a papíron. Többször elhalasztották a vádemelést, 2016-ban pedig jött egy feljegyzés a büntetőeljárás megszüntetéséről.

"A gyanúsított ellen indított büntetőeljárást a Be.226§ (1) bek alapján megszüntetem, mert a vádemelés elhalasztásának időtartama eredményesen letelt."

Több levelet azóta nem is kaptam.

Az lenne a kérdésem ha erkölcsi bizonyítványt kérek akkor a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában benne szerepelek így?

Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef #   2020.06.02. 17:36

Btk.27.§Az elévülés kezdő napja

  1. befejezett bűncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul

Itt kezdődött az öt év. Ezt megszakítja minden cselekmény, a nyomozás és maga a büntetőeljárás is. Annak befejezése után újraindul az öt év, és minden egyéb cselekmény (elfogatóparancs, nemzetközi elfogató) újraindítja.

A hatóság adHAT ki nemzetközi elfogatót. Nem vagyok jogász, de szerintem jogerős szabadságvesztés esetén annak nincs alsó "határa".

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sv1678 # e-mail 2020.06.02. 17:03

Tisztelt Ügyvéd Úr! Köszönöm a válaszát, de laikus emberként ezt így nem értelmezem.
Lenne még kèt kèrdèsem, hogy az európai elfogatóparancsra számíthatok ebben az esetben vagy nem adjàk ki az 1 év 2 hónapra?
Az elévülés mikortól kezdődik a jogerőre emelkedett időpontjától vagy a B.V bíró által kiadott körözés napjától?

drbjozsef #   2020.06.02. 08:25

Sv1678,

Btk.26.§(1) A büntethetőség - a (2)-(3) bekezdésben meghatározottak kivételével, illetve az egyes bűncselekmények elévülésének kizárásáról szóló törvény eltérő rendelkezése hiányában - elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével.
[...]
28.§(1) Az elévülést félbeszakítja a bíróságnak, az ügyészségnek, a nyomozó hatóságnak, illetve nemzetközi vonatkozású ügyekben az igazságügyért felelős miniszternek vagy a külföldi hatóságnak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

Nem fog egyhamar.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sv1678 # e-mail 2020.06.02. 04:50

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az lenne a kérdésem, hogy 2013- ban elítéltek jogerősen 2 év börtönre, amiből 1 évet ültem és fennmaradt 1 év feltételes. 2014. januárban kellett bevonulnom és 2015. januárban feltételes szabadlábra helyeztek. Ugyanebben az évben 2015. októberben, 4 hónappal a feltételes lejárata előtt kisebb bűncselekménnyel 2g kokainnal elkaptak az autómban, ezért 4 hónap előzetbe tettek, amiből 2016. Februárban engedtek ki. Ezután indultak az eljárások, volt elsőfok melyben 3 évet kaptam, aztán teltek a hónapok, a sok hibás eljárás után a másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy az elsőfokon hozott ítéletet túlzásnak vélte, ezért a másodfok 1 év 6 hónapra enyhítette, melyből lenön az előzetes letartóztatás, így maradt 1 év 2 hónap, plusz az 1 év feltételes. Tehát összesen 26 hónapot kellett volna börtönbe vonulnom 2019. júliusában. Én jelenleg külföldön tartózkodom, ezért kérdezném, hogy az 1 év 6 hónapos büntetésem mikor évül el?

Üdvözlettel: Sv

Előre is köszönöm a választ!

Ábel67 # e-mail 2020.05.14. 22:28

Tisztelt Bíró úr
Az lenne a kérdésem hogy maradt e nyoma egy bolti lopásnak az erkölcsi bizonyítványomban ? 15 éves voltam ,ez 2017 ben történt egy órát loptam el aminek értéke 149 lei ami 11000 forint körüli lehet. Bírósági idézést nem kaptam és az óra visszalett fizetve még akkor viszont vettek újlenyomatot. Nagyon sajnálom amit tettem azóta :( de megtörtént. És nemtudom mire számíthatok :( szeretnék külföldre menni dolgozni es nem tudom hogy lehet e ?
A választ előre is köszönöm !

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.04.24. 12:42

Tisztelt Vitya55,

Pénzbüntetés kiszabása esetén Ön a törvény erejénél fogva mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, így erkölcsi bizonyítványt is igényelhet nyugodtan.

https://lorik.hu/buntetojog/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Vitya55 # e-mail 2020.02.25. 05:25

Tisztelt ügyvéd Úr!
2 év elteltével tiszta lehet-e már az erkölcsim, egy áruhazi lopásból adódó büncselekmény után?
A bíróság pénzbirságot szabott ki akkor amit azonnal be is fizettem!

Traffic #   2019.11.02. 09:17

T. Bmaki!

Már válaszoltam, semmire.
Valószínű, hogy tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt a bíróságtól figyelmeztetést kapott.
2010-ben a priusz el is tűnt. Nincs nyoma az erkölcsi bizonyítványban.

Nagyon foghíjas ez a történet, mert fiatalkorú esetében a törvényes képviselőt köteles értesíteni a bíróság. Mindegy is, ez a lényegen nem változtat.

Most sem látok olyat, ami miatt bűncselekmény lehetett, amit akkoriban elkövetett.

Üdv,
Traffic

Bmaki # e-mail 2019.11.01. 23:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát!
Nem tudom hogy melyik lehet. 15 éves voltam és egy áruházból 1000 ft értékű cuccot elemeltem és egy haverral a próbafülkében ittunk egy egy korty alkohol stintén az áruházi készletből.
Beidéztek a bíróságra, de egyikünk sem jelent meg, így nem tudom a kimenetelét. Sem azt hogy döntés lett e vagy pénzbírság lett. A szüleim sem mentek el, mert el sem mertem mondani.
2008-as eset.
Mire számíthatok ezzel kapcsolatban?

Előre is köszönöm a válaszát!

Bmaki

Traffic #   2019.11.01. 13:32

T. Bmaki!

Nem írta, hogy bűncselekményt vagy szabálysértést valósított meg, de szerintem az utóbbit.
A szabálysértési priusz az elmarasztaló döntést követő 2 évig él.

Üdv,
Traffic

Bmaki # e-mail 2019.11.01. 11:41

Tisztelt ügyvéd Úr!

2008-ban volt egy kisebb értékű bolti lopás bolti alkoholfogyasztással. Akkor még 15
éves voltam. Nem jelentem meg a bíróságon sem én sem a szüleim. Ennek nyoma van az erkölcsi bizonyítványomban? Elévülhet ez az ügy?

Köszönöm a válaszát!

Válaszkereső # e-mail 2019.07.09. 13:42

Autóvásárlás, nagycsaládos kérelmező űrlapon van egy ilyen kérdés, hogy volt-e büntetve. Ha igen, az elkövetett bűncselekmény megnevezése. Ha volt büntetve, mentesül-e a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól? Ismerős húsz éve kapott öt év felfüggesztettet. Ő maga is húsz éves volt. Nem követett el előtte semmit. Több mint tíz évvel később, ittas vezetésért volt bevonva a jogsija másfél évre, de nem kellett újra vizsgáznia, és pénzbüntetést szabtak ki, az is letelt már. A 2018-as kikért erkölcsijében az áll, hogy büntetlen előéletű. De: a fenti kérdéseknél ebbe a dokba, ha igényelni akarja a támogatást, be kéne írnia a húsz évvel ezelőtti büntetését, vagy az ittas vezetést? Látja ezt az államkincstár valahol?