vizesedik a házam fala

bongyi # 2009.07.23. 06:56

Kedves Immaculata!
Nagy örömet szereztél gyors tanácsoddal. Azért bizonytalanodtunk el, mert tegnap a helyi önkormányzat földügyekkel foglalkozó dolgozója mondta ezt, hogy kizárólag akkor adhatjuk el mindannyian a földrészünket, amikor az egy hanyag társunk is nevére íratta a földrészét.Nem lehet az osztatlan tulajdont egyénenként eladni. Eddig a vevő is azt mondta, hogy annak a része nélkül is megvenné a többiek földjét, akinek rendben van földhívatalilag. A félretájokoztató alkalmazott zavart meg minket, ezek szerint helytelen tanácsával.
Igazán örömmel köszönöm neked a jó hírt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.23. 06:18

bongyi!

Nem értem a problémádat.

Természetesen mindenki eladhatja a tulajdonrészét. Ha azokat keresed meg az elővásárlási jog felajánlásával, akik az ingatlannyilvántartásban szerepelnek tulajdonosként akkor mindent megtettél ami tőled elvárható. Minden ingatlannyilvántartásban bejegyzett tulajdonos szintén köthet adásvételi szerződést.

Ha van ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos is, az majd követelheti a részét attól a bejegyzett tulajdonostól, akinek elszámolási kötelezettsége keletkezik.

A vevőtök jóhiszemű szerző lesz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.23. 06:07

Kár, hogy nem írsz bővebben.

Ha a fal alulról vizesedik, akkor az kívül is látszik ám. Táskásodás, elszíneződés esetleg vakolathullás jelentkezik.

Egyelőre a festés púposodott fel alulról.

A kérdező nem mondta, hogy mit szeretne, de szerintem első körben javítást kérhet, azzal együtt értékcsökkenést, de eredeti állapot helyreállításában nem hiszek.

A vevőnek tetszik a ház, valószínűleg nem lehet régi építésű, mert akkor a probléma évek óta fennállna és nem ilyen mértékben, nem ennyi idő elteltével jött volna ki.

Ha nem lenne szavatosság, akkor nem is kérhetne kijavítást, esetleg elállást.

Vásárlásnál ennél én sokkal óvatosabb vagyok.

nanemaaa # 2009.07.22. 20:40

Imma...
Ebe nem mennék bele. Szerintem sima félrevezetés, és sehol semmi garancia, de ez részletkérdés.
A vizesedésnek több oka is lehet, én nem asszociálnék egyből hőtechnikára, lehet falszigetelés is, ami ugyi inkább tavasszal jelentjezik a taljvízszint emelkedésével, de ez számomra közömbös. Az eladó nyilván tudatában volt a hibának, amit elfedett az újrafestéssel.

Ha egy rozoga szétrohadt kasznis autót veszel, amit a "gyerekek szépen lefestettek temperával" és az első sarkon szétesik, akkor sem garanciális javítást kérsz, hanem számon kéred a dolgot az eladótól szívlapáttal. És persze, hogy viszakéred a vételárat.

bongyi # 2009.07.22. 17:15

Tisztelet Mindenkinek!

Szeretnék föld eladás ügyben tanácsot kérni.
Van egy 1 ha osztatlan közös tulajdonban lévő szántóföld, aminek sajnos 5 tulajdonosa van.
Két évvel ezelőtt értesítettem a tulajdonosokat, hogy találtam vevőt, eladják-e a részüket ők is, vagy valaki elővásárlási jogával élni kíván-e.
Mindenki eladás mellett döntött. Sajnálatosan kiderült, hogy 2 résztulajnak nincs a nevén a föld, hagyatékból kihagyták. Felkértem őket egy évvel ezelőtt, hogy póthagyatékit intézzenek. Egyik tulajdonostársunk sajnos becsapott, nem indította el a póthagyatéki igényt. A vevő az ő része nélkül is megvenné a kb 7800 nm területet, de nem tudjuk így lehetséges-e eladni, vagy csak egyben. A renitens tulajdonos társunk megvenni sem akarja, sem a nevére íratni.
Mit tehetünk ebben a helyzetben, eladhatjuk kimérve nélküle a részünket?
Megköszönöm tisztelettel a tanácsot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.21. 05:19

Mire?:)) Arra a régi típusúra!

