Jaa, igen a következményekről nem is beszéltem: 50% adóbírság plusz késedelmi pótlék. Minimum 175-180 Ft naponta/fő. Fertelmes összegek ezek...
Idegenforgalmi adó - nyaralás barátnál
Attika ravasz a kérdés: az egyik adó az önkormányzatot illeti a másik a vámhatóságot. Szerintem próbáld meg a csaposnál, hogy adjon kedvezményt. Megjegyezném, hogy napi 350 Ft-ról beszélünk, tehát fejenként kb. 1 korsó sörről :) Úgy értem így kell sikeresen bolhából elefántot csinálni.
A barátodé a vétek (részben) mert a helyi rendeletek alapján amelyeket eddig látam, a Balatonon a helyi lakos (tulajdonos) vallja-fizeti be az önkormányatnak és szedné be tőled az erre vonatkozó adót ..ha adsz.
Négy napot eltöltöttünk a feleségemmel barátaink balatoni nyaralójában. Nem fizettünk idegenforgalmi adót. Jövedéki adót viszont igen ( az elfogyasztott sörök után). Kérdezem a két adó kompenzálására van lehetőség? Ha nem alszunk ott, akkor nem fizetünk jövedéki adót.
Fontos lenne, hogy mielőbb válaszoljatok, mert nem szeretnék az adűcsalás vétke terhével élni.
Nézze át az általam már idézet részt a rendeletből,(vagy akár az eredetit a györöki honlapon) a mentességre vonatkozó részben ott is hozzátartozó van említve az illetékességi területen lévő üdülöknél, de ezek szerint minden másnál, ami nem üdülő ott elvileg hiába, (bár mégsem mert a közeli, az a magánházba is csak hozzátartozó) csak a leírtak biztosítanak mentességet:
"a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély,
b.)az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély,..stb "
Miszerint ellenőrzik helyben a hozzátartozói fokot hivatalosan, (szokás -e)az adott rendelet alapján, azt a helyi barátnak kell egy " autentikus italmérő helyen" az elmaradhatatlan törzsvendégektől megérdeklődni
Hmm... Köszönöm a válaszokat! Résen leszünk, az biztos.
Még egy kérdésem lenne, hogy azt miszerint ellenőrzik, hogy én valójában nem vagyok a tulajdonos anyjának a nagybátyjának a feleségének a testvérének a gyereke. És pontosan mit fed le az, hogy "rokon"? Nekem egyszer egy jogász barátom azt mondta, hogy a jogban csak közeli és távoli hozzátartozók léteznek, olyan fogalom, hogy rokon, nincsen.
Köszönöm ismételten!
Az éjszakai vendégellenőr a saját kis magán nyaralóban amikor a baráti rendezvényt lecsekkolja és megvárja az elalvást is, vagy odamegy az ébredésre....még egy két falatot is kaphat (jaj azt mégsem fogadhatja el, az már korrupció)....szép gyakorlatias látvány lehet!
Balatongyörökön nincsenek magánlakások?
Minden nap tanul az ember valami okosságot... :D
Feri29
Üdülőhelyen nincs magánlakás! Szóval nagyon messze jársz az igazságtól!
A Balatonon szobát két főre 2-3 ezer forintért lehet kivenni, a panziói és/vagy szállodai költség ennek duplája, háromszorosa. Ehhez képest az ingyenes (= szívességi) nyaralás lehetősége kivételes szerencse, míg a 350 Ft/fő/nap idegenforgalmi adó csupán egy sör ára...
Magánlakásban? Ezt kétlem.
Feri29
A fantáziád tényleg szegényes! A vendégellenőrök akár éjszaka is ellenőrizhetnek. A jogosultságuk az APEH ellenőrökkel azonos!
Tisztelt Mayer!
A barátja elvileg nem szobáztat, mert azt engedélyeztetni kéne.
Az egyik helyi rendelet (a helyi honlapról) ezt írja:
"Az ingatlanok idegenforgalmi célú bérbeadása a Körjegyzőség engedélye alapján történhet, függetlenül attól, hogy a hasznosítás idegenforgalmi szerv közbeiktatásával, vagy anélkül valósul meg."
