Reptéri Heinemann bolt, érkező utas általi vásárlás


Averti # 2019.07.09. 09:26

Brüsszelből érkeztem Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre. 1 üveg bort akartam vásárolni a Heinemann boltjában. A vásárlást a Heinemann megtagadta azon az alapon, hogy nem induló, hanem érkező utas vagyok.
Az eljárás szerintem jogellenes.
Mivel a borra Magyarországon a jövedéki adó 0 (Jöv. tv. 127§(2)), legfeljebb az áfa jöhet szóba.
Ha egy repülőtéri utas Bp-ről indul egy európai célállomásra, a Heinemann a teljes áfás árat számítja fel. Én is ugyanezt kértem. De mindhiába. (Érdekesség, hogy nem alkoholterméket - pl parfümöt - vásárolhattam volna, holott a bort és a parfümöt ugyanúgy csak az áfa terheli.)
E-mailben panaszkodtam a cégnél, de még nem válaszoltak (a fogyasztóvédelmi törvény szerinti 30 nap nem járt le.)
Egyébként szerintem az is jogellenes, hogy EU-ba induló utas részére megtagadják a vásárlást akkor, ha nem mutatja fel beszállókártyáját. Ha nem mutatom fel (vagyis nem igazolom az EU-n kívülre induló utasoknak járó áfamentességet), a pénztárosnak egyszerűen az 'EU-s utas' opciót kellene választania a pénztárgépen, aminek folytán a teljes magyar áfát (és adott esetben jövedéki adót) felszámítja.
Mit gondoltok?
Averti.

Averti # 2019.07.30. 09:39

Itt a megoldás:

A bor akkor is zárjegyköteles termék, ha a jövedéki adója 0. (Jöt. 74.§(1) és 3%(3)(1)(a).)
A reptéri bolt jogosult zárjegy nélkül akár tagállamba tartó utas számára is járjegymentesen értékesíteni. A Jöt: 74.§(1)i) és a 9.§(1)(a)) összeolvasásából ez Magyarországon kívüli tagállamot jelent. Tehát a reptéri bolt nem jogosult érkező utas számára értékesíteni zárjegymentes bort.

A beszállókártyához kötött alkoholvásárlást az magyarázhatja, hogy nehogy érkező utasok vásároljanak.