Fedezetelvonas

Divinius # 2025.05.21. 20:09

Köszönöm szépen. Esetleg tudsz valakit ajánlani Budapest vagy észak-nyugat Magyarországon? Cégjogra vagy büntetőügyekre szakosodott ügyvédet keressek?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.21. 19:44

A kérdésem, hogy hol indítsuk a folyamatot?
Egy ügyvédi irodában. Nem amatőröknek való feladat ez.

Divinius # 2025.05.21. 17:40

Kedves KBS és drbzs!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Átrágtam magam a kúria állásfoglalásán és el is indítom a folyamatot. Közben még egy, szintén a házastárs nevére alapított Kft-t találtam, szóval nem aprózták el, viszont szerencsére ennek a bejegyző határozata is és a tulajdonilapon szereplő dátum is a bírósági igény beadás utáni. A bírósági beadványon az igény dátuma pedig még korábbi, mert ugye első körben peren kívül próbáltunk megegyezni. A kérdésem, hogy hol indítsuk a folyamatot? Rendőrségi feljelentéssel vagy a bíróságon? A gazdasági csalás miatt (mérlegen tisztán látszik, hogy eltűnt minden a cégből) vagy például olyan dologért, hogy tudomásunk van egy másik telephelyről is, ahol a nagy értékű eszközök fellelhetőek (itt folyik a gyártás), de egyik cég cégkivonatában sem szerepel. Hol tehetünk bejelentést? Vagy egyszerűen ezt is írjuk bele a feljelentésbe? Jól értem, hogy a relatív hatálytalanságra kellene hivatkozni a fedezetelvonas helyett? Korábban az eredeti céghez be volt jegyezve, de azt is töröltették. Ilyenkor vizsgálják, hogy történt-e pl pénzmozgás vagy, hogy a szerző fél rendelkezhetett ennyi igazolt megtakarítással? (tudjuk hogy minimálbéren volt a cégbe korábban bejelentve a házastárs és a két cég alaptőkéje, plusz a megvásárolt ingatlan elég vaskos összeg) Nagyon szépen köszönöm előre is a sok segítséget. Elég nagy a kárunk és ha sikerül kibújniuk ez alól az súlyos következményekkel lesz az életünkre sajnos.

drbzs # 2025.05.21. 07:45

Divinius

Csatlakozva KBS-hez, nem feltétele a fedezetelvonó szerződésnek, hogy már ítélt dolog legyen az ügyben. Elegendő, ha a fedezet elvonásakor már fennáll a követelés. Fontos e körben az 1/2011. (VI. 15.) PK vélemény, melynek 1-7, illetve 9-12. pontjai ma is megfelelően irányadó megállapítások.

"A cég alapítás és az adásvételi is a bírósági eljárás megindítása után történik."
Egyértelműen fedezetelvonás történik, ráadásul rosszhiszeműen, hiszen a bírósági eljárás megindítása után alapít új céget, melyben ráadásul házastársa lesz az új ügyvezető és így adja el az új cégnek a peresített cég ingatlanját, eszközeit.

Az ügynek polgári jogi és büntetőjogi vetülete is van.
Polgári jogi vetület:
Ptk. 6:120.§ Fedezetelvonó szerződés
Jellemzően fedezetelvonás megállapítása iránti pert kezdeményeznek ilyen esetekben.
Büntetőjogi vetület
Btk. 405.§ Tartozás fedezetének elvonása
Közvádas bűncselekmények esetében ugye bárki tehet feljelentést, jobb ezt is minél előbb megtenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.21. 05:26

Nem kell annak a követelésnek ítélt dolognak lennie ahhoz, hogy a fedezetét el lehessen vonni.

Divinius # 2025.05.20. 20:26

Szomorú örökös
Köszönöm a válaszod. Valahol jogos amit mondasz, viszont a követelés szerződéses kötelemből ered amit nem teljesített, szóval remélem ítélet után lesz esetleg visszaható hatálya, ami a kimenetelt illeti, nyilván nem vagyok jós, de nem véletlenül kezdték kilapátolni a vagyont, egyébként a gazdasági csalás is felmerül, de remélem kapok választ jogásztól, mert amit olvastam erről, az nekem sajnos nem teljesen tiszta.

Szomorú örökös # 2025.05.20. 17:20

Divinius

'fedezetelvonasnak minősül-e egy ügylet, ha a követelés még csak peres eljárásban van?
Józan ésszel végiggondolva akármelyik oldaláról nézzük, neked még csakis követelésed van, ami nem jogerős.
Ezek után hogy is lehetne fedezetelvonás, mikor még nem döntött egyik oldalra sem a bíróság?
A cég is akkor lesz kötelezett, ha a bíróság neked megítéli a jogos tartozást, addig az számára nem az.
Főleg igaz mindez, ha még az sem biztos egyértelműen, hogy a te javadra fognak ítélni.
De nyilván én csak szimplán logikusan gondolkozom, nem vagyok jogász. :-)

Divinius # 2025.05.19. 22:52

Jó estét!
A kérdésem, hogy fedezetelvonasnak minősül-e egy ügylet, ha a követelés még csak peres eljárásban van? A cég aki a kötelezett lenne megkapja a bírósági iratokat a követelésről, amiről egyébként már korábban is tudott, majd gyorsan alapít egy ugyanolyan tevékenységet végző céget a házastársa nevére és eladja a cég ingatlanját, eszközeit ennek az új cégnek. Majd az adós cég látható veszteséget kezd termelni, az új pedig nyereséget. A cég alapítás és az adásvételi is a bírósági eljárás megindítása után történik. Fedezetelvonas avagy gazdasági csalás és ha igen mikor lehet feljelentést tenni, menet közben vagy a per lezárultakor? Előre is köszönöm a válaszokat.