A másik meg valóban szinte mindenkire kiterjeszti az adót:_
"Idegenforgalmi adó
17. §.
Az adókötelezettség, az adó alanya
(1)Az idegenforgalmi adó határozatlan időre szól és Balatongyörök község Önkormányzata teljes illetékességi területére kiterjed.
(2)Adóköteles az a természetes személy, aki nem állandó lakosként az Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt."
/Viszont a megengedett kivételek:
" 18. §.
Az adómentesség
(1)A 17. § (2) bekezdése szerinti adókötelezettség alól mentes:
a.)a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély,
b.)az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély,
c.)a közép- és felsőoktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony, a munkavi-szony, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a vállalkozási tevékenység céljából az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
d.)aki az Önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, to-vábbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hoz-zátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülőhasználati jogával ren-delkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára, annak hozzá-tartozója. (Ptk. 685. § b.) pontja)"
/A legutóbbi módosításukkal 350 forint az adó egynapi tétele egy főre./
Ha valaki a barátjánál nyaral az eredetileg, nem sima vendég éjszakáztatás, aki meg tudja az hajtsa be és bizonyítsa be, hgy hogyan aludtak ott a közeli barátok! Csak ha van jóindulatú feljelentő akkor bukik a mutatvány, de egymást már kevésbé szivatják a helyiek, ha az utcában mind abból élnek. Azt a balatoni fél őrültet, aki ezen rajtakapja és a baráti nyaralást, később a tulajdonos bevallása alapján (szerintük a következő hónap 15-ig) adóztani akarja, az más aljasságra is képes amikor télen beletörik a foga tejbegrízbe. Keressen kivételt a rendelet 18 §-a alapján ha gond van, mert a Balaton környékén helyben, igen sokan nyáron ezt még enélkül is folyamatosan (napi bevételért)teszik.
Lehet, hogy az én fantáziám a szegényes, de valahogyan nem tudom elképzelni, hogy ez az ellenőrzés hogyan történhet.
Az éjszaka kellős közepén kirángatják a vendégeket az ágyból és igazoltatják őket, hogy rokonok-e?
Ha csak napközben vendégeskedik valaki, akkor gondolom nem kell fizetni? Azt vajon, hogyan ellenőrzik, hogy ott is alszik-e? Egyátalán mi számít vendégéjszakának?
Ha mondjuk késő este egy ismerős beugrik meginni egy sört, akkor az már vendégéjszaka?
Szóval, sok itt a kérdés, hogy hogyan lehet egy ilyen dolgot ellenőrizni...
Az önkormányzat ellenőrzi az idegenforgalmi adó bevallását és befizetését. Un. vendégellenőrök a magánházakat is ellenőrizhetik. Az idegenforgalmi adó megfizetése alól, csak a közvetlen rokonsági fokban lévők mentesülnek. A "barát" nem rokonsági fok, ezért a saját jól felfogott érdekében kéri az adó megfizetését!
Mindnkinek ilyen barátot kívánok :) Ugyanakkor ha hosszabb időt töltesz ott tényleg nem árt az óvatosság. Ha 1-2 hetet akkor szerintem sincs túl nagy rizikója a dolognak.
Elég ügybuzgó barátod van az biztos, viszont elvileg tényleg fizetni kell az üdülőhelyi díjat. Az megint más kérdés, hogy szerintem ezt a kutya sem ellenőrzni egy magánház esetében.
Tisztelet Jogászok, Adószakértők!
A nyár folyamán meghívást kaptam egyik barátomtól balatongyöröki nyaralójába, és azt állítja, hogy engem mint barátját is terhel az éjszakánként fizetendő idegenforgalmi adó. Én ezt nem akarom neki elhinni, ezért is kérnék bővebb felvilágosítást azoktól, akik értenek a témához. Természetesen nem fogok neki fizetni az ottlétemért; ráadásul sosem adják bérbe házat, hanem ez egy "közönséges" magán nyaraló.
Előre is köszönettel, üdv,
Ádám
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02