nemesi címek és előnevek eltörlése


Impossible # 2009.12.25. 15:38

Pár üveg aszúesszencia után nagy lesz az egyetértés. lol

Legislator # 2009.12.25. 15:13

Imp, erről majd szóban eszmét cserélünk.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.24. 17:25

Leg,

először jót röhögtem ezen, aztán elgondolkoztam: ha a falusi gyerek elmegy papnak...simán elképzelhető, hogy lehet belőle érsek. Egyébként nagyjából egyetértek. :)

Impossible # 2009.12.24. 17:19

Leg,

lol

Kedves Csaba,

"mi el sem tudjuk képzelni, milyen lehet és hogyan kell benne élni. "

El tudom képzelni. Eléggé egyoldalúan durva képet vázoltál fel (mellesleg ma is vannak durvaságok), és voltak előnyös dolgai is annak az időnek.

Legislator # 2009.12.24. 16:03

Sok igazság van ebben. De ha árnyaltabban nézzük a dolgot, akkor a jobbágygyerekből is lehetett esztergomi érsek (Bakócz), tehát volt társadalmi mobilizáció, ha nem is volt tipikus. (Ma nem tudom, mikor lenne egy falusi földműves gyerekéből esztergomi érsek.)


Sunshine after the rain.

dr Zákányi Csaba # 2009.12.24. 15:19

Kedves Impossible!
A rendi társadalom nem azt jelenti, hogy "mindenkinek más a feladata", hanem azt, hogy ebbe a "feladatba " bele születik és ott is marad egész életében akármilyen okos, vagy hülye, erényes , vagy aljas.
Mivel a rendi társadalom már vagy 300 éve tényleg nem trendi, mi el sem tudjuk képzelni, milyen lehet és hogyan kell benne élni. Vagy te szivesen vennéd, ha mondjuk az öltözékéről tudnod kéne, hogy a feléd közeledő gróf, vagy herceg, mert hiszen ehhez mért szögben kell előtte meghajolnod, és ha ezt nem tennéd, mindenki számára természetes lenne, hogy megkorbácsolnának, elvégre "rendnek kell lenni a világban".
Egyébként Boldog Karácsonyt !

Legislator # 2009.12.24. 14:36

Az általad említett illető aligha hétszilvafás nemes. Orangemannak annyiban igaza van, hogy nemesi cím nélkül is egyesek (1.kigyúrt kopaszok, 2.emberi jogászok és díszkisebbségiek által felheccelt uneducated kisebbségek, 3.vagy csak simán komplexusos vneveletlen idióták. 4. maguktól elszállt értelmiségiek, és/vagy művészek stb.) mindenkinél többre tartják magukat.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.12.24. 14:31

díjaznék egy rendi társadalmat mint egy trendi társadalmat. :D

:-DDD, ez kész:-DDD.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.24. 13:28

Győzike hétszilváfás volna? :D

orangeman,

pár pohár bor után kva bonyolult ám leírni a neved vazze. lolz

Szóval különbek is! Különb alatt pedig azt értem, hogy mások. Ez pedig nem baj. Jobban díjaznék egy rendi társadalmat mint egy trendi társadalmat. :D Rend kell legyen, ami nem azt jelenti, hogy a hatalmasok hatalmaskodnak, hanem hogy mindenkinek más a feladata. Ha az emberek ezt jól tudnák kezelni, akkor jó lenne, ha rosszul, akkor rossz. Csak ennyin múlik, nem önmagában a berendezkedéssel van a baj, hanem az emberek felfogásával.

Legislator # 2009.12.24. 08:47

Mondjuk az meg sem érdemli:-D. Ámde azt valóban nem lehet, hogy a hercegeknek (pontosabban egy magyar hercegi família van), a grófoknak, a báróknak (őrgrófoknak, lovagoknak) visszaadjuk, a hétszilvafásoknak meg nem. Engem az is idegesít, hogy egyes mentálisan kihívásokkal küzdőket családi valóságsókban mutogatnak rongyrázásukkal egyetemben.


Sunshine after the rain.

orangeman # 2009.12.24. 08:09

Leg, én kifejezetten károsnak tartanám az itthon elvett nemesi címek visszaadását.
Sajnos ettől pár ember úgy érezné, hogy ő különb másoknál.


For God and Ulster

Impossible # 2009.12.24. 01:41

Leg,

"Hozzá kell tennem, hogy ezek további adományozása király hiányában nem lehetséges. Valamint, hogy nem adhatók-vehetők, még örökbefogadással sem örökölhetők." (Leg)

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a király olyan szöveggel is adományozhatta a nemesi címet, hogy az utódok is megkapják. És meg is kapták.

Egyébként most is lehet használni, csak az a bökkenő, hogy nem előnévként, hanem vezetéknévként, azt meg kinek van kedve megváltoztatni...

Legislator # 2009.12.16. 18:02

Rexor,

A semmire ott sem lehet Sir, meg Lord az ember (még ha lifelong peer is) - mindegyiket egyformán megbecsüli a royalista brit társadalom (labourék ugyan nem royalisták, de ott sem a vasmunkás (horribile dictu: írógépműszerész) lesz képviselő, meg miniszterelnök, hanem az oxbridges Blair, meg Brown, és a jó munkáspárti még bárónő is lehet.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.12.16. 17:57

Egyjogász,

Kedves, hogy idéztél. Végül is ez egy megszépítő kifejezése egy kevésbé szépnek:-).

Kedves Zákányi doktor,

Lex imperfecta - bár a konkrét tvszöveg nincs előttem. Az államhatalom elég garancia volt arra, hogy az arisztokrácia (herceg, gróf, báró, őrgróf, lovag, vitéz) és a hétszilvafások jóidőre bekussoljanak. (Lásd az Egyjogász által idézett dalt is, emeszpéék el is hiszik, ami benne áll.)


