Szoftver szerzői jogok és elévülés

Horváth Miklós # 2010.01.25. 18:50

Elég zavaros ez az átlagember számára, nem egy barátomat figyelmeztettem én is mert olyan shareware programot szedtek le netről ami "ingyenes". Valóban az ha otthon használod, ha munkához akkor jogsértést követsz el. Természetesen az illető csak annyit látott hogy "Free" mert magyar tájékoztató ritkán van.

kea4 # 2010.01.21. 21:41

Köszönöm.

KEA.

Vendeg :-) # 2010.01.21. 15:43

Eddigi tapasztalataim alapján az elévülési időt a rendőrségi eljárás első napjától (ált. házkutatás) szokták számolni, s súlytól függően 3 v. 5 év. Általában a programok felírási, telepítési dátumát veszik figyelembe (elkövetési idő). Jobb szakáértők figyelik, h manipulálták-e ezeket a dátumokat (pl. ha vki szándékosan félredátumoz egy adathordozót mondjuk egy program/film felírásakor, akkor a hivatalos megjelenési dátumot is megadja, s akkor az lesz a kiindulási pont az elkövetési időpont meghatározásánál.

De összességében a szakvéleményben szereplő dátumoakt szokták figyelembe venni ismereteim szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.21. 15:21

Lusta vagyok előkeresni a Btk-t, de szerintem a birtoklás nem elkövetési magatartás.
De ha valaki ma használ jogosulatlanul egy akármilyen régi jogvédett programot, az bűncselekményt követ el. (Szvsz a DOS-t már régesrég legálisan ingyenesen lehetett megszerezni.)

kea4 # 2010.01.21. 15:14

Kedves KBS!

Persze hogy arra gondoltam.

Eszerint tehát elméletileg felelősségre lehet vonni valakit akár egy 3.1-es DOS birtoklásáért is, amennyiben nem tudja hitelt érdemlően igazolni annak negyed évszázaddal ezelőtti jogszerű forrásból való megvásárlását?

Üdvrivalgással:
KEA.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.21. 14:42

A szerzői jog nem évül el - ahogyan a tulajdonjog sem.

Ha esetleg a szerzői jog megsértése elnevezésű bűncselekményre gondolsz, az akkor kezd elévülni, amikor az elkövető a jogsértéssel felhagy.

kea4 # 2010.01.21. 14:22

Kedves Tanult Fórumtársak!

Illegális szoftverhasználat esetén mennyi az elévülési idő, és az mikortól számít?

1. a szoftver első forgalomba hozatali időpontjától,
  2. utolsó forgalomba hozatali időpontjától,
  3. a fejlesztői támogatás megszűntétől,
  4. a telepítés időpontjától,
  5. egyéb?

Ha esetleg a d), akkor hogyan állapítható vagy állapítandó meg az időpont?

Üdvrivalgással:
KEA.