tagi jövedelem

nandy # 2009.09.10. 09:27

A tagi jövedelem az osztalék. Más módon a társas vállalkozó nem juthat jövedelemhez a vállalkozásból tagi jogviszonya alapján

Az osztalékot osztaléknak hívják. A társas vállalkozó pedig attól társas vállalkozó, hogy tagként személyesen közreműködik a vállalkozásban, és azt nem munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban teszi.
Az osztalékot tulajdonosként kapja, de annak meg nem függvénye a személyes közreműködés, csakis a nyereség és a saját tőke állománya.

Szóval a mondatod enyhén szólva értelmezhetetlen...

mingu # 2009.09.10. 08:58

Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segítettetek.

Feri29 # 2009.09.09. 13:41

Itt is hasonló téma van boncolgatva:
http://www.adoforum.hu/…gi-jovedelem?…

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.09. 13:38

Úgy lehet, az APEH azt kifogásolja, hogy az ügyvezető munkaviszony keretében - de fizetés nélkül látja el a teendőit. Ez valóban nem lehetséges.

Dr.Attika # 2009.09.09. 13:34

A tagi jövedelem az osztalék. Más módon a társas vállalkozó nem juthat jövedelemhez a vállalkozásból tagi jogviszonya alapján. Az egyéni vállalkozónál létezik a vállalkozói kivét.

nandy # 2009.09.09. 13:29

Az APEH nyilván azért akarja a munkaviszonyt megbízássá alakítani, mert akkor nem jár adójóváírás...

nandy # 2009.09.09. 13:28

Tagi jövedelem fogalmával még nem találkoztam egyetlen törvényben sem /ez nem zárja ki, hogy létezik ilyen meghatározás/, de tagi jövedelemről a társas vállalkozók esetében beszélünk.

A társas vállalkozó meghatározása:

Tbj. 4.§ d) Társas vállalkozó:

1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),40 41
  2. a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja, ha a társaság tevékenységében személyesen közreműködik,42
  3. az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a végrehajtói iroda, a gépjárművezető-képző munkaközösség, az oktatói munkaközösség tagja.44 45
mingu # 2009.09.09. 12:35

Sziasztok!

Hú.. kérdésem lenne a tagi jövedelemmel kapcsolatban, de nem is tudom hol kezdjem...:)

A Kft. tagja , aki egyébiránt ügyvezető is, ügyvezetői teendőit munkaviszony keretében látja el ( természetesen érvényes munkaszerződéssel).

Az Apeh szerint mivel az ügyvezető tagi jövedelmet kap, a munkaszerződés nem megfelelő, és véleményük szerint megbízási szerződét kell kötni.

Tudnátok abban segíteni, hogy a "tagi jövedelem" fogalmát hol találom? valamint abban, hogy ha találkoztatok már ilyen üggyel, akkor a megbízási szerződésben miről kell rendelkezni?

Én egyenlőre csak eddig jutottam: A Gt. 22. § (2) bek . arról rendelkezik, hogy a vezető tisztségviselőt megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre a megbízásra vonatkozó szabályait VAGY a munkaviszonyra irányadó szabályokat kell alkalmazni.

előre is köszönöm a segítséget.