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.12.16. 17:51

Yo, guys!

Mindenesetre én nem értek egyet, hogy családokat fosztottak meg nemesi címeiken túl adott esetben életüktől, vagyonuktól, zárták őket munkatáborba, börtönbe, vagy üldözték ki az országból. Az a minmum, hogy kérjenek bocsánatot (a hatalmon lévők elődeik tettei miatt). Én semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy adják vissza az (itthon) elvett nemesi címeket. Hozzá kell tennem, hogy ezek további adományozása király hiányában nem lehetséges. Valamint, hogy nem adhatók-vehetők, még örökbefogadással sem örökölhetők. Szóval nem lehetne a sok zéró médiasztárból nemes. (Korábban beszéltünk itt egy topikban a vitézi címről, újabban azt is boldog-boldogtalannak osztogatják. Ez egyébként Horthy találmánya volt ebben a formában.)

real OFF

Nem ide tartozik csak eszembe jutott, hogy láttam egy Sacco di Budapest-Depredation of Hungary 1938-1945 c. könyvet, amely 1998-ban jelent meg, fájt látni a sok ellopott, hadizsákmányként elvitt, eltűnt, lappangó, állami tulajdonba vett, megsemmisült műkincset. Benne volt a Hatvany báró altwien porcelánalátét-gyűjteménye, királyul nézett ki.-D. Ha nem lenne iszonyat drága a könyv, meg is venném.

real ON


Sunshine after the rain.

dr Zákányi Csaba # 2009.12.16. 17:41

Nana, fiúk!
Van ennek a témának jogi relevanciája, ha nagyon akarjuk. (Persze ezt megint csak én mondom, akinek nincs jogi végzettsége.) Nem tudom, hogy szól az eredeti jogszabály, de akárhogy is szól, tilt valamit.
Olyat pedig, aminek nincs káros hatása, vagy veszélye, szerintem elvileg nem szabadna tiltani. Mert - bár Ti belőle éltek - a jog azért a szükséges rossz kategóriájába tartozik és ez különösen érvényes azokra a jogszabályokra, amik tiltó jellegűek. A nemesi címek használata ma már semmiféle káros társadalmi hatással nem járna, kivéve, ha kötelező lenne ezt mindenkinek elfogadni, és hajlongani kéne minden hülye előtt, aki valami miatt jó messzire vissza tudja vezetni a származását.
Ez a jogszabály tehát sztem. méltó ok nélkül korlátozza egyesek szabadságát, igaz, hogy ma már szerencsére csak egy egészen jelentéktelen vonatkozásban. Ebből a megfontolásból talán mégis csak az Alkotmánybíróságra tartozhat, vagy nem?

Egyjogász # 2009.12.16. 17:07

"radagast....mit akar elérni?"

Gondolom érdekli a téma és érdekli róla mások véleménye.

Egyébként ha már így kérdezted, ti mit akartok elérni, amikor egy-két Fórumtárssal jónak induló szakmai topicokat szétoffoltok igen unalmas és rajtatok kívül senkit nem érdeklő "szellemi habverésetekkel"? (idézet Legislatortól)

Egyjogász # 2009.12.16. 16:59

Úgy látom, túl fiatal a topic olvasóközönsége, és nem értette mire céloztam....:)
1990 előtt volt egy munkásmozgalmi nóta, amelyet iskolákban, vállalati ünnepségeken, stb. igen gyakran játszottak be, vagy énekeltek, de ezek szerint megfakult az emléke. (Manapság leginkább MSZ(M)P rendezvényeken hallható.)

Idézem, így talán már ismerősebb:

"Fel vörösök, proletárok,
Csillagosok, katonák,
Nagy munka vár ma reátok,
Állnak még a paloták.

Királyok, hercegek, grófok,
Naplopók és burzsoák,

Reszkessetek, mert feltámad
Az elnyomott proletár."

Rexor # 2009.12.16. 14:11

Talán, hogy válasszunk új királyt a Duna jegén.. vagy kiváncsiságból.. de a legjobb, ha ő megmondja :)

Rexor # 2009.12.16. 14:10

Azt, hogy válasszunk új királyt a Duna jegén :). Vagy a kiváncsiság vezette. De a legjobb, ha ő megmondja :)

Rexor # 2009.12.16. 14:10

Azt, hogy válasszunk új királyt a Duna jegén :). Vagy a kiváncsiság vezette. De a legjobb, ha ő megmondja :)

Kacsa1111 # 2009.12.16. 14:08

Kedves Rexor,

rosszul fejeztem ki magam...azt nem értem, hogy radagast miért hozta fel ezt a témát. mit akar elérni?


Kacsa11

Rexor # 2009.12.16. 13:29

Kedves Kacsa!

A témának kb. annyi értelme van, mint az itteni témák 98%-nak. Van akit érdekel, van akit nem :)

Kacsa1111 # 2009.12.16. 13:16

én még mindig nem értem, hogy ennek a témának mi értelme...:)
valszeg az én készülékemben van a hiba...:)


Kacsa11

Rexor # 2009.12.16. 12:52

Az hogy ki lopja a napot és ki nem az rangtól és kortól független :). Az újgazdag nálunk nem azért lett újgazdag, mert lopta a napot, henm mert megdolgozott érte (akár feketén akár fehéren:). Angliában a Lordi cím sem azt jelenti, hogy a viselője a hátsó felét sütteti, hanem csak egy címet.

Az igazi naplopókat nem a gazdagok között kell keresni, hanem inkább az aluljárókban...