Hiba, hiba. Egy vizes fal az első teleléskor kiderül.

nanemaaa # 2009.07.20. 23:04

Szavatosság? Mire? Nem írta, hogy új lakást vett.
sőt én azt vettem ki, hogy régi építésű, de a hibák el lettek takarva.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.20. 10:19

A szavatossági idő 3 év, de az észrevétel után azonnal be kell jelenteni az eladónak.

Az a helyzet, hogy ha rossz a szigetelés, vagy vizes a fal, akkor már az első télen elő kellett volna jönnie a hibának. Nincs az a festés, ami 2 évig elhúzhatta volna a dolgot.

Szerintem most te vagy rosszabb helyzetben.

Előzetesen közjegyzőtől, vagy bíróságtól kellene kérni hogy rendeljen ki egy iü. szakértőt, aki megállapítja, hogy mitől vizesedik a ház. Eredhet a hiba a rendeltetésétől eltérő használattól is. Pld. ha az eredeti fűtést megváltoztatod, nem szellőztetsz megfelelően, esetleges utólagos rossz szigeteléstől, vagy ha állandó gőznek, párának van kitéve a ház és nincs megfelelően szellőztetve.
A szakértő kirendelése nem kevés, 100e Ft, de jobb ha kiderül, hogy ki is a hunyó.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.20. 10:18

A szavatossági idő 3 év, de az észrevétel után azonnal be kell jelenteni az eladónak.

Az a helyzet, hogy ha rossz a szigetelés, vagy vizes a fal, akkor már az első télen elő kellett volna jönnie a hibának. Nincs az a festés, ami 2 évig elhúzhatta volna a dolgot.

Szerintem most te vagy rosszabb helyzetben.

Előzetesen közjegyzőtől, vagy bíróságtól kellene kérni hogy rendeljen ki egy iü. szakértőt, aki megállapítja, hogy mitől vizesedik a ház. Eredhet a hiba a rendeltetésétől eltérő használattól is. Pld. ha az eredeti fűtést megváltoztatod, nem szellőztetsz megfelelően, esetleges utólagos rossz szigeteléstől, vagy ha állandó gőznek, párának van kitéve a ház és nincs megfelelően szellőztetve.
A szakértő kirendelése nem kevés, 100e Ft, de jobb ha kiderül, hogy ki is a hunyó.

Legard # 2009.07.20. 09:14

Köszönöm szépen a válaszaitokat!

nanemaaa # 2009.07.15. 15:59

Ügyvéd mindenképpen!
Feltételezem megtekintett állapotban vetted. Az eladó köteles lett volna a rejtett hibákról tájékoztatni.
Ha bebizonyosodik, hogy félrevezettek, akkor kérheted a szerződés érvénytelenítését, vagy a kialkudott vételár csökkentését.
Ami egyébként általános hiba, hogy emberek úgy vesznek házat, hogy nem nézetik meg előtte szakemberrel. Az már első látásra észrevett volna olyanokat is, amikről te még most sem tudsz. Végül is nem sokkal drágább, mint ha egy cipőt vettél volna.

monalisa1 # 2009.07.15. 15:35

Ha tagad és emiatt per lesz a dologból, esetleg tanúként be lehet idézni az egyik-másik szomszédot mert ők emlékezni fognak, hogy xy milyen gyakran festette át a ház lábazatát - és mi okból...

monalisa1 # 2009.07.15. 15:31

Szerintem először is igazságügyi műszaki szakértőt kell hívni annak megállapítására, hogy mitől vizesedik a fal. (Bizonyára a rossz szigeteléstől és ezt a volt tulaj elhallgatta...) A szakértő azt is leírja, hogy a probléma miként korrigálható - és annak várhatóan mennyi a költségvonzata. Maga a szakértői díj 100e Ft körüli.

Ezt követően legjobb lenne ha ügyvéd írna levelet az előző tulajdonosnak - figyelemmel a fentiekre.

Válaszától függően a továbbiak maguktól adják a következő lépést.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Legard # 2009.07.15. 11:28

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. 2 évvel ezelőtt vásároltam egy szép kis házat. Természetesen megnéztem mindent (új volt a festés stb) Most kezdtek előjönni a problémák: a falak alul felpúposodtak (mármint a festés), néhol salétromos foltok jöttek elő; ismerőstől kérdeztem, mi lehet ez, megnézte: vizes a fal, át lettem verve.
Perre menjek? Milyen címen? Mennyibe "fájna" a perindítás? Kellene hozzá ügyvéd, ill. szakértői vélemény?
Kösz.